Teorija o globalnih spremembah na Zemlji

O podnebnih spremembah, vremenu, vplivu človeka na naravo ...
Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Teorija o globalnih spremembah na Zemlji

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Danes sem ob brskanju po internetu naletel na sledečo stran http://deeptow.whoi.edu/northpole.html , ki govori o premikanju magnetnih polov in me je tema tako fascinirala, da sem na hitro napisal svojo novo teorijo:), ki se nahaj na (številka 23):

http://blatnik.dyndns.org/oki/teorije.htm

Kakšni komentarji?

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

Zdravo Maverick
Saj se skoraj moram oglasiti ko je govora o magnetizmu.
Beseda magnetizem in njen pomen bo v prihodnosti omenjena vse bolj.
Jaz sem tvojo teorijo prebral,pa žal ne vidim povezave s samim naslovom.Ni zaznati vzroka sprememb.Spremembe kot vemo se dogajajo po celi zemlji.

Zanimivi so pa nekateri podatki ki si jih opisal.
1. "11 letnega sončevega cikla"
Prvo moramo vedeti, da se ničesar ne zgodi če energija ne obstaja, torej če se nekaj dogaja na Soncu je prisotna energija.Mislim pa da na Zemlji sonce povzroča le spremembo valovanja fotonov, kot pa kakšen resen poseg v magnetno polje zemlje.Vedeti moramo, da so fotoni prisotni le do nehaj cm v zemljini površini, kje je še ostali del do sredine zemlje.
Kot navajaš naprej:
"Do sedaj so vse raziskave pokazale, da so ti žarki precej škodljivi za vse elektronske naprave (predvsem za satelite in električna omrežja) prav tako so le-ti škodljivi za vsa živa bitja"
Žarki so določen spekter valovanj in različno vplivajo na materijo - elektronske naprave ali živa bitja. Pravi vzrok niso žarki ampak sprememba magnetne resonance zemlje ki se zadnje čase vidno spreminja to pa je vidno na raziskavah ki si jih opisal.

2. "Torej se magnetna pola Zemlje zamenjata"
Tudi za to je potrebna energija, vendar kot sem že rekel žarki so premalo.Torej se dogaja nekaj drugega in prav od tam prihaja energija ki ima za posledico menjave magnetnega polja zemlje.

3."kot na primer pojav novega gensko spremenjenega virusa, ki bi uničil vsa živa bitja na planetu."
Prav tega se lahko bojimo.Največje spremembe bodo na živalih katere živijo leto ali dve. Še bolj bodo pa nevarne tiste ki živijo manj kot leto. Gensko spremenjen ha poglejmo samo kitajce in evropejce, res vidna razlika genov, pa takih primerov je še dosti na zemlji.In kaj je temu vzrok, žarki iz sonca verjetno ne, Ok kakšen procent na tistih ki so bližje ekvatorju.

Kot sem že rekel iz teorije ne vidim dejanskega vzroka sprememb na zemlji.Zanimivo pa je da nihče ne piše o spremembah na luni, ki je veliko bolj izpostavljena soncu.Lahko pa da gredo kitajci prav zaradi tega na luno.

Vsekakor je pa pohvalno, da razmišljaš o tem.

Lp.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Težko je razložit svoja videnja, jaz sem imel v mislih predvsem to, da lahko visoko energijski žarki (ioni, uv, x žarki) prodrejo lažje na Zemljo pri magnetnih polih in če sta ta dva pola obrnjena proti soncu je možnen večji prodor teh na Zemljo, kot pa če sta na severnem in južnem geografskem polu, k ista obrnjena proč od Sonca. Če pa ti žarki res povzročajo mutacije je pa samo moja teorija:).

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Joj, zdi se mi, da prodajata sete za ukrivljanje vilic.
Vedeti moramo, da so fotoni prisotni le do nehaj cm v zemljini površini, kje je še ostali del do sredine zemlje.
O "prisotnosti" fotonov kot o prisotnosti skladov kamnin ne moremo govoriti.
Do sedaj so vse raziskave pokazale, da so ti žarki precej škodljivi za vse elektronske naprave (predvsem za satelite in električna omrežja) prav tako so le-ti škodljivi za vsa živa bitja
Ne poznam nobene iz množice vseh takih raziskav, ki bi potrdila to trditev.
Pravi vzrok niso žarki ampak sprememba magnetne resonance zemlje ki se zadnje čase vidno spreminja to pa je vidno na raziskavah ki si jih opisal.
Sprememba magnetne resonance? Kaj je to?
Tudi za to je potrebna energija, vendar kot sem že rekel žarki so premalo.Torej se dogaja nekaj drugega in prav od tam prihaja energija ki ima za posledico menjave magnetnega polja zemlje.
Brez zamere, ampak to so navadne čenče.
Tako se pojav prodiranja Sončnih škodljivih valovanj in delcev še potencira. Le ti pa slabo vplivajo na DNA zapis v živih organizmih in prav zaradi tega se po mojem mnenju na Zemlji pojavljajo genske napake in razne mutacije, ki pa so nas zaenkrat ponesle iz enoceličarjev do tako kompleksnih bitij.
Darwin in a nut shell?

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

Maveric kot te razumem ima lahko vpliv skozi magnetne silnice obeh polov na samo magnetno polje v sredini. No tu bi se pa kar strinjal. Verjetno vedo to tudi američani zato so pa toliko proti. Če pogledam podobne primere v naravi kot v elektroniki bi to kar držalo. Mislim da tu prihaja tudi do tvoje trditve o hitrosti.
Lp

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Ne poznam nobene iz množice vseh takih raziskav, ki bi potrdila to trditev.
@zdravapamet: Sej je ne rabiš, pojdi poleti na morje pa bodi med 12 in 3 uro na soncu in boš prec opazu:). Za izpade iz električnega omrežja pa preberi tale članek (Many phenomena are directly related to the solar wind, including: geomagnetic storms that can knock out power grids on Earth, auroras (e.g. Northern Lights)) na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_wind

@celica: Mogoče tudi to ampak jst imam v mislih, da ti vplivi teh delcev lahko pridejo do površja Zemlje le tam, kjer ni prisotnega magnetnega polja pravokotno na njihovo smer (to pa sta oba pola) na ekvatorju to ni možno, toda ko se bosta pola prestavila na ekvator bodo prav tam lahko prišli delci do zemlje in slabo vplivali na nas. Več ljudi živi ob ekvatorju kot pa na polih.

Mater je težko razlagati z besedo, tu bi nujno potreboval svinčnik in papir pa bi takoj razumel!

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Sej je ne rabiš, pojdi poleti na morje pa bodi med 12 in 3 uro na soncu in boš prec opazu...
Sploh ne gre za to. Problem je v natolcevanju. Vse raziskave so pokazale, da so ti žarki precej škodljivi za vse elektronske naprave ... Lepo prosim, to niso argumenti, ampak "verske" čenče.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Nekaj malega o premikanju magnetnih pol:

Gotovo je nekaj resnice glede kratkoročnih in dolgoročnih sprememb zemeljskega magnetnega polja in lege magnetnih polov zemlje.
Danes se v glavnem strinjamo z ugotovitvami nemškega fizika Gaussa, ki pravi, da nastane več kot 95% zemeljskega magnetnega polja, pa tudi njegove dolgoročne spremembe, kot posledicaelektričnih in snovnih tokov v tekočem jedru Zemlje. Preostali delež, ki pa vpliva na njegove kratkoročne spremembe, pa prihaja iz zunanjih virov, oziroma je posledica aktivnosti Sonca in električnih tokov v ionosferi.
Južni magnetni pol se trenutno nahaja blizu geografskega severnega pola Zemlje, severni pa blizu njenega geografskega južnega pola. Skupina Kanadskih znanstvenikov, ki je določila lego pola takoj po II. svetovni vojni, je ugotovila, da se je lega magnetnega pola v zadnjih 50 letih premaknila za več kot 250 km proti severozahodu. Nadaljnja opazovanja so pokazala, da se južni magnetni pol premakne za okoli 10 km na leto. Pri tem gre za povprečno lego magnetnega pola, saj le ta čez dan venomer potuje po eliptični poti po zemeljski površini in je lahko tudi krepko več kot 50 km oddaljen od povprečne lege.Te dnevne spremembe so posledica vpliva Sonca na magnetno polje Zemlje. Bolj zanimivo pa je dejstvo, da sta se legi severnega in južnega magnetnega pola v zadnjih štirih miljonih let devetkrat obrnili za 180º, kar so odkrili strokovnjaki, ki preučujejo fosilno magnetizacijo kamenin vseh starosti(paleomagnetizem!!!)
Glede na to, da je notranjost zemlje tekoča, je gibanje talin razmeroma težko napovedljivo, saj med sistemom enačb, s katerimi to računamo, najdemo tudi nelinearne enačbe(npr. Navier-Stokesova enačba). Zato so naredili preizkus z laboratorijsko simulacijo celotnega procesa. Simulacija je pokazala, da bi moralo priti vsakih 38.000 let do spontane zamenjave magnetnih polov zemlje, po 33.000 letih pa naj bi se pokazale prve nestabilnosti; magnetno polje postane manj dipolno, magnetna energija se bistveno zmanjša, kinetična energija zunanjega jedra Zemlje(2800 do 5000 km pod površjem) se podvoji in naenkrat se magnetno polje obrne. Obrnitev polov je verjetno posledica nekega še neraziskanega vzorca gibanja tekočin v notranjosti Zemlje, ker pa je od zadnjega obrata preteklo že veliko tisočletij, ne moremo vedeti, kako tak obrat vpliva na življenje na Zemlji. Omenjena simulacija naj bi sicer ponazarjala dogajanja na Zemlji, vendar pa je nemogoče trditi, da je te podatke moč povsem preslikati v realnost, saj se npr. obdobje med dvema obratoma, ki ga izračunamo na osnovi simulacije, ne ujema z obdobjem, ki so ga določili preučevalci paleomagnetizma.
Do obrata magnetnih polov Zemlje občasno dejansko pride. Enačbe gibanja se ne spreminjajo, če zamenjamo legi obeh polov, enako pa se je pokazalo tudi pri laboratorijski simulaciji, zato nikakor ni pričakovati, da se bo ob zamenjavi polov Zemlja ustavila in se začela vrteti v nasprotno smer, čeprav bi to lahko sklepali glede na stare Majevske zapise, ki so govorili o več katastrofah in o tem, da je Sonce včasih vzhajalo na zahodu. Težko je napovedati, kdaj bo do zamenjave polov prišlo in ali bo to res leta 2012. Glede na to, da so preučevalci paleomagnetizma ugotovili, da sta se v štirih milijonih let zemeljska pola obrnila devetkrat, to pomeni, da se obrneta prbližno vsakih 444.500 let. Če pa primerjamo napovedi obrata v obliki nestabilnosti magnetnega polja, ki se začnejo pri simulaciji 5.000 let pred zamenjavo magnetnih polov, lahko sklepamo, da se dejansko začnejo pojavljati nestabilnosti zemeljskega magnetnega polja kar cca. 57.785 let pred obratom polov. Ker praktično do konca druge svetovne vojne potovanje polov nismo sledili, saj sta prej lego južnega magnetnega pola na geografskem severu določila le leta 1831 Sir John Ross in 70 let kasneje Roald Amundsen, ne moremo vedeti, ali lahko že govorimo o tistih magnetnih nestabilnostih, ki napovedujejo bljižnji obrat magnetnih polov Zemlje. Dejstvo je, da nekje v tem procesu smo, a ne vemo točno kje.
Ker torej procesi sprememb resnično potekajo, pa je logično, da prihaja do sprememb tudi v populaciji finoenergijskih tvorb oziroma energijskih bitij(deve...). O teh spremembah, oziroma o odkrivanju vedno novih vrst energijskih bitij prostora, pa v eni svojih novejših knjig piše tudi naš kipar in geomant, Marko Pogačnik.
Zelo majhna je verjetnost, da se je vesolje razvilo po naključju. Vse v vesolju se dogaja po bolj ali manj izdelanem scenariju, zato je logično, da globalna usoda Zemlje v veliki meri presega hotenja človeštva. Prav je, da zavzamemo stališče, kakršno je skozi svojo misel:«Bog ne kocka« nakazal Albert Einstein in verjamemo v to, da se bo usoda Zemlje razpletla tako, kot je za vesolje, katerega del smo tudi mi, najbolj prav. Ker vemo, da imajo naša čustva in misli ključen vpliv na tisto, kar se bo udejanilo v materialnem svetu, je seveda veliko bolje, če o spremembah, katerih priča smo, ne razmišljamo kot o preteči katastrofi, temveč tako obrat magnetnih polov Zemlje, do katerega bo v nedoločljivi prihodnosti pač prišlo in pojav novih novih energijskih bitij, doživljamo kot normalen evolucijski proces v življenju Zemlje in k temu, s pozitivno naravnanostjo, prispevamo svoj delež.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Zelo majhna je verjetnost, da se je vesolje razvilo po naključju. Vse v vesolju se dogaja po bolj ali manj izdelanem scenariju, zato je logično, da globalna usoda Zemlje v veliki meri presega hotenja človeštva.
Lepa pravljica. Vedno več "Bogov" straši naokoli. Vsi so prepričani, da se vesolje ni razvilo po naključju, da se vse dogaja po izdelanem scenariju. Da je to celo v skladu z matematično logiko (Gödel se obrača v grobu)! Le kje sem preživel zadnjih dvajset let, da me te nore vesti niso dosegle?!
Prav je, da zavzamemo stališče, kakršno je skozi svojo misel:«Bog ne kocka« nakazal Albert Einstein in verjamemo v to, da se bo usoda Zemlje razpletla tako, kot je za vesolje, katerega del smo tudi mi, najbolj prav.
Prav za koga, se sprašujem. Bog ne kocka je bila ravno to - misel, ne pa predmet opredelitve - (ne)resnica, s katero bi se morali strinjati oziroma se zdi le prav, da bi se. Ali bo že enkrat nekdo odprl knjigo in preveril, v kakšnem kontekstu je Einstein izrekel te besede!
Ker vemo, da imajo naša čustva in misli ključen vpliv na tisto, kar se bo udejanilo v materialnem svetu, je seveda veliko bolje, če o spremembah, katerih
No, jaz ne vem, da imajo moja čustva ključen vpliv na stvarnost. Protislovje! Če bi si močno zaželel, bi torej lahko ohranil trenutno stanje magnetnega polja okoli Zemlje?

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Sej to je tud en amater pisal tk kot jst, če ne še hujši, hehe. Do zadnjega odstavka je čist OK napisano pol pa raj ne bom komentiral:). Samo avtor pa resnično ni zadel kar je mislil Einstein povedati s to besedo.

Kr škoda, da je Einstein to rekel, ker mnogi narobe razumejo. Uf, bom odprl drugo debato na to temo, da naumo tule smetili. Nova debata na to temo: viewtopic.php?p=19374#19374

Pa mislite, da je res možno, da se po obratu magnetnega polja lahko obrne tudi smer rotacije? Jaz mislim, da to pa ni možno ker ima Zemlja full gibalne količine in če bi se obrnila smer rotacije bi po mojem mnogo energije šlo v "nič" (da me spet ne bo kdo narobe razumel (pretovrba v drugo) in bi to pomenilo počasnejše vrtenje Zemlje v drugo stran. Čeprav se to tako ali pa tako ves čas dogaja.

Aja, btw sonce zamenja oba pola na vsakih 11 let, če se še prav spomnem pa čisto nič ne spremeni svoje smeri rotacije:).

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Na žalost vas morem obvestit, da je moja "teorija" propadla. Oz. sem dobil dobre argumente proti od dr. Petra Zidarja, ki je zadevo komentiral takole:

Moram priznati, da si spet našel zanimivo vprašanje. :)

Severni in južni magnetni pol se res lahko zamenjata. Vendar se to dogaja v
povprečju na vsakih 300.000 let (od 100.000 do 25 milijonov let - res pa sem
zasledil zelo različne podatke o periodi, ker je zadeva očitno precej kaotična).
Kako to vedo? Ker v kamninah ostanejo sledi magnetnega polja, kakršno je bilo v
trenutku, ko je kamnina nastala (ko se je strdila). Znanstveniki s področja
paleomagnetizma so uporabili kamnine, ki neprekinjeno nastajajo ob razpoki na
sredi dna Atlantika. Zato imajo o spremembah magnetnega polja tudi neprekinjene
podatke. Zadnja menjava polov je potekala pred cca 750.000 leti. Dvomim, da so
spregledali kakšno dramatično dogajanje kakšnih 500 let v preteklosti.

Če bi se kaj dogajalo v časih Kolumba, bi to torej verjetno opazili. Kitajci so
kompas izumili pred cca 2.200 leti in so ga uporabljali pri navigaciji, zato bi
v svojih zapiskih gotovo zabeležili tako katastrofalen dogodek, kot je menjava
polov ali premik pola na ekvator. Karte so bile takrat orientirane enako kot
danes (no ja, ne prav vse, ker se je standard, da je sever zgoraj, šele
uveljavljal), vendar so bile po današnjih standardih zelo slabe, saj je šele
Kolumb dokončno pognal kolesje ideje o okrogli Zemlji. Pomorščaki pa so pri
navigaciji poleg kompasa uporabljali zvezde in sekstant. Nisem prepričan, ampak
mislim, da so pri kartah uporabili geografski sever (ugotovljen iz položaja
sonca) in ne magnetni sever. Saj navsezadnje je še vedno tako.

Meritve zadnjih 100 let so sicer takšne, kot si napisal, ampak leta 1831 je bil
severni magnetni pol le kakšnih 50 km od kraja, kjer je bil leta 1904. Za takšno
razdaljo se sedaj premakne vsako leto. Bolj verjetno je, da pol niha med dvema
točkama in je sedaj ravno sredi nihaja. Vsekakor pa ne moreš uporabiti kar
linearne ekstrapolacije za sklepanje o položaju pola v preteklosti. To ne moreš
narediti že zato, ker se hitrost gibanja pola z leti očitno zelo spreminja. Sam
bi stavil, da bo magnetni pol švignil v bližini geografskega severnega pola in
se na drugi strani pričel ustavljati.

V 19. stoletju je bilo magnetno polje kakšnih 10% močnejše kot danes, čeprav je
še vedno močnejše od normale (izmerjene v zadnjih 50.000 letih). Če bi se tak
trend nadaljeval, bi magnetno polje izginilo čez kakšnih 1.200 let, vendar se to
najbrž ne bo zgodilo. Nihče pa seveda tega ne ve. Zavedaj se, da je do podobnih
nihanj prišlo že neštetoktat v preteklosti, brez da bi se zgodila menjava polov.

Menjava polov je proces, ki traja tisoče let in takrat magnetno polje ne izgine
ampak postane le mnogo kompleksnejše (tako vsaj kažejo simulacije). Ob takih
dogodkih bi videli severni sij (auroro) tudi ponekod ob ekvatorju.

Tale povezava ima po mojem najbolje razloženo vse skupaj:
http://science.nasa.gov/headlines/y2003 ... cfield.htm

Žal mi je, če sem te razočaral glede potrditve tvoje teorije. Bilo bi zanimivo,
če bi pred 500 leti, kompas res kazal drugam. Morda pa se je to zgodilo, pa ni
tega nihče zapisal, ker so se samo jezili nad pokvarjenim kompasom, kot se sedaj
kdo jezi, če ne lovi signala GSM. ;)

LP,
Peter

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14585
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

MAVER|CK, "svaka ti čast"!

Če je kaj, kar cenim pri tistih, ki postavljajo svoje (alternativne) teorije, je njihova zmožnost, da pod težo dobrih argumentov svoje poglede zavržejo.

Nekaterih (tudi na tem forumu) pa še tako dobri argumenti ne prepričajo in "gonijo" svoje nepodprte teze do onemoglosti ter si vedno znova izmišljajo miselne poskuse, ki naj bi svoje majave poglede (tako se vsaj njim samim zdi) potrjevali.

Roman
Prispevkov: 6476
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Pridružujem se Shrinku. In za kaj takega je treba biti drugače odprt, kakor o sebi govorijo ljudje iz Shrinkovega drugega odstavka.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Krive vere pa res ne bi rad trosil okrog, zato sem že kar nekaj svojih teorij modificiral in še si bom mogel vzeti čas in čez vse preleteti, da pregledam če je še kje kaj kontraverznega. Nekaj je moje razmišlanje nekaj pa je resnica, ki se v tej teoriji lepo pokaže v kamninah, ki prihajajo izpod Zemelje na prelomu plošč, kot je dejal Peter.

Mi je pa še vedno vseeno zelo zanimivo zakaj magnetni pol rotira (niha) okoli geografskega pola in kdaj se le ta obrne okrog? Ter zaradi česa? Razmišljam, da če se magnetni pol pomika pomeni, da se celo notranje jedro Zemlje pomika?

Torej mora biti Zemljina skorja kot nek stator jedro Zemlje pa kot rotor pri elektromotorju? In zaradi tega ker sta najbrž oba dela magnetna prihaj do indukcije in s tem pojava oddajanja elektro-magnetnih valovanj.

Uf, zdej sm se pa še neki spomnal. Magnetizem je vsem znan in ga zaznamo s kompasem kam pa gre elektrika, ki nastane pri tem procesu. Saj sta ta dva pojava vedno skupaj prisotna! Mogoče pa je vsa Zemlja naelektrena in zato pride tudi do strel med oblakom in Zemljo?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Uf, zdej sm se pa še neki spomnal. Magnetizem je vsem znan in ga zaznamo s kompasem kam pa gre elektrika, ki nastane pri tem procesu. Saj sta ta dva pojava vedno skupaj prisotna! Mogoče pa je vsa Zemlja naelektrena in zato pride tudi do strel med oblakom in Zemljo?
Zemlja - enosmerni motor? Tja, čudna trditev. Verjetno pa bi si naivno že lahko predstavljal, da se magnetno polje "vrti" zaradi spreminjanja tokov ali drugih vzrokov in posledično se v snovi lahko inducirajo tokovi. Seveda je to zelo, zelo trd oreh, tudi za numerično pot ocenjevanja teh pojavov. Polje je vsak trenutek tako, kakršno je in kakršna koli zanka, speljana po površini Zemlje (z upanjem, da bi zastonj generirala tok), ne bi rodila nobene efektivne napetosti (vse bi se odštelo). Se pravi, enosmerni generator verjetno ne bo, če si imel to v mislih.
Uf, zdej sm se pa še neki spomnal. Magnetizem je vsem znan in ga zaznamo s kompasem kam pa gre elektrika, ki nastane pri tem procesu. Saj sta ta dva pojava vedno skupaj prisotna! Mogoče pa je vsa Zemlja naelektrena in zato pride tudi do strel med oblakom in Zemljo?
Vektor E in B sta precej tesno zvezana, to drži. Zemlja očividno ni nabita, saj bi to zaznali v njeni okolici. O indukciji pa smo na veliko razpravljali tukaj: viewtopic.php?t=1910.

Odgovori