Orkan Gustav

O podnebnih spremembah, vremenu, vplivu človeka na naravo ...
Post Reply
User avatar
celica
Posts: 802
Joined: 3.1.2006 22:08
Contact:

Orkan Gustav

Post by celica » 31.8.2008 22:59

Orkan Gustav

Prebivalci New Orleansa sicer v strahu pred orkanom zapuščajo mesto. Med prvimi so mesto zapustili prebivalci zahodnega, poplavno najbolj ogroženega dela New Orleansa, dopoldne pa so mesto začeli zapuščati tudi ostali.

Na cestah, ki vodijo iz mesta, je tako nastalo več prometnih zamaškov, saj ljudje v strahu pred divjanjem narave množično zapuščajo domove. Gustav bo ustavil celo ameriško predvolilno kampanjo. V republikanskem taboru so namreč napovedali, da bodo morda celo preložili strankarsko konvencijo, ki naj bi se sicer začela v ponedeljek. Republikanski predsedniški kandidat John McCain je obenem napovedal, da bo v družbi svoje podpredsedniške kandidatke Sarah Palin obiskal Mississippi in si ogledal, kako potekajo priprave na prihod Gustava.

Mestne oblasti pozorno spremljajo pot orkana, ki se proti obali ZDA trenutno pomika s hitrostjo 26 kilometrov na uro, spremljajo pa ga vetrovi s hitrostjo do 193 kilometrov na uro. Gustav naj bi sicer obale ZDA dosegel v ponedeljek zgodaj zjutraj, vremenoslovci pa napovedujejo morske valove, visoke do šest metrov, poleg tega naj bi padlo tudi do 380 litrov dežja na kvadratni meter.

Sicer pa je Gustav v soboto že prečkal Kubo, kjer je povzročil veliko gmotno škodo, medtem ko o žrtvah zaenkrat ne poročajo. Orkan je najhuje prizadejal zahod otoka, kjer so uničene številne hiše, veter, ki naj bi ponekod pihal tudi do 340 kilometrov na uro, pa je prevračal avtomobile, ruval drevesa in razkrival hiše.

Veliko škode je divjanje narave povzročilo tudi v kmetijstvu, predvsem zaradi poplav. Pod vodo so bila tako obalna območja v depresijah prav tako pa tudi mestne ulice in ceste. Na svoji poti do Kube je Gustav doslej poleg ogromne gmotne škode zahteval tudi preko 80 smrtnih žrtev v Dominikanski republiki ter na Haitiju in na Jamajki.

Vir: http://www.delo.si/clanek/66402

In drugi linki:

http://www.msnbc.msn.com/id/26295161/
http://www.hurricanecity.com/
http://www.crownweather.com/gustav.html
Vse kamere sveta
http://www.abcwebcam.net/


Post Reply