Uboga mati Zemlja

O podnebnih spremembah, vremenu, vplivu človeka na naravo ...
joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Uboga mati Zemlja

Odgovor Napisal/-a joe »

Včasih se sprašujem, kaj je vzrok, da so nekateri sposobni svoje odpadke kar tako odmetavati v gozd, na travnik, v morje. Kot da bi lastno mater pljuvali v obraz. Imam dve teoriji. Ena je optimistična in pravi, da se ljudje do Zemlje obnašamo neodgovorno, kot se pač otroci obnašajo neodgovorno do svojih staršev. Druga teorija je pesimistična in pravi, da smo ljudje izgubljeni, zmedeni, malo v omotici, brez razumevanja smisla. Odpiram razpravo na to temo.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Verjetno nihče ne gleda na Zemljo kot na svojo mater.
Jaz pa imam teorijo, da je človeštvo izmeček tako da to obnašanje sploh ni presenetljivo.
Res je uboga Zemlja.

Roman
Prispevkov: 6485
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

V naravi je za čistočo samo navidezno poskrbljeno. Prehrambene verige (spet navidezno) poskrbijo, da je tudi vsak plenilec na koncu "počiščen". Zakaj navidezno? Ker se smeti, ki jih nihče ne mara jesti, vendarle kopičijo (kosti, premog, nafta). Na žalost je proizvodnja ravno takih smeti največja ravno pri človeku.

A kako sploh definirati smeti? Apnenčasta gorstva veljajo za najlepše kotičke na svetu, pa so vendarle iz smeti - iz ostankov morskih živali. Ali bi morali razlikovati med koristnimi odpadki (recimo kompost) in škodljivimi (radioaktivni odpadki)? Razna primitivna plemena imajo zelo malo odpadkov in še ti so praviloma razgradljivi. Razviti svet tudi z odpadki plačuje svojo razvitost. Ne moreš biti razvit brez odpadkov, ki se razvijajo s tehnologijo. Pesimist je sicer optimist, ki je začel razmišljati, ampak menim, da je človeštvo že prekoračilo mejo, ko bi se uničevanje okolja še lahko zaustavilo. Edino, kar nas lahko ustavi, je usihanje virov, ampak takrat bo seveda že prepozno.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Zakaj bi to bilo plačevanje za razvitost? A meniš, da ne moremo biti razviti brez svinjarij?
Za moje pojme je to cena za izkoriščevanje razvitosti v lastno materialno dobro.

joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joe »

Če velja optimistična razlaga vzroka za takšno človeško obnašanje, potem se bo človeštvo zadnji trenutek zavedlo in bo ukrepalo. Saj tudi otroci poskrbijo za svoje starše, ko tem začne res trda presti. Potem ni razlogov za pretirano zaskrbljenost. Rešitev bo prinesla znanost.
Če pa je takšnemu odnosu do okolja vzrok v nerazumevanju smisla bivanja, potem smo lahko bolj zaskrbljeni. Potem si bomo sami spodnesli tla pod nogami. Potem bodo ostali in nadaljevali zgodbo samo tisti, ki jih danes imamo za primitivce in ki se potikajo po gozdovih in savanah. Tako imenovana civilizacija pa bo izbrisana.
Bojim se, da je je posredi ta drugi vzrok. Mnogo krat sem opazoval, kako se ljudem ne ljubi niti dvigniti pokrov od kontejnerja in vanj odložiti vrečko s svojimi gospodinjskimi odpadki, marveč odložijo vrečko kar na zaprt pokrov kontejnerja in gredo naprej. Neverjetno. Niti malo se jim ne ljubi potruditi. A se ne zavedajo, da človek lahko obstaja samo, če se trudi? Drugače ga odnese.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Po moje se človeštvo ne bo zavedlo in ukrepalo. Hm...znanost je prinesla v vsakdan stvari, ki so nepotrebne in ki povzročajo svinjarijo. Pardon, izkoriščevalci znanosti so jih prinesli.
Tako imenovana civilizacija pa bo izbrisana.
Kaj je to slabega?

Glede kontejnerov...mesta so itak že eno veliko smetišče...kakšna je razlika če vržeš smeti v plastično posodo ali na umazana betonska tla? Še službo daješ čistilcem.

tschmrlj
Prispevkov: 12
Pridružen: 25.1.2004 15:09
Kraj: Jesenice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tschmrlj »

Mislim, da smeti same kot take niti niso problem. lepo je kupovati poceni hrano v veleblagovnicah in s tem siliti kmeta, da s čimvečjim traktorjem poliva SVOJO zemljo z pesticidi in nitrati. Še lepše je imeti pitno vodo v bivališčih in jo v bivališčih počasi redčiti s čistili, mogoče bi bilo bolje, da se vsa ta sredstva namesto v trgovine vozimo direktno v NAŠE reke. Najlepše je pa oz. zelo smo se navadili premagovati velike razdalje čim hitreje z pomočjo nafte, Pri tem pa nas sploh ne zanima, da se naftni kralji in njihova ljudstva za dobičke pri tem pobijajo med seboj. Menda MI uporabniki vozil še plačujemo vse to.
Takih in podobnih zgodb je še kar nekaj in prepričan sem tudi, da če nebi kupoval tam kjer je ceneje, bil umazan in ne bi imel lastnega prevoznega sredsta, da bi me današnja družba izločila. Bo lahko znanost rešila te probleme, mislim da tukaj tudi politične rešitve še ni.

Narave ne dobimo v dar od prednikov ampak jo zapustimo potomcem.

Roman
Prispevkov: 6485
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

mriz napisal/-a:A meniš, da ne moremo biti razviti brez svinjarij?
Ja, tako menim. Ampak, kot sem že dejal, tudi živeti ni mogoče brez odpadkov, le da se nekateri odpadki reciklirajo, narava pa očisti, če je teh odpadkov malo. Sicer pa, si se kdaj vprašal, kaj se zgodi s prahom, ki ga čistiš v stanovanju?
Za moje pojme je to cena za izkoriščevanje razvitosti v lastno materialno dobro.
Za kaj pa sicer gre pri razvoju?

mirko
Prispevkov: 483
Pridružen: 1.9.2004 13:38

Odgovor Napisal/-a mirko »

tschmrlj,
tudi jaz se sprašujem, mogoče bi bilo dolgoročno bolje, če bi znižali porabo energije, vode, količino odpadkov na človeka, itd. Samo pomislimo, kako bo na Zemlji, ko bo povprečen Kitajec imel enak standard, kot ga ima danes povprečen Slovenec.
Vprašanje je, če znanost tukaj lahko dela čudeže. Primer: v službo se vozimo z novim avtomobilom, ki ima enkrat manjšo porabo in emisijo škodljivih plinov od starega, in imamo enkrat lažjo našo ekološko vest. Kakšen balzam za našo ekološko vest bi bilo šele, če bi se nas zbralo petdeset, in bi se vozili v službo z avtobusom z najsodobnejšim motorjem.
Skratka, z znižanjem standarda bi lahko naredili za okolje ogromno. In mogoče bi se ta trenutek celo strinjali z vožnjo z avtobusom, ampak da bi pa pozimi v našem sodobno grajenem bloku (ki je energetsko na stanovalca manj potraten kot hiša) imeli ogrevan samo osrednji prostor v stanovanju, perilo pa bi prali s pralnim strojem z minimalno porabo elektrike in vode na 30 stopinj in namesto Persil gela uporabljali pepel iz naše skupne kotlovnice na biomaso... trenutno je to malo preveč, mogoče se še najlažje sprijaznimo s tem, da bi šla vsa odpadna voda skozi WC kotliček. Mogoče pa bomo to enodušno delali takrat, ko se bodo Kitajci vozili v službo vsak s svojim avtom, in upali, da nas bodo mogoče posnemali, saj smo (bili nekdaj ??) vendar bolj razviti... In če bi nas zadosti Kitajcev posnemalo, potem bi se nebo mogoče nam namenilo dati kapljico vode vsaj v aprilu in novembru, in bi mogoče nekaj biozelenjave lahko pridelali tudi na svojem vrtu, saj je tista, ki pride v naše trgovine iz Sahare, preveč izdatno škropljena...
Mogoče pa bo nam in našim otrokom podnebje še milostljivo, naši vnuki pa si bodo že poiskali dobro plačano službo v Pekingu.

S tem nočem reči, da je vse brez zveze, ampak da je vse lažje, če se zaveš, da (mogoče) visiš na nitki.

joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joe »

Mene v tej razpravi zlasti zanima vprašanje odnosa človeka do smeti oziroma odpadkov, ki jih proizvaja. Normalno je, da sodobni način življenja povzroča več vsakovrstnih odpadkov. To sploh ni problem. Ne apeliram na odpoved ugodnostim, ki jih prinaša razvoj znanosti in tehnologije. Daleč od tega. Saj nisem nor. Sprašujem se, zakaj se človek ni pripravljen malo bolj potruditi glede odpadkov. Nalašč sem omenil banalen primer vrečke s kuhinjskimi odpadki, ki lebdi med nebom in zemljo na pokrovu kontejnerja za smeti. Gre za elementaren problem. Če hočemo odpadke obvladovati, potem jih moramo sistematično zbirati na za to določenih mestih. Najmanj to. A naj se najame vojska ljudi, da bodo hodili po gozdovih in obalah rek pobirati smeti? Gre za vprašanje stroškov. Če ni pripravljen vložiti niti toliko napora, da bo dvignil pokrov kontejnerja, kako bo naredil kaj zahtevnejšega. O tem si belim glavo.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Roman napisal/-a:Za kaj pa sicer gre pri razvoju?
Mogoče sem naiven ampak razvoj znanosti za mene ni samo po sebi povezano z izkoriščanjem znanosti v zabavo ali sebi v prid. Recimo inženirsko znanje o gradnji avtomobilskega motorja ne morem direktno povezati z avtomobilskimi dirkami tipa nascar, (kjer baje povzročajo ogromno onesnaževanje s samo 1 dirko), razen preko izkoriščevalcev znanosti in resničnih povzročiteljih svinjarij.
Ne pravim da bi morali znanje imeti samo na papirju in živet v jami, ampak takih nepotrebnih stvari kot so avtomobilske dirke je več kot zraka, in bi se precej poznalo, če ne bi bili vsi mi ljudje tako glupi.

joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joe »

Ne bom pozabil primera izpred parih let na Kornatih. Biser narave. Toda Bog pomagaj! Na vsakih 10, 20 metrov obale je bila kakšna plastična vrečka, steklenica, kaj vem. Presunljivo. Katasrofa planetarnih razsežnosti! Kornati so razglašeni za naravno dediščino človeštva. Toda kdo bo vse to lahko počistil!? Še sreča, da ima morje to lastnost, da zmeče odpadke ljudem nazaj v obraz oziroma na obalo. Kaj je v duši človeka, ko meni nič tebi nič, vrže plastično vrečko v morje? Sem bral opozorilo na ladiji: plastika razpada v morju nekje od 200 do 400 let! Opozorilo za narce.

Uporabniški avatar
nymphya
Prispevkov: 29
Pridružen: 18.5.2005 19:19
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nymphya »

Na žalost je res tako, da se ne zavedamo da počasi ne bomo morali nikamor več metati svoje odpadke. Kaj jih bomo pošiljali v vesolje? Le neki pa se je človek spomnil, reciklaže. Pa kaj ko je zavest človeka še vedno na tisti stopnji, ko meče svinjarijo stran od sebe, ker on je čisto bitje.. ironija. :roll:

joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joe »

Me prav veseli, da se je novopridružena članica vključila v razpravo, ki sem jo jaz odprl. Dobrodošla!

V soboto, 16.4. ob 6. uri zjutraj sem šel na en kos zemlje blizu mojega bloka in sem začel pobirati smeti, ki so tam že nekaj let žalile moj pogled. Na kakšnih 100 m2 sem nabral osem zvrhanih vreč smeti in štiri naročja kosovnih odpadkov. Za en cel kontejner robe, torej.

Tako. Ni kaj razpravljati o stvari. Odveč je čakati, da bo kdo drugi namesto tebe pospravil smeti. Ko pa potem sam to narediš, se počutiš bolje. Spoznaš, da je akcija tista, ki osvobaja.

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Kaj se sekirate za en planet. S tem planetom lahko počnemo kar hočemo. Zemlja bo itak preživela svojo dobo, ki ji je namenjena. Lepa čista ali pa vsa zasvinjana, ker zemlja se ne obremenjuje v kakšnem stanju je tako kot se ne obremenjuje jupiter ali je preveč žveplast ali pa premalo kisikast. Človeška rasa je pa svoje bistvo, (kar lahko preberete v forumih) itak že dosegla.

Odgovori