Dosežki slovenske znanosti v letu 2007?

O problemih doma, ob odhodu na študij ali postdok v tujino in ob povratku domov ...
Odgovori
Uporabniški avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 179
Pridružen: 30.9.2002 15:52
Kontakt:

Dosežki slovenske znanosti v letu 2007?

Odgovor Napisal/-a saso »

Je morda kdo od domačih znanstvenikov in znanstvenic letos močno izstopal oziroma odkril kaj res pomembnega?

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Odgovor Napisal/-a zupan »

Na misel mi pridejo naslednji dosezki, pri katerih so bili udelezeni ali pa bili celo glavni raziskovalci slovenski znanstveniki (seveda mocno pod vplivom tega s cimer se ukvarjam, osnovne fizike osnovnih delcev):

- Skupina na F9 oddelku IJS pod vodstvom P. Krizana in B. Goloba je prva v svetu izmerila parametre mesanja v sistemu mezonov D-anti D. To je zadnji sistem dveh nevtralnih mezonov katerega parametri mesanja se niso bili izmerjeni (mesanje v K-anti K je bilo prvic odkrito pred 40 leti, v B-anti B pred skoraj dvemi desetletji, v Bs-anti Bs pa pred dvema letoma). Vsekakor je to eden od vrhuncev letosnjega leta na podrocju fizike delcev, meritev pa je pomembna za iskanje/omejevanje moznih razsiritev standardnega modela osnovnih delcev, saj je D- anti D sistem edini, ki omogoca vpogled v up-kvarkovski sektor. Analizo je opravil Marko Staric, slovenska skupina pa je del kolaboracije Belle, ki ima trkalni obroc in detektor v Tsukubi na Japonskem. Pri tej meritvi so slovenski znanstveniki bili tisti, ki so opravili analizo.
(M. Staric et al. (Belle Coll.), Phys. Rev.Lett. 98, 211803)

- skupina D. Zavrtanika z Univerze v Novi Gorici kot del projekta Auger v Argentini. Odkrili so korelacije med pozicijami aktivnih galakticnih jeder (AGN) in smerjo prihoda ultraenergetskih kozmicnih zarkov. Kot kazejo novejse analize znanstvenikov, ki niso clani kolaboracije Auger pa po vsej verjetnosti
AGN niso viri kozmicnih zarkov, saj ob upostevanju oddaljenosti AGN korelacija izgine. So pa AGN dobri markerji kumulativne gostote snovi v smeri gledanja. Kljub vsemu kolaboracija Auger s svojimi dosedanjimi in prihajajocimi rezultati morda odpira novo podrocje astronomije z ultraenergetskimi kozmicnimi zarki. Kolikor vem slovenski raziskovalci tu niso bili vodje analize, so pa pomembno doprinesli k razvoju detektorjev. Poleg tega je D. Zavrtanik visoko v hierarhiji kolaboracije.
(Science 9 November 2007 318:938-943,
glej tudi http://www.auger.org/news/PRagn/AGN_cor ... _more.html)

-A. Gomboc s FMF, Univerza v Ljubljani, kot del mednarodne kolaboracije, ki raziskuje izbruhe gama zarkov v vesolju takoj po samem izbruhu. Takoj po detekciji izbruha gama zarkov s satelitom, so raziskovalci obrnili velike teleskope na Kanarskih otokih in na Havajih, tako da so lahko sledili dogajanju v tem delu neba v opticnem spektru. S svojimi opazovanji so izkljucili prisotnost velikih magnetnih polj. Raziskovalna skupina je prejela za svoje delo The Times Higher Education Supplement Award for “Research Project of the Year”.
(Mundell, C. et al incl. Gomboc, A., 2007. Science, Vol. 315, p. 1822-1824,
glej tudi http://www.astro.livjm.ac.uk/research/g ... owup.shtml )

Morda lahko kdo prispeva spisek se z drugih podrocij znanosti?

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Moram omeniti Božidarja Casarja, ki je fizik, z Onkološkega inštituta. Pred 8 leti je vodil 1 (beri eno) radioterapevstko operacijo tumorja na možganih. Sedaj je ponovno izvedel tako operacijo, poročali so na RTV SLO. Za tem stoji veliko njegove truda.
http://www.onko-i.si/sl/dejavnosti/zdra ... diofiziko/
Pri njem fizika deluje! :wink:

Uporabniški avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 179
Pridružen: 30.9.2002 15:52
Kontakt:

Re: Dosežki slovenske znanosti v letu 2007?

Odgovor Napisal/-a saso »

Tule je zanimiv sestavek predsednika SAZU:
razgledi.net napisal/-a:Visoko šolstvo in znanost v Sloveniji ob koncu leta 2007
četrtek, 3. januar 2008
GOST RAZGLEDOV
dr. Boštjan Žekš
predsednik SAZU

Visoko šolstvo in znanost v Sloveniji sta ob koncu leta 2007 evropska, evropska v slabem pomenu besede, v najslabšem pomenu besede. Kot vsi vemo, evropska znanost in visoko šolstvo ne ujameta koraka s svetom ter vedno bolj zaostajata ...

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Re: Dosežki slovenske znanosti v letu 2007?

Odgovor Napisal/-a zupan »

Tole sicer ni samo o slovenski znanosti, a je vseeno zanimivo. Iz četrtkove priloge Znanost v Delu
Začetek leta je tudi čas za obračune s prejšnjim letom in za napovedi. To in dejstvo, da lanske dobitnike Zoisovih nagrad in priznanj, z izjemo dobitnika nagrade za življenjsko delo, v tej prilogi nismo posebej predstavili, sta bila povod za anketo med omenjenimi znanstveniki. Tokrat objavljamo odgovore dobitnikov Zoisovih priznanj za pomembne dosežke dr. Jožeta Baliča, dr. Petra Dovča in dr. Boruta Štruklja ter dobitnika priznanja ambasadorja slovenske znanosti dr. Andreja Šalija.
Kateri je bil za vas osrednji dogodek minulega leta na področju znanosti in raziskav v svetu?
Balič: Če pogledam samo področje obdelovalnih in proizvodnih sistemov, kjer je glavnina našega dela, potem lahko opazim izredno aktivnost na področju uporabe umetne inteligence pri modeliranju, vodenju, programiranju, optimiranju in delovanju teh sistemov. Drugo veliko področje, ki se vse bolj uveljavlja, je uporaba različnih tehnologij, kot so na primer slojevite tehnologije, v medicinske namene.
Dovč: Zagotovo napredek na področju raziskav matičnih celic. Raziskovalci z različnih institucij so poročali o transformaciji diferenciranih živalskih in človeških celic kože oziroma jajčnikov v obliko, ki je zelo podobna matičnim celicam. To so dosegli z vnosom štirih genov, ki ključno prispevajo k reprogramiranju celice in ponovno vzpostavijo totipotentnost. V primeru mišjih celic so uspeli s tako spremenjenimi celicami tudi generirati nastanek himer. Ta odkritja predstavljajo dober obet za razvoj celične terapije, ki je bil do zdaj zaradi etičnih omejitev, ki se nanašajo na ravnanje z zarodki, iz katerih je bilo do zdaj edino mogoče izolirati embrionalne matične celice, zelo omejen.
Šali: Na mojem področju biokemije, ki se ukvarja s strukturo in funkcijo proteinov, ni bilo revolucij. Se je pa zgodilo marsikaj novega na več področjih, na primer v tehnologiji strukturne genomike in v računalniških metodah za analizo in napoved proteinskih struktur.
Štrukelj: Nekoliko bolj spremljam znanost na področju farmacije in farmacevtske ter medicinske biotehnologije. Brez dvoma je velik dosežek pretvorba kožnih celic v izvorne celice, čeprav gre za temeljno znanost in bo potrebno še veliko korakov do končne uporabne vrednosti....

Odgovori