"Znanje žanje" - znanost za naše poslance ;)

Izmenjava obvestil o zanimivih predavanjih, razpisih, seminarjih, okroglih mizah ...
Post Reply
User avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 178
Joined: 30.9.2002 15:52
Contact:

"Znanje žanje" - znanost za naše poslance ;)

Post by saso » 27.2.2009 15:59

velika dvorana Državnega zbora, 2. marec 2009, ob 12.30
Sintezna biologija: potencial za novo znanstveno in tehnološko revolucijo ter slovenska odličnost v raziskavah in izobraževanju
prof. dr. Roman Jerala, Laboratorij za biotehnologijo, Kemijski inštitut, Hajdrihova 19, SI-1000 Ljubljana
Sintezna biologija je mlada veda, s potenciali za novo znanstveno in tehnološko revolucijo, ki uporablja inženirske pristope za modificiranje in tvorbo novih bioloških sistemov. To dosežemo z vnosom sintetičnih genov, ki vsebujejo zapise za izbrane celične procese. Področja, na katerih se je sintezna biologija že izkazala so novi načini zdravljenja in priprava zdravil, obnovljivi viri energije, priprava materialov z novimi lastnostmi, procesiranje informacij... Raziskovalci s Kemijskega inštituta in študenti Univerze v Ljubljani so v zadnjih treh letih dosegli izjemne uspehe na tekmovanju raziskovalnih projektov iz sintezne biologije (iGEM) na univerzi MIT. S projekti usmerjenimi v izboljšanje zdravja smo pokazali da se z inventivnostjo in motivacijo lahko kosamo z najboljšimi na svetu.
S projektom Znanje žanje Državni zbor in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predstavljata znanstvene dosežke in njihove učinke. Verjamemo, da znanje, znanost in inovativnost dolgoročno vplivajo na razvoj družbe. Še posebej to velja tudi v času vseevropskih konjukturnih ukrepov za premagovanje gospodarske in finančne krize, ki osvetljuje številne paradigmatske probleme sodobne družbe. Zato na široko odpiramo vrata Državnega zbora vrhunskim slovenskim znanstvenicam in znanstvenikom, da predstavijo svoje raziskovalno delo in dosežke.
Predstavitve znanstvenih dosežkov oziroma predavanja v okviru projekta Znanje žanje bodo potekala pred vsako redno sejo Državnega zbora (te se praviloma začenjajo vsak zadnji ponedeljek v mesecu) ob 12.30 v veliki dvorani Državnega zbora. Predavanje bo trajalo do 30 minut, sledilo pa bo še do 15 minut razprave, namenjene občinstvu.
DOGODEK JE ODPRT ZA JAVNOST!
Obiskovalci bodo predavanje lahko spremljali z balkona velike dvorane do zasedbe sedežev.
http://www.dz-rs.si/index.php?id=467

Post Reply