Razpis za promocijo znanosti, družine in zakonske skupnosti

Razprave o najrazličnejših razpisih ...
Uporabniški avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 179
Pridružen: 30.9.2002 15:52
Kontakt:

Razpis za promocijo znanosti, družine in zakonske skupnosti

Odgovor Napisal/-a saso »

Tule so rezultati državnega razpisa za promocijo znanosti: (pdf)

Verjetno bi morali ta razpis naslednje leto imenovati kar "Razpis za promocijo znanosti, družine in zakonske skupnosti" :(
Zadnjič spremenil saso, dne 18.4.2007 10:54, skupaj popravljeno 4 krat.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Kakor vidim, dobivajo jezikovne delavnice mnogo več kot naravoslovne. Ne vidim pa povezave Zakonskega družinskega inštituta Novo Mesto, Zavoda Antona Martina Slomška in Frančiškanskega družinskega inštituta z znanostjo?
Verjetno pari iščejo nove načine ukrivljanja vilic z možganskimi valovi ...

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Očitno bo treba zamenjati še kakšnega ministra; v resorju za delo, družino in socialne zadeve je pomagalo, mogoče bi tudi v resorju za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Heh, zanimivo se mi zdi predvsem to, da so pod tematskim sklopom B (področje dela z mladimi s poudarkom na popularizaciji in organizaciji dogodkov) dodelili sredstva npr. Frančiškanskemu družinskemu inštitutu za program Znanost v družini in zakonu za mlade, NE pa npr. DMFA - Slovenije za niti enega od sledečih programov:

- Matematična predavanja, delavnice in projekti za srednješolce,
- Prvi zamahi v globino matematike,
- Dnevi fizike.

P.S. Mogoče bo bolje čez 2 leti z (upam) novo vladno garnituro. V Italiji je bilo podobno: Ko je vladal Berlusconi, sta bili znanost in raziskovanje povsem zanemarjeni. To stanje je odkrito kritiziral nobelovec Rubbia, za kar je leta 2005 dobil odpoved z mesta direktorja javnega zavoda ENEA za raziskavo novih tehnologij, energije in okolja. Po Berlusconijevem porazu lansko leto se je stanje na področju znanosti spet normaliziralo; Prodijev minister za okolje pa je Rubbio spet povabil k sodelovanju.

marko20
Prispevkov: 2
Pridružen: 16.4.2007 17:53

Odgovor Napisal/-a marko20 »

Verjamem, da sta besedi »frančiškani« in »znanost« v naših možganih spravljeni v različnih spominskih in kakšnih drugih asociativnih mrežah. Vendar pa se mi zdi, da gre v tem primeru za en majhen nesporazum. Kolikor jaz poznam Frančiškanski družinski inštitut, pri tem ne gre za neko srednjeveško pridiganje o moralnih vrednotah družine, ampak se prav res ukvarjajo z znanostjo. Vodja je trikratni doktor (za področje psihologije vem, da je; za ostali področji ne vem točno), ostali pa kot vem, ne zaostajajo kaj veliko za njim. Vodijo tudi magistrski in doktorski podiplomski (znanstveni!) program Zakonska in družinska terapija (Univerza v Ljubljani). Druga zadeva, ki me malo moti pa je, zakaj tukaj nekateri predvidevajo, da področje družine in zakonske skupnosti ne bi spadalo pod znanost? Pobrskajte malo po internetu, pa boste videli, da je ogromno znanstvenih revij in knjig s tega področja in je to čisto priznano znanstveno področje. Če nekdo misli, da je znanost samo matematika in fizika, potem ni ravno znanstven. In glede na situacijo v Sloveniji, bi nam kakšna pomoč znanosti s tega omenjenega področja prišla še kako prav. Glede na reference organizacije, ki je če pogledamo razpis na strani ministrstva, eno od meril razpisa, (da ne omenjam tudi drugih meril), se mi zdi kar razumljivo, da so dobili višji rejting. Verjamem pa, da se za nekoga, ki ne pozna situacije, sliši ta možnost, da bi se frančiškani (mimogrede, mislim, da je na tem inštitutu samo en frančiškan, ostali pa to niso) ukvarjali z znanostjo malo tuja. Ampak – če je to že nek forum znanstvenikov je morda prav, da se malo razišče in preveri, za kaj gre, preden se o čem piše.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Znanost dvomi o vsemu! O manipulaciji v tropu pa mislim, da ta forum v večini primerov ne razpravlja! So sicer določene ideološke primesi- nerazumevanje statistike, pogosto pojavljanje v medijih (beri vraževerja, miti, slabo poznavanje jezikov ... kar so posledica manipulacij v tropu); toda nekatere izvržene organizacije (iz razpisa) so izgubile podlago v širšem tropu (jih bodo že drugi našteli), ki so doslej častno in razumno usmerjale in vzgajale mladež v znanost- to je žalostno za naš trop!
Mislim, da so kritike na ta razspis usmerjene ljubosumno.
Bolj vznemirja neizkušenost kritikov rezultatov tega razpisa, ki ne ločijo med nesposobnostjo in zlobo.
Težko pa si predstavljam skupino samcev naše vrste, vzgojenih v ljudožerski in vampiristični tradiciji- seveda samo na simbolni ravni, ki morajo živeti v nerazmnoževalni skupnosti, da znajo opravljati poiskuse v okviru družine in družinskega življenja. Ne dvomim, da so dobri opazovalci (sam se ukvarjam z najbolj vojersko znanostjo), toda vedno znova uporabljati isti model v vseh okoliščinah testnega objekta (družine v družbenih razmerah, geografskih razmerah, zdravstvenih razmerah, tehnika ... ) je malo neresno!
Moje mneje je, da je ministrstvo za znanost pri tem razpisu grešilo!

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Če nekdo misli, da je znanost samo matematika in fizika, potem ni ravno znanstven.
Imaš prav, dvakrat moram premisliti, ko se govori o drugih znanostih. Verjetno mi gre skozi druge možganske centre. Bi pa rekel, da sem osoren zato, ker vem, kaj počno po znanstvenih fizikalnih/matematičnih/kemijskih ipd delavnicah, tudi v DMFA, ki ga omenja Shrink, in si težko predstavljam prispevek družinskih institutov k znanosti in njihovo pomembnejšo vlogo (če je nekdo desetkratni dohtar, pač pomeni, da jemlje več zdravil- ne vidim povezave z razpisom). Tole počne družinski inštitut, za kar je prejel dve štipendiji:
Frančiškanski družinski inštitut je zasebni zavod za terapevtsko pomoč zakoncem in družinam v stiski ter izobraževanje terapevtov za pomoč družini in zakoncem. Na inštitutu poteka klinično delo po relacijskem družinskem modelu terapije, ki temelji na globinskem preoblikovanju medgeneracijskih čustvenih vzorcev v intimnih odnosih. Izobraževanje terapevtov poteka na podlagi specialističnega in magistrskega oz. doktorskega študija "Zakonska in družinska terapija" na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Inštitut je član Evropskega združenja za družinsko terapijo (European Family Therapy Association, EFTA), Zbornice inštitutov za izobraževanje terapevtov (Training Institute Chamber, TIC) in Socialne zbornice Slovenije
S tem pa se recimo ukvarja DMFA.

mirko
Prispevkov: 483
Pridružen: 1.9.2004 13:38

Odgovor Napisal/-a mirko »

Težko pa si predstavljam skupino samcev naše vrste, vzgojenih v ljudožerski in vampiristični tradiciji- seveda samo na simbolni ravni, ki morajo živeti v nerazmnoževalni skupnosti, da znajo opravljati poiskuse v okviru družine in družinskega življenja. Ne dvomim, da so dobri opazovalci (sam se ukvarjam z najbolj vojersko znanostjo), toda vedno znova uporabljati isti model v vseh okoliščinah testnega objekta (družine v družbenih razmerah, geografskih razmerah, zdravstvenih razmerah, tehnika ... ) je malo neresno!
Pravzaprav bi te v usposobljenost oziroma znanje "opravljanja poskusov" morala prepričati izobrazba, npr. pridobljen doktorat znanosti na ustreznem področju. S tega stališča bi lahko dvom zaradi vzgojenosti v ljudožerski in vampiristični tradiciji ter življenja v nerazmnoževalni skupnosti pospravil v predal predsodkov.

Tudi ni mogoče trditi, da je uporaba modela neresna, če se ga uporablja v zelo različnih okoliščinah testnega objekta. Treba je pogledati rezultate, dobljene z uporabo modela. Mogoče je, da model deluje na področju, ki tudi v zelo različnih okoliščinah ostane le malo spremenjeno. Pri presojanju rezultatov uporabe nekega modela pa je celo na področju družinskega življenja na voljo preprosto orodje - statistika.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Predno se dokončno zapletemo v ideološke in druge spoade. Raje ugotovimo ali je raspis zadel namen- torej ali so izbrani projekti res namenjeni popularizaciji znanosti?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Sploh ne dvomim v to, da je Frančiškanski inštitut zelo uspešen na področju družinske terapije (beri: ima na tem področju visok "rating"), da deluje znanstveno in da je spričo navedenega upravičen do državnih sredstev. Zdi se mi pa smešno, da pod sklopom promocije znanosti "na področju dela z mladimi s poudarkom na popularizaciji in organizaciji dogodkov" daje država prednost družinski terapiji pred naravoslovjem.

Menim, da bi morala država sredstva za promocijo družine, zakonske skupnosti (mimogrede: gre za tipični krščanski vrednoti) in s tem povezanih odnosov namenjati iz drugih virov (npr. iz resorja za družino in socialne zadeve), ne pa iz virov namenjenih promociji/popularizaciji znanosti. Seveda, družinska terapija je znanost, toda matematika je (in takoj za njo fizika) kraljica vseh znanosti. In pri promociji naravoslovja gre za de facto promocijo znanosti, pri promociji družinskih vrednot pa ne gre za promocijo znanosti, ki tiči v njenem ozadju, temveč kvečjemu za promocijo družbeno-moralnih vrednot, ki pa z znanostjo nimajo nikakršne zveze.

Zaradi navedenega se popolnoma strinjam s pozicijo ZdravePameti, da promocija družinske terapije ne more kaj dosti doprinesti k popularizaciji znanosti med mladimi oz. populacijo nasploh.

Uporabniški avatar
Marsovec
Prispevkov: 74
Pridružen: 7.6.2006 15:13

Odgovor Napisal/-a Marsovec »

marko20 napisal/-a:Vodja je trikratni doktor (za področje psihologije vem, da je; za ostali področji ne vem točno), ostali pa kot vem, ne zaostajajo kaj veliko za njim. Vodijo tudi magistrski in doktorski podiplomski (znanstveni!) program Zakonska in družinska terapija (Univerza v Ljubljani).
Eno od njegovih področij je tudi teologija, omenjeni podiplomski program pa poteka na Teološki fakulteti...
marko20 napisal/-a:Če nekdo misli, da je znanost samo matematika in fizika, potem ni ravno znanstven. In glede na situacijo v Sloveniji, bi nam kakšna pomoč znanosti s tega omenjenega področja prišla še kako prav.
Znanost res ni samo matematika in fizika, ampak programi družinske terapije in priprave na zakon (ki je med drugim obvezen pogoj za cerkveno poroko!) pa vseeno niso znanost in bi kvečjemu sodili pod razpis Ministrstva za delo in družino. FDI ima zgledno urejeno spletno stran, a o promociji znanosti na njej ne najdem nič.
Glede na reference organizacije, ki je če pogledamo razpis na strani ministrstva, eno od meril razpisa, (da ne omenjam tudi drugih meril), se mi zdi kar razumljivo, da so dobili višji rejting.
To mnenje je zelo napačno. Prepričan sem, da ima DMFA v svojem članstvu večje število doktorjev znanosti (četudi trikratne doktorje s FDI šteješ trikrat) in vrhunskih raziskovalcev, izvedel pa je tudi precej dogodkov mednarodnega pomena. Lanska MMO je bila denimo po številu udeleženih držav največja prireditev v Sloveniji doslej sploh.

Glede ostalih meril pa: v besedilu razpisa jasno piše, da se posebej podpira promocija naravoslovja in tehnike (denimo "priprava novih demonstracijskih eksperimentov, ki jih lahko mladi sami izvajajo"). Me prav zanima, kakšne demonstracijske eksperimente bodo izvajali v okviru priprave na zakon...Res je, da vse to nič ne pove o sami kvaliteti prijavljenih programov, toda jaz poznam insajdersko informacijo: Vsi trije projekti DMFA so izpadli, ker jim je eden od petih ocenjevalcev dal 0 točk od možnih 100. Ostali štirje ocenjevalci so jim dali od 50 do 75 točk, kar bi bi bil zelo soliden rezultat.

Tako pa je očitno nekdo v komisiji poskrbel, da je denar dobila konkurenca...

Uporabniški avatar
Marsovec
Prispevkov: 74
Pridružen: 7.6.2006 15:13

Odgovor Napisal/-a Marsovec »

Mimogrede, med zelo uspešnimi na razpisu je tudi meni povsem neznano
Združenje študentov in izobražencev, ki je denimo za projekt "Informacijska baza o slovenski znanosti" lani dobilo 2.000.000 SIT, letos pa 10.000€.

Vse, kar najdem o njihovem projektu na spletu, pa je tale stran:
http://www.utrip.net/promocija_znanosti.php

Vsekakor vredno svojega denarja...

Tole pa so njihove reference (z njihove spletne strani):

Združenje študentov in izobražencev- izobraževanje, kultura, sociala in šport (ZŠI) aktivno deluje od leta 1997. V tem času je v projektih Združenja sodelovalo mnogo dijakov, študentov in mladih izobražencev. Največji projekt je že od vsega začetka izdajanje edinega vseslovenskega študentskega časopisa Študentski utrip, ki ima hkrati tudi najdaljšo tradicijo nepretrganega izhajanja.

Študentski utrip si je zaupanje med študenti pridobil z objektivnim poročanjem in verodostojnostjo, z nekompromisno drznostjo ter vedno pestro in aktualno vsebino.
Delo Združenja študentov in izobražencev je postalo še bolj odmevno z najbolj obiskano študentsko spletno stranjo http://www.utrip.net, kjer dnevno na enem mestu poročamo o vsem, kar zanima mladega izobraženca. Na odmevnem forumu pa lahko vsakdo izrazi svoje mnenje.
Poleg Študentskega utripa pa smo v preteklih letih med drugim organizirali tudi številne druge projekte:

* nogometni turnirji za pokal Adreanuma;
* Študentski utrip na Radiu Marš (tedenske oddaje);
* priprava okroglih miz (najbolj odmevna: Študentska medijska perspektiva);
* priprava in tisk raznih publikacij, predvsem za informiranje študentov;
* priprava komunikoloških izobraževanj (retorika, javno nastopanje, govorništvo);
* izobraževanja novinarjev;
* tečaji računalništva;
* tečaji nemškega jezika;
* debatne delavnice v nemškem jeziku;
* sodelovanje na raznih delavnicah in izvedbenih aktivnostih
Zadnjič spremenil Marsovec, dne 17.4.2007 16:02, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Marsovec
Prispevkov: 74
Pridružen: 7.6.2006 15:13

Odgovor Napisal/-a Marsovec »

Pa še vabilo na spletno stran organizacije Fen klub mladih, ki je prejela precej čez 4.000€ za projekt "Graviton +".

Prepričajte so o njihovih izjemnih referencah na področju Promocije znanosti: http://www.fenklub.si
ali še bolje tukaj: http://www.fenklub.si/gallery/albums.php

Ja, matematiki in fiziki so v primerjavi z njimi znanstveni analfabeti.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kar je navedel Marsovec, kaže na to, da je (bilo) res nekaj hudo narobe pri dodeljevanju sredstev za promocijo znanosti. No, razen če kdo ne šteje za popularizacijo znanosti festival Rock Otočec. :lol:

P.S. Pa da ne bo kdo mislil, da imam kaj proti rocku; prej nasprotno: velik delež moje osebne zbirke (originalnih) glasbenih CD-jev predstavljajo ravno rock/hard rock/progressive rock izvajalci.

Uporabniški avatar
Marsovec
Prispevkov: 74
Pridružen: 7.6.2006 15:13

Odgovor Napisal/-a Marsovec »

Vse skupaj zgleda, kot da je nekdo preko društva plačal smučanje na Krvavcu prijateljem svojega sina - takoj po rezultatih razpisa so na Krvavcu izvedli "seminar", ki so se ga lahko udeležili le "vabljeni"...

Nikjer na spletni strani Fenkluba pa ni nobenega imena, kdo sploh stoji za to famozno organizacijo.

Odgovori