Page 1 of 1

Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 8.1.2008 14:53
by saso
Odločili smo se, da bomo na tem mestu sproti objavljali vse vloge, ki jih bomo oddali na razpise.

Lani je prišlo namreč do skrajno absurdne situacije. V letu, ko je Kvarkadabra dobila največ nagrad in pohval, prvič v celotni zgodovini obstoja društva in spletne strani od države nismo dobili niti enega samega evra. :(

Letos smo se sicer takoj na začetku leta že prijavili na Javni razpis za sofinanciranje aktivnosti v zvezi s promocijo slovenske znanosti v tujini v letu 2008 pri ARRS s projektom: "Kvarkadabra v angleščini."

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 30.1.2008 20:44
by Marsovec
No, rezultati so objavljeni. Kvarkadabre žal ni med odobrenimi.
http://www.arrs.gov.si/sl/medn/vecstr/r ... e-2007.pdf

Resnici na ljubo, že ko sem bral razpisne pogoje se mi je zdelo, da bo Kvarkadabra težko prišla zraven, ker njen osnovni namen (vsaj po mojem mnenju) ni promocija slovenske znanosti v tujini in med zdomci, ampak promocija "univerzalne" znanosti predvsem v domači "javnosti".

Ko pa berem opise odobrenih projektov, se mi zdijo le ti večinoma še manj usklajeni z zapisanimi nameni razpisa. Npr: "Dr. Liza Debevec, socialna antropologinja vzpostavlja stike s predstavniki raziskovalnih inštitucij in univerz o možnostihZ&R sodelovanja. Predstavila izsledke svoje raziskave z naslovom: "Varnost žensk in praksa ilegalnih splavov v
urbanem Burkinu Faso."

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 31.1.2008 12:22
by zupan
Marsovec, hvala za opozorilo. A razpis, ki ga omenjas je za l. 2007. Nanj se po razmisleku (kril bi stroske ze opravljenega dela v 2007, sam razpis pa je bil sele konec leta) nismo prijavili, pac pa na podoben razpis za l. 2008

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 31.1.2008 15:23
by Marsovec
Aha, v bistvu je novica na strani
http://www.arrs.gov.si/sl/medn/vecstr/r ... tuj-08.asp
precej nejasna. Držim pesti za 2008!

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 20.2.2008 0:08
by AlexUS
Ja kaj naj rečem, zares žalostno s strani države ane. Če bi vedeli koliko "tisoč € oz. 10 tisoč €" zmečejo za projekte katere niti opaženi niso.. Je že nekaj bilo takšnih, ki so investirali par let, portalov pa nikoli niso dokončali.
Zakaj?
Ja seveda, projektanti so si v žepe nafilal pa z raznimi izgovori "nateg..ali" pristojne. -oz. jim sploh ni bilo treba ker so bili itak kolegi (veze pa to).

Ja takšno je življenje, če nisi pri koritu ti država ne bo dala niti ficka, pa čeprav bi lahko naredil veliko za njo (tako kot recimo tele Kvarkadabra).

Upam da boste imeli kaj več sreče v tem letu, držim pesti ;)


LP

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 20.2.2008 23:37
by saso
Kot vse kaže, Kvarkadabra tudi v letu 2008 ne bo dobila nobenih sredstev od države, tako kot jih ni že leta 2007.

Z ARRS smo danes dobili skopo obvestilo:
Domača poljudnoznanstvena periodična publikacija z naslovom "Kvarkadabra -Časopis za tolmačenje znanosti" pod zaporedno št. 10 je bila uvrščena v III. kategorijo in se zato ni uvrstila v program sofinanciranja za leto 2008.

Po obisku pristojnih na agenciji smo uspeli dobiti le ocene recenzentov o naši vlogi (njihovih imen nam niso izdali), vse drugo je po mnenju ARRS tajno (npr. sestava komisije, reference recenzentov, ocene drugih projektov, kdo bo financiran in kdo ne bo ...).

Tule je poskenirano obvestilo in ocene treh recenzentov:
http://www.kvarkadabra.net/ARRS-PPPZ-Kv ... a-2008.pdf

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 21.2.2008 0:54
by shrink
Škoda.

Očitno je glavni vzrok za neodobritev sredstev elektronski značaj Kvarkadabre:
Ne spada v kategorijo klasičnih "revij".

Osebno ne podpiram financiranje elektronskih publikacij, čeprav predstavljajo sodoben način publiciranja, ki bo dominanten v prihodnosti.

Osebno mnenje je, da bi se morale elektronske publikacije financirati iz drugega vira[...]
Na tem mestu se kažejo nazadnjaški pogledi recenzentov. Dejstvo je, da se vedno več informacij pridobiva v elektronski obliki (branost klasičnih časopisov je v upadu), pri čemer poljudno-znanstvene publikacije niso nobena izjema, prej nasprotno: Ker velik delež bralcev takih publikacij predstavlja mladina, ki vedno bolj komunicira preko spleta, je upad še toliko večji.

So pa določena pojasnila recenzentov prav čudna:
Članki v reviji Kvarkadabra so zelo kratki in imajo le informativen značaj, zato sem reviji prisodil srednje velik pomen
Osebno podpiram predvsem kratkost in jedrnatost! Glede informativnega značaja pa: Kaj ni poglavitni cilj poljudno-znanstvenih tekstov ravno informiranje laične publike?
V prijavni vlogi ni navedb pod tč. 15 (o.p. Posebna skrb za razvoj naravoslovne-tehnične usmeritve poljudnoznanstvene publikacije) zato je dodeljena najnižja ocena.
in
Iz prijave ni razvidno, kakšno skrb namenja uredništvo razvoju naravoslovno-tehnične usmeritve elektronske publikacije.
Sta ta dva recenzenta funkcionalno nepismena, ali kaj? Še vsak slepec vidi, da Kvarkadabra daje poudarek naravoslovju in tehniki. Kot v posmeh je tretji recenzent ugotovil ravno nasprotno:
Gre v glavnem za predstavitev dosežkov v naravoslovju in tehniki.
:!:

Eh, uradniška mentaliteta: Če ni črno na belem, ne obstaja. :?

***

Sicer pa se obetajo boljši časi: Kot kaže, bo NSi (ki vodi resor, pod katerega spada ARRS) izvenparlamentarna stranka, zato lahko upamo, da že naslednje leto ne bo več nazadnjaških recenzentov/uradnikov, ki bodo sodili o znanstveno-strokovni ustreznosti.
saso wrote:Po obisku pristojnih na agenciji smo uspeli dobiti le ocene recenzentov o naši vlogi (njihovih imen nam niso izdali), vse drugo je po mnenju ARRS tajno (npr. sestava komisije, reference recenzentov, ocene drugih projektov, kdo bo financiran in kdo ne bo ...).
Pridobitev ocen drugih projektov in določenih informacij o sestavi komisije tudi tokrat ne bi smela biti prevelik zalogaj. Kar pritisnite na ARRS oz. na ministrstvo. Če ne bo zaleglo, se spet obrnite na medije.

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 29.6.2008 19:27
by shrink
Še zadnja sredstva za promocijo znanosti, ki jih bo uspela razdeliti sedanja vladna garnitura:

=852]Javni razpis za sofinanciranje programov za promocijo znanosti v letu 2008 in 2009

Predvidevam (na osnovi dosedanje prakse obstoječe garniture), da bodo sredstva spet romala v obskurne ustanove, društva, zavode ali druge
neprofitne organizacije, ki z znanostjo nimajo kaj dosti skupnega.

Sicer pa so volitve pred vrati in se utegne situacija kmalu spremeniti.

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 7.7.2008 8:24
by saso
Smo oddali prijavo na tale zadnji razpis za promocijo znanosti. Bomo videli ...

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 22.9.2008 15:17
by shrink
shrink wrote:Sicer pa se obetajo boljši časi: Kot kaže, bo NSi (ki vodi resor, pod katerega spada ARRS) izvenparlamentarna stranka, zato lahko upamo, da že naslednje leto ne bo več nazadnjaških recenzentov/uradnikov, ki bodo sodili o znanstveno-strokovni ustreznosti.
Napoved se je uresničila: NSi je zunaj parlamenta, tako da niti teoretično ne more več imeti opravka s tem ministrstvom. 8)

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 4.10.2008 12:27
by shrink
Vidim, da je ministrica/ministrstvo v odhajanju končno dodelilo Kvarkadabri sredstva za promocijo znanosti (za leto 2008 in 2009):

rezultati razpisa.

Kot je razvidno iz rezultatov razpisa, je Kvarkadabra dobila spodobno oceno (v nasprotju s preteklimi razpisi, ko so ji bile dodeljene najslabše ocene). Seveda ne morem mimo ugotovitve, da je bilo cerkvenemu EKTCM (kljub slabši oceni) skupno dodeljenih za tretjino več sredstev kot Kvarkadabri. :? Očitno gre za zadnje izdihljaje NSi. :lol:

Kakorkoli že: Čestitam za uspeh na razpisu. Sicer pa upam, da bodo z novo oblastjo prišli boljši časi za promotorje znanosti, ki vedo, kako se tem stvarem streže. Med njimi vsekakor prednjači Kvarkadabra.

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 4.10.2008 12:50
by shrink
saso wrote:Letos smo se sicer takoj na začetku leta že prijavili na Javni razpis za sofinanciranje aktivnosti v zvezi s promocijo slovenske znanosti v tujini v letu 2008 pri ARRS s projektom: "Kvarkadabra v angleščini."
Vidim tudi, da vam je sredstva dodelila še ARRS:

http://www.arrs.gov.si/sl/medn/vecstr/r ... e-2008.pdf

Sicer bolj malo, ampak bolje kot nič.

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 5.10.2008 15:37
by fogl
Za prevod strani v angleščino, ne razumem zakaj bi to sploh delal?

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 10.11.2008 19:14
by Mafijec
shrink wrote:Kakorkoli že: Čestitam za uspeh na razpisu. Sicer pa upam, da bodo z novo oblastjo prišli boljši časi za promotorje znanosti, ki vedo, kako se tem stvarem streže. Med njimi vsekakor prednjači Kvarkadabra.
Sedaj bo pa največji promotor znanosti v Sloveniji Golobičeva Ultra :).

Re: Vloge Kvarkadabre na razpisih 2008

Posted: 10.11.2008 19:46
by shrink
Mafijec wrote:
shrink wrote:Kakorkoli že: Čestitam za uspeh na razpisu. Sicer pa upam, da bodo z novo oblastjo prišli boljši časi za promotorje znanosti, ki vedo, kako se tem stvarem streže. Med njimi vsekakor prednjači Kvarkadabra.
Sedaj bo pa največji promotor znanosti v Sloveniji Golobičeva Ultra :).
8)