Večletna povprečna ocena >> Zoisova štipendija

Razprave o najrazličnejših razpisih ...
Odgovori
jozekuch
Prispevkov: 8
Pridružen: 7.12.2008 13:15

Večletna povprečna ocena >> Zoisova štipendija

Odgovor Napisal/-a jozekuch » 5.10.2011 10:50

Spoštovani,

Kaj menite o naslednjem predlogu medresorski delovni skupini?

1.
Med dobitnike Zoisove štipendije je potrebno, tudi v prihodnje vključiti dijake in študente z najvišjimi večletnimi povprečnimi ocenami (povprečna ocena se računa od 8. razreda OŠ naprej).

2.
Zoisova štipendija na podlagi večletne povprečne ocene se začne podeljevati v drugem letniku srednje šole. Pogoji za prve prosilce in tiste, ki so v preteklem šolskem letu štipendijo že prejemali, so enaki.

3.
Vsaki generaciji se podeli enako število štipendij – glede na razpoložljiva sredstva.
1000 Zoisovih štipendij na podlagi večletne povprečne ocene bi tako npr. pomenilo, da bo vsaka generacija prejela cca. 125 Zoisovih štipendij + 125 štipendij za podiplomski študij.
Tako bi lahko povprečno oceno brez prilagajanja različnih sistemov ocenjevanj (ocene 1-5 in 5-10) računali od 8. razreda OŠ do konca študija.

4.
Obstoječi sistem je mogoče zadevno z dopolnitvami predpisov posodobiti in nadgraditi že z naslednjim šolskim letom ter vanj vključiti že obstoječe prejemnike Zoisove štipendije.


Obrazložitev:
NAJVIŠJE VEČLETNE POVPREČNE OCENE so IZJEMNI DOSEŽEK in ena izmed konkurenčnih oblik oz. manifestacij nadarjenosti v primerjavi z drugimi izjemnimi dosežki (inovacije, znanost, kultura, šport..) in le-te pretežno celo vključuje.

Pravilnik o ocenjevanju: ocenjevanje mora upoštevati »doseganje pričakovanih učnih ciljev, poznavanje in razumevanje učne snovi, uporabo znanja, zmožnost analize, sinteze in vrednotenja znanja«

dob'r dan, želim

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost