Janez Strnad: Fiziki, 6. del

Razprave o knjigah ...
Post Reply
User avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 178
Joined: 30.9.2002 15:52
Contact:

Janez Strnad: Fiziki, 6. del

Post by saso » 18.8.2008 13:23

Fiziki, 6. del
Janez Strnad
Usode znamenitih fizikov in zanimivosti iz njihovega časa

cena: 25,00 €
vezava: broširano
format: 16,3 x 23,4 cm
število strani: 208
ISBN: 978-961-241-238-8

V knjigi Fiziki 6 je opisano življenje in delo znanih naravoslovcev in fizikov. Spoznamo usode znamenitih osebnosti, zanimivosti iz njihovega življenja, kaj je vplivalo na njihovo delo ter zaznamo značilnosti časa, v katerem so živeli. Opisi znamenitih osebnosti so delo priznanega slovenskega avtorja Janeza Strnada (Roger Bacon, Francis Bacon, Jacob Bernoulli, Johann Bernoulli, Daniel Bernoulli, Leonhard Euler, Benjamin Franklin, Pierre Louis Maupertuis, Jean le Rond d´Alembert, Joseph Louis Lagrange, Pierre Simon Laplace, Gaspard Monge, Lazare Carnot, Joseph Fourier, Jean-Baptiste Biot, François Arago, Siméon Denis Poisson, William Rowan Hamilton, Georg Simon Ohm, Julius Elster, Hans Geitel, Nikola Tesla, Paul Langevin, Georg Gamow, Edward Condon, Maria Goeppert-Mayer, Eugene Wigner, J. Hans D. Jensen, Hideki Jukava, Carl Sagan).

O avtorju
Slovenski fizik Janez Strnad (1934) je univerzitetni profesor ter priznan pisec številnih strokovnih in poljudnih del. S posebnim veseljem se posveča zgodovini fizike in je osrednji slovenski znanstvenik, ki je fiziko približal širokemu krogu bralcev.
http://www.modrijan.si/knjigarna/knjiga.php?c=364

User avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 178
Joined: 30.9.2002 15:52
Contact:

Modrijan novosti

Post by saso » 19.11.2008 8:32

Šest stopinj
Naša prihodnost na toplejšem planetu
Mark Lynas

http://www.modrijan.si/knjigarna/knjiga.php?c=355

vezava: broširano
format: 16 x 23,5 cm
število strani: 286
ISBN: 978-961-241-245-6

Podnebje na Zemlji se neprestano spreminja, v zadnjem času pa se zdi, da postajajo te spremembe vse občutnejše. Koliko je zanje kriv človek s svojim spreminjanjem naravnega okolja in predvsem z izločanjem toplogrednih plinov v ozračje?

Znanstveniki danes soglašajo, da so podnebne spremembe dejstvo in da se ozračje v svetovnem merilu segreva. Izhajajoč iz ugotovitev Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) avtor v knjigi podrobno predstavlja šest možnih scenarijev za prihodnost Zemljine biosfere, če bi se v tem stoletju povprečna temperatura na svetu zvišala za eno, dve, tri, štiri, pet ali šest stopinj Celzija. Obeti niso nič kaj rožnati in knjiga Šest stopinj bo s svojo iskreno neposrednostjo osupnila marsikoga, ki se premalo zaveda, da ljudje s svojim ravnanjem puščamo v svojem okolju neizbrisne stopinje – sledove, ki jih bodo občutili še naši potomci.

Na podlagi te knjige je National Geographic letos posnel odmeven dokumentarni film z naslovom Šest stopinj bi lahko spremenilo svet (Six Degrees Could Change the World).

prevod: Julija Potrč

O avtorju
Mark Lynas (1973) je britanski okoljski aktivist in novinar. Na Univerzi v Edinburghu je študiral zgodovino in politologijo, že skoraj desetletje pa preučuje podnebne spremembe in si prizadeva za popularizacijo problema. Objavlja tudi novinarske prispevke in kolumne v revijah New Statesman, Independent, The Guardian, The Observer in drugih ter bloge pri Daily Tepegraphu. Živi v Oxfordu.

Lynas je dober poznavalec problematike podnebnih sprememb in tudi spreten pisec poljudnih besedil. Knjiga Šest stopinj (Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet, 2007) je njegova tretja, prej je že izdal knjigi Plima (High Tide. News from a Warming World, 2004) in žepni vodnik Ogljikov števec (Carbon Counter. Calculate your carbon footprint, 2007).Šest stopinj
Naša prihodnost na toplejšem planetu

User avatar
shrink
Posts: 14459
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: Janez Strnad: Fiziki, 6. del

Post by shrink » 19.11.2008 14:23

Šest stopinj
Naša prihodnost na toplejšem planetu
Mark Lynas
O tej knjigi sem prvič slišal pred časom, ko je avtor zanjo prejel letošnjo nagrado Kraljevega društva za poljudno-znanstveno knjigo leta:

http://royalsociety.org/bookspage.asp?id=6324

Tematika je v stilu Goreove "Neprijetne resnice" (o čemer smo na tem forumu že izčrpno debatirali). Kar je zanimivega v tej knjigi, je omenjanje "hipoteze klatratove puške", po kateri naj bi globalno segrevanje sproščalo metan ujet v nahajališčih klatrata (metan hidrata) na morskem dnu in v permafrostu, kar naj bi efekt tople grede (metan je namreč toplogredni plin) še ojačalo in vodilo do scenarija permsko-triasnega izumrtja. Povečano sproščanje metana iz klatrata so nedavno zaznali v Sibiriji, o čemer so mediji seveda pompozno poročali:

http://www.independent.co.uk/environmen ... 38932.html

Ali se morda zaradi tega obeta kataklizma, so mnenja - pričakovano - deljena. 8)

Post Reply