kaj je um

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Roman
Prispevkov: 6482
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: kaj je um

Odgovor Napisal/-a Roman »

Hawkinga sicer globoko cenim, ampak v tem članku me motita dve stvari, za katere niti ne vem, ali sta njegovi, ali pa gre za pretirane napore prevajalca.
Hawking napisal/-a:Nemogoče je, da bi bili v tem neskončnem univerzumu sami.
Ta izjava ni znanstvena. Lahko je verjetnost za to majhna, nemogoče pa ni. Še posebej, ker inteligentnega življenje v vesolju še nismo odkrili.
Hawking napisal/-a:... je primitivno življenje žal veliko bolj razširjeno kot inteligentno življenje
To je sicer točno, pa tudi razumljivo, saj je primitivno življenje starejše. Zdaj samo ni jasno, ali bi njegovo osamljenost v vesolju omilila tudi prisotnost primitivnega življenja (ki ga, mimogrede, tudi še ni nihče odkril), ali pa nujno potrebuje inteligentnega sogovornika.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Re: kaj je um

Odgovor Napisal/-a celica »

Roman napisal/-a:To je sicer točno, pa tudi razumljivo, saj je primitivno življenje starejše. Zdaj samo ni jasno, ali bi njegovo osamljenost v vesolju omilila tudi prisotnost primitivnega življenja (ki ga, mimogrede, tudi še ni nihče odkril), ali pa nujno potrebuje inteligentnega sogovornika.
Verjetno je tu mislil na vsa ostala živa bitja, z izuzetkom človeka, ki so na zemlji. Osnove za sklepanje v vesolju nima, ker kot si rekel še nič ni odkritega. Ker je na Zemlji večina živih bitij primitivnih, je verjetno sklepal iz tega. Verjetnost če že obstaja življenje v vesolju je torej primitivno bitje.Nemogoče bi bilo da bi to bil človek, ali vsaj njemu podoben po inteligenci. Kot danes poznamo vesolje ni prav nikjer razmer za razvoj inteligentnega bitja.

Lp.

roberto11
Prispevkov: 1022
Pridružen: 17.11.2008 9:01
Kraj: Dolenjska

Re: kaj je um

Odgovor Napisal/-a roberto11 »

Jaz možgane razumevam, kot nek pretvornik med morfogenetskim poljem in fizičnim telesom.
Če to ni res, potem mi naj kdo razloži, kako so lahko nekateri, ki so bili blizu smrti, sebe opazovali od zgoraj, kaj se je dogajalo z njimi.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14590
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: kaj je um

Odgovor Napisal/-a shrink »

roberto11 napisal/-a:Jaz možgane razumevam, kot nek pretvornik med morfogenetskim poljem in fizičnim telesom.
Če to ni res, potem mi naj kdo razloži, kako so lahko nekateri, ki so bili blizu smrti, sebe opazovali od zgoraj, kaj se je dogajalo z njimi.
Priporočam, da si prebereš poglavje "Altered States" v Feynmanovi avtobiografiji "Surely You’re Joking Mr. Feynman!". :lol:

Roman
Prispevkov: 6482
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: kaj je um

Odgovor Napisal/-a Roman »

roberto11 napisal/-a:kako so lahko nekateri, ki so bili blizu smrti, sebe opazovali od zgoraj, kaj se je dogajalo z njimi.
To se ti lahko zgodi tudi v sanjah, in če se potrudiš, tudi v budnem stanju. Kar pa seveda ne pomeni, da si bil res zgoraj.

Odgovori