Preživeti drugje

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Preživeti drugje

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Tu (forum) in še marsikje se sprašujemo, ali je življenje drugje (na drugih planetih, drugih osončjih, drugih prostorčasih)?
Koliko je sposobno naše življenje (z naše Zemljice)?
Ali je že kdo postavil Zemeljske organizme na Mars? Na primer, nek mikroorganizem daš v hladilnik v CO2 atmosfero in ga obsevaš z UV.
Izziv za mlade eksobiologe: Katera nižja bitja (ne bomo mučili miši) preživijo Mars 1 mesec?

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Sem daleč od biologa, ampak osebno ne vidim neke uporabnosti v takih poizkusih. Sklepati karkoli glede na morebitno (v recimo simuliranem Marsu) preživetje oz. ne-preživetje direktno za naš planet oz. za specifična naravna okolja prilagojenih vrst nekako nima smisla... zakaj nižjim bitjem ne bi privoščili skafandra?

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Gre za morebitno sorodnost, ali lahko naši organizmi preživijo drugje? Ali tuji organizmi preživijo tukaj? Ali lahko okužimo Mars? ...
NASA in ESA so že privoščili skafander mikroorganizmom v orbiti okoli Zemlje.
Se opravičujem za pozen odgovor, trenutno nimam neta doma.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

NIKKI napisal/-a:Gre za morebitno sorodnost, ali lahko naši organizmi preživijo drugje? Ali tuji organizmi preživijo tukaj? Ali lahko okužimo Mars? ...
Okej, saj ta vprašanja so zanimiva in že zaradi tega vredna obdelave (čeprav bi se pri pri enem kaj hitro ustavil), ampak jaz ne vidim povezave med rezultati in odgovorom na vprašanje, če je življenje še kje drugje po vesolju (vsaj tako sem razumel tvoje čisto prvo vprašanje, torej da te zanima možen naravni nastanek novega življenja nekje daleč v vesolju).

Verjetno bi se na mnogih planetih dalo najt naravna okolja, ki ustrezajo določenim naravnim okoljem v neki skriti luknji na Zemlji (v kateri tudi mrgoli organizmov), ampak samo to za moje pojme ne pove da se lahko (ali da se je/bo) na tistem planetu razvije življenje samo.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Pa dajmo poskusimo! Kako je sposobno "naše" življenje? Ali prenese Venero, Mars, Io, Evropo, Pluton ... ?
Lahko s skromnimi sredstvi simuliramo temperaturo, tlak, sevanje, kemično sestavo nosilca ... ?
Vzorci so pri mikroorganizmih majhni. Že lepa simulacija pogojev na Marsu (ali katerih drugih) bi bila velik uspeh.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 831
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

No pa smo tam,ki nič ne vemo. Čudno pa toliko sond .Povrh pa v dosjejih X.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

No, o tej temi so razpravljali že kar nadolgo, tudi na forumu. Mislim, da je vprašanje, ali je kje drugod tudi življenje, kar trd oreh. Močno dvomim, da je bilo samo na Zemlji tako "naključje", da se je razvilo toliko, toliko življenja, rastlinja, živali ipd. Če ga ni kje drugod, potem stvari niso kaj preveč sorazmerne. Pogledam v nebo in na Zemljo... bi rekel, da je še kdo v vesolju, ki počne isto. Tako mislim.
Drugače pa so v vesolje ponesli organizme. Vem za sondo, ki je na površje enega planeta, če ni bila kar Luna, prinesla tisto rumeno zadevo iz nosu, ko je možakar, ki je sestavljal sondo, kihnil in jo malo posprejal. In mislim, da je prišla nazaj na Zemljo, kjer so ugotovili, da so se tiste bakterije, ali karkoli je že bilo, malce razpasle.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

No pa smo tam,ki nič ne vemo. Čudno pa toliko sond .Povrh pa v dosjejih X
Ravno temu se upiram, s skromnimi sredstvi (hladilnik, malo prave steklovine, prva luč, kakšna črpalka) lahko simuliraš pogoje drugje- jaz sem predlagal Mars. Vzorci so lahko majhni. Ne vzdihovati! Ugotoviti!
Sem dober provokator! 8)

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 831
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

NIKKI
"No pa smo tam,ki nič ne vemo." To niso vzdihljaji, ampak gola realnost, ki je ugotovljena na podlagi dokazov.
Za dokazovanje življenja na drugem delu vesolja, odpadejo vsi eksperimenti na zemlji. Eksperimente je potrebno izvajati na samem raziskovalnem planetu, tega pa do sedaj še ni bilo in ga verjetno še nekaj časa ne bo.
Magnetno resonančno polje je tisto, katero preprečuje poizkuse na zemlji. Morda bo mogoče, ko bodo izdelane magnetne elektrarne, vendar je zaradi stalnega spreminjanja magnetne resonance nekega planeta, zapleteno izvesti vse skupaj.
Vsak razvoj življenja pogojuje stabilno resonančno polje, seveda v odstopanjih, vendar ne večjih. Vsak organizem je prilagojen razmeram ki vladajo na določenem planetu, in je zaradi tega lahko velika razlika me zemljo in ostalimi planeti, kakor tudi med samimi planeti. To bo še dolga zgodba, za odkritje teh energij,ki so pogoj za življenje.Če gledamo in opazujemo to dogajanje na zemlji vidimo, da že majhna sprememba magnetne resonance povzroči pravo zmešnjavo v organizaciji celičnih jeder v živih bitjih.
No tisto o hladilniku je dobra šala, ne more biti pa provokacija, vsaj za poznavalca ne.
Lep dan

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Moj namen je vzpodbuditi eksperimente v zvezi z območjem naselitve (habitable zone), torej kakšno oddaljenost od Sonca prenese življenje na Zemlji. Kje je lahko najbližje kje najbolj oddaljeno od Sonca. Da pa je stvar še bolj zanimiva, bi morali testne organizme postaviti v pravo okolje (ekologijo)- npr. Marsa.
Tega z resonačnim magnetnim poljem pa ne razumem. Kakor vem se Zemljino magnetno polje spreminja s spremembami Sončeve aktivnosti (cca 22 let). Bakterije v nas pa živijo v magnetnem polju, ki se spreminja s 50 Hz, v ZDA živijo v spreminjajočem polju 60 Hz. Seveda je to magnetno polje inducirano v el. napeljavah.
Praktično vse elektrarne so "magnetne elektrarne"- razen seveda tiste na fotovoltajiko, gorilne celice in one, ki pretvarjajo toplotni tok v el. tok. Ne vidim tudi velikega problema vzpostaviti šibko magnetno polje Marsa ali malo močnejže od Jupitra.

alexa-lol
Prispevkov: 380
Pridružen: 12.5.2006 19:57

Odgovor Napisal/-a alexa-lol »

jah v vesolju se da nekak prezivet.
to so ugotovili tako:
Na eni ameriski odpravi v vesolje je en mehanik, ki je tam kamero sestavljal kihnil. No s tem je prenesel bakterije na kamero.
Potem so astronavti sli v vesolje tam delal kar so pac delal... ko so prisli na Zemljo so videli da so tam na kameri bile neke tvorbe bakterij.

V vesolju so te bakterije prezivele(sicer so ble zmrznene, ampak so prezivele)

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 831
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

Niki
Lepo in prav je da se spuščaš v raziskave, saj kdor raziskuje, prej ali slej odkrije tisto kar je raziskoval, ali pa čisto nekaj drugega in tu ni nič narobe - vzpodbudno!!!
Hočem ti le namigniti, da ne prezreš enega od pogojev raziskav.
Ni pa čisto nič važno koliko je neki planet oddaljen od sonca, pač ima druge pogoje za življenje in se oblikuje življenje pač glede na te pogoje, dokler časa je planet nekje v zgornjih in spodnjih mejah znosnosti za neko življenje. Tako je tudi z Zemljo.
Resonance magnetnih polj planetov se spreminjajo stalno, odvisno pa je če trenutno življenje še lahko prenaša te spremembe, ker je v osnovi vsakega življenja, grajeno za določeno področje spreminjajoče se resonance. Problem nastane ko je prevelika razlika od stanja resonance v času rojstva življenja in sedanjega stanja resonance magnetnega polja.
Tisto o 50Hz, 60Hz, je čisto nekaj drugega, kot magnetna resonanca zemlje in ostalih planetov, ( ok lahko rečemo da je zelo majhen del celega spektra magnetne resonance zemlje, ki je najbolj ugoden za proizvodnjo električne energije na ta način.)
Elektrarne - Ja če gledaš sekundarno stran. V mislih sem pa imel primarno stran.
Tisto o vzpostaviti šibkega magnetnega polja Marsa ali malo močnejže od Jupitra boš pa moral malo razložiti kako si prišel do tega.


alexa-lol
To ni noben dokaz da se v vesolju da preživet, ker je bil sočasno zraven tudi človek. Poleg tega je vprašanje, če je kamera zapustila človeško roko in odšla v vesolje. Tu je cel kup vprašanj, na katere ne vemo odgovora, ne verjamem pa da bi kaj skrivali, če bi že kaj našli. Danes in tudi nazaj je tehnika že dovolj izpopolnjena, da bi kakšen planet lahko v znanstvene namene, bila poslana žival, ki je najbolj verjetna da lahko preživi v določenem okolju. Pa seveda takih podatkov o preživetju, zopet ni.

Lp.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Draga moja Celica (s kromosomi, brez njih ali s polovičnim številom le teh)!
dokler časa je planet nekje v zgornjih in spodnjih mejah znosnosti za neko življenje
Ravno to je smisel predlaganega poiskusa.
Glede magnetnega polja in resonance pa priporočam, da pogledaš v kakšen fizikalni učbenik.
Glaven izvor magnetnega polja v Osončju je Sonce.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 831
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

NIKKI
Kaj je zdej s (s kromosomi, brez njih ali s polovičnim številom le teh)! Kaj si tu hotel povedati.
Lp.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Take celice imamo v telesu!
O simbolih pa kot gentelman ne bom tu pisal! 8)

Odgovori