Časovni stroj?

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Zaklenjeno
JurDoZ

Časovni stroj?

Odgovor Napisal/-a JurDoZ »

ok...sem prebraw clanek in vse je mega...samo ko jaz pomislim na casovni stroj...vedno pridem do zakjuckow...ki mi dopovedujeta da casovnega stroja ne bo clovek nikoli izumil oz. da v enem zelo skrajnem primeru bi ga lahko...

torej...ce "BO"(je) clovek BILOKDAJ izumil casovni stroj(za potovanje v preteklost in ga tudi izpopolnil)...potem...bi se sigurno vsaj 1x (ce ne veckrat) vrnil nazaj v cas in bi cloveku ki she ne pozna potovanj po casu povedal da nekoc se bo lahko potovalo po casu! upam da razumete kaj hocem povedat? ce se opcija "potovanje po casu" odpre potem sploh ni vec vrashanja (v nobenem casu) ce se to da naredit! nekomu je vselo..in on rashiri inf. po vseh casih da se to da! :)

ok zdej iz tega razmishljanja..pridemo do treh zakljuckow...al se potovanja nazaj v cas ne morejo izvesti...al clovek ne bo zivel tako dolgo da bi lahko to izulim...ali pa da so ALIENI :))) ljudje prihodnosti ki nas pridejo opazovat nazaj v cas :)

KRNEKI

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Teoretično obstaja možnost potovanja v času. Če si kaj bral, potem si gotovo zasledil kaj v zvezi z črnimi luknjami. Teorija pravi, da lahko potujemo v času, če vstopimo(to kot veš se še ne da) v črno luknjo in izstopimo v belem vrelcu(ga še niso našli). To je najbolj običajna teorija, obstaja jih še več, le da jih poznam bolj slabo. :)

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

JurDoZ, bi ti komu povedal, da si iz prihodnosti, če bi potoval skozi čas? Pa bi ti kdo verjel?
Je pa še ta možnost. :idea:
Naprimer, da se so nekje v prihodnosti, ali pa v preteklosti že iznašli časovni stroj. Našel se je nekdo, ki ga je preizkusil, se vrnil v času nazaj in ubil svojega pra, pra dedka (ta primer navajam, ke je najboljši), tako se je ta časovni popotnik izbrisal iz obstajanja, ker se še sploh ni rodil.
Kako pa je potem v dalni prihodnosti sploh lahko potoval skozi čas, če pa nikoli ni obstajal? :roll:
Verjetno odgovor tiči v sami možnosti potovanja skozi čas, ali pa da zgodovine ni mogoče spremeniti? V primeru, da človek lahko potuje skozi čas, potem so že tudi pogruntali časovni stroj. Ker pa ni mogoče spremeniti zgodovine (in tudi ne prihodnosti, ker je tudi ta že zgodovina za nekega tretjega), je ta napredna družba prišla do zaključka, da vesolje obstaja - na nek čuden način - v vseh svojih obdobjih naenkrat. :!: :?: :!:
Hah! Če ga zdej nisem ornk mim vseku?
Če pa bi bilo to res, bi se morala ta časovna obdobja stikati izven okvirja časa in prostora. :lol:

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Ravno sem se spolnil na en film(podpovprečen, ampak kaj čmo), ko so organiziral potovanja v preteklost, gledat katastrofe(padec prve atomske, potresi, padci letal itd.), drugač pa niso smel nič spreminjat, ker bi to imelo lahko posledice v prihodnosti...če bi imeli časovni stroj za kaj takega, je bolš tud če ga nimamo.

alien

alien

Odgovor Napisal/-a alien »

pa kako ste lahko tko naivni?kako boš ti vstopil v črno luknjo?to ni nič drugega kot ugasla zvezda z nepredstavljivo gostoto,ki bi te zmeckala na nano meter debeline tvojega telesa če bi si ji skšal približati...bele luknje ni(ZF),potovanje v preteklost NI mogoče.....potem potuj v preteklost in ubij svojega dedka(dedkov paradoks). Tudi če bi potoval s svetlobno hitrostjo (kar je seveda nemogoče-Einstein), se prostor in čas še vedno ne bi toliko ukrivila da bi čas tekel nazaj oz. bi se ustavil, tekel bi le ZELO počasi.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

alien: hehe, mi tukaj samo špekuliramo o tem. A ni dobro kdaj tako malo debatirat o kakšni(za zdaj 8))nemogoči stvari.
Drugače pa, v črno luknjo se da vstopit, samo kaj bo ostalo od tebe. Ravno zdaj berem o paralelnih vesoljih(v redu, to je šele teorija, samo zanimivo pa je). Ta teorija pravi, da bi lahko gledali svoj razvoj v drugem vesolju. Vse je mogoče, samo ne še danes, v to sem prepričan.

alien

Odgovor Napisal/-a alien »

Po eni strani je to res.enako težko bi si bilo predstavljati TV v cezarjevem času.nihče ne ve kje je meja znanosti...

alien

Odgovor Napisal/-a alien »

samo,tudi če bi se dalo stopiti v črno luknjo(smrt),kako priti do nje....nekateri menijo da naj bi bila najbližja v središču naše galksije(brez dokaza),vseeno nas do tja loči 25.000-30.000 sv.l.....oz.z našo trenutno tehnologijo več kot 810.000.000 milijonov let in z rezervoarjem s prostornino 8000 sonc goriva:)))....ali bi bila možna izdelava umetne črne luknje?..nekje sem bral,se ne spomnem kje že

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Ko govorimo o potovanju iz ene točke v vesolju v drugo skozi črno luknjo, imamo v mislih črvino. Dve črni luknji, ki zelo ukrivljata vsaka svoj del prostora, celo tako močno ukrivita prostor, da se na sredini stikata - tvorita črvino.
Za telo z maso, torej časovnega popotnika, pa bi potrebovali območja, katera bi se stalno vračala v svoje izhodišče. Te se ''gibljejo'' počasneje od svetlobe, vendar se zaradi ukrivljenosti prostora vračajo na kraj in čas, kjer so se začele. Časovna potovanja se dogajajo. Mi pa jih ne opazimo, ker so na mikroskopski ravni. Obstajajo tudi možnosti, ko delec znova in znova kroži po zaklučeni zanki (stalno se ponavlja neko časovno obdobje). Učinki teh delcov so bili izmerjeni z poskusi, so dokazani.
Obstaja možnost, vendar je tako mala, da je že neverjetna, da lahko tudi makroskopski predmeti potujejo v času. Gre za verjetnost, v kateri bi prišlo do zaključenih zank za npr. vesoljsko ladjo. To verjetnost so izračunali in znaša vsaj 1:10na10na60 ničlami.
Ampak, zgodovina nas uči, da nikoli ne smemo reči, da je neka stvar nemogoča. Spomnimo se samo prvega poleta bratov Wright. Dan pred tem dogotkom, je nek strokovnjak rekel, da človek nikoli ne bo poletel. In če smo prišli vse od ravne Zemlje, do ukrivljenega celotnega znanega prostora - nikoli se ne ve.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

alien: O tem trenutno berem v scientific american-u, kako narest črno luknjo. Bom jutri(20.9) poskusil malo prevest.

matev

Odgovor Napisal/-a matev »

da ne boš ti kako črno lukno naredu... pazi se

Emir

Odgovor Napisal/-a Emir »

Ma o kakšnih črvinah vi govorite? vi sploh veste kakšen je način nastanka črne luknje?če bi zemljo skrčili na premer 2cm, bi postala črna luknja, če bi sonce skrčili na 1000-krat manjšo kroglo, bi postala črna luknja.Črno luknjo tvorijo tudi ostanki zvezde ob eksploziji, kadar se toliko zgostijo in zmanjšajo, da dobesedno ukrivijo prostor.Kako je torej možno , da dve črni luknji tvorita črvino, če bi pa mi ostali v sredini, saj nas druga luknja ne bi spustila ven?Umrli bi v neskoncno gosti singularnosti.Pravzaprav je treba poudariti še to, da je nek predmet ukrivil prostor, ne MORE ga preluknjati in narediti stik z drugim prostorom.Kakšen vpliv bi to imelo na sosednji del prostora?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Emir: črno luknjo opisujemo kot lijak, zato je mogoče če da se dve črni luknji dotikata(v 20cm debelo steno naredi 10cm luknjo z ene strani, potem pa še na drugi strani stene 10cm luknjo pa boš dobil 'črvino', oz. prehod med 'kvadranti' v vesolju(med sobama)).
Še ta malenkost, črvino ne tvorita dve črni luknji, ampak črna luknja in beli vrelec(črna luknja nas posesa noter, beli vrelec pa izpljune ven)
Pravzaprav je treba poudariti še to, da je nek predmet ukrivil prostor, ne MORE ga preluknjati in narediti stik z drugim prostorom.
Kako veš? A je to dokazano? (govorili so tudi da človek ne more leteti, govorili so da človeku pri 100km/h raznese glavo, govorili so da je zemlja ploščata).

alien

Odgovor Napisal/-a alien »

To je že res da so nekaj dni pred velikim dogodkom leta 1903 govorili da ne bomo nikoli leteli(vse kar je težje od zraka naj ne bi letelo-čeprav so videli ptiče...) in še nešteto drugih stvari, ki so se kasneje izkazale da so vse izvedlije...Takih stvari,ki so se kasneje izkazale za izvedljive je na tisoče.Vendar pri tej teoriji vsak clovek oz. znanstvenik prezre dejstvo,da so se vse te stvari,ki so se kasneje izkazale za izvedljive,zgodile na našem planetu oz. vsaj v bližini našega planeta(luna,planeti).Da pa bi mi dosegali oddaljene črne luknje,za katere nam noben fizikalen zakon ne omogoča,da bi jih dosegli, in v te vstopali in iztopili nekje drugje....bla bla...zame osebno rečeno idealizem...črne luknje so in bodo vedno nedoseglive

emir

Odgovor Napisal/-a emir »

franko: a je dokazano da obstaja onstran črne luknje beli vrelec? O ČEMER SE MI POGOVARJAMO SO TEORIJE!!!! KONEC KONCEV KAKO LAHKO VEMO DA JE ČRNA LUKNJA TAM, ČE PA NIČ NE VIDIMO!če hočemo mi z našimi očmi kaj zaznati se mora svetloba od tega predmeta odbiti, črna luknja pa posesa vso svetlobo, zato oddaja sevanje, v sredini pa je črna.Ne moremo se kar spotikati nad stavkom "a je dokazano?" amapak moramo debatirati o problemu in ga na nek način skupaj rešiti!če ne bo šlo pač ne bo šlo!človek ne zmore vsega!

Zaklenjeno