Svetovna unija?

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Post Reply
User avatar
MAVER|CK
Posts: 880
Joined: 27.5.2005 16:34
Contact:

Svetovna unija?

Post by MAVER|CK » 14.3.2008 14:57

Začel bom novo debato, oziroma vas sprašal sledeče:

Ali ste za Svetovno unijo (podobno kot Evropska unija, le da so v njej zastopane vse države) in svetovnega predsednika?

Več o tem lahko izvete v filmu Zeitgeist in sicer previjte do 1h 42 min na predvajalniku:

http://video.google.com/videoplay?docid ... 0984&hl=en

Moje mišlenje:

Prednosti: - ni vojn, skupen jezik, skupno mišljenje, enakopravnost

Slabosti: - še bolj bogati ljudje, ki jih je samo peščica, enoličnost, dolgočasnost, večja verjetnost izumrtja...

Kaj pa vi pravite?

Rokerda
Posts: 799
Joined: 11.11.2006 16:18

Re: Svetovna unija?

Post by Rokerda » 14.3.2008 17:14

MAVER|CK wrote:Prednosti: - ni vojn, skupen jezik, skupno mišljenje, enakopravnost
Če bi bil ves svet tako napreden, da bi bili sposobni stopiti v eno tako unijo, bi potem pomoje prišlo še hitreje do vojn. Kajti vsi bi morali ubogati odločitve svetovnega parlamenta. To pa ziher komu ne bi pasalo in bi prej ko slej prišlo do izstopa ali kaj hujšega.
Glede jezika, sej ja danes ang. že tako ali tako vodilna.
Skupno mišljenje....hja, nevem. Saj se še v EU ne morejo glede vsega strinjati, pa se bo ves svet? Težka...samo še več prepirov bi bilo.

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Re: Svetovna unija?

Post by Aniviller » 14.3.2008 17:28

Ce ni ze sedajsnja unija prevec optimisticno zastavljena... ce poenotis valute (kaj sele jezik), dovolis pretok delovne sile in lazje preseljevanje, obsodis vecino sodelujocih narodov, predvsem majhnih z majhno rodnostjo, na mesanje in zaton. (kulturno in genetsko). To v ameriki nekako funkcionira, ker ni nikoli obstajala kot enoten narod, njim je narodna zavednost tuja. Na nasi strani atlantika pa imamo narode z dolgo tradicijo. To precej hitreje povzroci konflikte kot pa ce ni unije. In vsi problemi, ki povzrocajo vojne bi se vedno obstajali tudi znotraj. Tako da razen ce hoces, da bo cez sto let povprecen slovenec imel posevne oci, malo temnejso polt, robate poteze in govoril spakedrano anglescino, potem to ni dobra resitev.

User avatar
SlovenianDevil
Posts: 36
Joined: 26.7.2007 22:03

Re: Svetovna unija?

Post by SlovenianDevil » 15.3.2008 18:59

Mogoče bi šlo če bi ljudje živeli na večih planetih ali pa bi imeli diplomatske stike z drugimi planeti (se pravi težko verjetno) pomoje ne bi šlo že zaradi verstev, ker si verstva že tak nasprotujejo in mislim, da bi še samo prej prišlo do kakih vojn.

Roman
Posts: 6340
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Svetovna unija?

Post by Roman » 16.3.2008 9:26

Bojim se, da bi tudi v svetovni uniji oblast potrebovala sovražnika. Ker zunanjega ne bi bilo, bi morala sproducirati toliko več notranjih. Poleg tega želijo vsaj muslimani osvojiti svet, torej njih ne bo mogoče vključiti v unijo, razen če ji bodo dirigirali oni. To pa pomeni vsaj stagnacijo, če že ne zaton civilizacije.

Edini razlog za združevanje vidim v želji po boljšem življenju. V ta namen morajo biti tisti, ki se želijo združiti, najprej svobodni in neodvisni. Torej bi moral najprej svet razpasti na samostojne enote, da bi se potem lahko združeval na enakopravni podlagi. In spet vprašanje, kaj storiti s tistimi, ki jim do boljšega življenja ni, oziroma je zatiranje še vedno uzakonjeno?

Post Reply