Stran 1 od 1

Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 11.6.2008 13:13
Napisal/-a Lister
Kaj mislim s tem? V debatah se pogosto uporablja napačne 'resnice'. Predlagam da se jih zbere in obdela. Z linki, svojimi mislimi, dokazi za in proti ....

Naj kar začnem z eno anjpopularnejših na tem forumi 10% izkoristek možgan:
NI RES, evo vam link:
http://faculty.washington.edu/chudler/pdf/tenper.pdf
:D :D :D :D :D :D :D
Uporabljamo vseh 100% samo ne vse stalno enako močno, pa vsa ugibanaj o tem kaj bi bilo če bi uporabljali vseh 100% so nesmislena!
Lep dan pa upam da ovržete še obilo zmotnih prepričanj.

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 12.6.2008 17:48
Napisal/-a Lister
Še enga mita sem se spomnu glede možgan, učijo pa ga tudi v šolah: Možgani ne proizvajajo novih možganskih celic. Tud ni res :D

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 27.7.2008 22:51
Napisal/-a MaiShu
Lister, v povezavi ki si jo prilepil piše da uporabljamo več kot 10% možganov, saj bi verjetno umrli če bi nam vzeli preostalih 90%. S tem se strinjam, toda mislim da moraš na to stvar gledati iz drugega zornega kota. Ravno pred kratkim sem bral o otrocih genijih in ko so enega priklopili na merilne naprave za merjenje aktivnosti možganov, so ugotovili da ima pretok krvi skozi možgane 8x večji kot normalen človek. To pomeni, da seveda rabimo vse dele možganov torej 100%, toda ti deli ne delajo s polno paro. Če bi tvoji možgani delali tako močno da bi rabili 8x več krvi bi lahko brez problema množil ogromne številke v trenutku. Torej mislim da ne izkoriščamo vseh kapacitet. :wink:

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 27.7.2008 23:22
Napisal/-a celica
MaiShu napisal/-a:so ugotovili da ima pretok krvi skozi možgane 8x večji kot normalen človek
Kri ima med drugim nalogo tudi hlajenje možganov.
Lp

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 28.7.2008 0:14
Napisal/-a Lister
MaiShu lepo da si bral še lepše pa bi bilo če bi poiskal link in ga objavil. Pa upoštevati moraš še da če to ni bilo originalno poročilo o raziskavi so umes novinarji. Te pa so zadnje čase večinoma kup idiotov, ki nimajo dovolj znanja o temi o kateri pišejo tako da so lahko začetek novih urbanih legend.

Ta 8x večji pretok krvi se mi zdi malo sumljiv. Večji pretok pomeni večji pritisk, večji pritisk pa večjo možnost za možgansko kap. Skratka kar si napisal se sliši kot še ena napačno razumljena ugotovitev.

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 28.7.2008 14:29
Napisal/-a MaiShu
Tukaj je povezava http://en.wikipedia.org/wiki/Child_prod ... _prodigies

Seveda o delovanju možganov ne vemo ravno toliko kolikro bi hoteli, toda mislim da kar tako ne bi smeli zavračati idej da ne izrabljamo vseh njihovih potencialov. Mogoče imamo povprečni primerki takšne možgane ki ne omogočajo takšnega delovanja, torej jih uporabljamo kolikor jih lahko.

Če bereš članek na wikipediji naprej http://en.wikipedia.org/wiki/Child_prod ... _prodigies, je tam napisano da se je nek človek, ki prej ni blestel pri matematiki, naučil takšnega računanja in so nekateri deli možganov začeli delovati bolj izrazito kot pri kontrolnih osebah. Torej imamo po vsej verjetnosti kar nekaj prostora za izboljšave.

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 4.11.2008 11:58
Napisal/-a shrink
Napačna urbana legenda je recimo vpliv polne lune na obnašanje ljudi. Statistično je dokazano, da ob polni luni ni nič več nesreč in ekscesov kot ob običajnih nočeh.

V zvezi s tem je tudi napačna urbana legenda, da volkovi (bolj) tulijo/zavijajo ob polni luni. Dokazano je, da volkovi v takih nočeh ne zavijajo nič bolj kot ponavadi. 8)

Re: Napačne urbane legende, ljudske modrosti

Objavljeno: 4.11.2008 12:11
Napisal/-a fogl
MaiShu napisal/-a:...so ugotovili da ima pretok krvi skozi možgane 8x večji kot normalen človek.
Mogoče kdo ve, ali je bil ta otrok "bolj pameten" ker je imel "napako" na srcu ki mu je več krvi usmerilo v možgane in so se to zaradi tega bolj razvili, ali pa je bilo obratno, da so bili možgani tisti, ki so potrebovali več krvi, in so jo potem tudi dobili (kako mi pa tudi ni jasno - ko začne mislit, mu najbrž srce začne razbijat kot da bi šprintal :lol: ) . Mogoče pa imamo vsi tak potencial, samo krvi nimamo dovolj v možganih...