Stran 1 od 1

Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 30.3.2010 11:42
Napisal/-a silvester1234
Prispevek na Tv je govoril o skrivnih projektih v ZDA. Obravnavali so leteče naprave, kot produkt reverzibilnega inženiringa. Med drugim je bila omenjena letalna naprava, ki omogoča iskoriščanje gravitacijskih valov za polete z nadsvetlobno hitrostjo (do 360 kratnik svetlobne hitrosti). Govornik je dejal, da sodobna fizika pozna pojem gravitacijskih valov. Vprašanje pa se postavlja, ali je poznan teoretični model, ki bi to trditev potrjeval. In če, ali je kdo razmišljal
o tehnologiji, ki bi to omogočala.
Po trditvah govorca iz ZDA je to mogoče. Če vse to drži, koliko je to poznano našim fizikom, oziroma, ali to spada bolj v domeno SF (znanstvene fantastike)?
Bolj ko razmišljam o tem, bolj sem zbegan. Na Kvakadabri sem razumel trditev, da gravitacijski valovi in gravitacija sama, naj nebi presegala svetlobne hitrosti.
Mar je valovanje omejeno s hitrostjo, oz. če je gravitacija gibanje nekih delcev, ali pa samo energije? Kako je z interakcijo teh delcev? Ne predstavljam si, da bi
le-ta imela hitrostno omejitev.
Zaidemo na področje teorije enotnega polja, ki govori o trenutni interakciji, ki ni omejena na čas in prostor. Če poenostavim:"Gibanje delca bi po tej teoriji
povzročilo istočasno inerakcijo delca na drugem koncu vesolja.

Re: Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 30.3.2010 12:19
Napisal/-a gnu
Eh, po preverjenih teorijah hitreje od svetlobe ni mogoče potovati, tudi gravitacijski valovi gredo natanko s hitrostjo svetlobe - c.
Gravitacija je sprememba v strukturi prostora-časa, in je omejena na svetlobno hitrost. V kvantnih teorijah si gravitacijo predstavimo z gravitonom, ki je brezmasni delec, ki potuje prav tako s c.

To, o čemer govoriš, je čisti SF. Če pa kdo trdi, da je to fizika, pač naklada z uporabo nekaterih fizikalnih pojmov, ali kot pravi Feynman, se gre "Cargo cult science".

Re: Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 31.3.2010 8:27
Napisal/-a MAVER|CK
Sam men se pa zdi možno, da bi lahko s pomočjo gravitacije potoval hitreje kot svetloba. Če dobro ukriviš prostor si lahko v trenutku na katerem koncu vesolja (primer črvina) kot bi zvil list papirja v valj in tako združil dva nasprotna konca papirja.

Re: Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 31.3.2010 9:02
Napisal/-a Roman
MAVER|CK napisal/-a:Sam men se pa zdi možno
Ampak za fiziko to ni dovolj.

Re: Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 1.4.2010 8:15
Napisal/-a MAVER|CK
Nope, za fiziko je treba zračunat! A pa so črvine in prehod skozi njih že fizikalno potrjene?

Re: Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 2.4.2010 11:17
Napisal/-a gnu
Tako hude deformacije prostora-časa zahtevajo ekstremne pogoje, so pa čisto fizikalno dejstvo, kar se teorije tiče.
Res pa je, da nihče ne ve, ali je kak realen pojav, pri katerem bi prišlo do tega (potreba po eksotični materiji,..)

Re: Potovanje na gravitacijskih valovih

Objavljeno: 22.6.2010 8:23
Napisal/-a silvester1234
Če razmišljamo o črvinah, pa recimo, da ovstajajo (hipotetično). Kje so? Mogoče črne luknje. Vendar je treba priti do njih. Teh potovanj pa človeštvo,
po sedanjem vedenju, še ni zmožno. Gravitacija pa je tu in sedaj, vpliva na vsakega na zemlji. Če bi vedeli kako, bi najbrž že potovali na ta način.