Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a problemi » 11.8.2011 16:20

derik napisal/-a:
problemi napisal/-a:Torej glede na to, sam mislim, da v primeru ploskanja ne gre, da bi to imelo učinek/pomaga prav zato, ker ne verjameš, temveč, kaže ravno na to, da verjameš, vendar prek drugega ali z Žižkovimi besedami "takšne se ti stvari »resnično zdijo«.
Ampak to (da pomaga, ker verjameš) se ne sklada z Bohrovim primerom, "da podkev baje pomaga, tudi če ne verjameš"- Razen seveda, če bi pomenilo, da zavestno sicer ne verjameš (celo veš, da ne pomaga), ampak, če podzavestno kljub temu verjameš, potem ti lahko pomaga - ne sicer fizikalno (da bi direktno spreminjalo dogodke), pač pa kot fetiš (pomaga ti zdržati). Če se zdaj povrnemo k primeru, da nekdo prodaja storitev "vplivanja na dogodke z mislimi", bi to lahko bilo čisto pošteno, če zna storitev "zapakirati" kot fetiš.
Storitev, katero kupim, je že fetiš, no, moj odnos do blaga ali storitve (ploskanje) je že fetišističen. Tisti Bohrov primer kaže na to, da Žižku ni bilo potrebno iti še dlje. Mogoče je uporba pojma "pomaga" malo zavajajoča. Sem še enkrat prebral in zdaj sem malo zmeden, ker zgleda da ti trdiš, da to pomaga vzpostaviti/ohranjati fetiš, kar je nujno, če hočemo zdržati v tem post-ideolškem času. Ok, samo pri fetiših ne gre za to ali ti verjameš ali ne, ali pa da pomaga ravno zato, ker ne verjameš. Fetiš, kaže na to, da dejansko verjameš, kot je zgoraj napisano, dejansko ("nezavedno, unknown konowns") verjameš/vidiš blago kot nekaj "čarobnega" ali z Žižkovimi besedami: "... tisto, kar fetiš objektivira, je »moje resnično verovanje«, to kakšne se mi stvari »resnično zdijo«, čeprav jih nikoli dejansko ne doživljam na ta način." Torej lahko verjameš ali pa ne, s tem ko si vključen/udeležen v družbeni menjavi, kaže na to da (v resnici) verjemeš.

Ne more biti pošteno, ker fetiš kaže na patološki odnos do stvari. Ravno na tem spoznanju, tvorijo različne ustanove (pospeševalci prodaje, marketing, PR) strategije, kako "držati kupca", če stvar malo poenostavim. Te organizacije vedo, da potrošnik, kljub temu, da vztraja da je njegov odnos do blaga drugačen, torej vedo, da se mu/nam v resnici zdi "blago dejansko čarobni objekt, obdarjen s posebnimi močmi".

Roberto11.
Prispevkov: 391
Pridružen: 30.12.2010 20:18
Kraj: Dolenjska

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a Roberto11. » 12.8.2011 9:56

derik napisal/-a:Ampak to (da pomaga, ker verjameš) se ne sklada z Bohrovim primerom, "da podkev baje pomaga, tudi če ne verjameš"- Razen seveda, če bi pomenilo, da zavestno sicer ne verjameš (celo veš, da ne pomaga), ampak, če podzavestno kljub temu verjameš, potem ti lahko pomaga - ne sicer fizikalno (da bi direktno spreminjalo dogodke), pač pa kot fetiš (pomaga ti zdržati). Če se zdaj povrnemo k primeru, da nekdo prodaja storitev "vplivanja na dogodke z mislimi", bi to lahko bilo čisto pošteno, če zna storitev "zapakirati" kot fetiš.
Vsi vemo, da telo in duh oz. misli nista ločeni entiteti. Naš miselni in fizični svet, sta le dva vidika iste resničnosti.
Z lastnimi mislimi in naravnanostjo vplivamo na delovanje telesnih funkcij. Vera v nek postopek lahko zato v telesu prebudi delovanje imunskega sistema in tako navidezno zviša učinek samega postopka.

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a derik » 12.8.2011 19:53

Zdravilo lahko pomaga tudi, če ne verjameš, da bo pomagalo. Placebo pomaga samo, če verjameš. Fetiš pa v vsakem primeru?

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a problemi » 12.8.2011 20:47

derik napisal/-a:Zdravilo lahko pomaga tudi, če ne verjameš, da bo pomagalo. Placebo pomaga samo, če verjameš. Fetiš pa v vsakem primeru?
Derik ja, pomaga ohranjati človeka v "suženjstvu". To, da je ideale zamenjal fetiš, je samo menjava, oprosti vulgarnosti, enega "sranja" za drugega.

Ali si opazil, kako je pojem "suženj" izgubil na svoji "moči"? Verjetno si zasledil, da so se določene skupine delavcev samoimenovale "novodobni sužnji". Še pred petdesetimi leti bi v "demokratičnih deželah" tako samoimenovanje izzvalo "revolucijo", danes se temu skorajda smejimo (mislim seveda na "novodobne sužnje"). Če je ta moja "teza" pravilna, se je potrebno vprašati, zakaj je temu tako.

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a derik » 12.8.2011 21:59

problemi napisal/-a:To, da je ideale zamenjal fetiš, je samo menjava, oprosti vulgarnosti, enega "sranja" za drugega.
In kaj je po tvojem prava opcija?

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a problemi » 12.8.2011 22:21

derik napisal/-a:
problemi napisal/-a:To, da je ideale zamenjal fetiš, je samo menjava, oprosti vulgarnosti, enega "sranja" za drugega.
In kaj je po tvojem prava opcija?
Če bi vedel bi predaval na Cambridge University. :) No šalo na stran. Ti bom skušal odgovoriti v kratkem.

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Re: Kaj storiti zoper šarlatanstvo?

Odgovor Napisal/-a kren » 12.8.2011 22:51

Roberto11. napisal/-a:Z lastnimi mislimi in naravnanostjo vplivamo na delovanje telesnih funkcij. Vera v nek postopek lahko zato v telesu prebudi delovanje imunskega sistema in tako navidezno zviša učinek samega postopka.
Morda bi te zanimal naslednji intervju: R.D. - Nicholas Humphrey interview, namreč razglablja se o zanimivih dejstvih v zvezi s tem.

Odgovori