Kako postati neviden?

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Mo~Hat

Kako postati neviden?

Odgovor Napisal/-a Mo~Hat »

Ali bi se dalo stvar, narediti nevidno? :twisted:
imrok@hotmail.com

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Odgovor Napisal/-a zupan »

Nekaj o tem je objavljenega na Kvarkadabri
http://www.kvarkadabra.net/vprasanja/te ... idnost.htm

citiram:
Tako kot potovanje skozi čas je tudi nevidnost ena od tistih stvari, ki burijo domišljijo. Kako prijetno bi bilo sprehajati se naokoli ne da bi nas opazili ter nemoteno kukati v tuja življenja. Da seveda sploh ne omenjamo vojaških možnosti, ki jih nevidnost za sovražnikove oči omogoča. Vendar pa, ali nam nevidnost fizikalni zakoni dopuščajo?

Ena od možnosti, tista najvabljivejša, je ta, da bi bili za opazovalca povsem prozorni. S prozornostjo samo ni načelnih ovir, če bi le lahko spremenili strukturo snovi, ki nas sestavlja. Pa na žalost prozornost za vidno svetlobo ni dovolj. Tudi če bi bili iz za svetlobo prozorne snovi, na primer stekla, in bi lahko odpravili vse napake v snovi, kot so mehurčki, razpoke, bi nas še vedno lahko opazili. Če se namreč lomni količnik snovi iz katere bi bili sestavljeni ne bi ujemal z lomnim količnikom zraka, bi se svetloba na stiku zrak-steklo lomila. Naše telo bi delovalo kot leča, saj je površina našega telesa ukrivljena. Opazili bi nas tako kot opazimo curek vode v zraku pa četudi je voda povsem prozorna.

Rešitev bi bila, če bi bili (mi ali predmet, ki ga želimo narediti nevidnega) sestavljeni iz snovi z istim lomnim količnikom kot ga ima zrak. Ker ima zrak lomni količnik pri normalnem tlaku in temperaturi okoli n=1.0003 oz. le malo različnega od ena, tako majhne lomni količnik pa imajo le še plini, bi moral biti predmet kar iz plina! Povsem neuporabno za naše namene torej. Veliko lažje pa je narediti neviden predmet (ali vsaj približno neviden) v vodi. Lomni količnik vode je namreč n=1.33, zato je več upanja, da najdemo trdno snov s podobnim lomnim količnikom, ki je poleg tega prozorna za vidno svetlobo. Celo več, v naravi imamo živa bitja, ki so v dobrem približku nevidna. Kar pomislimo na meduze v morju. Kljub temu, da so nekatere kar spoštljivih dimenzij, jih le prepogosto plavalci spregledajo.

Obstaja pa še drugačna možnost doseganja nevidnosti, ki jo je tudi že izkoristila narava. Mimikrija. Namesto, da bi bili prepustni za svetlobo prerišemo vzorce iz okolice na svoje telo. Sofisticirana različica bi bila, da bi na sprednjo stran telesa izrisovali tisto kar naše telo zakriva. Dosledno ob vsakem premiku. Če bi bili dovolj oddaljeni od opazovalca bi bili tako zanj nevidni. Od blizu pa bi lahko vedno opazil, da gre za projekcijo. Na robovih stranic predmeta, ki bi ga opazovali bi bila namreč slika "napačna".

Krokar
Prispevkov: 7
Pridružen: 27.4.2003 15:50
Kraj: ihan
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Krokar »

Pred kr nekaj časa sem gledal eno oddajo o vojaških tehnikah. Prikazana je bila tudi zamisel kako narediti tank ozorima vojaka nevidnega. Ideja je bilakar preprosta. Napeljali so plin okoliobjekta, tako da je plin nekako odbijal svetlobo, oziroma jo preusmerjal, podobno kot pti fatamorgani. To naj bi delovalo le na praznih poveršinah. Tako prikrit objekt je delno neviden le do nekaj sto metrov potem pa so lomni koti preveliki.

Tako nekako se jaz spomnem :|

petar

Odgovor Napisal/-a petar »

Par dni nazaj je v Delu na zadnji strani objavljen članek,kjer je še slika.Nek Japonec je naredil obleko, ki daje videz prozornosti ko je nosiš. Slika je kar presunljiva.Fajn zgleda.

petar

Odgovor Napisal/-a petar »

Petar, ja, imel sem celo kratek filmček iz nekega raziskovalnega centra, s predstavitvijo nevidnih objektov, med njimi tudi plašč, ki je človeka res "skril". Če koga zanima lahko pošljem po pošti, mislim da je okoli 600kb.

Amun
Prispevkov: 13
Pridružen: 30.5.2003 0:13
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Amun »

Se opravicujem za prej, nekako nisem znal uporabljat tale forum.

Petar, ja, imel sem celo kratek filmček iz nekega raziskovalnega centra, s predstavitvijo nevidnih objektov, med njimi tudi plašč, ki je človeka res "skril". Če koga zanima lahko pošljem po pošti, mislim da je okoli 600kb.

Smeško

Odgovor Napisal/-a Smeško »

:evil:
Ja, mislim da če se prebarvaš s prozornim lakom stvar zelo učinkovito deluje.

Amun
Prispevkov: 13
Pridružen: 30.5.2003 0:13
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Amun »

Smeško, nisem se ravno spuščal v avtentičnost posnetka, lahko da gre za fotomontažo. Kljub temu je predstavitev zanimiva.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Ja ta filem sem tut jz vidu ze dolg nazaj in so ble tut neke debate okoli njega. Tocno se ne spomnem vec kaksne, mislim pa da gre le za neko vrsto opticne prevare in v vsakdanjem zivljenju ni ucinkovita. No nisem siguren, ampak mi svigajo neki prebliski skoz glavo 8)

Amun
Prispevkov: 13
Pridružen: 30.5.2003 0:13
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Amun »

Hja zdej vem kje je hec tega posnetka. Mislim da sem v novicah prebral za kaj gre. Baje da gre za neko kamero, ki na ta "nevidni" plasc proicira ozadje. In nic drugega kot to.

mursec

Odgovor Napisal/-a mursec »

Kaj pa nevidnost s pomočjo močnega magnetnega polja, Philadelphiski poizkus itd.

Deckard

Odgovor Napisal/-a Deckard »

Okoli telesa postavis KTB polje pa ga ne vidis vec.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Kaj pa sploh je Philadelphiski poizkus?

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Franko, če znaš uporabljati internetne iskalnike, je tako vprašanje zelo nenavadno. Naj ti pomagam:
http://www.softwareartist.com/philexp.html[/url]

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Zakaj bi rad kdorkoli postal neviden, saj potem nebi niti sam ničesar videl. Torej nič obiskov v spalnici lepe sosede in podobno, saj nebi našel niti poti do tja.

Odgovori