Teleportiranje

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Mo~Hat

Teleportiranje

Post by Mo~Hat » 12.1.2003 0:36

Ali je možno teleportiranje? Nekje sem zasledil, da bi se dalo, če bi stvar razstavil na posamezne molekule in jih potem združil v drugem prostoru.

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 16.1.2003 20:32

To naj bi že obstajalo, vendar je nekaj pomankljivosti. Glede molekul je tako...zbrati bi morali vse podatke o vsakem atomu v telesu da bi te lahko teleportirali. To pa trenutno še ni mogoče, saj je bi tako prenašanje informacij potekalo kar nekaj miljard let(za celotno človeško telo). Bral sem že da so teleportirali neko kocko ali nekaj temu podobnega, vendar kar so dobili vem ni bilo podobno kocki, kaj bi nastalo iz tebe si pa lahko sam predstavljaš. :)

P.S: To sem bral v reviji življenje in tehnika.

dejan
Posts: 12
Joined: 14.3.2003 11:24
Location: Kranj
Contact:

Post by dejan » 18.3.2003 15:06

Mislim, da ima Franko prav gleda časa potrebnega za kaj takega. Pri vsakem prenosu informacije bi bili še vedno omejenu s hitrostjo prenosa, ki je enaka svetlobni. Torej se v vsakem primeru bolj splača čakat na avtobus.
Glede tega, da bi teleportirali kak snovni objekt kot kocko, pa se mi zdi neverjetno, saj bi bilo za to potrebno ogromno znanje kvantne mehanike, ki pa ga nimamo. Že samo "prebrati" kocko se mi zdi nemogoče, kaj šele jo reproducirati. v tem primeru bi mogli sestavit snov iz osnovnih objektov, kar pa zahteva zlitje jeder.
Poleg tega se moramo zavedati, da teleportiranje v bistvu pomeni izdelavo kopije, saj snovnih delcev ne moremo prenašati, le informacijo o teh. Torej bi imeli dva ista objekta, razen če bi tistega originalnega nato uničili.
Bi bilo pa super če bi to delovalo, potem bi lahko imeli vsi doma originalne slike kakih znanih umetnikov.

TechnoShaman Level 3
Posts: 11
Joined: 26.2.2003 21:16
Location: Event Horizon
Contact:

Re: TELEPORTIRANJE

Post by TechnoShaman Level 3 » 27.3.2003 0:15

Teoreticno je teleportacija mozna.
Potrebni pogoj za to je:
- v idealu potrebujes E=mc^2 energije (v praksi verjetno vec)
- m*(povprecna_molska_masa)*mol*sizeof(word)*50 bit/sek prepustnosti komunikacijskega kanala (50Hz je baje frekvenca "dojemanja realnosti")
Zadostni pogoj:
- dovolj natancen nacin KAKO to energijo porabit.
- kvantno-matematicni opis dinamike telesa.
- racunalo, ki je zmozno v real-time konpenzirat to dinamiko.

pa upam, da nism cesa pozabu. :D
aja... pa vec energije porabs, mn natancen si lahko. (teoreticno)

quentaa

////////////////////////////////////////////////////////////

Post by quentaa » 17.8.2003 3:35

Teleportacijo ne omejuje nikakršna hitrost,niti svetlobna.Ker je masa pri teleportaciji razstavljena na hiperfino valovanje,ki se prenaša pod osnovnim nivojem prostora,takoimenovanega podprostora.

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 27.8.2003 21:16

quentaa: Kje si to prebral, to me pa zanima. :)

User avatar
uros
Posts: 94
Joined: 13.4.2003 14:49

Post by uros » 28.8.2003 10:25

Bral sem, da so teleportirali foton, to pa je tud vse. Oziroma so teleportirali njegovo polarizacijsko stanje. Za kaj več pa danes ni znanja, tehnologije. Da pa teleportacija ni prenašanje istih delcev, ampak informacij o njih:

"Skeptics might complain that the only thing teleported is photon's polarization state or, more generally, its quantum state, not the photon "itself". But because a photon's quantum state is its defining characteristic, teleporting its state is completley equivalent to teleporting the particle."

Scientific American, 1, 2003

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 28.8.2003 15:27

uros: To je res. Po končnem teleportiranju je original deformiran, ampak če prenesejo vse informacije o delcu na drugega, potem sploh ni treba da original obstoji. Npr.: če bi te teleportirali kam drugam bi bila razlika samo ta da bi bil sestavljen iz drugih delcev(še vedno protonov, elektronov itd.), ki bi imeli enake informacije kot originalni, se pravi, da bi čutil, misli enako, kot prej, samo da bi bil iz drugih delcev.

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 30.8.2003 18:52

Imam eno ful hudo idejo :P in me zanima kakšne so omejitve. :x

Torej teleportiranje obstaja, zdaj me pa zanima a bi se dalo z teleportom človeka pomlajšati? Ideja je taka, pri prenašanju informacij iz enega delca na drugega se prenesejo vse informacije tudi o starosti osebka, zato me zanima a bi dalo na te informacije kako vplivati da bi recimo starost spremenil iz 80 let na 20 let?

Delci sestavljajo celice, za to bi (po moje), bilo potrebno zbrati še več informacij, da bi se sestavili spet delci z istimi informacijami za npr. možgane).

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 13.9.2003 20:04

Vprašanje za Zupana: A se atomi kaj spreminjajo z časom(kakor koli, samo da je to merljivo?, atom se vrti okrog svoje osi, kajne??). Še ta malenkost(ravno berem ne bolj star članek o času), pa me zanima kakšna je danes znanstvena teorija o času.


P.S: A mi lahko kdo prevede stavek 'How many computational steps are needed to find the prime factors of a 300-digit number'. A je odgovor na to(hitrost računalnikaje 1 terahertz) 150 000 let oz. 5*10^24.
Koliko časa bi, z paralelnim kvantnim računalnikom, prenašali podatke o atomih iz telesa na, recimo, računalnik?

User avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 141
Joined: 30.9.2002 9:18

Post by zupan » 14.9.2003 7:40

Franko wrote:Vprašanje za Zupana: A se atomi kaj spreminjajo z časom(kakor koli, samo da je to merljivo?, atom se vrti okrog svoje osi, kajne??).
Atomi se ne starajo! Tudi, ko gre za radioaktivni razpad, atom (njegovo jedro) ne razpade, ker bi se postaralo. Tu gre za nakljucni proces, verjetnost zanj (za radioaktivni razpad) pa je sorazmerna casovnemu intervalu, na katerem opazujemo ali je jedro razpadlo. Od tu sledi, da je verjetnost, da jedro do casa t ni razpadlo, enaka
P=exp(-t/tau)
kjer je tau razpadni cas jedra. Ce imamo mnozico jeder (recimo kilogram urana, kar je priblizno 10^26 atomov), potem lahko merimo koliko jeder je razpadlo in na ta nacin merimo cas. Kilogram uranove rude se torej zares "stara", saj je v njem vedno manj radioaktivnih jeder. Vendar pa to ne velja za posamezno jedro! Izberimo si namrec neko jedro in pocakajmo eno leto. Ce v tem casu ni razpadlo, bo od tega trenutka dalje verjetnost, da ne bo razpadlo, zopet potekalo po natanko isti enacbi P=exp(-t/tau), kjer je sedaj t cas po preteku enega leta. Jedro se ne bo nic postaralo, se vedno bo natanko enako kot pred enim letom. Seveda jedro lahko v tem letu tudi razpade, a zopet od tu ne moremo sklepati, koliko casa je preteklo med zacetkom nase meritve in njenim nastankom.

Povedano se nekoliko drugace, ce nam nekdo porine v roke samo eno samo jedro, ne moremo glede na to, v katerem stanju je (po radioaktivnem razpadu ali pred njim) nikakor sklepati na to, koliko je minilo od njegovega nastanka do danasnjega trenutka. To lahko sklepamo le za mnozico jeder, saj imajo ti dovolj kompleksnosti, da se starajo.

Pa se tisto o vrtenju atomov okoli svoje osi: govoriti o vrtilni kolicini oz. spinu, ki ga nosijo atomi, kot da se vrtijo okoli svoje osi, je nekoliko (morda celo precej) zavajajoce. Vrtilna kolicina, ki jo pripisemo atomom, je skupna vrtina kolicina njegovega elektronskega oblaka, in je pravzaprav pricakovana vrednost operatorja vrtilne kolicine (je kvantnomehanska kolicina), ki ima le svoj analog v vrtilni kolicini iz klasicne mehanike. To najbolje vidis po tem, da imajo lahko atomi tudi vrtilno kolicino 1/2 (ker elektroni nosijo spin 1/2), te na nikakor ne mores interpretirati kot vrtenje (sploh nima klasicnega analoga)
Franko wrote: Še ta malenkost(ravno berem ne bolj star članek o času), pa me zanima kakšna je danes znanstvena teorija o času.
Nekaj lahko preberes tudi na kvarkadabri
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... t_casa.htm
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... e_casa.htm

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 14.9.2003 21:37

Hm, nisem ravno prav zastavil vprašanje. Ne gre se za to ali se atomi starajo, mene zanima(recimo da ima atom zgoraj pol, in spodaj tudi) ali se ta pol z časom premika dol(oz. spodnji navzgor)?. Zanima me če se vrti samo jedro, brez elektronskega oblaka?


Še enkrat :)
P.S: A mi lahko kdo prevede stavek 'How many computational steps are needed to find the prime factors of a 300-digit number'. A je odgovor na to(hitrost računalnikaje 1 terahertz) 150 000 let oz. 5*10^24 korakov.
Koliko časa bi, z paralelnim kvantnim računalnikom, prenašali podatke o atomih iz telesa na, recimo, računalnik?

mursec

franko: odgovor

Post by mursec » 4.10.2003 16:06

Prevod je tak:

Koliko računskih korakov je potrebnih za določitev osnovnih koeficientov 300 mestne digitalne-dvojiške številke.

Ne vem pa kaj so osnovni koeficienti neke številke. 300 mestno digitalno število je pač lahko največ 2na300( to je približno 1G na 10 ozroma v decimalnem 1 in 90 ničel)

Iz katerega konteksta si pobral ta stavek?

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 5.10.2003 0:19

Bil je opis kvantnih računalnikov, in kvantne mehanike nasploh.

ha-ha

Re: TELEPORTIRANJE

Post by ha-ha » 9.10.2003 3:41

TechnoShaman Level 3 wrote:Teoreticno je teleportacija mozna.
Potrebni pogoj za to je:
- v idealu potrebujes E=mc^2 energije (v praksi verjetno vec)
- m*(povprecna_molska_masa)*mol*sizeof(word)*50 bit/sek prepustnosti komunikacijskega kanala (50Hz je baje frekvenca "dojemanja realnosti")
Zadostni pogoj:
- dovolj natancen nacin KAKO to energijo porabit.
- kvantno-matematicni opis dinamike telesa.
- racunalo, ki je zmozno v real-time konpenzirat to dinamiko.

pa upam, da nism cesa pozabu. :D
aja... pa vec energije porabs, mn natancen si lahko. (teoreticno)
kašna mona

Post Reply