Bi bilo možno da bi...

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Odgovori

Bi bilo možno v drugačnem vesolju, da recimo ne bi bilo gravitacije?

da
12
60%
ne
8
40%
 
Skupaj glasov: 20

Klora
Prispevkov: 9
Pridružen: 1.12.2004 15:26
Kraj: Izola
Kontakt:

Bi bilo možno da bi...

Odgovor Napisal/-a Klora »

Bi bilo možno da bi v vesolju delovali drugačni fizikalni zakoni?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Fizikalni zakoni so lahko KAKRSNI KOLI, ce je vesolje KAKRSNO KOLI. Vsaj moje mnenje je tako. :oops:

jerneju
Prispevkov: 37
Pridružen: 20.6.2004 13:23

Odgovor Napisal/-a jerneju »

So mar odkrili že kako novo vesolje?

Klora
Prispevkov: 9
Pridružen: 1.12.2004 15:26
Kraj: Izola
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Klora »

Ne......vsaj slišala nisem da bi ga odkrili....

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Ga ne morejo, ker so merilni instrumenti in nasi zakoni omejeni na nase vesolje. Razen ce se gravitacija res siri skozi vec dimenzij in vesolij, jim to ne bo uspelo. 8)

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Gravitacija

Odgovor Napisal/-a GJ »

Na kratko...

Vesolje mora nekaj držati skupaj pa kakršno koli vesolje že to je. Če ta povezljivost oziroma sila ne obstaja, ne moremo več govoriti o vesolju saj delčki niso povezani med seboj.
Torej šele, če sila med delci obstaja lahko govorimo o nekem vesolju oziroma prostoru. Tej osnovni sili rečemo gravitacija.

Vesolja so po matematični definiciji realni prostori. Trenutno stanje nekega realnega prostora oziroma vesolja pa določa rezultanta osnovne oziroma gravitacijske sile po času.

Torej za vsa poljubna realna (materialna) vesolja lahko rečemo, da je skupno, da poleg energije obstaja tudi osnovna sila oziroma sila gravitacije.

Lep dan še naprej želim...

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Ja sam si pozabil da je v različnih vesoljih gravitacija različne velikosti, pa tudi električna šibka sila pa močna sila pa elektromagnetna sila pa mogoče še kaj in v povezavi s tem je tudi drugačno pojmovanje mase atomov itd. Kar se pa različnih dimenzij tice pa ne vem kaj dosti verjetno je tudi to povezano s kaksnimi novimi silami ki jih ne poznamo in jih mogoce objektivno ne moremo razen ce bi jih le izracunali. Kaj vec pa kdaj drugič.

GENEsis
Prispevkov: 2
Pridružen: 23.2.2005 14:16

Odgovor Napisal/-a GENEsis »

Ampak neke univerzalne vrednosti bi pa še zmerej morale obstajat, k ne?
(Mislm če se kdo kaj spozna naj še kaj pove...)

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Tole je precej povezano s forumoma Kaj je bilo pred velikim pokom in Kaj pa knjiga pred začetkom. Finta je v tem da vse sile ki jih zdej poznamo izhajajo iz začetnih pogojev našega velikega poka, medtem ko pa v drugih velikih pokih so pa lahko drugi začetni pogoji. Tako da kaj in kdo določa začetne pogoje je pa spet vprašanje recimo Bog pa kakorkoli ga dojemaš kot se sklicuje Hawking.
Sicer sem pa v tujini našel nekaj knjig 15 do 40 EUR, sam kaj ko še v slovenščini ali srbohrvaščini komaj sledim kompliciranim knjigam.
To pa je poleg Greenove ki je omenjena na tej strani se od nekega Japonca ali japonskega izvora ki je približno Kako živeti v desetih dimenzijah in pa Hiperprostor pa matematični učbenik za visokošolsko fiziko ki je prišel do Lijevih grup samo o Calabi Yau prostoru pa ni nič govoril ta učbenik no in ravno to sem iskal če bi kolikor toliko dojemljivo povedal samo zgleda da se to ne da.
cao

Uporabniški avatar
KLEMCH
Prispevkov: 31
Pridružen: 28.3.2005 14:43
Kraj: Zagorje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KLEMCH »

Menim da je gravitacija prisotna v vsem vesolju.Če izhajamo iz teorije o velikem poku se zdi logično da so pogoji povsod enaki.Saj ima vse isti izvor.Vendar veliki pok je le teorija,ki je lahko tudi napačna zato ni moč trditi ne eno ne drugo.

Fragile
Prispevkov: 20
Pridružen: 2.4.2005 8:58
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Fragile »

Gravitacija je edini dokaz da materija obstaja tudi v drugih razsežnostih, saj se širi tudi v tako imenovanem "praznem prostoru", kjer naj bi bila ničla absolutna in materija nična...
Ravno tako imajo tudi poddelci maso katera ja inverzna naši... Masa sama pa povzroca privlačnost - gravitacijo... Mislim da nekateri zakoni delujejo neodvisno in da je ta eden izmed tistih stalnic ki nas vseskozi spremljajo...

Odgovori