Kaj je za vas smisel zivljenja?

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Odgovori

Kaj je za vas smisel zivljenja?

Ohranjanje potomstva
13
18%
Obstoj obstojnejsega
11
15%
Uzivanje na plazi, z mozgani na off in Civavo na strazi
10
14%
Gledati nogomet in piti pivo
2
3%
Drugo
36
50%
 
Skupaj glasov: 72

Uporabniški avatar
Grigorius
Prispevkov: 165
Pridružen: 22.5.2005 21:59
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Grigorius »

ap-čiha napisal/-a:Hja Maverick, pojdimo po vrsti.

" Če želiš primer: na pisalni mizi imaš več kemikov, naključno izbereš enega in začenš pisati, najprej si naklučno izbral kemik potem pa si namerno začel pisati,...."
Vrag tiči v podrobnostih in teh ne znaš razčlenjevati, od tod tudi tvoji napačni zaključki. Kako pa lahko "naključno" izbereš tisti kemik? Kemik nisi izbral naključno ampak obstajajo točno določeni razlogi zakaj si ga izbral. Mogoče ti je bila njegova barva všečnejša od drugih, mogoče je bil bližje tvoji desnici in tako dalje. Vedno obstaja nek razlog ,da tvoja roka seže po točno tistem kemiku. Tudi če bi dal te kemike v črno vrečo in bi iz nje izvlekel en kemik, obstajajo točno določeni razlogi zakaj si izvlekel ravno tistega. Recimo, kemik si lahko izvlekel iz vreče samo ker si pred tem dal v vrečo same kemike in ne recimo jabolka, s tem si zagotovil prvi pogoj, da lahko izvlečeš kemik, itd. Skratka, o naključjih govorimo takrat, kadar nimamo na voljo natančnejših informacij o poteku dogodkov ,ki istočasno pripeljejo do nekega končnega pojava o katerem govorimo. Če bi se samo en izmed teh parametrov spremenil, potem to "naključje" ne bi bilo več takšno ampak povsem drugačno.
Ali enostavnejši primer. Hodiš po cesti in ti na glavo pade lonček z rožami. Je to naključje? Ne, to je točno določen skupek dogodkov ,ki sovpadajo tako ,da pristane tisti lonček na glavi. Da te je nekdo na ulici ustavil za hip, bi lonček pristal na tleh.
Pa še en primer. Potniški letali se zaletita v zraku in padeta na tla. Kdo v tem primeru govori o naključju? Kdo je pripravljen verjeti v naključje? (odvetniki - ha,ha) Ne spomnim se takšnega primera.Mislim da nihče, zato se vrže na delo kup ljudi ,da ugotovi zakaj sta se ravno tisti trenutek srečali letali tam kjer se nebi smeli. Kadar smo motivirani da ugotovimo zakaj je prišlo do nekega dogodka ne govorimo več o naključjih, takrat iščemo dejstva.
Roka se tudi ne zatrese naključno, ampak jo "zatrese" splet mišic ,ki jih krmilijo impuzi, ki se zopet niso pojavili naključno. Lahko je to posledica tresavice, lahko je prišel impulz iz hrbtenjače kot reakcija na nekaj , vedno obstaja nek razlog, vprašanje je samo če ga mi poznamo.
Torej naključnost kot takšna ne obstaja, to je samo naša bližnjica opisa dogodkov ki jih ne poznamo dovolj natančno, zato si pomagamo z "naključjem".
Posledica razmišljanja je vedno nek sklep po katerem ravnamo. Tudi če nič ne naredimo smo to namerno naredili.
Naključnost ne obstaja? No vidim da stvari ne razumeš enkrat ko se dogodek že izvrši seveda lahko govoriš karkoli, ampak napaka v tvojem mišljenju je v tem da misliš da imajo parametri vpliv pri ocenjevanju situacije kot naključne ali ne -> kar ni res. Kadar mečem žogo na koš ga lahko zadenem ali zgrešim, nikoli ne morem reči zdaj ga bom 100% zadel, tudi če premik roke ponovim 100% natančno lahko katera druga spremenljivka vskoči in pokvari enačbo (npr.: zapiha veter) Ravno to je neključnost če stvar nebi bila naključna bi lahko vedno z gotovostjo rekel zdaj bom pa zadel koš! (pa ne moreš) Če tudi poskusiš spremenljivke kot so veter in utrujenost izpustiti - npr.: zaprta dvorana, robot, ki meče žogo ... nikoli ne boš mogel reci 100% zdaj bo pa koš, vedno bo majhna možnost da zgreši - seveda če pogledaš tekmo, ki jo imaš posneto na videokaseti lehko rečeš zdaj bo koš, zdaj pa ne, kar podatek že imaš (na ta način lahko gledaš deterministično) ampak ko gledaš tekmo v živo, tega ne moreš reči!

Naključnost vsekakor obstaja in ni le izgovor z naše nepoznavanje.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Grigorius:
Kriza, ti pa glih kontra govoris kot Ap-čiha, pol je pa človek res lahka zmeden:(

Mislim, da je naključnost reativna:) hehe
Recimo, da mečeš žogo na koš, zgreši zaradi vetra, ki je potegnil po dvorani. Torej si zgrešil zaradi naključnega dogodka, vendar kaj je krivo za to naklučje? Nwekdo je odprl vrata ali okno košarkaške dvorane, potem to več ni naklučje.
Torej da je veter zapihal ni naklučje, saj je nekdo odprla vrata, da pa si zgrešil pa je naklučje saj je zapihal vter. Tu so trije dogodki, ki so zaporedno vezani in je eden naklučje sledečemu. Torej, koša pa nisi zgrešil zaradi tega ker je nekdo odprl vrata ampak zaradivetra, ki je nastal ko je nekdo odprla vrata....kr neki....I am lost again:(

Uporabniški avatar
Grigorius
Prispevkov: 165
Pridružen: 22.5.2005 21:59
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Grigorius »

Glej ravno tukaj je zmota -> neglede na to zakaj je pihnil veter ali je kdo odprl vrata ali okno ali zaradi nenadne tlačne razlike je tvoj met še vedno naključen! Nakjučen je pa zato ker ne moreš 100% napovedat rezultata!
(kot zanimivost obstaja tudi majhna možnost, da vsi atomi, ki sestavljajo žogo hkrati razpadejo -> žoga lahko recimo na pol poti do koša izgine)


L.P.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Jaz bi rekel okoli naključnosti to: naključen dogodek je tak, na katerega rezultat nihče zavedno oziroma načrtno ne vpliva. Torej, dokler nihče ne povzroči prepiha z namenom da spremeni met na koš, je met naključen. A se ni iz tega razvil pojem naključnosti? Nekaj pri čemer nima nihče besede?
Vedež napisal/-a:Veste, radi se zapletemo v besedne igre. Ločiti moramo med potrebami, kot so: lačen sem - moram jest, zaspan sem - moram spati, ... vse do rojen sem - moram živeti. Življenje samo postane potreba ali kot sem se morda napačno izrazil trenutni smisel.
Kaj pa potreba po smislu? Potreba po razumevanju sveta ali potreba po spadanju, po varnosti, zagotovilu o višjem (globjem, pozitivnejšem) pomenu svojega življenja in dejanj, ciljev?

Zakaj vprašanje "Zakaj sem se rodil" ni samo posledica (v tem primeru psiholoških) potreb, torej zakaj misliš da je iskanje smisla vredno več kot iskanje hrane?

Vedež
Prispevkov: 1051
Pridružen: 19.4.2004 8:33

Odgovor Napisal/-a Vedež »

Da je Luna manjša od Zemlje je dejstvo, mi pa se pogovarjamo o stvareh za katere bo kakršno koli dejstvo nemogoče dokazati, zato posmehovanje ni ravno na mestu.
Prosim, ne me prepričevat, da še vedno iščem smisel življenja. To, da ga ti iščes (ali si ga že našel?) še ne pomeni, da ga išče cel svet. Povem ti, da kakšnega univerzalnega smisla življenja, ki naj bi bil za vse enak, ne boš nikoli našel zato ker ne obstaja. Na vprašanje zakaj si (sem) se rodil, pa si lahko odgovori vsak sam. In vsak bo imel drugačen odgovor. Težko pa ti rečeš meni zakaj sem se rodil.
Ni bilo mišljeno osebno. Nima smisla jemati stavkov osebno, ker so namenjeni vsem. 8)

Da. Smisel iščeš (zavedno ali nezavedno), iščeš ga. Cel svet (če se tako izražamo) ga išče. V kolikor imaš odgovor na vprašanje "Zakaj si se rodil?" mi ga povej - vendar dobro, zelo dobro premisli zakaj.

Najbrž zato, ker sta te spočela oče in mati (samo ne takšne, prosim). Premisli(te).

Naklučja ne obstajajo. Nek dogodek je le "navidezno" ali relativno naključen v obsegu sistema, katerega opazujemo. Ko pa sistem združimo z večjim sistemom, isti dogodek izgubi na naključnosti. Morda se komu zdi nesprejemljivo, toda ničesar v življenju ne doživiš naključno. Tudi tega ne, da sedaj bereš tole sporočilo.

igy
Prispevkov: 337
Pridružen: 25.11.2005 1:16
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a igy »

Vedež je napisal:
Naklučja ne obstajajo. Nek dogodek je le "navidezno" ali relativno naključen v obsegu sistema, katerega opazujemo. Ko pa sistem združimo z večjim sistemom, isti dogodek izgubi na naključnosti. Morda se komu zdi nesprejemljivo, toda ničesar v življenju ne doživiš naključno. Tudi tega ne, da sedaj bereš tole sporočilo.
Po tvojem je torej vsak dogodek že vnaprej določen kdaj, kako in če se bo sploh zgodil :shock: :shock:

ap-čiha
Prispevkov: 289
Pridružen: 6.1.2005 11:59

Odgovor Napisal/-a ap-čiha »

Hja Maverick, to je tisto kar sem hotel povedati. V bistvu naklučja ni, naklučje je samo izraz ,ki ga uporabljamo kadar nimamo dovolj podatkov o poteku nekega dogodka in recimo poznamo samo končen rezultat.

Po naključnju ne nastane prav ničesar, vse ima svoj vzrok. S tem nisem hotel trditi da je vse že v naprej nekje zapisano do najmanjše podrobnosti, kar pomeni ,da je potrebno imeti samo še kristalno kroglo in pogledati v prihodnost.

Vrnimo se na začetek vsega. Prapok naj bi menda nastal po naključju. To je prazna ugotovitev, ki pove samo to , da v resnici ne vemo zakaj je nastal prapok, oz. ne poznamo vroka zaradi katerega je nastal ,niti kdo ali kaj ga je sprožil-o. Enako je z začetkom življenja, ki je drugi takšen čudežen "prapok".
Samo od sebe in brez vzroka nič ne nastane, če bi bilo tako, potem bi bila vsa znanost podobna športni napovedi.

"Kadar mečem žogo na koš ga lahko zadenem ali zgrešim, nikoli ne morem reči zdaj ga bom 100% zadel, tudi če premik roke ponovim 100% natančno lahko katera druga spremenljivka vskoči in pokvari enačbo....."

Če nikoli ne moreš reči da boš 100% zadel, samo pomeni ,da ne poznaš vseh parametrov ,ki vplivajo na met žoge. Tudi če ti žoga razpade v zraku se to ni zgodilo zaradi naključja, temveč recimo zaradi razpada povezav med atomi žoge. Kar pa bi ravno tako imelo točno določen vzrok, ki ga je mogoče raziskati dalje.

Človek pa ni vedno sposoben analizirati pravega vzroka za nek dogodek, zato stvari poenostavi in uporabi izraz ,da gre za naklučje.

Naključnost vsekakor ne obstaja in je le izgovor za naše nepoznavanje.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

No vsak dan se kaj novega naucimo:) Dobra razlaga ap-čiha! ž

Torej če bi obstajalo naklučje, bi lahko imeli posledico brez vzroka!? Ali je to pravilno sklepanje?

Ali je posledica brez vzroka perpetomobile??? (jadrnica bi plula brez vetra:)

Torej potem res nič, ampak nič ne moremo reči da se bo zgodilo 100%. Tudi če bi rekli, da bomo 100% zgrešili koš in vrgli na drugo stran telovadnice, bi se koš lahko razpadel in spet skupaj sestavil točno pred žogo, tako da bi le ta padla vanj :) heheh, kolikšna je ta verjetnost???

Ali lahko potem tudi trdimo, da predmet, ki ga bomo spustili iz roke ne bo 100% padel na Zemljo, ker lahko mimo pridrvi večji planet in nas bo potegnilo na njega oziroma se bo zgodil kakšen podoben dogodek, ki pa nikakor ni naklučje ampak splet okoliščin!

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Naklučja ne obstajajo. Nek dogodek je le "navidezno" ali relativno naključen v obsegu sistema, katerega opazujemo. Ko pa sistem združimo z večjim sistemom, isti dogodek izgubi na naključnosti. Morda se komu zdi nesprejemljivo, toda ničesar v življenju ne doživiš naključno. Tudi tega ne, da sedaj bereš tole sporočilo.
Vedež s tem si povedal, da je vesolje stacionarno, da tvori celoto, ki obstaja in je nespremenljiva.

Uporabniški avatar
Grigorius
Prispevkov: 165
Pridružen: 22.5.2005 21:59
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Grigorius »

ap-čiha napisal/-a: "Kadar mečem žogo na koš ga lahko zadenem ali zgrešim, nikoli ne morem reči zdaj ga bom 100% zadel, tudi če premik roke ponovim 100% natančno lahko katera druga spremenljivka vskoči in pokvari enačbo....."

Če nikoli ne moreš reči da boš 100% zadel, samo pomeni ,da ne poznaš vseh parametrov ,ki vplivajo na met žoge. Tudi če ti žoga razpade v zraku se to ni zgodilo zaradi naključja, temveč recimo zaradi razpada povezav med atomi žoge. Kar pa bi ravno tako imelo točno določen vzrok, ki ga je mogoče raziskati dalje.

Človek pa ni vedno sposoben analizirati pravega vzroka za nek dogodek, zato stvari poenostavi in uporabi izraz ,da gre za naklučje.

Naključnost vsekakor ne obstaja in je le izgovor za naše nepoznavanje.
Fiziki pravijo drugače, in to ne eden ampak vsi (zanimivo ane?). Mogoče si se že v gimnaziji učil kaj o razpolovni dobi ... ali mogoče o fotoefektu ...

*Zanimivo da si hkrati vernik in determinist. (kako gledaš na to dejstvo?)

L.P.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Vedež napisal/-a:Da. Smisel iščeš (zavedno ali nezavedno), iščeš ga. Cel svet (če se tako izražamo) ga išče.
Očitno si spregledal moje vprašanje, zato ga ponavljam:

Kaj pa potreba po smislu? Potreba po razumevanju sveta ali potreba po spadanju, po varnosti, zagotovilu o višjem (globjem, pozitivnejšem) pomenu svojega življenja in dejanj, ciljev?

Zakaj vprašanje "Zakaj sem se rodil" ni samo posledica (v tem primeru psiholoških) potreb, torej zakaj misliš da je iskanje smisla vredno več kot iskanje hrane?

Če človek nekaj išče, išče zaradi potrebe ali želje po tem kar išče. Lahko rečeš da išče zaradi recimo naravne (nezavedne) težnje po iskanju, ampak potem vseeno iskanje smisla spada v isto skupino zadovoljevanja potreb kot so tiste, navedene zgoraj.

igy
Prispevkov: 337
Pridružen: 25.11.2005 1:16
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a igy »

Naključnost vsekakor ne obstaja in je le izgovor za naše nepoznavanje.
Naključnost je vsak dogodek, ki ga ne moremo predvideti ker je posledica nekoga ali nečesa, ki deluje neodvisno od nas - kako bo pihnil veter, kam bo sedla muha, katera številka bo padla... To so iz našega zornega kota nepredvidljivi dogodki, ki jim z eno besedo pravimo naključja.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Jaz bi se kar strinjal z Igyem...vsak dogodek, na katerega nimamo zavednega vpliva ali natanko ne poznamo okoliščin (s čimer bi lahko vplivali na dogodek) , je iz našega vidika naključen.
Za slab rezultat meta kovanca lahko kriviš nekega Kitajca, ki je malo nazaj kihnil zaradi prepiha, ki je nastal zaradi nevemčesa itd, vseeno pa je iz metalčevega vidika rezultat naključen.
Če nad potekom nimaš kontrole, je za tebe naključen.

Vedež
Prispevkov: 1051
Pridružen: 19.4.2004 8:33

Odgovor Napisal/-a Vedež »

S poudarkom, da je naključen le "za tebe". Gledano širše pa noben dogodek ni naključen. Lahko bi rekli, da so naključni dogodki relativni, saj se razlikujejo glede na izhodišče opazovalca.

Hmm, kaj se vam ne zdi to nekam znano? Le na kaj vas asocira?
Kaj pa potreba po smislu? Potreba po razumevanju sveta ali potreba po spadanju, po varnosti, zagotovilu o višjem (globjem, pozitivnejšem) pomenu svojega življenja in dejanj, ciljev?
Iskanje smisla življenja ni potreba, saj imaš svobodno voljo. Lahko ga iščeš ali pa ne (na svoji zavedni ravni). Ni enako kot potreba po hrani, da zadovoljiš telo in "živiš" naprej. Tudi ni enako kot potreba po učenju, da se izuriš za določen poklic ali znaš kar si se pač naučil.

Iskanje smisla je proces. Na kateri točki si, je odvisno od tebe. Morda nočeš slišati za to, da se nahajaš v lastnem procesu iskanja smisla, vendar za to se odločaš na zavedni ravni, kakorkoli želiš.

V sebi imaš še nekaj več kot razmišljanje tvojih možganov. Višji jaz, ki ga imaš v sebi, te bo vedno opominjal na to, da hočeš spoznati smisel, tako dolgo dokler ga ne boš iskal na vseh ravneh in na koncu našel. Nekje vmes boš spremenil tudi tvoje sedanje obnašanje in mišljenje, verjemi mi.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Vedež napisal/-a:Gledano širše pa noben dogodek ni naključen.
Kaj misliš s tem "gledano širše?"
Iskanje smisla življenja ni potreba, saj imaš svobodno voljo. Lahko ga iščeš ali pa ne (na svoji zavedni ravni).
No, mogoče boš pa zdaj ti lahko podrobno razložil kaj neki bi svobodna volja naj bila.
Od česa pa je odvisno če smisel iščeš zavedno ali ne? Če smisel iščemo vsi vsaj nezavedno, to pomeni da tega ne nadzorujemo oziroma si tega nismo zavedno izbrali. Kje je tu svoboda? Nezavedne težnje te prav tako ženejo v neka dejanja preko katerih jih zadovoljuješ.
Mimogrede, če tudi ti zanikaš naključnost (torej verjameš v nekaj, ki dogodke nadzira in jih prilagaja tebi ali obratno), kako lahko potem govoriš o svobodni volji?
Ni enako kot potreba po hrani, da zadovoljiš telo in "živiš" naprej. Tudi ni enako kot potreba po učenju, da se izuriš za določen poklic ali znaš kar si se pač naučil.
Dejansko ni enako kot potreba po hrani, saj v primeru iskanja smisla zadovoljiš psiho, torej softver. Kako pa si prišel do zaključka da iskanje smisla ni samo zadovoljevanje očitno nižjih potreb?
V sebi imaš še nekaj več kot razmišljanje tvojih možganov. Višji jaz, ki ga imaš v sebi, te bo vedno opominjal na to, da hočeš spoznati smisel, tako dolgo dokler ga ne boš iskal na vseh ravneh in na koncu našel.
Višji jaz ali samo osnovna možganska potreba po procesiranju, kak češ. Želodec me tudi vedno znova opominja da hočem jesti. Ga naj imenujem "eden izmed višjih jazov" ? Saj je razumljivo da potrebe psihe dvigujete na višjo raven, zanimivo je tudi kaj vse po vaše pomenijo...
Nekje vmes boš spremenil tudi tvoje sedanje obnašanje in mišljenje, verjemi mi.
Ah daj, če bi verjel tebi, bi se zdaj pogovarjal z drevesi. (malo heca za dobro jutro)

Odgovori