Na kraju zločina

Prebral sem ... Ali lahko ... ?
Odgovori
jagoda
Prispevkov: 6
Pridružen: 9.4.2005 19:47

Na kraju zločina

Odgovor Napisal/-a jagoda »

Kakšno je fizikalno ozadje dejstva, da se kri sveti pod UV svetlobo?

Mislim, da na ta način ne iščejo le krvi ampak večino telesnih tekočin in tudi prstne odtise.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14575
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Na kraju zločina

Odgovor Napisal/-a shrink »

jagoda napisal/-a:Kakšno je fizikalno ozadje dejstva, da se kri sveti pod UV svetlobo?
Gre za UV inducirano fluorescenco. Določene snovi namreč ob interakciji z UV svetlobo fluorescirajo.

Forenziki ta pojav izkoriščajo tudi pri odkrivanju krvnih sledi. Ponavadi na predmete oz. površine, na katerih naj bi se nahajale krvne sledi, pršijo posebno spojino (Luminol), ki v kombinaciji s krvjo (in seveda UV svetlobo) povzroča intenzivno kemoluminiscenco.

Več o tem na:

http://msp.rmit.edu.au/Article_02/02g.html
Mislim, da na ta način ne iščejo le krvi ampak večino telesnih tekočin in tudi prstne odtise.
Drži. O tem je nekaj napisanega v gornjem linku (oglej si Figure 32 in Figure 33, kjer je lepo prikazana tehnika odkrivanja prstnih odtisov, ki so sicer na prvi pogled nevidni). Uporabljajo pa tudi druge metode: npr. laserske izvore, Luma Light itd.

Splošno o aplikaciji UV tehnike v forenzični znanosti:

http://msp.rmit.edu.au/Article_02/02g5.html

seenamojca
Prispevkov: 56
Pridružen: 2.12.2005 14:43

Odgovor Napisal/-a seenamojca »

Za detekcijo krvi se res uporablja luminol. Gre za raztopino luminola v vodikovem peroksidu, ce se ne motim, ki jo naspricajo na sumljiv vzorec. Tam luminol reagira z zelezom iz hemoglobina in kri pod UV svetlobo zasveti.

Kot jaz vem, je glavni problem luminola ta, da unici precej ostalih dokazov in ga uporabljajo cisto na koncu - ce sploh. Prav tako je problematicen, ker ni vezan na kaksen cloveski protein v krvi, ampak na zelezo...

Druga taka stvar, ki jo tudi uporabljajo za detekcijo krvi je pa fenolftalein, kjer vzorec ze pod vidno svetlobo postane roza. Prednost je, da ta metoda ni destruktivna, prav tako pa ne loci zivalske krvi od cloveske.

O prstnih odtisih, ki svetijo, pa zal nic ne vem. Domnevam pa, da je treba uporabljati kaksno drugo barvilo (nekaj je ze v shrinkovih linkih), razen ce ne gre za krvave prste odtise.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14575
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Uh, peroksid res ni najbolj nežen, zato verjamem, da uniči marsikakšen dokaz.

Aplikacijo luminola sem prvič videl v eni od dokumentarnih oddaj na italijanski RAI 3, v katerih so prikazovali delo posebne kriminalistične enote italijanske policije (UACV) za preiskavo nasilnih zločinov. Pri raziskovanju umora mlajše ženske sprva niso vedeli, kje naj bi se zgodil zločin (truplo je bilo najdeno na mestu, kjer ni bilo sledov zločina, zato so sklepali, da je bilo tam prinešeno od drugod). Kasneje (po nekaj dneh) so prišli do sklepa, da se je moral umor zgoditi na točno določenem območju. Za natančno določitev kraja umora so se odločili uporabiti luminol, saj sledovi krvi po nekaj dneh (verjetno zaradi vremenskih vplivov) niso bili več vidni s prostim očesom.

Vsi biološki sledovi, ki se iščejo posredno (z markerji) so problematični, saj lahko spojine, ki služijo kot markerji za določene sledove, zakrijejo (uničijo) druge sledove. Kakor je možno razbrati iz linka, ki sem ga navedel, imajo forenziki še najmanj težav s tistimi sledovi (biološkimi in nebiološkimi), ki "avtofluorescirajo" (pod UV svetlobo): npr. drobci kosti in lesa, semenska tekočina, krvna plazma, smodnik...

Fenolftalein pa me prav preseneča, saj je očitno vsestranski indikator. 8)

nejko
Prispevkov: 19
Pridružen: 15.12.2006 13:54

Odgovor Napisal/-a nejko »

A pa kater ve kje bi se dalo luminol doiti?

nejko
Prispevkov: 19
Pridružen: 15.12.2006 13:54

Iskanje prstnih odtisov

Odgovor Napisal/-a nejko »

Jagoda , včeraj sem gledal Na kraju zločina Miami kjer so na list papirja napršili neko prozorno zadevo (domnevam da raztopino luminola). Potem pa so ta papir dali v digestoriju podobno napravo. Pod listom je bila v majhni posodici brezbarvna tekočina, ki je zelo hitro izhlapevala in po moje vrela. Po nekaj časa se je popršeni del lista obarval modro dotisa pa se je obarval temnomodro in zelo dobro vidno.

Sem pa tudi že iskal na netu o tem pojavu pa ni bilo nič kar bi razložilo to reakcijo.A ja luminol sem pa že naročil :lol: :lol: :lol:

Odgovori