Kaj pravite??

Prebral sem ... Ali lahko ... ?
Odgovori
miha771

Kaj pravite??

Odgovor Napisal/-a miha771 »

Preberite spodnji intervju in ga komentirajte.Po mojem mnenju je čisto nakladanje. Ali pač ne?
http://www2.arnes.si/~gmbiigim2/astron/horgan.htm

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

No vsaj glede potovanja do najbližje zvezde se je zmotil, saj bi naj s pomočjo jadranja na sončnem viharju dospeli do Alfe v pičlih 40 letih. Za druga pa ne vem. Še vedno raje trdim, da bomo nekoč sposobni vsega in se bomo morebiti tudi rokovali z bogom :lol: , nekoč.
Drugače pa je stvar taka; ne postavljaj mej, ker jih je vedno mogoče preseči, kar dokazuje zgodovina.

Uporabniški avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 179
Pridružen: 30.9.2002 15:52
Kontakt:

Mnenje o Horganovi knjigi Konec znanosti

Odgovor Napisal/-a saso »

Horganova knjiga Konec znanosti je po mojem zanimiva, ker je v pregretem ozračju "pop znanosti" lansirala tezo, da znanost že po svojem bistvu pač ne more odgovoriti na vsa vpraašanja, še posebej ne na znano trojico: "Kdo smo?", "Kam gremo?" ali "Od kot prihajamo?". V naši kulturi si je znanost s svojimi dosežki skozi stoletja upravičeno pridobila status nečesa, čemur lahko zaupamo. Če nekaj reče "znanost", ima to veliko večjo težo, kot če to reče kdorkoli drug. Velik uspeh pop znanstvenih knjig in oddaj v zadnjih 20 letih (Hawking & co.) temelji prav na domnevi, da je znanost dosegla stopnjo, ko lahko ponudi tudi odgovore na vprašanja o "smislu". Z avtoriteto, ki si jo je pridobila skozi stoletja, sedaj niza kvazi odgovore na vprašanja, od katerih se je morala v dobi Galileja distancirati, da je sploh lahko nastala. Nikakor pa ne podpiram Horganove teze, da v sami znanosti ne bo več napredka. :wink:

Roman
Prispevkov: 6463
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Mnenje o Horganovi knjigi Konec znanosti

Odgovor Napisal/-a Roman »

saso napisal/-a:Nikakor pa ne podpiram Horganove teze, da v sami znanosti ne bo več napredka.
Napovedovanje razvoja znanosti je rahlo paradoksalno. Po eni strani nas vsako odkritje pospeši v razvoju (poveča višino stola, na katerega plezamo, ko stikamo po piškotih v omari), po drugi strani pa je tudi zelo veliko zaviralnih momentov:
1. Pot, ki jo mora posameznik prehoditi od začetka svojega neznanja do roba sodobne znanosti, je čedalje daljša in dražja, in to kljub temu, da ta pot ubira bližnjice, se izogiba stranpotem in otroškim boleznim. (Stol je vedno višji, zato je tudi težje splezati nanj.)
2. Poskusi, ki so potrebni za razvoj, so čedalje bolj kompleksni in terjajo čedalje več virov. Posameznik danes praktično ne šteje več, za vsakim odkritjem stoji vsaj nekaj močnejših mednarodnih laboratorijev.

Menim torej, da je realno pričakovati, da se bo razvoj znanosti še precej upočasnil, kar pa še ne pomeni, da bo lahko človeštvo več časa posvetilo čisto vsakdanjim zemeljskim človeškim problemom.

Dr. No
Prispevkov: 19
Pridružen: 27.10.2003 19:04

Re: Mnenje o Horganovi knjigi Konec znanosti

Odgovor Napisal/-a Dr. No »

saso napisal/-a:Nikakor pa ne podpiram Horganove teze, da v sami znanosti ne bo več napredka.
Tudi sam mislim, da se napredek ne bo nikoli ustavil.

Sicer pa je že pred sto leti predsednik ameriškega zveznega urada za patente dejal, da vse, kar je moč izumiti, je že izumljeno. Pa je vsem jasno, da se je zmotil.

komunist

konec znanosti

Odgovor Napisal/-a komunist »

Johan je verjetno mislil lego kocke lahko sestavljaš v mnoge oblike še zmeraj pa so samo lego kocke.

Odgovori