Pred smrtjo

Prebral sem ... Ali lahko ... ?
Odgovori
Ana

Pred smrtjo

Odgovor Napisal/-a Ana »

Že velikokrat sem slišala, da se človeku zadnje dni pred smrtjo zdravstveno stanje izboljša (saj v primerih, ko je bolan). Zakaj pride do tega?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

A je to znanstveno dokazano? Slišal sem da se človeku pred smrtjo pred očmi odvrti vse življenje.

dejan
Prispevkov: 12
Pridružen: 14.3.2003 11:24
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dejan »

zdravstveno stanje se mu izboljša zato, da lahko podpiše oporoko :D
življenje pa se mu ovrti nazaj zato, da se lažje odloči komu bo kaj zapustil

Znanstveno dokazano!!

drugačen

pred smrtjo

Odgovor Napisal/-a drugačen »

ej,ali si to slišala pri dostih primerih?kolko primerov si čula,da se zdravje izbolša?mogoče je tudi to slučajno

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Ko naj bi človek umrl, naj bi se teža zmanjšala za kakšne pol kg(duša gre pa pa)...ampak to je znanstveno razložljivo...telo se ohlaja...zato je to lahko mogoče.

P.S: če sem koga užalil se mu opravičujem.

Durano
Prispevkov: 11
Pridružen: 9.10.2003 19:51
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Durano »

Škoda, da nimam nobeen strokovne literature, da bi dokazal resničnost vsebine navedenega vira. No, bom pa rekel takole: na Discoevry Channle je potekala serija o možganih z naslovom The Brain Story, katero je vodila znana farmakologinja iz Oxforda, Susan Greenfield. Njeno knjigo The Human Brain - A Guided Tour imam celo doma. V njej na žalost ni navedkov oz. podatkov o fenomenu obsmrtnih doživljajev (NDE - near-death experience) oz. o poročilih ljudi, ki so bili klinično mrtvi.
Že skoraj legendarna je zgodba o tunelu in privlačni močo luči na koncu le-tega, iz katere ljudje občutijo neko 'varnost, toplino in ljubezen.' Prav prijetna zgodba za kreacioniste.
No, Susan Greenfield je s svojo oddajo pokazala in dokazala, da za fenomen tunela obstaja lepo dokazljiva biološka, fizična podlaga. Prikazali so paciente na katerih so vršili možgansko operacijo, ki je bila seveda neboleča, saj možgani nimajo celic receptork za bolečino. V določene predele možganov so uvajali nekoliko močnejše električne dražljaje in glej, pacient je poročal o viziji tunela.
Nevrologi iz tega sklepajo, da je fenomen tunela obrambni mehanizem možganov neposredno pred nastopom smrti. Omogočil naj bi čim prijetnejšo smrt. Kakorkoli paradoksno se to sliši, je na stvari precej logike, saj če pogledamo ostale evolucijske mehanizme za obrambo (razvoj refleksov, adrenalina in ostalih hormonov, zapominjanje naravnih sovražnikov itn.), opazimo analogijo in mnogo paralelizma.

Drug problem je seveda dihotomija med telesom in dušo. Največji dualist je seveda René Descartes. Njegova teorija je bila velikokrat ovržena in večina filozofov ni dualistov.
Torej, kaj se zgodi PO smrti z nami? Ali res obstaja neka duša v nas, ki eksistira v obliki neke nezaznavne energije? Doktor Susman, edini mednarodno priznani spiritist, meni, da ljudje po smrti ne umremo duševno, ampak le telesno. Kje so dokazi? Dr. Susman navaja en kup dokazov, da se pokojni velikokrat javijo svojcem preko električnih gospodinjskih aparatov. O tem bi vedel še več povedati, ampak raje ne bi tukaj.
Vedno sem bil trdega materialističnega mnenja o vsem obstoječem v tem našem newtonovskem svetu (zakoni kvantne fizike so druga pesem). Prav tako razmišljajo tudi današnji znanstveniki - nočejo slišati o prav nobeni metafiziki oz. paranormalnem, saj stereotipično veljajo zgodbe iz onostranstva in podobno za smešne in naivne. Pred kratkim sem svoje mišljenje popolnoma spremenil - postal sem mnogo bolj odprt do vseh stvari, tudi do stvari, ki se na prvi pogled slišijo smešni ali naivni samo zaradi tega, ker še nismo razvili metod oz. tehnik, s katero bi lahko začeli raziskovati paranormalne fenomene (telekineza, bioenergija, spiritizem itn.).
In še za zaključek naj povem, da nisem veren. In da, verjamem v posmrtno eksistenco - ne v verskem kontekstu, ampak v kontekstu, ki ga bomo vsi spoznali po smrti. ;)

Lp,
Durano

pepe

Odgovor Napisal/-a pepe »

Iz česa pa je pravzaprav Susman doktoriral, pred leti se je na nacionalni TV imel za doktorja parapsihologije. Khm!

Odgovori