Izvir ČLOVEKA

Prebral sem ... Ali lahko ... ?
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Men pa zanima, zakaj dvanajsti planet. Kje pa sta deseti in enajsti?

Sicer pa lahko na spodnji povezavi preberete, kako je deseti planet maja letos povzročil na našem planetu kataklizmo z ustavljanjem rotacije in zamenjavo polov. Stran je imela celo slovenskega predstavnika. Zelo poučno.
http://www.zetatalk3.com/thub.htm

Durano
Prispevkov: 11
Pridružen: 9.10.2003 19:51
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Durano »

Nekaj misli in podatkov o izvoru človeka

Zelo bom kratek.
a. Če je pod 'izvor človeka' mišljeno na nastanek življenja in evolucijo vrst vse do človeka, potem zanesljivega odgovora še ne poznamo. Imamo pa dve glavni teoriji, kjer si stojijo nasproti neodarvinisti in kreacionisti: (1) začetek življenja na Zemlji je bilo pravzaprav stranski produkt in posledica kemijskih procesov v predatmosferski dobi pred približno 3,8 miljardami let, ko so se v neki mešanici ('prajuhi') mešali metan, vodik, žveplo, amoniak in ko je bila ta praatmsofera nabita z električno energijo. Z laboratorijskimi poskusi, med katerimi je najbolj znan Urey-Millerjev eksperiment iz 50ih let, so pokazali, da se kadarkoli da ustvariti osnovne gradnike življenja – aminokisline in beljakovine. Nasprotnik te teorije pravijo, da Urey in Miller nista uporabila pravih kemijskih substanc, saj ne vemo natančno, pravzaprav kateri elementi so bili takrat na Zemlji in v kakšnih količinah (beri npr. Daniel C. Dennett: Darwin's Dangerous Idea). (2) kreacionisti pa zatrjujejo, da življenje ne more nastati spontano kot slučajni stranski kemijski produkt, temveč za življenjem stoji nek načrt, neka višja inteligenca. Svoji teoriji pravijo 'Intelligent Design Theory', torej teorija Inteligentnega načrta. Nekateri kreacionisti trdijo, da je to moč božje volje, ostali pa trdijo, da so pred približno 3 miljardami let visoko inteligentna bitja umetno vzgojili primitivno živo bitje, v katerega so vprogramirali nek bioprogram z nekim višjim evolucijskim ciljem. Michael Behe dokazuje, da delujejo bički virusov in bacilov (flagellum in cilium), proces strjevanja krvi, imunska obramba organizma in metabolizem na tako kompleksen način, da so enostavno nerazdružljivi, kar pomeni, da se niso nikakor mogli razviti postopoma v darvinističnem procesu evolucije. Behe uporablja pojem 'irreducible complexity'. (beri npr. Michael J. Behe: Darwin's Black Box).

b. Če pa je pa mišljeno na izvor modernega človeka, Homo sapiens sapiens, potem je pa to druga zgodba. Vendar tudi ta zgodba nima zanesljivih odgovorov, temveč le dobre približke. Imam najnovejše antropološke podatke (iz leta 2002) iz knjige znanega antropologa Williama H. Calvina: 'A Brain for All Seasons'. V njej izvemo naslednje podatke o razvojnem drevesu človeške vrste: pred več kot 25 miljoni let so živele praopice, pred približno 18 miljoni let so se odcepili giboni, pred 12 do 16 miljoni let orangutan, gorila pred 7 do 8 miljoni let, šimpanz in bonobo pred 5 do 6 miljoni let, pred približno 2,4 miljoni let pa se je začela vrsta Homo. Pred 1,8 miljoni let se je pojavil Homo erectus, ki se je obdržal do pred 50,000 leti! Pred približno 100,000 leti je bilo vsaj tri hominidnih vrst na zemlji, od katerih se je na koncu obdržal le Homo sapiens. Moderni Homo sapiens, ki je vedenjsko bil podoben nam, se je v Evropo in Azijo začel seliti pred približno 40,000 leti. Prve civilizacije pa, kot vemo, so nastale pred približno 10 do 12,000 leti na Bližnjem Vzhodu v območju t.i. Polmeseca (glej knjigo Jareda Diamonda: 'Guns, Germs, and Steel').

Za podrobnejše in širše znanje priporočanm naslednjo literaturo:
-Terrence Deacon: 'The Symbolic Species'
-Thames and Hudson: 'The Prehistory of the Mind'
-WH Calvin: 'A Brain for All Seasons'
-Jože Hlebš: 'Kozmos, evolucija, življenje'
-Jože Hlebš: 'Izvor človeka'

O razvoju človeške civilizacije in zgodovini ljudstev glej:
-Jared Diamond: 'Guns, Germs, and Steel'

Lp,
Durano

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Jaz bi pa tole vprašal! Ali je možno, da se je Darwin motil? Nisem ravno domač v biologiji, ampak nikdar nismo (v šoli seveda) omenili, na kakšen način se te ''življenske izkušnje'' prenašajo na gene. Slišal sem za galepaške otoke in tiste ptiče, katerim se je kljun od generacije do generacije spreminjal v odvisnosti od preteklih razmer.
Kaj se torej dogaja? Se enostavno nekaj vtisne v gene in če ali so možne tako velike spremembe, kot je sprememba dolžine kljuna za časa le ene generacije?

Phantomas
Prispevkov: 5
Pridružen: 10.10.2004 21:29

Odgovor Napisal/-a Phantomas »

3600 let?

Se pravi da počasi spet pridejo al kaj? :wink:

P.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

A ma to kej zveze z teorijo o 10.000 let starih piramidah?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hja: kopija scenarija v filmu Star Gate oz. scenarij filma Star Gate je kopija te zgodbe. Edina razlika je v tem, da so v filmu podložniki izkopavali manj žlahtno (a po drugi strani "bolj energetsko") rudo. :wink:

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

ostali pa trdijo, da so pred približno 3 miljardami let visoko inteligentna bitja umetno vzgojili primitivno živo bitje, v katerega so vprogramirali nek bioprogram z nekim višjim evolucijskim ciljem.
kako so pa po mnenju teh ostalih nastala ta visoko inteligentna bitja?

aja, pa če se je to res zgodilo, bi jim moral nekdo povedat da so bioprogramerji rahlo zaj***** glede človeškega softvera, oziroma preverit če so hoteli samodestruktivno in na planetni ravni virusoidno vrsto.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

preverit če so hoteli samodestruktivno in na planetni ravni virusoidno vrsto.
Ne samodestruktivno, kam so pa oni šli? Očitno smo jih premagali, kot stroji nas v Matrici.

Po mojem bi to že znali preprečiti.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

mogoče je ta samodestruktivnost bila tudi njihova hiba, zaradi katere so izginili (se uničili) še preden smo mi skozi evolucijo sploh dojeli njihovo prisotnost, to je seveda če so z drugega planeta.
mogoče pa jim dol visi ker smo ponesrečeni experiment.

hm, ta ideja o drugi rasi ki nas je ustvarila sploh ni tak neprivlačna, samo vseeno bi rad vedel kdo bi naj ustvaril njih.

je mogoče cilj evolucije ustvariti novo vrsto, ji omogočiti pogoje za razvoj in samega sebe uničiti? glede na to da se tak trudimo ustvariti umetno pamet/življenje, bi teoretično to lahko držalo. mitologija in religija človeka pa je ostanek, bledi spomin na naše stvarnike, ki je zakoreninjen v naši psihi?

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

mriz napisal/-a:...hm, ta ideja o drugi rasi ki nas je ustvarila sploh ni tak neprivlačna, samo vseeno bi rad vedel kdo bi naj ustvaril njih.
Vse ima svoj začetek in svoj konec. Tako tudi naša rasa. :wink:
Verjetno bo za našo raso lahko še kakšna. Recimo čez kakšnih 200 tisoč let. Takrat dvomim, da bodo vedeli kaj o Einsteinu ali pa Newtonu. Kje je začetek v tem primeru, sploh ni več smiselno.
mriz napisal/-a:... je mogoče cilj evolucije ustvariti novo vrsto, ji omogočiti pogoje za razvoj in samega sebe uničiti?
Na tem svetu je pač tako. Imaš potomce ali pa jih nimaš. :shock:
Vsaka stvar na tem svetu, ki se začne se tudi konča.
To pa je tudi edino 100% sigurno, kar se tiče šloganja prihondosti.

GJ

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

ne govorim o potomcih, govorim o ustvarjanju novega življenja oziroma življenske vrste, ki bi jo pahnili recimo na mars, tačas, ko bi se ta vrsta razvijala, pa bi se mi uničili.
oče iz nebes oziroma nebeška luč ali kakorkoli že pa je v resnici ladja, ki je to vrsto spravila na ta planet.

Verjetno bo za našo raso lahko še kakšna. Recimo čez kakšnih 200 tisoč let.
to misliš inteligentno vrsto ki se bo razvila na Zemlji?

Odgovori