K-Pax

Prebral sem ... Ali lahko ... ?
Odgovori
XJam
Prispevkov: 27
Pridružen: 10.2.2003 2:31
Kraj: Celje, mestna četrt Nova vas
Kontakt:

K-Pax

Odgovor Napisal/-a XJam »

Posrečen ameriški film K-Pax nam postreže s precejšnjo mero zanimivih povezav na meji med stvarno znanostjo in delno 'hardcore' znanstveno fantastiko. Odlična zasedba obeh glavnih moških vlog - Prota, ki ga zaigra vedno odlični Kevin Spacey, in psihiatra, dr.-a Marka Powella, ki ga zaigra nadstvarnih vlog vajeni Jeff Bridges. V bistvu se zgodba cel čas vrti med njunimi obojestranskimi terapijami. Na koncu gledalcu ostaneta dva skoraj ločena zaključka poteka dogodkov. Osebno mi je bolj pri srcu očitnejši zaključek, ki pa je hkrati tudi manj verjeten, da se je Prot v resnici odpravil nazaj proti ozvezdju Lire. Pa saj je Lira nastopila tudi v Saganovem Stiku. In tudi tam je bil konec dvomljiv.

Kakor zgleda pa je naš preljubi planet Zemlja tako ali drugače zanimiv za morebitne tuje oblike življenja, saj je veliko vprašanje kako se je lahko človek na njem s svojo (recimo temu) prevzetnostjo tudi ohranil tako dolgo. Kako bo v prihodnje pa priča 'klasifikacija' našega planeta v razred BA-3, naseljencev K-Paxa. Ali po Protovih besedah: "You humans - sometimes is hard to imagine how you've made it this far..." Podobno mero zlivanja inteligence na človeka nam poda najnovejša druga predelava Lemovega Solarisa, kjer na svoj način 'zablesti' George Clooney. Lepo je včasih pustiti mislim svojo pot, ne glede na to ali bodo našle pravo smer, kajti spet po Protovih besedah: "Excuse me, I have a light beam to catch..." Zelo subtilne zadeve.

joco
Prispevkov: 11
Pridružen: 15.12.2002 13:51
Kraj: Vodice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joco »

Ne vidim tukaj povezave z oddelkom "vesolje"

Drugače pa zelo dober film!

lampk1n

Odgovor Napisal/-a lampk1n »

Res dober film, ce se prav spomnim se na koncu izkaze, da je tale Prot pravzaprav samo ekstremno inteligenten zemljan - tukaj pa se pojavi vprasanje: kam je Prot na koncu v resnici sel? - V vesolje? Mislim da film dovolj nedvoumno pove, da Prot ni vesoljec, temvec clovek, ki je v preteklosti dozivel hud stres in se iz zelje po drugacnem svetu psihicno "prelevil" v nezemljana.

lp, Jure

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Prot..je biw absolutno nezemljan..ni biw clovek :)

miha

Odgovor Napisal/-a miha »

Zelo zanim film.Najbolj všeč mi je pa bila izjava Prota da smo ljudje najbolj primitivna bitja.In to zato ker bomo sami sebe uničili.

David - 12
Prispevkov: 15
Pridružen: 14.12.2005 14:55

Odgovor Napisal/-a David - 12 »

Film dober ali nedober, pri njem me je ganila naslednja izjava (ko kao ali ne-kao nezemljan razlaga), da so ta razvita nezemljanska rasa že zdavnaj ugotovili, da se bo vesolje nekoč končalo in se bo vse le ponavljalo v nedogled, na tebi pa je kako izkoristiš čas, ki ti je dan saj se bodo tvoje napake ponavljale v neskončnost. (fak, ni glih original, pa vseen)

LP!

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Eh, še en beden poizkus polaganja besed katere bi radi slišali v nekoga, kogar samega po sebi smatramo kot bolj pametnega, naprednega, boljšega od nas.

Drgač pa film ni tako slab, kolikor se spomnim. Spacey je na splošno kul.

David - 12
Prispevkov: 15
Pridružen: 14.12.2005 14:55

Odgovor Napisal/-a David - 12 »

No, meni ni beden ("poskus polaganja besed"). Lepo je slišati take besede, po možnosti v filmu v katerega si zatopljen. Brez pravih besed in "povedi" tudi LOTR ne bi zpadel dobro pri filmofilih. Lahko da sem butast, sam na mene to deluje pozitivno. :D No dobr, gre pač za to, kar je eden fatass scenarist napisal, sam vseeno. Še neki me zanima: kaj je že on nezemljan govoril neki o potovanju z svetlobo (ne dejansko z svetlobo ampak se ne spomnem, neki povezano z njo)??? :D

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Ja sej se gre samo za stvar okusa... pri filmih ki mene ne ganejo to lahko opazim, pri mojih na top listi pa pač ne :D

Mislim da glede potovanja s svetlobo ni povedal nič konkretnega... sem pa prelen da bi film poiskal in pogledal.

Odgovori