Medzvezdna potovanja

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

Rock napisal/-a: Bargo: če vzameva 2m visokega človeka, ki naj ima 100 kg, prejšnji podatki so za 70 Kg, potem tega sestavlja cca. 10^38 atomov in če sedaj na X os postaviva enoto 1 človek ter jo razdeliva na atome (podobno, kot 1 m delimo na cm) ter enako narediva za Y,Z os, potem v kocko človek^3 pridejo vsi atomi iz Vesolja, ki bi jih naj bilo 10^89 in vendar zapolnijo samo 78% volumna, ki ga določa človek^3, 10^114 atomov^3.
Rock: Lahko iz svojega pasusa črtaš pogoje (ne morem opredeliti, kakšno težo imajo)?
Bargo: Katere pogoje? Če, pomeni spremembo v predpostavki, namesto 70 kg 1.70m človeka, vzamemo 100 kg 2m velikega in aproksimiramo vrednosti.
Rock: Nikakor nisem mislil na te pogoje. See infra.
Prav. Povej natančno, kaj bi naj storil oz. kaj pričakuješ, da bi moral storiti?
Rock napisal/-a: Splošno znano je sicer, da Vesolje v poenostavitvi imenujejo nič (void).
------------------
To ja. Bambus, se spomniš?
------------------
Lepo, da se strinjaš glede 'void';
bambus pa mene spominja na kaj drugega (na V borilne tehnike).
Aja, škoda.

Rock napisal/-a: Menda ne trdiš, da ima Vesolje manj atomov kot 2 m človek 100-ih kg?
----------------
Seveda ne, saj je poleg mene še vsaj Spot, vse njegove dlake, itn., vse to sestavljajo enaki atomi. :D
----------------
Torej preformuliraj [potem v kocko človek^3 pridejo vsi atomi iz Vesolja, ki bi jih naj bilo 10^89 in vendar zapolnijo samo 78% volumna, ki ga določa človek^3, 10^114 atomov^3] - kajti, odkrito rečeno, imam problem, da ugotovim, kaj si hotel zatrditi.
Reciva tako, imaš 1500 lego kock. Naj bo figura, ki je sestavljena iz 15 teh kock. Sedaj, narediš zaboj v obliki kocke, ki ima robove dolge 15 lego kock, na vsaki stranici je torej 1 figura. Koliko lego kock gre v tale zaboj? 15^3 = 3375, vseh lego kock pa je 1500, torej bo zaboj zapolnjen samo (1500/3375)*100 = 44%.

Legenda:
figura .......... človek
lego kocke .......... atomi
Zaboj .......... 3D koordinatni sistem (enota človek)

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

Preprosti je napisal:
V: Lepa tolažba ...
Si razumel povedano? Odsotnost vnosa avtorja na indeks (npr. Marx, Hitler) je pomenila tako slabo oceno, da so bila (celotna) dela absolutno zavržna - vsebina je bila na tako nizki ravni, da si avtor ni zaslužil niti tamkajšne omembe.
Jaz že, ti pa očitno ne. Kar je tudi težko oz. nemogoče iz dveh besed, ki si jih blagovolil citirati, ostalo bistveno si pa priročno kar izpustil... Tako bi se ti šel civilizirani dialog, ki ga imaš polna usta? :lol:

Med avtorji, katerih dela so bila po mnenju intelektualnih rovtarjev iz komisije, ki je sestavljala prosluli INDEX, "absolutno zavržna - vsebina je bila na tako nizki ravni, da si avtor ni zaslužil niti tamkajšne omembe" si ponosno navedel tudi Darwina. Zakaj si ga zdaj izpustil, Preprosti? Se ne vklaplja več v tvoj vzorec? :lol:
Moja pripomba: Marx-Engelsov Komunistični manifest je, z današnjim besednjakom, zbirka kršitev temeljnih človekovih pravic. Za moderno državo zahodnega tipa (za tiste, ki priznavajo temeljna načela civiliziranosti) so njegove ideje nesprejemljive, kot so nesprejemljive 'aktualne metode', to je, samomorilski islamski napadi na civilno prebivalstvo. - Vidimo spopad dveh strategij: doktrino 'ius in bello' je izdelal že Avguštin (4./5. stoletje n. š.), in še vedno velja.
Zmedeno žlobudranje ignoranta, ki še ni odprl nobenega originalnega dela misleca tisočletja, zato po papagajsko le ponavlja to, kar je slišal od svojega še bolj ignorantskega farja, ki je obiskoval "fakulteto" s takimle predmetnikom: Osnove verovanja, Uvod v Sveto pismo, Eksegeza in teologija Stare zaveze, Eksegeza in teologija Nove zaveze, Liturgika in sakralna umetnost, Osnovno bogoslovje in nauk o Cerkvi, Nauk o Kristusu in Bogu, Teološka antropologija in nauk o zakramentih, Pastoralna teologija in retorika ... :lol:

Zanima me, kaj le delajo farji, ki jih naženejo iz Cerkve? Kje se zaposlijo? Po moje jim je trg delovne sile na široko odprt s tako uporabnim in širokim znanjem ... :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a shrink »

Narobe, moteni trol osmoljenileo, nihče ne premika nastanka zvezdnega sistema: njegov nastanek ni trenuten, kot si očitno tvoja astronomsko podhranjena podučiteljska glava predstavlja, ampak poteka določeno obdobje in ravno stabilnost orbit določa njegovo dokončno formacijo. In samo v vednost tvoji podučiteljski pameti: orbite planetov v Sončnem sistemu se ne spreminjajo že nekaj milijard let in se tudi nekaj nadaljnjih milijard let ne bodo, na kar kažejo simulacije na super računalnikih, in če to ni v skladu s predstavami tvoje podučiteljske in pesniške pameti tvojega kompanjona, toliko slabše za njiju in vaju. :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a shrink »

Rock napisal/-a:
shrink napisal/-a:Izredno bom repliciral na tvoja spraševanja, sv. Modac nedeljskopravni, da pokažem, kako imbecilna so. :lol:
Kvazinaravoslovec MM:
kar si napisal, ni replika, ampak abstraktne prismodarije, ena večje od druge: tvoj odgovor zgolj dodatno potrjuje tvoje kvazinaravoslovstvo.
Je rekel sv. Peter Modac nedeljskopravni, ki še ulomkov za telebane ni bil sposoben razumeti in ki rad lastno kvazivost projicira na ostale. Toliko o konkretnem v zvezi z rokoko klobasačem. :lol:

Rock
Prispevkov: 9229
Pridružen: 27.11.2008 11:14
Kraj: Ljubljana

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Rock »

Torej, Sonce sveti zato, ker izgublja maso
-----------------
Bargo, oprosti, obratno: 'Sonce sveti, zato izgublja maso'. Se strinjaš?
-----------------
Ne, primarni vzrok je zgoščevanje in pri tem prihaja do izgube mase oz. transformacije mase v energijo.
-----------------
Pogovarjava se o vzročni verigi. Najprej je vzrok, ta pripelje do posledice.
Sonce oddaja energijo, to zaznamo kot svetlobo. Oddajanje energije je isto kot izgubljanje mase in svetenje. Vse troje je isto dejanje, gledano s 3 aspektov.
Se s tem strinjaš?
In če je vse troje isto dejanje, kaj je vzrok in kaj je posledica?
--------------
Recimo in kateri so ti 3 aspekti?
--------------
Torej se strinjaš: vse troje je isto dejanje, gledano z različnih aspektov.
-------------------
Daj no Rock, prekineš poved in razglasiš moje strinjanje.
Ne pritožuj se. Sam si napisal "Recimo".
in kateri so ti 3 aspekti? Vzrok je ukrivljanje prostora, ki ga povzroča masa, zaradi zmeraj manjšega prostora, se povečuje gostota v prostoru, to se nadaljuje tako dolgo, da se začne spreminjati tudi struktura materije, kar povzroči da se 2 atoma vodika zlijeta v 1 en atom (masa dveh vodikov je večja od mase 1 helija, od tod sprememba mase in to pomnožiš z svetlobno hitrostjo na kvadrat (3*10^8)^2 kar je ogromna številka! in dobiš energijo na levi strani enačbe: E=m*c^2.) in ko se zgodi to, Sonce zasveti ter s tem zaustavi zmanjševanje prostora in ustvari se za nekaj časa dokaj stabilno stanje.
--------------
Nisem tako mislil: nisem mislil na tiste morebitne vzroke, ki jih zatrjuješ.
---------------------
Za božjo voljo, Rock. Povej prvo kaj so tisti 3 aspekti. Kako pa naj vem, kaj ti misliš? Katere vzroke že zatrjujem?
Več kot enkrat sem izrecno opisal zadevne tri aspekte.
Potrebuješ še eno ponovitev?
Pač pa: Sonce oddaja energijo, s tem izgublja maso. (shrink je to izgubljanje bagateliziral, ti si mu nasprotoval.) Toda v vsakem primeru dobiva Zemlja svetlobo od Sonca, in Sonce pri tem izgublja na 'masi'. - Mene je zanimalo: S. oddaja energijo/S. izgublja maso/S. sveti [oz. človek na Z. opazi Sončevo svetlobo]: kaj je tu vzrok, in kaj posledica.
-----------------------
DA Sonce sveti je posledica tega, ker izgublja maso.
Mimogrede, aspekti so navedeni tudi tu.
Ampak sem pričakoval obsežnejši odgovor: še enkrat, kaj je vzrok, kaj je posledica?
(Kar pomeni, da 'svetloba' ni brezmasna?)
----------------------
NE, fotoni, nosilci elektromagnetnega valovanja, so brez masni ali po domače, svetloba je brez mase.
----------------------
Kako pojasnilo uskladiš s trditvijo, da Sonce sveti in pri tem izgublja maso?
---------------
To je naredil Einstein, ko je izpeljal E=m*c^2. Sprememba mase na desni strani je enaka sproščeni energiji na levi strani, enačbe. Hitrost svetlobe je absolutna in konstantna.
----------------------
Morda, da je bilo tako z E., ampak mene zanima utemeljitev.
-----------------
In kaj bova sedaj? Dejstva so takšna, svetloba nima mase, nosi pa informacijo in ta je brez masna. Vojko pravi, da ima informacija maso, ti praviš, da ima svetloba maso, evo vidiš, končno sta na isti valovni dolžini. :D
Obžalujem, Bargo, to ni fizika. Pristajanje na tak zbir dejstev povzroči intelektualno zmedo.
in posledica tega je tudi, da se gravitacijski privlak Sonca manjša, sledi, da se orbite spreminjajo v času. Povprečna oddaljenost Zemlje od Sonca se torej povečuje, podobno, kot se v povprečju oddaljuje Luna od Zemlje.
------------------
Zakaj se tudi Luna oddaljuje, Zemlja ni Sonce?
--------------------
Je lepo že povedal Shrink.
--------------------
Kar je napisal, ni pojasnilo.
Morda zadošča tistemu, ki že nekaj ve in potrebuje le kako besedo v dopolnitev svojih idej.
---------------
Reciva tako, vsak ples, še posebej nepopoln, porablja energijo. Ples Lune in Zemlje tudi ni popolno dogajanje in zaradi nepopolnosti se izgublja energija, kar se pozna v privlaku in manjšanje privlaka pomeni povečanje razdalje med njima. Nič ni popolno. :wink:
---------------
S tem seveda tudi ne morem biti zadovoljen.
-----------------
Kaj češ, čudna so pota gospodova. :D
Gospod pravi: Delajte, in to resno. (Prilika o zlatnikih.) In: Ne skušaj Boga! (Prilika 'hudič skuša Jezusa'.)
Hecno pri vsem tem je, da bo kljub temu Sonce "pojedlo" Zemljo, saj bo tlak premagal gravitacijo.
Mimogrede, to je obratno kot v vašem primeru, ko je gravitacija premagala tlak in si se znašel v črni lukni.
-------------
Bargo, pojasni mi, kam sodi sem Romanova 'centrifugalna sila'.
-----------------
Sem, v črno luknjo? Ne vem.
-----------------
Ali si se dovolj potrudil? Romanov odgovor se je nanašal na dvojico gravitacija-nasprotna sila. Da je č. luknja relevantna, je tvoj zaključek, jaz se o č. luknjah nisem izrekal.
-----------------
Moj zaključek že, vendar je povzročen s tvojo povedjo, ki je tukaj, zgoraj. :D
-----------------
Ti si bil dolžan predhodno presoditi, ali je tvoja omemba ČL relevantna pri m. vprašanju.
----------------
Saj sem, kaj ne vidiš, da sem pobarval "sem".
In odgovoril si 'ne vem'.
S tem žal nisi povečal mojega znanja.
Obrobna pripomba: ali je fizika res tako težavna materija?
----------------
To moraš Merlina in druščino vprašati, on je izobražen. Me res zanima, kaj bo rekel Mirko na to vprašanje.
shrink žal ni intelektualno fleksibilen.

Rock
Prispevkov: 9229
Pridružen: 27.11.2008 11:14
Kraj: Ljubljana

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Rock »

Menda ne trdiš, da ima Vesolje manj atomov kot 2 m človek 100-ih kg?
----------------
Seveda ne, saj je poleg mene še vsaj Spot, vse njegove dlake, itn., vse to sestavljajo enaki atomi. :D
----------------
Torej preformuliraj [potem v kocko človek^3 pridejo vsi atomi iz Vesolja, ki bi jih naj bilo 10^89 in vendar zapolnijo samo 78% volumna, ki ga določa človek^3, 10^114 atomov^3] - kajti, odkrito rečeno, imam problem, da ugotovim, kaj si hotel zatrditi.
-----------------
Reciva tako, imaš 1500 lego kock. Naj bo figura, ki je sestavljena iz 15 teh kock. Sedaj, narediš zaboj v obliki kocke, ki ima robove dolge 15 lego kock, na vsaki stranici je torej 1 figura.
Žal ne zmorem slediti tvoji razlagi. Formuliraj še drugače.

Rock
Prispevkov: 9229
Pridružen: 27.11.2008 11:14
Kraj: Ljubljana

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Rock »

vojko napisal/-a: Med avtorji, katerih dela so bila po mnenju intelektualnih rovtarjev iz komisije, ki je sestavljala prosluli INDEX, "absolutno zavržna - vsebina je bila na tako nizki ravni, da si avtor ni zaslužil niti tamkajšne omembe" si ponosno navedel tudi Darwina. Zakaj si ga zdaj izpustil, Preprosti? Se ne vklaplja več v tvoj vzorec? :lol:
Sluzavec, nisi bral natančno.
Sicer, RKC glede evolucije žal nima dovolj natančnega stališča. (Zato tudi m. distinkcija glede Ch. Darwina.)

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

Rock napisal/-a: Torej, Sonce sveti zato, ker izgublja maso
-----------------
Bargo, oprosti, obratno: 'Sonce sveti, zato izgublja maso'. Se strinjaš?
-----------------
Ne, primarni vzrok je zgoščevanje in pri tem prihaja do izgube mase oz. transformacije mase v energijo.
-----------------
Pogovarjava se o vzročni verigi. Najprej je vzrok, ta pripelje do posledice.
Sonce oddaja energijo, to zaznamo kot svetlobo. Oddajanje energije je isto kot izgubljanje mase in svetenje. Vse troje je isto dejanje, gledano s 3 aspektov.
Se s tem strinjaš?
In če je vse troje isto dejanje, kaj je vzrok in kaj je posledica?
--------------
Recimo in kateri so ti 3 aspekti?
--------------
Torej se strinjaš: vse troje je isto dejanje, gledano z različnih aspektov.
-------------------
Daj no Rock, prekineš poved in razglasiš moje strinjanje.
-------------------
Ne pritožuj se. Sam si napisal "Recimo".
Seveda sem napisal "recimo" na začetek povedi, ki si jo pa razsekal.
Rock napisal/-a: in kateri so ti 3 aspekti? Vzrok je ukrivljanje prostora, ki ga povzroča masa, zaradi zmeraj manjšega prostora, se povečuje gostota v prostoru, to se nadaljuje tako dolgo, da se začne spreminjati tudi struktura materije, kar povzroči da se 2 atoma vodika zlijeta v 1 en atom (masa dveh vodikov je večja od mase 1 helija, od tod sprememba mase in to pomnožiš z svetlobno hitrostjo na kvadrat (3*10^8)^2 kar je ogromna številka! in dobiš energijo na levi strani enačbe: E=m*c^2.) in ko se zgodi to, Sonce zasveti ter s tem zaustavi zmanjševanje prostora in ustvari se za nekaj časa dokaj stabilno stanje.
--------------
Nisem tako mislil: nisem mislil na tiste morebitne vzroke, ki jih zatrjuješ.
---------------------
Za božjo voljo, Rock. Povej prvo kaj so tisti 3 aspekti. Kako pa naj vem, kaj ti misliš? Katere vzroke že zatrjujem?
---------------------
Več kot enkrat sem izrecno opisal zadevne tri aspekte.
Potrebuješ še eno ponovitev?
Ja in povej še kaj in kako razumeš pojem "aspekt"?
Rock napisal/-a: Pač pa: Sonce oddaja energijo, s tem izgublja maso. (shrink je to izgubljanje bagateliziral, ti si mu nasprotoval.) Toda v vsakem primeru dobiva Zemlja svetlobo od Sonca, in Sonce pri tem izgublja na 'masi'. - Mene je zanimalo: S. oddaja energijo/S. izgublja maso/S. sveti [oz. človek na Z. opazi Sončevo svetlobo]: kaj je tu vzrok, in kaj posledica.
-----------------------
DA Sonce sveti je posledica tega, ker izgublja maso.
-----------------------
Mimogrede, aspekti so navedeni tudi tu.
Ampak sem pričakoval obsežnejši odgovor: še enkrat, kaj je vzrok, kaj je posledica?

Vzrok: S. izgublja maso
Posledica: S. oddaja energijo (v obliki elektromagnetnega valovanja)
Učinek: razvoj življenja na Zemlji S. sveti [oz. človek na Z. opazi Sončevo svetlobo]: kaj je tu vzrok, in kaj posledica.

Rock napisal/-a: (Kar pomeni, da 'svetloba' ni brezmasna?)
----------------------
NE, fotoni, nosilci elektromagnetnega valovanja, so brez masni ali po domače, svetloba je brez mase.
----------------------
Kako pojasnilo uskladiš s trditvijo, da Sonce sveti in pri tem izgublja maso?
---------------
To je naredil Einstein, ko je izpeljal E=m*c^2. Sprememba mase na desni strani je enaka sproščeni energiji na levi strani, enačbe. Hitrost svetlobe je absolutna in konstantna.
----------------------
Morda, da je bilo tako z E., ampak mene zanima utemeljitev.
-----------------
In kaj bova sedaj? Dejstva so takšna, svetloba nima mase, nosi pa informacijo in ta je brez masna. Vojko pravi, da ima informacija maso, ti praviš, da ima svetloba maso, evo vidiš, končno sta na isti valovni dolžini. :D
-----------------
Obžalujem, Bargo, to ni fizika. Pristajanje na tak zbir dejstev povzroči intelektualno zmedo.
Seveda to ni ravno fizika, vendar poglej, imava eno samo enačbo, ki povsem zadošča za razlago. :D Dodava še kakšen podatek iz Mendelejeve tabele in prideva celo do številk. Človek je res čudovita struktura, če že ni ravno čudežna, a ne?
Rock napisal/-a: in posledica tega je tudi, da se gravitacijski privlak Sonca manjša, sledi, da se orbite spreminjajo v času. Povprečna oddaljenost Zemlje od Sonca se torej povečuje, podobno, kot se v povprečju oddaljuje Luna od Zemlje.
------------------
Zakaj se tudi Luna oddaljuje, Zemlja ni Sonce?
--------------------
Je lepo že povedal Shrink.
--------------------
Kar je napisal, ni pojasnilo.
Morda zadošča tistemu, ki že nekaj ve in potrebuje le kako besedo v dopolnitev svojih idej.
---------------
Reciva tako, vsak ples, še posebej nepopoln, porablja energijo. Ples Lune in Zemlje tudi ni popolno dogajanje in zaradi nepopolnosti se izgublja energija, kar se pozna v privlaku in manjšanje privlaka pomeni povečanje razdalje med njima. Nič ni popolno. :wink:
---------------
S tem seveda tudi ne morem biti zadovoljen.
-----------------
Kaj češ, čudna so pota gospodova. :D
-----------------
Gospod pravi: Delajte, in to resno. (Prilika o zlatnikih.)
In: Ne skušaj Boga! (Prilika 'hudič skuša Jezusa'.)
Podaj linke.
Rock napisal/-a: Hecno pri vsem tem je, da bo kljub temu Sonce "pojedlo" Zemljo, saj bo tlak premagal gravitacijo.
Mimogrede, to je obratno kot v vašem primeru, ko je gravitacija premagala tlak in si se znašel v črni lukni.
-------------
Bargo, pojasni mi, kam sodi sem Romanova 'centrifugalna sila'.
-----------------
Sem, v črno luknjo? Ne vem.
-----------------
Ali si se dovolj potrudil? Romanov odgovor se je nanašal na dvojico gravitacija-nasprotna sila. Da je č. luknja relevantna, je tvoj zaključek, jaz se o č. luknjah nisem izrekal.
-----------------
Moj zaključek že, vendar je povzročen s tvojo povedjo, ki je tukaj, zgoraj.
-----------------
Ti si bil dolžan predhodno presoditi, ali je tvoja omemba ČL relevantna pri m. vprašanju.
----------------
Saj sem, kaj ne vidiš, da sem pobarval "sem".
----------------
In odgovoril si 'ne vem'.
S tem žal nisi povečal mojega znanja.
Sem, kako da ne? Povedal sem ti, da tega znanja ne išči pri meni. Empirično ti lahko na to odgovori Shrink, ki je v črni lukni, zagotovo je seznanjen s centrifugalno silo. Čakaj, še nekaj sem se spomnil: pot v črni lukni je določena, potuješ lahko samo v času in kroženje po času (kroženje namreč povzroča centrifugalno silo) na fiksni poti, to se sliši zanimivo, a ne?
Rock napisal/-a: Obrobna pripomba: ali je fizika res tako težavna materija?
----------------
To moraš Merlina in druščino vprašati, on je izobražen. Me res zanima, kaj bo rekel Mirko na to vprašanje.
----------------
shrink žal ni intelektualno fleksibilen.
No ja, malce je zategel, samo se trudi. :D

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

Rock napisal/-a:
vojko napisal/-a: Med avtorji, katerih dela so bila po mnenju intelektualnih rovtarjev iz komisije, ki je sestavljala prosluli INDEX, "absolutno zavržna - vsebina je bila na tako nizki ravni, da si avtor ni zaslužil niti tamkajšne omembe" si ponosno navedel tudi Darwina. Zakaj si ga zdaj izpustil, Preprosti? Se ne vklaplja več v tvoj vzorec? :lol:
Sluzavec, nisi bral natančno.
Sicer, RKC glede evolucije žal nima dovolj natančnega stališča :lol:. (Zato tudi m. distinkcija glede Ch. Darwina.)
:lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

shrink napisal/-a:Hah, pesnik, zveniš tipično šarlatansko, ko nakladaš, "da jaz ne upoštevam vpliva".
Ti ja, no, res je, da vas je več in bi bilo primerneje napisati vi, da ne izpustimo Mirka, dr. Gregorja, Simona in ostale. :lol:
shrink napisal/-a: Če bi odprl kak učbenik, bi ugotovil, da si le šarlatani domišljate, da je to zraslo na mojem zelniku, da gre za "moje simulacije" in podobno šarlatansko jokcanje.
Učbeniki se spreminjajo, kot ti je povedal Leo, tudi sam sem ti večkrat povedal, da vesolje hitreje raste v učbenikih, kot pa realno. :D Saj se spomniš, da se je v zadnjih 100 letih povečalo iz ene galaksije na milijarde njih?


shrink napisal/-a:
bargo napisal/-a:
shrink napisal/-a: Številke pa so že prave in ravno tako simulacije (ki seveda temeljijo na fizikalnih zakonitostih), pesnik, in če te niso v skladu s tvojimi pesniškimi pričakovanji, pač priporočam, da odpesniš nazaj v "črno lukno".
Če zanemarjaš zanemarljive vplive potem pač ne morejo biti kaj prida uporabne te tvoje simulacije, verjamem ti pa, da dajejo stabilne rezultate. :lol: Mogoče ravno zaradi zanemarjanja/poenostavitev, kdo bi vedel. No, mogoče so pa vedeli oni graditelji Stonehenga in mi sedaj prestavljamo ure in ohranjamo enakonočje na isti koledarski dan.

Slika

Legenda o Stonehengu

Legendo je napisal pisatelj iz 12. stoletja - Geoffrey iz Monmoutha v knjigi History of the Kings of Britain. Govori o tem, da je v petem stoletju Saxonski poglavar Helgest pobil 300 Britanskih velikašev. Kralj Aurelius Ambrosius je hotel ustvariti sprejemljiv spomenik zanje. Merlin mu je predlagal, da gredo na Irsko in prestavijo Velikanski Kamniti Obroč iz tam v Britanijo. Geoffrey iz Monmoutha pravi, da so ta obroč iz Afrike na Irsko prinesli velikani. Kamni so bili postavljeni na gori Killarus, kjer so izvajali različne rituale. Ko so Britanci končno prišli, so ugotovili, da ne morejo prestaviti kamnov. Takrat pa je Merlin ugotovil, da bi jim lahko pomagala njegova magija. Odšli so nazaj v Britanijo in postavili obroč nazaj okoli skupnega groba pobitih tristotih Britanskih velikašev. Zgodba nam še pove, da so bili tam pokopani tudi Aurelius, Uther in Arturjev naslednik Constantine
Pesnjenje o kamnitih artefaktih pa namenjaj svojim šarlatanskim kompanjonom kje drugje;
Shrink, to je vendar instrument, trden kot kamen-kost, narejen in uporaben ravno zato, da meri stabilnost sistema, skratka preverja stabilnost nebesne mehanike. Vidiš Merlin, ne moreš prestaviti velikega kamnitega obroča, ki so ga prinesli iz Afrike. 8)


Slika
Kaj pa praviš na Afriške piramide, v povezavi s stabilnostjo sistema?



shrink napisal/-a: Sliko planeta X pa boš pokazal (ne)Ved(n)ežu in skupaj bosta lahko pesnila, "kako se planeti prerivajo".
O prerivanju planetov si nekaj skromnega že povedal, tudi o nastanku planetov, kar naj zaenkrat zadostuje, nadaljujeva ko pride slika, planeta X, takrat boš imel priložnost pojasniti: KAKO takšen planet z ravno takšno orbito, v našem stabilnem osončju?

No, verjamem, da se bodo knjige, v tvoji knjižnici, medtem nadgradile. Tukaj je samo sled, kako prašne so nekatere, ta trenutek. :D

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hah, pesnik, še naprej se smešiš z imbecilnim prepričanjem, da si je mogoče lastiti fizikalne opise s to razliko, da nas sedaj več vidiš. :lol: Seveda je to le prepričanje neizobraženih šarlatanov, ki nimajo niti osnovnega pregleda nad stanjem v fiziki (konkretno: astronomiji) in na osnovi nekega bežnega prebiranja poljudnih tekstov diletantsko sklepa, da so "se učbeniki spremenili" in šarlatansko naklada, "da vesolje hitreje raste v učbenikih, kot pa realno". :lol:

Narobe, pesnik, učbeniki so se spremenili in vesolje realno hitreje raste le v tvoji pesniški glavi, ker ji pač ne more biti jasno, da do "prerivanja planetov" (kot to imbecilno imenuješ :lol: ) prihaja le v fazi nastajanja zvezdnega sistema in ko je ta nastal ni nikakršnega prerivanja več, in da se teorija (STR), ki je osnova kozmologije, ni prav nič spremenila, dopušča pa različne kozmološke modele. A je bila tvoja pesniška zadnjica dovolj izprašena? :lol:

Komentar pesnjenja o kamnitih artefaktih pa si pesnik lahko ponovno prebere v prejšnjem postu. :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a shrink »

Rock napisal/-a:shrink žal ni intelektualno fleksibilen.
Je rekel sv. Mudonjac nedeljskopravni, katerega pamet je tako toga kot prepričanja iz sv. bukvic, ki jih čisla. :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

shrink napisal/-a:Hah, pesnik, še naprej se smešiš z imbecilnim prepričanjem, da si je mogoče lastiti fizikalne opise s to razliko, da nas sedaj več vidiš.
Poglej, poglej, še eden, ki spominja na patentnega uradnika. Praviš, da vas sedaj vidim več. :lol:
Črvina
Kako zdaj sam, o čem pa govoriš, saj vas je za cel vlak!
shrink napisal/-a: Seveda je to le prepričanje neizobraženih šarlatanov, ki nimajo niti osnovnega pregleda nad stanjem v fiziki (konkretno: astronomiji) in na osnovi nekega bežnega prebiranja poljudnih tekstov diletantsko sklepa, da so "se učbeniki spremenili" in šarlatansko naklada, "da vesolje hitreje raste v učbenikih, kot pa realno".
Kako je že s standardnim modelom in maso nevtrinov?
shrink napisal/-a: Narobe, pesnik, učbeniki so se spremenili
Predlagam, da se uskladite ali so se učbeniki spremenili ali ne, posledica bo, da boš obrisal prah v svoji knjižnici. Medtem, ko brišeš prah, se lahko vprašaš, kako to, da se "Rockova" sveta knjiga ali knjiga sveta ne spreminja?
shrink napisal/-a: in vesolje realno hitreje raste le v tvoji pesniški glavi, ker ji pač ne more biti jasno, da do "prerivanja planetov" (kot to imbecilno imenuješ ) prihaja le v fazi nastajanja zvezdnega sistema in ko je ta nastal ni nikakršnega prerivanja več,
Dobro, dobro Mirko, ne prehitevaj, počakajmo na sliko planeta X.
shrink napisal/-a: in da se teorija (STR), ki je osnova kozmologije, ni prav nič spremenila, dopušča pa različne kozmološke modele.
Tako ja, zaenkrat je eden od problemov, da še ni delujočega modela, ki se ne bi pogreznil v neskončno gostoto. :D
shrink napisal/-a: A je bila tvoja pesniška zadnjica dovolj izprašena?
Aja, spet šiba in posmeh. No, daj snemi že stožec in pridi iz kota. :D
shrink napisal/-a: Komentar pesnjenja o kamnitih artefaktih pa si pesnik lahko ponovno prebere v prejšnjem postu.
Ti kamni so tako priročno zloženi, da če želimo, da se dogaja pojav na določen koledarski dan, ob določenem času dneva, potem moramo prestavljati naše ure, da bi jih uskladili z dogajanjem v naši okolici, torej prilagajamo našo nebesno mehaniko. :lol:

Recimo, lani smo spet dodali prestopno sekundo!

V zadnjih 1000 letih se je hitrost vrtenja Zemlje upočasnjevala za približno 1,5 do 2 ms na dan[1]. To je v enem letu približno 1 s, kar je vzrok za občasno dodajanje prestopne sekunde. Z dodajanjem se zelo zmanjša razlika med časom, ki ga merijo atomske ure, in časom, ki ga daje opazovanje gibanja nebesnih teles (univerzalni čas).

Ko se doda prestopna sekunda ob času 23:59:60 UTC, to premakne začetek naslednjega dne za eno sekundo, kar pomeni, da se ura upočasni. Prestopno sekundo bo potrebno dodajati vedno pogosteje, ker je vrtenje Zemlje pojemajoče.


Sistem je skoraj stabilno pojemajoč, kaj ne Merlin? 8) Luna pač naredi svoje!

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a shrink »

Nič ni dobro, bargon, tvoje pesniške interpretacije fizike pač niso vredne piškavega drobiža. :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

shrink napisal/-a:Nič ni dobro, bargon, tvoje pesniške interpretacije fizike pač niso vredne piškavega drobiža. :lol:
Nikar tako črnogledo, modri brat. :D Veš, vse je dobro in ker nič zaenkrat vsebuje vse, je tudi to dobro. :wink:

Odgovori