Pomoč pri izpostavljanju oz risanju funkcije

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
peacelover
Prispevkov: 1
Pridružen: 12.6.2016 15:55

Pomoč pri izpostavljanju oz risanju funkcije

Odgovor Napisal/-a peacelover »

Pozdravljeni!
Izven šolsko delam na neki zadevi, vendar se mi je ustavilo pri matematičnem delu. Z zgolj srednješolskim znanjem namreč ne znam izpostaviti željene spremenljivke. Skratka iz sledeče enačbe skušam izraziti l.
Slika


Cel namen tega izražanja je pa to, da hočem narisati graf odvoda zgornje funkcije (f(l)) ob presečišču s premico y=-4.545*10^-6x+4/220 v odvisnosti od spremenljivke m.

Grafe sem narisal v Desmos
https://www.desmos.com/calculator/l5rwrzgvci
torej zanima me vrednost odvoda te funkcije (I v odvisnosti od l) v presečiščih s to premico za različne vrednosti m. Tukaj se mi ustavi, saj mi v Desmosu tovrstnega grafa ne uspe narisati, da bi pa lahko za vsak m odvajal graf x-a presečišča, bi moral zračunati presečišče, torej enačiti premico in zgornjo funkcijo, iz česar pa ne znam izpostaviti l-ja. Vsaka pomoč bi bila zelo cenjena, oz. kakršen koli nasvet ali usmeritev k kakšnemu software-u ali spletni strani.
Cel namen tega izražanja je pa to, da hočem narisati graf odvoda zgornje funkcije ob presečišču s premico y=-4.545*10^-6x+4/220 v odvisnosti od spremenljivke m.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Pomoč pri izpostavljanju oz risanju funkcije

Odgovor Napisal/-a shrink »

Iz prve enačbe je nemogoče analitično izraziti \(l\), ker je enačba transcendentna. Lahko pa rišeš \(I(l)\), torej "I" od "el": če ta graf prezrcališ preko simetrale lihih kvadrantov, dobiš graf inverzne funkcije \(l(I)\), torej "el" od I.

Za naprej pa mi ni jasno, kakšno presečišče iščeš, če pa imaš funkcijo \(y(x)\) (\(m\) nikjer ne vidim). Na isti graf lahko rišeš samo funkcije iste spremenljivke (npr. x).

Odgovori