Kak študent elektrotehnike v bližini?

Zanima me...
Odgovori
zirko
Prispevkov: 28
Pridružen: 4.4.2006 19:08

Kak študent elektrotehnike v bližini?

Odgovor Napisal/-a zirko »

Lep pozdrav.
Sem bodoči študent elektrotehnike pa me zanima, če bom na kvarkadabri našel kakšnega že utečenega elektrotehnika, da malo deli svoje izkušnje s študijem :D

Medo5
Prispevkov: 26
Pridružen: 8.2.2007 9:08
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Medo5 »

Tretji letnik FE, Uni-Elektronika :D.
Kar na dan z vprašanji :lol: .

Lp; Jan

zirko
Prispevkov: 28
Pridružen: 4.4.2006 19:08

Odgovor Napisal/-a zirko »

Wow, kak hiter odziv :D Se mi je zdelo, da bo to pravi forum za to.
Jst sm se tud vpisu na FE in sam še čakam, da je matura mimo.

Se še spomiš 1. letnika? Zanima me kako je s strokovnimi predmeti, glede na to da smo v gimnaziji mel bolj teoretično fiziko in matematiko. Kako zgledajo osnove elektrotehnike kot predmet.

Ko sem na strani fakultete gledal smeri študija, sta se mi najbolj zanimivi zdeli elektronika pa tudi avtomatika. Kako to, da si se odločil za elektroniko? Jst si to predstavljam neki v zvezi z računalniki, mikročipi itd. :) Je to čisto industrijsko umsmerjena panoga al tud recimo znanstveno. Zelo me zanima raziskovalna dejavnost pa me zanima kak je s tem na področju elektrotehnike.

ps: Poznaš mogoče koga iz smeri kibernetika v medicini al pa robotika.

Hvala za odgovore

Lp, Matic

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

FERI, uni avtomatika, 3. letnik.

Sicer ne gre za isti faks, ampak ti bo mogoče kaj pomagalo:

Kar se prvega letnika tiče, je boljše poznati kakšnega matematika oz. fizika, kot pa elektrotehnika.

Tisto osnovno programiranje je itak sprehod v parku, ostali predmeti so pa bolj kot ne srednješolski (isto velja za osnove elektrotehnike, kolikor sem slišal).

Če mene vprašaš, je bil najtežji sam prehod iz (v mojem primeru) klasične gimnazije v tehniške vode. Drugačna mentaliteta, drugačne zahteve. Se pa da preživet :lol:

zirko
Prispevkov: 28
Pridružen: 4.4.2006 19:08

Odgovor Napisal/-a zirko »

mriz, kako to da si se kot klasičen gimnazijec odločil za elektrotehniko?

Tudi jaz sem "klasični gimnazijec" in sem na začetku zbiral med strojništvom in fiziko, toda se mi je strojništvo mogoče zdelo že preveč na tehničnem področju, fizika pa premalo na aplikativnem, potem pa sem nekje dobil idejo, da bi elektrotehnika znala biti tisti vezni element med tehniko&industrijo ter raziskovanjem&znanostjo.

Ko sem bral članke o tem kako se lahko elektrotehnika povezuje npr. s kemijo,biofiziko,nevrologijo,medicino (na FE imajo pod avtomatiko celo smer, kibernetika v medicini) sem se odločil za ET. Navsezadnje ima celo član uredništva Kvarkadabre dr. Tadej Kotnik, zelo pestro znanstveno pot in je primarno elektrotehnik.

Bi to razmišljanje znalo biti pravilno?

Medo5
Prispevkov: 26
Pridružen: 8.2.2007 9:08
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Medo5 »

Hja, prvi letnik je bil kar kriza. Prihajal sem z Vegove, kjer naj bi že bila solidna matematika ampak se je izkazalo ravno obratno. Odvodi, integrali, vrste, ... nisem imel pojma, glede na gimnazice. OET sem že poznam malo, vendar tukaj se računa z odvodi in integrali, tako da sem bil spet na istem kot gimnazici. Pri računalništvu sem se naučil programirat, kar ni bilo težko, fizika je podoben primer kot OET. Zaključek je, da se nič bat, če si gimanazic.
Žal pa je pri študju velik problem praksa!
Prvi letnik:TEORIJA(razen računalništva)
Drugi:TEORIJA
Tretji:TEORIJA
...
Nekaterim se sicer ne zdi tako, ampak sam delam v firmi na področju elektronike in 90% stvari se naučim sam doma, 10% sem se naučil na Vegovi... Profesorji enostavno ne razumejo, da je potrebno kdaj pa kdaj naredit kakšen izdelek. Lahko si polen teorije, ampak če neznaš to skupaj sestavit ti nič ne pomaga. Upam se trditi, da tretina sošolcev še ni držala spajkalnika v roki! Nevem zakaj ne bi spodbujali raziskovalnega dela, delaš kar te zanima in od tega imaš korist!
Ravno danes smo na Lab Vajah že 101. merili karakteristiko diode, kot da se ne morejo spomnit kaj bolj pametnega.
So pa na šoli labaratoriji, v katerih lahko sodeluješ. Sam nisem zraven, ker že delam drugje, so pa nekateri sošolci. Mislim, da je tam stvar popolnoma drugačna, saj ti pomagajo, se ukvarjajo s teboj.

Glede izbire študija:
Energetika: 230V++ -->Samo ena večja napaka pa :( :arrow: odpade!
Avtomatika: zanimivo, vendar me ni preveč pritegnilo.
TK: precej matematike, vse gre nekaj po zraku,...
Elektronika: nekako najnižji nivo po razvoju, vezja, čipi, programiranje, že dolgo časa se ukvarjam z elektroniko, sem mislil, da bo bolje kot pa je :lol:

In navsezadnje:
Če boš samo končal študij, brez prakse(samostojnega dela), je popolnoma vseeno katero smer izbereš, ker te bodo v službi pol leta učili, kar te v šoli niso! Pa še nekaj je dobro vedeti, da če greš v kakšno službo, ki ni v smislu kadrovskih državnih služb, kjer je nujno potreben papir o odlično končanme študiju, je važno samo kaj znaš in kaj lahko narediš! Ne zanimajo jih ocene, kako zgledaš, katero šolo si končal, temveč ali si zmožen kaj narest in to čim hitreje.

Mogoče sem vse skupaj malo preveč skritiziral, ampak pri meni je točno tako, zato stojim za mojimi besedami :) .

Zelo pohvalno, da bi rad kaj raziskoval, delal, ampak to je predvsem na tebi. Pomoči ni težko najti. Škoda je le, ker te oni ne spodbujajo k temu.

Lp; Jan

zirko
Prispevkov: 28
Pridružen: 4.4.2006 19:08

Odgovor Napisal/-a zirko »

Hvala za temeljito kritiko :D
To glede preveč teorije in malo prakse sem slišal, da je tudi problem na nekaterih ostalih tehničnih študijih (FRI,FS...) Kolikor sem videl na predstavitvi na FERI-ju se mi zdi da v mariboru delajo nekaj na tem, da bi stvar bolj aktualizirali in približali gospodarstvu. Sicer ne vem če je to že res prišlo tam v prakso.

Matic

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Zirko, jaz sem se na elektrotehniko vpisal zato, ker so se mi zdeli problemi, s katerimi so se sicer ukvarjali večinoma višji letniki, zelo zanimivi in vredni truda. Plus seveda zato, ker je sam študij pač zelo perspektiven.

Mislim, da je elektrotehnika tako široka veda, da jo dejansko lahko povezuješ z mnogimi disciplinami. Mislim torej, da je tisto tvoje razmišljanje pravilno.

Glede prakse bi se strinjal z Medotom - lab. vaje so večinoma rutinske in kot take niso ravno (pre)veliki izziv. Jaz sicer ne delam na kakšni firmi, delam pa na enem manjšem projektu in lahko potrdim, da se v parih urah praktičnega dela naučiš več kot v parih mesecih predavanj.

Tudi glede zaposlovanja sem slišal enako - novozaposleni se to, kar bodo v službi delali, večinoma začnejo učiti na novo.

Jaz sem se za avtomatiko nekako odločil že pred začetkom študija - kar pa je nažalost pomenilo, da sem prva dva letnika moral prenašati predmete iz ostalih smeri (nujna podlaga gor ali dol). Če si, tako kot jaz, bolj selektiven v svojih interesih znotraj elektrotehnike, boš ob študiju začel prav uživati komaj v 3. letniku.

Ineska
Prispevkov: 1
Pridružen: 17.8.2016 14:58

Re: Kak študent elektrotehnike v bližini?

Odgovor Napisal/-a Ineska »

Kje pa se lahko zaposlis ko koncas to solo oz kaj delas pri tem poklicu?

maxwell
Prispevkov: 100
Pridružen: 16.11.2011 19:10

Re: Kak študent elektrotehnike v bližini?

Odgovor Napisal/-a maxwell »

Ineska napisal/-a:Kje pa se lahko zaposlis ko koncas to solo oz kaj delas pri tem poklicu?
Delas lahko kaj bolj fizicnega od popravljanja raznih naprav, do izdelave elektricnih instalacij. Potem lahko dizajniras razna elektronska vezja, razne elektricne naprave ali kaksne vecje stroje, lahko programiras PLC-je, ali programiras razne aplikacije itd.

Zaposlis se lahko prakticno v vsakem podjetju, kjer izdelujejo kaksne izdelke ali kjer kaj programirajo. Naceloma tudi kaksen petrol ali kaj podobnega, kjer opravljas razne analize porabe/prodaje energije. Lahko delas tudi kaj na podrocju medicine.

Mogoce bo najbolje, ce malo na spletno stran fakultete pogledas in si preberes opise smeri, da vidis kaj te zanima.

Odgovori