TeV energija protona

Posebna in splošna teorija relativnosti
Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a Rozman »

Prav. Mislim, da bi bilo potrebno sprva definirati kaj je materija, nato še definirati kaj je masa, ker drugače nima smisla govoriti o njenem povečevanju. Imaš ti v svojih knjigah podane te definicije?
Bargo, z definicijami je manj problema kot z meritvami. Definicije si je določil človek sam. Je pa prav, da jih tu na forumu osvežimo tolikokrat, kolikor je potrebno.

V Wikipediji piše, da je snov (materija) vsaka znanstveno opazljiva entiteta. V fiziki je to tisto, kar lahko otipamo. Masa pa je upiranje snovi pospeševanju. m = F/a. Pripravljam knjigo http://www.frozman.si/pdf/MC2.pdf , sedaj je še osnutek, v kateri je ponovljena tako definicija mase, kot snovi.
Nadalje, ker gre za gibanje mase v prostoru, je potrebna še vsaj definicija prostora,
V primeru prostora imamo lahko Newtonov ali Einsteinov prostor. En in drug sta odvisna od definicije časa. Čas pa nima neke generične vrednosti, zato ga lahko definirava na Newtonov ali Einsteinov način. Obe definiciji sta pravilni (glede na definicijo časa). Vprašanje je le s katero definicijo si lažje pomagamo.
če greš malce globje, lahko ugotoviš, da nekaj kar pojmujemo pod masa, sploh ne obstaja
Če definiramo maso kot upiranje snovi pospeškom, potem moramo ugotoviti, da se snov upira pospeškom in da zato ima maso. Masa torej obstaja.
fiziki ne bo uspelo opisati stvarnosti vsaj dokler se ne pojavi nov jezik ali vsaj izboljšava obstoječega jezika
Tu ne gre le za jezik opisovanja. Zakonitosti vesolja presegajo človekove mentalne sposobnosti, zato je človek ni sposoben dojeti vse veličine stvarstva. Pri tem pa je pomembno, da to človek pri sebi uvidi in se ne napihuje kot žaba.

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a Roman »

Rozman napisal/-a:V fiziki je to tisto, kar lahko otipamo.
Spet si presegel samega sebe. Zelo malo stvari, ki jih fizika pozna, lahko otipamo.
Zakonitosti vesolja presegajo človekove mentalne sposobnosti, zato je človek ni sposoben dojeti vse veličine stvarstva.
Enačiš vesolje s stvarstvom?
Pri tem pa je pomembno, da to človek pri sebi uvidi in se ne napihuje kot žaba.
Zakaj tedaj to počneš? Aja, pravila ustvarjamo za druge.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Veš kaj, pesniški trol, če ti po tem Romanovem nasvetu ni potegnilo:
Roman napisal/-a:Ni lepo, bargo, da svojo nevednost projiciraš na druge. Ampak očitno se ne zavedaš nevednosti, projiciranja pa tudi ne. Tudi za pometanje pred svojim pragom ne čutiš nobene potrebe. Škoda.
si pač tudi sam kliničen primer. :lol:

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a Rozman »

Zelo malo stvari, ki jih fizika pozna, lahko otipamo
.
Roman, takole se spogajajva. Če kot tipalo razumem vsa tehnična tipala (razne sonde, telemeritve, …), potem je snov blizu tega, kar lahko otipamo.
Enačiš vesolje s stvarstvom?
V prvem približku –ja. Vesolje je tisto, kar na nek način lahko zaznamo (otipamo). Stvarstvo gre lahko tudi preko teh meja.
Pri tem pa je pomembno, da to človek pri sebi uvidi in se ne napihuje kot žaba. Aja, pravila ustvarjamo za druge.
Kdor nekaj sprašuje ali ga nekaj zanima, to ni napihovanje. Iskanje pomoči in spraševanje celo izraža podrejenost (ponižnost). Kadar pa nekdo prikriva svoje neznanje z preusmerjanjem pozornosti iz vprašanja, posebej če to dela na ohol način, pa gre za 'napihovanje kot žaba'.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Rozman napisal/-a:Forumovci, sočustvujem z vami. Kolikih duševnih travm bi bili rešeni, če bi poznali vam všečen odgovor na moja vprašanja. Napisali bi odgovor in stvar bi bila zaključena. Bargo, moja razmišljanja so kolikor se da poljudna in razumljiva, to pa je ravno problem shrinka in njemu podobnih. Vedo, da bi kakšna koli vsebinska razprava pokazala nesmisle, ki jih zagovarjajo, zato si izmišlja groteskne načine, kako odvrniti pozornost od konkretnih vprašanj.
Veš kaj, šarlatanski megaloman, boš moral pa biti kaj bolj izviren - samo za tvojo resetirano pamet šopek jokcanj v istem stilu z ustreznimi odzivi:
Rozman napisal/-a:Ugotavljam, da je v tej temi konec razprave o merjenju hitrosti svetlobe na osnovi merjenja frekvence in valovne dolžine. Razprava je prešla v agresivno demagogijo. Zgleda da že sama pobuda za meritev povzroča bralcem veliko travm, zato se za sedaj umikam iz foruma. Pa še napoved: Hitrost svetlobe na predlagan način bo slej kot prej izmerjena in ko bo izmerjena bo področje teorije relativnosti tako enoumno in jasno, da forum 'Vprašanja za Einsteina' ne bo več potreben. Čas pa bo pokazal, ali so te slutnje razlog za tako agresivno in emocionalno dogajanje na forumu.
Roman napisal/-a:Temu jaz rečem napuh.
:lol:
shrink napisal/-a:Spet zimzeleno jokcanje megalomanskega antirelativnostnega šarlatana Rozmana in spet se spodobi navesti že dane replike na takšno jokcanje iz preteklosti:

1.
shrink napisal/-a:Podnapisi za Rozmanov post:

Kvarkadabra ni pravo mesto za iskanje odgovorov na šarlatanska vprašanja. Kot prvo se tu odvija dokaj prostaško komuniciranje le po mnenju užaljenih šarlatanov, ki niso sposobni strokovne fizikalne razprave. Kot drugo bralci Kvarkadabre praviloma vedno ugotovijo, da so fizikalni pojavi in meritve, ki ne podpirajo aktualne PTR, le plod domišljije šarlatanov - ti se niso pripravljeni izobraziti, ampak megalomansko smetijo s svojo hobifizikalno paradigmo. Za neučinkovitost šarlatanov pri spoznavanju lastnih zmot anonimnost razpravljavcev ni vzrok. Sam si pa resnih fizikalnih razpravljavcev, ki bi se strinjali z njegovimi umotvori, Rozman nikakor ne more poiskati.
2.
shrink napisal/-a:
Rozman napisal/-a:Vojko, najprej komentar glede shrinka. On ponavlja floskule, ki se celo ne nanašajo na temo, ki jo 'komentira'. Ne znam oceniti, ali zapisanega sporočila ne dojame, ali je po sredi fanatizem, ali je preprosto njegov namen mešanja megle z namenom zaustaviti razpravo
.

Kako tipično nakladanje zaslepljenega šarlatana! In kaj naj bi bile floskule, Rozman? Morda to, da so tvoji predlogi/pogledi bili že davno ovrženi s strani fizike? Kaj pa ostali (recimo tudi tvoj "prijatelj" prof. Rosina), ki ravno tako menijo, da tvoja "teorija" ne drži vode? A tudi oni trosijo floskule? Na tem forumu smo ti jasno (in to že večkrat) pojasnili, zakaj so tvoji pogledi zgrešeni, ampak tega očitno zaradi lastne zaslepljenosti ne dojameš. Spadaš pač med šarlatane, ki brez osnove napadajo eno izmed najbolj preverjenih znanstvenih teorij, vse, kar lahko ponujaš v bran svojim tezam, pa so neki miselni eksperimenti in pa neumne kritike v stilu, da si rezultate obstoječih eksperimentov fizika napačno razlaga. Kaj je tvoj problem, je menda jasno povedal že Jure, ko si se prvič oglasil na forumu in ki je že imel opravka s tabo v preteklosti: enostavno ne razumeš teorije relativnosti. Seveda pa je iz tvoje strani najmanj ironično slišati očitke o ponavljanju in fanatizmu, ko pa vedno znova ponavljaš svoje "dileme" na tem forumu in kljub vnovičnim razlagam in pojasnilom vztrajaš, da je posredi zarota s strani fizike, ker ignorira tvoje predloge. Sprijazni se že s tem, da si edini fanatik sam, tvoji smešni očitki, da tisti, ki kritiziramo tvoje smešne (če ne že bolne) očitke - recimo, da obstaja zarota v uradni fiziki, mešamo meglo, je pa svojevrsten patos.
Kvarkadabra je dober forum, kjer se da kvalitetno izmenjavati mnenja. Pri tem seveda ne sme biti namen foruma prepričevati prepričanih ampak soočiti različna mnenja.
Spet ponavljaš tipičen šarlatanski argument, da je možno izbirati med razlagami uradne fizike in razlagami šarlatanov in da so tisti, ki poznajo (in razumejo) fizikalne razlage "prepričani" tako, kot so v lastno vero prepričani verniki. Tvoje mnenje je zgrešeno in tega ne more spremeniti nikakršen tvoj poziv po potrebi o demokratični izmenjavi mnenj.
V tem forumu zgolj spodbujam k izvedbi neposrednih meritev hitrosti svetlobe, ki kljub 'milijonu' podobnih meritev še ni bila opravljena./.../
Več kot očitno spodbuda ni padla na plodna tla (kar glede na izobraženost forumašev glede teorije relativnosti ne preseneča), zato priporočam, da spodbujaš kje drugje, kajti na tem forumu prevladuje mnenje, da tvoje spodbude niso vredne piškavega drobiža.
3.
shrink napisal/-a:Težki časi so na tem forumu le zate in za tebi podobne šarlatane, katere čakata šiba in posmeh.

Vsebinska razprava s šarlatani, ki ne razumejo PTR in razlag eksperimentov, ki jo potrjujejo (tudi Sagnacov interferometer), pa je pravzaprav odveč. Ampak vseeno skušamo na tem forumu šarlatanom najprej pokazati, kje ga biksajo in jim razložiti, kako morajo pravilno razumeti fizikalne razlage. Ker kot po pravilu šarlatani ne dojamejo in še naprej spamajo s svojimi nebulozami, sta pač primerni le še šiba in posmeh. In to je tudi tvoj primer, šarlatanski megaloman. Dobil si ustrezna pojasnila, ker pa jih ne razumeš, se delaš ali sproti pozabljaš, da jih nisi bil deležen, zato še naprej repetitivno smetiš z enimi in istimi imbecilnostmi in jokcanji, da ni vsebinske razprave.

Obisk tvoje šarlatanske strani pa je tako relevanten podatek kot št. prodanih izvodov tračarskih časopisov.
:lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

A ti je potegnilo, šarlatanski megaloman Rozman:
Roman napisal/-a:
Rozman napisal/-a:Pri tem pa je pomembno, da to človek pri sebi uvidi in se ne napihuje kot žaba.
Zakaj tedaj to počneš? Aja, pravila ustvarjamo za druge.
?

:lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Rozman napisal/-a:Kdor nekaj sprašuje ali ga nekaj zanima, to ni napihovanje. Iskanje pomoči in spraševanje celo izraža podrejenost (ponižnost). Kadar pa nekdo prikriva svoje neznanje z preusmerjanjem pozornosti iz vprašanja, posebej če to dela na ohol način, pa gre za 'napihovanje kot žaba'.
Veš kaj, šarlatanski megaloman Rozman, "napihuješ se kot žaba" le sam in sicer z večletnim smetenjem z lastnimi šarlatanskimi skrpucali po tem forumu. :lol:

Kar se tiče jokcanja o "neznanju" (sicer klasično jokcanje, ki pa ga je moderator nazadnje zatrl v kali), pa tudi veš, kdo ga ima obilo - samo za tvojo resetirano pamet reprezentativni komentar tvojega duševnega zdravja, pardon: izobraženosti:
Aniviller napisal/-a:
Rozman napisal/-a:Aniviller, čas je za epilog o GPS. GPS je projekt ameriške vojske in je civilistom le 'posojen'. Dostop do informacij o delovanju sistema imajo kot zaupne podatke le strokovnjaki ameriške vojske in redki pooblaščenci. Ta skrivnostnost GPS-a pa odpira pot domišljiji in s tem ponuja odličen poligon za 'trženje' teorije relativnosti širokim krogom ljudi.
To je pa tipična teorija zarote. Proti temu ni zdravila, razen mogoče zelo močna psihiatrična terapija. Moje delo tukaj je zaključeno, prosim te le, da ne mešaš drugih s svojimi zgodbicami. Ljudi z manj globokim predznanjam kaj hitro lahko zavedeš v zmotno razmišljanje.
:lol:

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a Rozman »

Na moje preprosto vprašanje: »Ali kdo pozna meritev (članek), ki dokazuje, da se s hitrostjo povečuje masa delca« shrink zmedeno odgovarja, da fizika nima takega članka. Na vse načine se trudi preusmeriti debato stran od vprašanja, kar lahko pomeni le to, da nima odgovora na vprašanje in da je vprašanje zanj moteče. Če kdo misli, da pozna tako meritev (članek), se mu skromno priporočam, da mi ga pomaga najti.

Mogoče me pa shrink 'vzpodbuja', da sprejmem dogmo o povečevanju mase s hitrostjo delca brez argumentov in tako postanem zgleden fizikalni fanatik. Shrink se mojega spreobračanja namreč loteva s toliko gorečnosti, da se bojim, da teh razprav ne jemlje lahkotno, ampak mu moje nasprotovanje dogmam in fanatizmu povzroča muke.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a bargo »

shrink napisal/-a:Veš kaj, pesniški trol, če ti po tem Romanovem nasvetu ni potegnilo:
Roman napisal/-a:Ni lepo, bargo, da svojo nevednost projiciraš na druge. Ampak očitno se ne zavedaš nevednosti, projiciranja pa tudi ne. Tudi za pometanje pred svojim pragom ne čutiš nobene potrebe. Škoda.
si pač tudi sam kliničen primer.
JOJ! Merlin, no!? A ne vidiš, da si bil v napadalni raketi in si zadel TRICO! :lol: :D

Monica Bellucci Time-Lapse Filmography - Through the years, Before and Now!

Če rabiš podnapise samo vprašaj. 8)

Opazovalec press

p.s.
Napotek.

Madonna*Frozen
You only see what your eyes want to see
How can life be what you want it to be
You're frozen
When your heart's not open

You're so consumed with how much you get
You waste your time with hate and regret
You're broken
When your heart's not open

Mmmmmm, if I could melt your heart
Mmmmmm, we'd never be apart
Mmmmmm, give yourself to me
Mmmmmm, you hold the key


Moj maček Spot se reži, mislim, da se je podelal od smeha. :roll:

Čutim na vodi, da čutiš gravitacijo. 8)

Shrink Prispevkov: 12759 in v 10 dialogih je uporabljena beseda "čutim". Torej ne gre se zanašati na programje, treba ročno preveriti.

4. Shrink: "... kajti za razlaganje osnov fizike Butalcem se ne čutim poklicanega." 2016

3. Shrink: "...ti pa lahko zaupam, da ne čutim ničesar, ne v enačajih, ne v čem drugem" 2012

2. Shrink: " Še ena šarlatanska cvetka: "Jaz čutim, da ni tako, kot pravijo znanstveniki." " 2010

Shrink: "Vera in znanost pa sta nezdružljivi." 2008

1. Shrink: "Nisem kristjan, zato neprijaznosti ne čutim kot greha (do drugih) oz. kot žalitve (od drugih)." 2008

Torej, po korekciji ostanejo 4, pri čemer je eno citat, torej ostanejo 3. Mater, pa kdo bi si to mislil! TRICA!

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Pa koga bi ti rad farbal, lažnivi šarlatanski kljukec Rozman? Meritve seveda obstajajo in posledično članki z njimi: meritve iz enega članka sem ti sam prilepil, zatem pa ti je en forumaš še prilepil link do tega članka.

Si pa hud kliničen primer, če v moji eksplicitni repliki:
shrink napisal/-a:Link na članek si że dobil, šarlatanski nakladač, a kaj ko tega tvoja zaslepljena megalomanska šarlatanska pamet noče ali ne zmore videti.
vidiš:
Rozman napisal/-a:shrink zmedeno odgovarja, da fizika nima takega članka.
Zmeda je kvečjemu v tvoji glavi, šarlatanski megaloman, zato si raje naredi uslugo in upoštevaj že davno ti dani nasvet s strani enega drugega forumaša:
Aniviller napisal/-a:Proti temu ni zdravila, razen mogoče zelo močna psihiatrična terapija.
Boš videl, da ne bo več nikakršne zmede. :lol:

Tole:
Rozman napisal/-a:Mogoče me pa shrink 'vzpodbuja', da sprejmem dogmo o povečevanju mase s hitrostjo delca brez argumentov in tako postanem zgleden fizikalni fanatik. Shrink se mojega spreobračanja namreč loteva s toliko gorečnosti, da se bojim, da teh razprav ne jemlje lahkotno, ampak mu moje nasprotovanje dogmam in fanatizmu povzroča muke.
pa je tako klasično šarlatansko jokcanje, da lahko prejme le klasično repliko - s strani še enega forumaša:
vojko napisal/-a:
Rozman napisal/-a:Ta forum je zanimiv tudi iz psihološkega zornega kota. Ko fizika nima odgovora se zavije v klobčič, kot jež, da se na ta način brani takih vprašanj. V 'ježu' se posledično povečuje PTR fanatizem, ker mnogi, vsi tisti, ki ne dobijo odgovora, zapuščajo tako forum, kot fiziko nasploh.
To o 'zapuščanju fizike' deloma drži, Rozman, a to ni najhujši problem; najhuje je, ko prične fizika zapuščati ljudi tvojega kova ...

Potem beremo neverending story o 'PTR fanatizmu', o zaroti svetovne mainstream znanosti proti novokomponiranim nerazumljenim genijem, ki hočejo z zamahom roke podreti najtrdnejšo in najbolj preverjeno teorijo, ki jo je kdaj iznedril človeški um. In to ne s poskusi, z enačbami, ampak z referiranjem na lastne proizvode shizofrenega uma, ki je imun za vse dokaze in logične razlage.

Ta bolezenska simptomatika je dobro in dolgo poznana v psihopatologiji in ima tudi svoje ime ... :lol: Njena glavna značilnost je nedovzetnost za realno in objektivno oceno lastnega psihičnega stanja, alieniranost od realnosti in v posledici tega izredno dolgotrajno in pogosto brezuspešno zdravljenje ...
Vidiš, šarlatanski nakladač, že s strani treh forumašev si dobil potrditev, da si kliničen primer. :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Veš kaj, pesniški trol, vidim samo, da te je Roman potunkal v koš, a ti v lastni poetičnosti tega nikakor nisi opazil. :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a bargo »

shrink napisal/-a:Veš kaj, pesniški trol, vidim samo, da te je Roman potunkal v koš, a ti v lastni poetičnosti tega nikakor nisi opazil.
Ne vem, ker to kar vidiš ti je iluzija, dejstvo je, da je Rozman zakoličil igrišče, določil okvirje in nič več. Povem pa ti lahko, da ograja in mrežica še prideta, če veš kaj mislim. :lol: :D

Spot, takoj prenehaj, slišiš. 8)
Rozman napisal/-a:
bargo napisal/-a: če greš malce globje, lahko ugotoviš, da nekaj kar pojmujemo pod masa, sploh ne obstaja
Če definiramo maso kot upiranje snovi pospeškom, potem moramo ugotoviti, da se snov upira pospeškom in da zato ima maso. Masa torej obstaja
Tako definirana masa obstaja ravno zato, ker si jo definiral. Vidiš, masa je posledica definicije. :wink:
Rozman napisal/-a: Bargo, z definicijami je manj problema kot z meritvami. Definicije si je določil človek sam. Je pa prav, da jih tu na forumu osvežimo tolikokrat, kolikor je potrebno.
To drži, da si je človek definiral pojme in to zato, da lahko komunicira, izmenjuje misli, a ne? S tem, ko definira maso, še ne velja, da ji je podelil obstoj.
Vprašaj Shrinka, kako je z definicijami, njegova politika je namreč, da spreminja definicije in pazi, da se ne podre teorija. :lol:
Zadnjič spremenil bargo, dne 11.12.2016 16:45, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Veš kaj, pesniški trol, tisti, ki ne nosijo očal s pesniško dioptrijo, pač vidijo to, kar sem navedel. Sedaj pa se kar naprej igraj z namišljenim mačkom. :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a bargo »

shrink napisal/-a:Veš kaj, pesniški trol, tisti, ki ne nosijo očal s pesniško dioptrijo, pač vidijo to, kar sem navedel. Sedaj pa se kar naprej igraj z namišljenim mačkom. :lol:
Jasno, samo tabla je problem, nisi rešil nalog in sedaj ne vem kaj naj s teboj. :? Lorentz ali Kupid, to je sedaj vprašanje!? :mrgreen:

Kar se pa Romana in tvoje metafore tiče, ti povem, da se mu Sokrates reži. :D

Magic iz Nastanek vesolja
Seveda se, resničnost, dobrota in nujnost, misliš na to trojico ali pa mogoče na resničnost, dobrota in koristnost?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: TeV energija protona

Odgovor Napisal/-a shrink »

Ne skrbi, pesniški trol, kmalu te bo spet doletela tabula rasa in Romanov slam dunk se ti bo zdel kot poezija. :lol: :lol: :lol:

Odgovori