Pandemija?-H5N1

Človek kot stroj, o flori in favni...
AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Pandemija?-H5N1

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Pozdravljeni

včeri sem nehote zasledil na TV(trenja) kako je nek doktor reke, da "pandemija bo 100%, zato se moramo na njo dobro pripraviti".
In še neki v tem smislu, da bi naj od 100 obolelih umrlo najmanj 40(40% smrtnost).

Glede na to da že precej dolgo spremljam takšne in drugačne dogodke po svetu(NWO, delovanje CIA od samega začetka, Katastrofe, TopSecret tehnologije, izgubljeni svetovi...), se mi vse skupaj zdi malce preveč prisiljen(a la AIDS).

Pa še to, preskok oz. prenos do sedaj še ni bil dokazan(iz ptice na človeka), vsaj kolikor sam poznam to zadevo, poleg tega pa je po mnenju večih znanstvenikov nemogočo evolviranje neke gripe v tako kratkem časovnem obdobju.
Kako to, da recimo divje živali, ki jedo ptice, ne dobilo ptičje gripe(divji psi, volkovi, lisice...)-ki so v neki meri veliko bolj podvrženi kot človek... ne nihče ni omenil nevarnosti drugih živali, omenjaljo le ptice in človeka.

Zanima me samo če ima kdo kakšno znanstveno dokazano, da je ta "ptičja gripa" prenosljiva oz. kakšen dokaz da je to zopet eden od znanstvenih poiskusov, ki jim je ušel izpod rok.

lp

Uporabniški avatar
Mo
Prispevkov: 35
Pridružen: 15.2.2006 10:28

Odgovor Napisal/-a Mo »

Moje cinično mnenje je da več kot bo farmacija zdravil izdelala, več bo zatrjevanj da je pandemija neizbežna. Navsezadnje, zakaj nebi fino zaslužili s strahom ljudi... 8)

igy
Prispevkov: 337
Pridružen: 25.11.2005 1:16
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a igy »

Ko so "odkrili" AIDS so tudi govorili, da bo čez 10 let okuženo pol sveta. To je vse skupaj preveč napihnjeno.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 855
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Odgovor Napisal/-a celica »

AIDS še ni odkrit 100%,kot tudi ne bo ptičja gripa,pa pik klopa in podobnih enoletnih insektov.To so resne zadeve pri katerih pa je farmacija nemočna.Pri tem farmaciji onemogočajo hitri razvoj standardi,katere morajo upoštevati.Dolgotrajnejši bo postopek izdelave zdravila,toliko manj bo učinkovit,že zaradi same narave sprememb nadaljnega razvoja virusa.Da bi pa to ušlo znanstvenikom ispod nadzora iz razloga poizkusov pa ne verjamem,ker je genetsko prezapletena zadeva,in je inkubacijska doba takega virusa,zelo kratka.Ja kaj hitro se bo potrebno prilagoditi narekom narave,če hočemo preživeti.
Lp.

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Kako to, da recimo divje živali, ki jedo ptice, ne dobilo ptičje gripe(divji psi, volkovi, lisice...)-ki so v neki meri veliko bolj podvrženi kot človek...
Ne bi vedel podrobnosti, a to je najbrz zaradi strukture cloveske in pticje DNA, ki je taka da se virus lahko 'vrine' noter (potem celica sama proizvaja nove viruse itd...). Pri drugih zivalih zaradi drugacne strukture to najbrz ni mogoce - cisto mozno pa da mutira in da se zacne pojavljati tudi med drugimi zivalmi.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Pred parim uram sem slišu da bi naj imeli mačke pripete na vrvi(zaradi varnosti pred ptičjo gripo).

To pomeni da so že začel opozarjati, da se lahko tudi druge živali okužijo.
Zelo čudno, kaj ne "kren"...

Glede tvoje definicije, "to je najbrz zaradi strukture cloveske in pticje DNA, ki je taka da se virus lahko 'vrine' noter", mislim da je neutemeljena.

Sam se sprašujem, kako to da so šele sedaj začeli razmišljati, da so možni prenosi na druge živali?
Zelo hecno je da ima recimo kitajska živali kar na kupu(race, kokoši, koze...) pa do sedaj ni bilo nobenega dokaza oz. kakršna koli razprava glede tega.

Spet so zadeli v prazno...

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

Preden podam svoje mnenje, bi rada navedla nekaj podatkov, ki razkrivajo ozadje problematike ptičje gripe. Najprej znano dejstvo, da je glavni krivec gripe influenca virus. Obstajajo tri tipi tega virusa: A, B in C. Tip A je antigensko zelo variabilen in odgovoren za večino epidemij. Razširjen je pri ljudeh, pticah (predvsem vodne ptice in domača perutnina) in nekaterih sesalcih kot so svinje, konji, našli so jih celo pri tjulnjih in kitih. Medtem pa tipa B in C najdemo samo pri ljudeh. Tip B lahko kaže antigenske spremembe in občasno povzroča epidemije. Tip C pa je antigensko zelo stabilen in povzroča le mile oblike bolezni.

So RNK virusi, ki imajo segmentiran genom, to pomeni, da se njihova nukleinska kislina nahaja v 8 segmentih. Ima ovojnico, iz katere štrlijo glikozilirani proteini – neuraminidaza (NA) in hemaglutinin (HA). HA so ligandi – prepoznajo specifično receptorsko mesto na gostiteljski celici in tako posledično omogočajo okužbo te celice. NA pa so potrebni pri izstopu virusa iz celice. Replikacija nukleinskih kislin poteka v jedru, sinteza virusnih beljakovin in sesatavljnje pa v citoplazmi celice. Virusi ob izstopu lahko uničijo gostiteljske celice, kar rezultira v poškodovani respiracijski sluznici, ki je zaradi tega bolj dovzetna za druge, v glavnem bakterijske infekcije.

Glede na HA in NA viruse nadalje razdelimo v podtipe. Omejila se bom na Tip A. Zaenkrat je znanih 15 podtipov HA in 9 glede na NA. Posamezen virus ima kombinacijo enega HA in enega NA. Vseh 15 HA in 9 NA najdemo pri ptičjih virusih, pri človeku pa le nekaj.

Virusna RNK je pogosto podvržena spremembam, še posebej ker je segmentirana. Spremembe ločimo na genetski shift ali drift. Genetski drift so manjše spremembe, ki nastanejo predvsem zaradi točkovnih mutacij, ki se skozi čas akumulirajo. Ko se to dogaja nekaj časa, lahko virus začne kazati spremembe v površinskih beljakovinah in naš imunski sistem jih ne prepozna več tako učinkovito. Zaradi tega lahko pride do občasnih epidemij gripe. Genetskemu driftu so podvrženi vsi trije tipi virusa influence.

Genetski shift pa pomeni večje in bolj usodne spremembe. Potreben pogoj je, da se v isti celici znajdeta dva virusa različnih podtipov. Pride do genetske rekombinacije, ko se posamezni deli genoma zamenjajo. In tako dobimo nov virus, ki ima del genoma iz enega in del iz drugega virusa. Nastanejo popolnoma novi HA in NA, vendar pa je to v večini primerov za virus usodno. Če pa se segmenti združijo tako da virus preživi in normalno funkcionira, pa smo dobili virus, proti kateremu noben nima imunosti. Najbolj nevarno je, če se to zgodi med človeškim in ptičjim virusom. V tem primeru lahko pride do pandemije. To se lahko dogaja le pri tipu A. Da se pa to zgodi, pa morata biti istočasno v isti celici oba, ptičji in človeški virus. Pri tem igra v naravi veliko vlogo prašič. Ima receptorske celice na respiratornem epiteliju tako zgrajene, da so delno enake človeškim in delno ptičjim. Zato lahko pride do sočasne okužbe.

Izbruhi influence se pojavljajo v valovih, čeprav ni nekega periodičnega pojavljanja epidemij. Približno vsakih 10-40 let nastane nov podtip influence A, kar ima za posledice pandemijo. Primeri: leta 1918 – španska gripa – H1N1; 1957 – azijska gripa - H2N2; 1968 – Hongkongška gripa - H3N2, 1977 – ruska gripa – H1N1. Če pogledamo špansko gripo, je zdaj dokazano da je virus ptičjega izvora. Za ostale pa ostaja zaenkrat pri domnevi.

MOJE MNENJE:
Trenutno nam najbolj grozi virus tipa A podtipa H5N1. Gre za virus ptičje gripe, kar pomeni, da so naravni gostitelji ptice in se primarno širi med njimi. Širjenje na druge vrste je prej izjema kot pravilo, tudi širjenje na človeka. Do zdaj je obolelo le omejeno majhno število ljudi, pa še takrat je prišlo do tesnega stika. Dokazov, da bi prišlo do širjenja med ljudmi še ni in tudi verjetnost da se bo to zgodilo je majhna, ni pa nemogoča. V preteklosti se je nekaj podobnega že zgodilo – španska gripa. Takrat je bilo ogromno smrtnih žrtev, vendar ne smemo pozabiti, da je to bilo še pred dobo antibiotikov in da je medicina od takrat precej napredovala. Gripa namreč zelo oslabi imunski sistem in nas napravi dovzetnejše za druge okužbe, ki pa jih danes lahko preprečimo, takrat pa jih niso znali. Če bo (čeprav malo verjetno) le prišlo do mutacije (torej gre za genetski shift) in se bo virus lahko prenašal iz človeka na človeka, bo do tega verjetno prišlo v nerazvitih delih sveta, kjer v »skupnem gospodinjstvu« oz. v tesnem stiku živijo ljudje, perutnina in prašič. Da bi do tega shifta prišlo v človeški ali kateri drugi celici, še ni dokazano, takega primera še ni bilo. Ampak zaenkrat tega mutiranega virusa še ni in upajmo, da ga tudi ne bo. Nikakor pa ni mogoče trditi, da bo do te usodne mutacije prišlo 100%. Verjetnost za to je celo zelo majhna. Je pa res, da če bo do tega prišlo, da se bodo sestavile v en virus najslabše možne kombinacije, pa je mogočo z veliko verjetnostjo trditi, da bo do pandemije prišlo. Ampak kot že rečeno, tega novega podtipa virusa ŠE NI!
Pa še to, preskok oz. prenos do sedaj še ni bil dokazan(iz ptice na človeka), vsaj kolikor sam poznam to zadevo, poleg tega pa je po mnenju večih znanstvenikov nemogočo evolviranje neke gripe v tako kratkem časovnem obdobju.
Kako to, da recimo divje živali, ki jedo ptice, ne dobilo ptičje gripe(divji psi, volkovi, lisice...)-ki so v neki meri veliko bolj podvrženi kot človek... ne nihče ni omenil nevarnosti drugih živali, omenjaljo le ptice in človeka.
Še nekaj. Do sedaj ŠE NI BIL DOKAZAN preskok virusa H5N1 iz ČLOVEKA na ČLOVEKA – znani so pa že primeri (in pri teh je dokazano), ko je prišlo do okužbe s H5N1 iz PTICE na ČLOVEKA! Je pa to zelo redko, glede na to kako se je ta virus razširil med ptiči. Prav tako še ni bilo dokazano da bi virus preskočil iz žive divje ptice na človeka, ampak je do zdaj prišlo do okužbe preko domače živali ali preko mrtve divje ptice, ob tesnem stiku.

Drugih živali ne omenjajo kot prenašalcev iz tega razloga, ker še ni bilo dokaza, da bi se sploh lahko okužile, če pa že pa naletimo na isti problem kot pri človeku – virusa ne morejo prenašati naprej, saj bi spet šlo za preskok med vrstami.

Zakaj vsi takoj pomislite na neke znanstvene raziskave ki so ušle iz rok? Verjetno je to lažje verjeti kot pa se poglobiti v celotno zadevo? Narava je še daleč pred znanstveniki, in če je že v naravi kaj takega malo verjetno, je še manj verjetno da bi jim to uspelo v laboratoriju, saj je še veliko mehanizmov povezanih s tem neznanih.
AIDS še ni odkrit 100%,kot tudi ne bo ptičja gripa,pa pik klopa in podobnih enoletnih insektov
In kaj naj bi pomenilo, da AIDS ter ptičja gripa še nista odkrita 100%? Lahko to malo bolj podrobno razložiš, kaj si mislila s tem???


Se pa strinjam, da je celotna zadeva preveč napihnjena - zaenkrat.

OK, to bi bilo zaenkrat to. LP

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 855
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Odgovor Napisal/-a celica »

Mojca, tole je bilo pa dobro.
Res da tukaj ne paše,a ne vem kje bi iskal,zato te bom vprašal kar tukaj.Je možno,da ženska v meni in po njej ne more dobiti več aidsa,ali vsaj razvija se ne tako kot pri ostalih.
Lp.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

"Mojca" je rekla:
Zakaj vsi takoj pomislite na neke znanstvene raziskave ki so ušle iz rok? Verjetno je to lažje verjeti kot pa se poglobiti v celotno zadevo? Narava je še daleč pred znanstveniki, in če je že v naravi kaj takega malo verjetno, je še manj verjetno da bi jim to uspelo v laboratoriju, saj je še veliko mehanizmov povezanih s tem neznanih.
Zakaj?
Ker se to že zelo dolgo dogaja(vendar skrito javnosti).

tu je neki malega:
http://www.abovetopsecret.com/pages/exp ... ation.html
http://aidsbiowar.com/page1.htm

Ko bom našel kakšne bolj konkretne primere, jih bom objavil(bom preveril v svojem arhivu-T.S. dokumentov).

lp

Uporabniški avatar
Mo
Prispevkov: 35
Pridružen: 15.2.2006 10:28

Odgovor Napisal/-a Mo »

Mojca napisal/-a:Zakaj vsi takoj pomislite na neke znanstvene raziskave ki so ušle iz rok?
Jst, npr., nisem nikoli pomislil na kaj takega, sem pa mnenja da ima človek pri tej gripi sigurno prste vmes. Namreč, nam zelo uspeva sr**je v lastno skledo - od kuge v srednjem veku, pa do bolezni norih krav, za vse je kriv človek.

Ptičja gripa se je pojavila v Aziji, kjer vladajo uboge higienske razmere in še bolj uboge okoljevarstvene. In pri temu so najmanj krivi oni - krivi smo mi, zahodnjaki, ki veselo selimo svojo industrijo v revne dežele. Zakaj? Predvsem zaradi poceni delovne sile, ampak takoj na drugem mestu so (neobstoječi) okoljevarstveni predpisi. V državah v razvoju, lahko fabrike izpuščajo čuda stvari v naravo, kar je pri nas nemogoče zaradi strogih omejitev. V imenu $ se oblasti teh držav ne obregnejo ob to da se totalno zastruplja naravo in ljudi in to zelo prav pride našim kapitalistom, saj razni filtri in neškodljivi procesi zelo stanejo.

Primeri takega izkoriščanja so povsod, od Brazilije, kjer tuje družbe z blagoslovom vlade sekajo gozdove (in zraven tega uničujejo še kaj drugega kot samo drevje), pa do Kitajske, kjer se vsak teden poruši kak rudnik ali eksplodira kemična tovarna. Za vsem stoji gonja za $ in skrb za okolje/varnost po liniji najmanjšega odpora.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 855
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Odgovor Napisal/-a celica »

Ja zdaj pa res ne vem, ali nekateri samo berete vsemogoče članke in jim verjamete.Kot pravi Mojca se je potrebno včasih tudi malo potruditi in misliti s svojo glavo.Naši oboleli labodi verjetno niso prileteli iz tako ekzotičnih krajev.Polek tega se tudi še ne vračajo.Le kje je nastal ta virus?.Tudi pri nas na naši lepi pokrajini.Tu ne gre za umazanijo,ali drugim onesnaževanjem okolja ampak za povsem tretjo zadevo,katero današnji znanstveniki tudi pod razno še niso dojeli.Tako veliko razliko okužene in zdrave celice in da se ta okužena še razvija lahko naredi samo narava. Prvič je ta okužena celica v naravi in se naravno razvija,dobiva energijo in hrano v naravnem okolju kjer prebiva in če nima tiste vspodbude katero je imela ob nastanku,se tudi ne more razvijati naprej.Zato kloniranje in podobne zadeve že v štartu odpovedo,seveda govorim o živalih in ljudeh in ne o paradajzu in njim podobno.
V bližnji bodočnosti bo večji problem klop in njemu podobni insekti,že sedaj klop povzroča nevšečnosti,pa živi v čistem okolju,so tudi njih spustili iz kakšnega laboratorija.
Lp.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

celica:
Ja zdaj pa res ne vem, ali nekateri samo berete vsemogoče članke in jim verjamete.Kot pravi Mojca se je potrebno včasih tudi malo potruditi in misliti s svojo glavo.
Ponavadi ljude mislijo tisto kar jim vcepijo v glavo. Tako so nam recimo v osnovni pri zgodovini razlagali razne stvari recimo o egiptu, katere smo morali kasneje vedeti. Če nisi vedel si dobil cvek.
Potem so ti govorili, ja nauči se da boš kaj znal... in podobne trditve; dejstvo je da so učitlji le teoretiki, kateri poskušajo svoje znanje prenesti na učence(bodisi tisto drži ali ne drži).

...še nekaj, pred leti so v časniku Mladina uporabili dejatva katera so ponazarjali dejansko resnico nekega dogodka v tistem času. Ampak ker ni bilo za v javnost, so oblasti enostavno prepovedali njihovo izdajo.
Zakaj? Ker bi pri določenih ljudeh lahko naredile napačen vtis... nenazadnje zakaj bi kvarili "dobro vprežene" ljudi. Naj nadaljujejo svoje sanje ki jim jih dajemo-še omogočam...

Kaj za tebe "celica" pomeni "potruditi in misliti s svojo glavo".

Koliko ptičjih grip oz. do sedaj nam znanih ptičjih bolezni poznamo?

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 855
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Odgovor Napisal/-a celica »

ha,ha bojim se da ste tisti ki samo poslušate,na vrsti za kloniranje.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

celica:
ha,ha bojim se da ste tisti ki samo poslušate,na vrsti za kloniranje.
:?: :?: :?:

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

AlexUS napisal/-a: Zakaj?
Ker se to že zelo dolgo dogaja(vendar skrito javnosti).
lp
Sicer je tema zašla čisto v drugo smer od osnovne, ampak naj bo. Sem prebrala predlagani internetni strani ampak moram reč, da me nista prepričali. V nadaljevanju bom najprej navedla kaj me je motilo na teh dveh straneh, potem pa predložila in predstavila znanstvene članke, ki sem jih našla na bazi pubmed. Gre za resne članke, objavljene v priznanih znanstvenih revijah, torej mora biti nekaj na njih. Izbrala sem le dva, obstaja pa jih ogromno.

Najprej, mislim, da je povsem neupravičeno v isto skledo metati poskuse ki so jih opravljali na ljudeh (v času vojne ali izven) in za katere obstajajo evidentirani dokazi da so se izvajali, ter trditve da so izdelali popolnoma nov biološki agens, v tem primeru bi naj šlo za virus HIV. Ne zanikam da je v zgodovini prihajalo do krutih poskusih na ljudeh z raznimi kemijskimi in tudi biološkimi agensi in razsežnosti tega početja so najbrž večje kot priznajo. Ampak od tukaj je en velik skok do iznajdbe novega živega bitja! Pa ne zato, ker določeni ljudje tega ne bili zmožni izvesti (kar se morale tiče), ampak ker take tehnologije in takšnega znanja ljudje preprosto še ne premoremo. V zadnjih letih se je razmahnila mikrobiologija, genetika, molekularna biologija. Prihajalo je do odkritij novih tehnologij, ki so omogočale spoznavanje mikrobnega sveta, sledilo je odkrivanje in opisovanje tega sveta, kar pa še zdaleč ni končano. Znanstveniki konstantno odkrivajo nove vrste, podvrste, nove mikroorganizme itd. Sledil je razmah in razvoj genetike, odkritje strukture DNK, sekvenciranje različnih genomov, novo razporejanje organizmov v sorodstvene odnose na podlagi tega. Danes se z genetiko in sorodnimi vejami znanosti da že marsikaj narediti. Do neke mere lahko spreminjamo genom organizmov z dodajanjem tujih genov, vendar kljub vsem uspehom ali neuspehom, kaj dosti se iz tega še ne da narediti. Vsaj ne v smislu iznajdbe novega organizma, takega, ki mu ni enakega med že obstoječimi. In po prvi internetni strani sodeč, bi ravno to naj bil virus HIV! Velik korak je od vstavljanja posameznih genov v druge organizme (večinoma mikroorganizme) do sinteze umetnega biološkega agensa!

Prva stvar ki me je hudo motila in ki kaže na neznastveno naravo omenjenih internetnih strani je bilo zamenjevanje pojmov HIV in AIDS. HIV je VIRUS, ki povzroča bolezen imenovano AIDS. Okuženi s HIV še nima nujno bolezni AIDS, saj vemo kako dolgo lahko traja od okužbe do izbruha bolezni. AIDS NI virus!!! Trditi to je velika površnost. AIDS je skupek bolezenskih stanj, ki nastanejo kot posledica okužbe z virusom HIV.

Glavno dejstvo, ki naj bi dokazovalo, da je virus HIV bil umetno narejen, je na obeh internetnih straneh to, da naj bi nek laboratorij oz. organizacija dobila navodilo (oz. donacijo), naj izdela neko biološko snov, ki ji v naravi ni enake ter je celotna človeška populacija neimuna nanjo. Par let kasneje so se pojavili prvi zapisi o virusu HIV. Od tega »navodila« pa do prvih znanih primerih so potekla po teh tekstih sodeč 3-4 leta. V tako kratkem času izdelati »nov biološki agens« ter ga razširit med ciljno populacijo je praktično nemogoče, saj virus potrebuje več let da sploh pride do prvih znakov bolezni, pred tem pa verjetno sploh niso bili pozorni nanj, tudi če bi nanj naleteli.

Poleg tega, pa ne moremo trditi da gre za neko popolnoma novo zadevo. V naravi ima znane sorodnike, pripadnike iste skupine Retroviridae. Celo rpi ljudeh najdemo njegove sorodnike. Naslednji dokaz bi naj bil to, da so malo pred tem odkrili nov virus HTLV (iz skupine Retroviridae, Lentivirus), ki povzroča neko vrsto levkemije in je zelo podoben virusu HIV. In ravno s tem virusom bi si naj pomagali pri izdelavi virusa HIV. Torej že to ovrže trditev da gre za popolnoma nov biološki agens! Po drugi strani pa je logično, da sta si virusa podobna, saj sta si vendar v ožjem sorodstvu! Eden pač povzroči prekomerno delitev T levkocitov, drugi pa jih uniči. Tudi pri drugih živalih najdemo sorodnike, ki so podobni temu virusu, le da so prilagojeni na drugo živalsko vrsto. Ampak saj ta pojav ni nič čudnega, to bi lahko trdili za večino, če ne za vse viruse!

Potem piše, da naj bi bil virus HIV razvit za ubijanje homosekualcev in afriških (črnih) heteroseksualcev. Že sama ta trditev je paradoksalna, ker bi to pomenilo, da virus napada le določene rase in kar je še hujše, le ljudi z določenimi življenjskimi navadami! Prosim lepo, zakaj pa potem lahko zbolijo in se okužijo tudi beli heteroseksualni ljudje??? In to tudi takšni, ki živijo moralno neoporečno (ne uživajo mamil, ne menjavajo spolnih partnerjev) če se lahko tako izrazim?

Potem je zanimiva trditev, da če bi bil možen pojav AIDSA v naravi (torej preskok iz opic na človeka), bi se to zgodilo že daleč nazaj v zgodovini človeštva in le to bi posledično propadlo. To je isto kot če zadeneš na loteriji, pa ti nekdo reče, če bi bilo možno da zadeneš na loteriji po legalni poti, bi zadel že leta nazaj in obogatel! Poleg tega pa se slej kot prej nakdejo posamezniki ki razvijejo odpornost, in tudi HIV tukaj ni izjema.

Navedeno je, da naj bil virus HIV bolj podoben mešanici govejega levkemičnega virusa in ovčjega virusa VISNA, kakor pa virusu iz opic. Kakšen dokaz pa je to? Prepričana sem da bi za večino virusov in drugih živih bitij našli kombinacijo dveh drugih predstavnikov, ki sta ji podobni. Npr. da je tiger bolj podoben mešanici med volkom in antilopo kot pa mački 

Nemogoče je, da bi virus preskočil iz ene na drugo vrsto. Pa smo tu. Če je to nemogoče, kako pa je potem delovala evolucija? Kako je pa potem sploh mogoče, da sta se človek in opica razvila iz skupnega prednika? In kako je sploh mogoče da se je razvilo življenje? Ali pa spet to v naravi ni bilo mogoče in je to dokaz da je imel nekakšen bog prste vmes??? Ne toliko desetletij nazaj je ravno podobno razmišljanje veljalo za dokaz da bog obstaja. Dokler ni prišel Darwin…

Točno kdaj naj bi prišlo do pojava virusa HIV je še vedno dilema v krogih znanstvenikov. Se pa vedno bolj pojavlja ta datum nekje med 1920 do 1960. Kar je nekako logično tudi glede na to, da so prvi pojavi bolezni datirani okrog 1974. Pa ne mislit, da so odkrili kar prvega ki se je okužil s HIV in nato zbolel! Bolezen je namreč dokaj nespecifična po zunanjih znakih sodeč, da bi lahko že kar prve resnične primere povezali med seboj. Ampak zakaj pa se je potem šele v zadnjih letih tako razširil, če bi se naj pojavil že tako hitro? Čisto možno je, da je bil tudi človeški faktor vmes. Velikokrat je omenjeno, da bi naj bilo za širjenje krivo cepljenje proti hepatitisu B, črnim kozam, poliomielitisu. V cepivo bi naj torej dali ta umetno narejen virus in okužili populacijo. Tudi v znanstvenih člankih se pogosto pojavlja dilema širjenja s cepivom, ampak v popolnoma drugi luči. Dolgo so obstajale domneve, da naj bi po pomoti prišlo do okužitve cepiva z virusom HIV ali z virusom SIV. SIV je virus podoben HIV-u, ki je razširjen med opicami. Če bi prišlo do apliciranja tega virusa v človeško populacijo množično s cepivom, bi lahko virus mutiral do te mere, da govorimo o HIV. Ampak kasnejši članki in raziskave so tudi teorijo zanesljivo ovrgle.

Večji pomen je verjetno imelo širjenje virusa HIV kot posledica uporabljanja nesterilnih igel, vemo pa, da se prenaša preko krvi. Zaradi istega problema so bili bolj na udaru tudi narkomani.

Podrobne molekularne raziskave pa tudi lahko raziskovalca privedejo nazaj, do izvora oz. do prednika virusa HIV. In natanko to so tudi naredili. In uganite, kam jih je pot pripeljala? Do virusa SIV, in to le do določenih sevov. Bolj natančno je to razloženo v drugem članku, ki je priložen. Dokazano je torej s priznanimi molekularnimi, filogenetskimi metodami (tista opisana v članku ni osamljena), da sta si virusa HIV-1 in HIV-2 toliko različna, da izhajata iz dveh različnih SIV linij, celo iz različnih opic. In sicer HIV-1 iz SIV-cpz, ter HIV-2 iz SIV-sm. Do preskoka bi naj prišlo večkrat in sicer vsi dokazi vodijo v Afriko. V podsaharski Afriki je namreč opažena največja stopnja infekcije in tudi med virusi ki tam prevladujejo vlada veliko večja raznolikost kot drugod. To vse kaže na to, da je virus tam že dlje časa razširjen.

To naj bo za zdaj dovolj, vi pa sami presodite ali boste verjeli znanstvenim dokazom ali nekim neznanstvenim trditvam, ki so tako skrivnostne, da pač ni potrebnih dokazov… Ni lažjega kot zvalit krivdo na nekoga, saj se tako ni treba poglobiti v resne znanstvene razprave in preštudirati tudi nekaj virologije in mikrobiologije.

http://www.journals.royalsoc.ac.uk/medi ... gcvb7x.pdf

http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/conte ... 20/12/1986

LP

Odgovori