Analogni računalniki

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
tjasa_16
Prispevkov: 3
Pridružen: 20.12.2005 21:53

Analogni računalniki

Odgovor Napisal/-a tjasa_16 »

Z profesorjem za informatiko sem se skregala glede analognih in digitalnih računalnikih. Na testu sem obkrožila da obstajajo oboji ampak on si trdi da tega mi nismo spoznavali in da bi mogla obkrožit samo digitalne računalnike. :? zdaj pa ker mi manjka ena točka do pet je reko da mu morem utemeljit da obstajajo analogni računalniki :shock: zato vas prosim da če ve kdo kaj zanimivega o analognih računalnikih da mi sporoči ....

obupana :(

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Analogni računalniki

Odgovor Napisal/-a GJ »

tjasa_16 napisal/-a:Z profesorjem za informatiko sem se skregala glede analognih in digitalnih računalnikih. Na testu sem obkrožila da obstajajo oboji ampak on si trdi da tega mi nismo spoznavali in da bi mogla obkrožit samo digitalne računalnike. :? zdaj pa ker mi manjka ena točka do pet je reko da mu morem utemeljit da obstajajo analogni računalniki :shock: zato vas prosim da če ve kdo kaj zanimivega o analognih računalnikih da mi sporoči ....

obupana :(

Draga obupana tjasa_16..

Če odtipkaš v iskalnik 'najsi.si' Analogni računalniki, boš dobila cel kup zadetkov..

PRIMER: http://www.najdi.si/search.jsp?q=analog ... 8Dunalniki

Ma najdeš vse od logaritmičnih računal, imenovali smo (no ja jaz ne več) jih kar po nemško rechenschieber. Pa do elektonskih sklopov katerim so osnova tranzistorji. Oziroma kasneje specialna integrirana vezja namenjena prav za analogno računanje imenovana operacijski ojačevalniki (operational ampilifier) kot so LM358, uA741..

Če pa kaj čisto določenega ne veš, pa le vrašaj..

Uspešno iskanje želim..

Uporabniški avatar
sstone
Prispevkov: 180
Pridružen: 30.11.2004 0:05

Odgovor Napisal/-a sstone »

Če je bilo zastavljeni kateri obstajajo si prav odgovorila in ni kej utemeljevat, če bi blo vprašanje katere ste jemali pol pa je druga zgodba :D

Sicer pa je profe treba poslušat(bolj ali manj) :D, napišeš par primerov analogcev in zakaj so se uporablali pa bo.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Ali ni abak (tista rešetka s kroglicami za otroke) analogni računalnik?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Mislim da ni pametno mesati izrazov "racunalo,kalkulator" z "racunalnik". Abakus je le orodje, pripomocek, ki ne procesira signala. Mehanicni kalkulator je prvi sestavil Pascal v 17. stoletju. Za pravi racunalnik (turingov stroj) pa mislim da je bil sele v 20. stoletju :? So pa vse to digitalni racunalniki, cetudi so mehanski. Da bi racunalnik deloval na analognem principu se nisem slisal, v splosnejsem pa lahko sem stejemo nevronske mreze(lab. gojene), lahko pa tudi vsake mozgane. Ce bi racunalniki delovali na analognem principu bi imeli veliko tezav z determinizmom (veliko hroscev)... tako da menim da ima v veliki meri ta profesor informatike prav. 8)

Primer mehanskega racunalnika:
Z1 na wiki

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

Aniviller napisal/-a: Da bi računalnik deloval na analognem principu se nisem slisal..
No, no saj ni tako hudo..
Zgodovina je takšna, da so najprej bili razviti analogni računalniki, gledano seveda s stališča polprevodniške tehnologije.

Prvi mikroprocesor (eno samo integrirano vezje) je bil štiri bitni Intel 4004. :D Njegova proizvodna je stekla daljnega leta 1971.
Pred njim pa je kraljevala analogna tehnika.
Analogni računalniki se po konstrukciji povsem razlikujejo od digitalnih. Osnovna razlika je, da niso programabilni. Nimajo spominskih celic v smisli RAM, ROM, FLASH, EEPROM.. Njihov osnovni čelen so operacijski ojačevalci, ki lahko izvajajo osnovne matematične funkcije kot so seštevanje, odštevanje, množenje, deljenje, logaritmiranje, integriranje itd. Nalogo začasnega spomina ponavadi vršijo kondenzatorji. Nastavljive parametre pa nastavljamo s potenciometri.

Konec koncev je tudi lunarni modul Apollo vseboval analogni računalnik.
Vsi analogni regulatorji za potrebe krmilno industrijske tehnike so preprosti analogni računalniki in teh je še danes zelo veliko delujočih..

Je pa res, da je veda o analognih računalnikih v zatonu. Nekdaj zelo znane tovarne, kot je bila recimo PMI so propadle oziroma so jih pokupili drugi ali pa so se prestrukturirale kot recimo še vedno v samem vrhu polprevodniške tehnologije Analog Devices.

Lahko noč..

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Z vsem tem se strinjam. Vendar tem napravam tezko recemo racunalnik, saj je bistvo racunalnika njegova programabilnost in univerzalnost. Po tej logiki je vsako namensko vezje ze racunalnik. Tako vendar ne gre...

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Prof dr. Jure Zupan (trenutno minister) je imel pred kratkim predavanje o mehanskih računalnikih, kot jih je imenoval.

Opis predavanja:

Od rovaša do Curte - kratka zgodovina mehanskih računalnikov.
Podana bo kratka zgodovina mehanskih računalnikov od rovaša, abakusa, Napierovih kosti, preko Schickardovega računala in Pascaline do logaritemskih računal, adiatorja in Curte, čudeža fine mehanike, ki je svojemu izumitelju s tem, da ko ga je konstruiral v Buchenwaldu, rešil ivljenje. V predavanju bodo diskutirane nekatere nujne matematične in mehanske lastnosti mehanskih računalnikov, ki jih je bilo potrebno domisliti, da so bili ti stroji lahko konstruirani. Zaradi izjemne zanimivosti in posebnosti življenske poti izumitelja Curte, Kurta Herzstarka, bo njegov življenjepis podan nekoliko bolj natančno. Prav tako bo prikazana simulacija računanja s Curto.


Tako, da kar pogumno pred profesorja Tjaša! :D

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

Aniviller napisal/-a:Z vsem tem se strinjam. Vendar tem napravam tezko recemo racunalnik, saj je bistvo racunalnika njegova programabilnost in univerzalnost. Po tej logiki je vsako namensko vezje ze racunalnik. Tako vendar ne gre...
Saj te razumem kaj te moti.. Vendar boš moral spremeniti svoje mnenje..
Programabilnost ni osnovna lastnost računalnikov in to je to kar te moti.

Za neko splošno potrditev ti citiram 'Veliki splošni leksikon' od DZS:
Veliki splošni leksikon DZS napisal/-a: Pri nekaterih računsko nadvse zahtevnih znanstveno tehničnih preblemih (naprimer reševanje diferencialnih enačb), kjer ni potrebna prevelika natančnost delno še uporabljajo analogne računalnike, pri katerih so vhodne količine izražene kot spremenljive vhodne napetosti (lahko tudi tok). Pri nekaterih nalogah so analogni računalniki bistveno hitrejši kakor digitalni...
Tjaša ima povsem prav in lahko povsem zasluženo zahteva višjo oceno.
Mislim, da to dobro ve tudi njen profesor, vendar ga Tjaša še ni uspela uspešno prepričati..:D

Lep dan želim še napre..

tjasa_16
Prispevkov: 3
Pridružen: 20.12.2005 21:53

Odgovor Napisal/-a tjasa_16 »

kaj mi lahko kateri pove kje v sloveniji se uporablajo anaglogni računalniki oz. v kateri stroki ...

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

tjasa_16 napisal/-a:kaj mi lahko kateri pove kje v sloveniji se uporablajo anaglogni računalniki oz. v kateri stroki ...
Uporabljajo se v KRT (krmilno regulacijski tehniki).
Predvsem ogrevanje, hlajenje, priprava sanitarne vode itd.

Klasični analogni regulatorji povsem slovenskega izvora in se še vedno uporabljajo prav zaradi svoje prijaznosti do uporabnika, je družina regulatorjev S300.

Prvotno so bili razviti (no ja delno prekopirani) v tovarni IMP Trata, pred več kot tridesetimi leti. Danes jih še vedno izdeluje MI elektronika prodaja pa jih firma ANITON. Narejeno je bilo preko milijon takšnih regulatorjev, ki še vedno odlično delujejo na raznih koncih sveta.

Še link na enega izmed članov družine S300: http://www.aniton.si/text/13446211-478.html

Večina regulatorjev družine S300 je sestavljena na osnovi operacijskega ojačevalnika uA741. Regulatorji so tako tipa P kot tudi PI.


Lep dan želim..

Bojan
Prispevkov: 1
Pridružen: 24.2.2006 19:06
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bojan »

Nekaj odgovorov si že dobila. Jaz bi omenil še [b]Nevronske mreže[/b]. To so naprave narejene po vzoru možganov. Nevronske mreže rešijo nekatere probleme bolje kot digitalni računalnik. Poglej tudi na [b]Wikipedijo[/b]. Pa ne bodi groba z mojim kolegom. :D

LP

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Slisal sem, da je eden izmed znantvenikov dejal, da je najvecja napaka clovestva, da je izumil digitalni racunalnik, ker je to korak nazaj pri upravljanju s podatki! Za upravlanje z informacijami sploh racunanje z analognim nacinom potrebujemo mnogo manj prekladanja informacij.
Tudi cloveski mozgani so narejeni analogno!
Plus tega, ce se vam na kaseti (ki je nalogni zapis) strga ttak, ga samo zalimate skupaj in izgubite 1 s posnetka, ce pa se vam cd pokne in izgubite en sam bit podatkov so vsi podatki v tistem filu zanic!

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

MAVER|CK napisal/-a:Slisal sem, da je eden izmed znantvenikov dejal, da je najvecja napaka clovestva, da je izumil digitalni racunalnik, ker je to korak nazaj pri upravljanju s podatki! Za upravlanje z informacijami sploh racunanje z analognim nacinom potrebujemo mnogo manj prekladanja informacij.
Glede na to, da danes skoraj celotna IT stoji na digitalnih sistemih mislim, da je ta trditev precej pretirana.
MAVER|CK napisal/-a:Plus tega, ce se vam na kaseti (ki je nalogni zapis) strga ttak, ga samo zalimate skupaj in izgubite 1 s posnetka, ce pa se vam cd pokne in izgubite en sam bit podatkov so vsi podatki v tistem filu zanic!
Kar seveda ni res. Pač odvisno od vrste zapisa. Če pogledamo digitalni zapis zvoka torej o kasični wav formatu vidimo, da je ta precej robusten in so napake dovoljene. Če pride do napaka na nosilcu informacije, bo sledila tišina oziroma prasketanje, odvisno kako je narejen program za predvajane. Je pa seveda zelo odvisno kateri bit se spremeni. Tako, da včasih potrebujemo posebne programske algoritme, ki zapis normalizirjo v mejah mogočega.

Lep večer želim..

Odgovori