Stvarjenje sveta

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
osf
Prispevkov: 1080
Pridružen: 3.8.2015 15:30

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a osf »

Roman napisal/-a:
2.6.2017 8:53
osf napisal/-a:
1.6.2017 22:58
Zelo slabo.
Po katerih kriterijih?
Vprašanje kako? ne daje odgovorov glede vzrokov.
Kisik se veže z vsemi atomi brez večjih težav: kako ali zakaj?
Pustimo odgovor zakaj se veže, itak elektronska konfiguracija mi ni všeč.
Če bi se pred sto leti vprašali zakaj deluje radijo, bi danes imeli več odgovorov.
Verjamem, da se je tudi to kdo vprašal. Obstaja edini možni odgovor: ker narava tako deluje. Na vprašanje, kako deluje narava, pa se trudi odgovarjati znanost. Ne verjamem, da postavlja radio (brez j) še kakšno neodgovorjeno vprašanje.
Zaradi tistega 'kdo', imamo delne odgovore, ki razčistijo pojme glede valov.
Kaj pa ima narava s tem? Ah, ja, hertzi...
Tako je važno znati zakaj se kamen drži skupaj.
Odgovor je isti kot zgoraj. Skupaj pa ga držijo kemijske vezi oziroma štiri osnovne sile.
Zanimivo, katere štiri osnovne sile?
Ni važno, če se udeležiš pogovora, ga tudi dostojno zaključiš.
Kaj še želiš slišati od mene?
Določi ti.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
27.5.2017 15:09
bargo napisal/-a:
27.5.2017 11:51
Če se dobro spomnim stojiš na stališču: "Ljudje smo obsedeni s pomeni."?
Zakaj stališče? To je očitno dejstvo.
in če tako, sledi:
Ne sledi.
Seveda sledi in ker ne slediš moram pač osvetliti še nekaj sledi. :wink:
Roman napisal/-a:
Vidiš, v kamnu je že skrit pomen.
Ne, v kamnu ni nobenega pomena. Pomen si izmišljujejo tisti, ki so od pomena obsedeni. Del skale, njegovi atomi, vse to ni pomen kamna.
Tale odvojen kupček, smo vendar mi poimenovali kamen, nato smo ga z našo domišljijo razstavili na atome v abstrakten svetu, da bi preverili našo idejo in seveda domišljijo in veš kaj, presenetili smo sami sebe, saj smo ugotovili, da lahko celo razstavimo atome, ki jih pred tem ni bilo mogoče razstaviti.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:Včasih je cigara samo cigara.
Ja, in to ni njen pomen.
Vidiš, pomeni so obrnjeni k nam saj smo jih sami ustvarili, a ne?
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:Po drugi strani pa, te spomnim še na Libeta.
Zakaj pa? Kakšno zvezo ima to s kakim pomenom? Libet samo utemeljeno ugotavlja, da je svobodna volja vprašljiv pojem.
Libert je del neke davno začete verige, ki pač preverja našo domišljijo in interpretacija teh njegovih dejstev, kot praviš TI, je samo del naše radovednosti, želje po vedeti.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:Torej, tvoja ugotovitev "Kdo bi vedel." in ne vprašanje, "Kdo bi vedel?" je globja, kot je videti na prvi pogled, a ne?
Hočeš reči, da ima globlji pomen? Vidiš, kam te pripelje obsedenost?
Veš, Albert se spet reži vendar to ti ni všeč in bom zamolčal njegovo izjavo ter raje uporabil Vojka, ki je izvolil napisati:

Nitka iz Čudeži in znanost

Bargo: Ne pretiravaj, sprva moraš priznati Jezusa kot zgodovinsko osebo ali pa mogoče osmisliti tole tvoje izvajanje/stališče:
Cilja si ne izmisliš, cilj JE. V genih naše vrste je radovednost in želja po spoznanju vsega (tudi za ceno izgona iz raja!)...

Vojko: To ne bi smelo biti pretežko.
Cilj (pa ne v teleološkem ampak v evolucijskem smislu!) je vse večje prilagajanje nenehno spreminjajočemu okolju, ergo veliko potomcev, ergo več genov v genskem poolu. To je veljalo dosledno dokler se ni pojavil najbolj 'nespecializirani specialist' ali če hočeš: specialist za nespecializacijo – H.s.s.
...
Ta vzorec se je ponavljal do pojava naše vrste. Naša vrsta je najbolj nespecializirana vrsta, saj je prilagojena na skoraj vse biotope.
Pa to ni glavna poanta! Glavna sprememba je zamenjava temeljne evolucijske paradigme: človek je začel prilagajati okolje sebi.
Rock: V čem je razlika?

Vojko: Razlika je približno takšna kot med dnevom in nočjo. Teleologija je nauk poenostavljeno - ki svet dojema skozi sistem razmerij med sredstvi in namenom (ciljem). Tipičen primer takšnega gledanja so religiozna gledanja: človeka (in sploh vesolje) je bog ustvaril z določenim namenom (ciljem).

Teleologija je nauk poenostavljeno - ki svet dojema skozi sistem razmerij med sredstvi in namenom (ciljem). Tipičen primer takšnega gledanja so religiozna gledanja: človeka (in sploh vesolje) je bog ustvaril z določenim namenom (ciljem).

Na prvi pogled (pred-darvinistični pogled) se zdi, da tudi v evoluciji vlada neka biološka teleologija. Biološka funkcija čudnega poskakovanja (angl. stotting) antilop bi naj bila namenjena sporočanju plenilcu, da so bile opažene. Oči orla bi naj bile prirejene za ostro opazovanje z višine. Hidrodinamična oblika rib-roparic bi naj imela namen prehiteti plen, ipd.

Slika

Seveda v vsem tem ni nobenega 'namena': evolucijska prilagoditev je a posteriori rezultat, ne pa a priori zasledovanje nekega cilja. Prilagoditve, o katerih sem navajal primere spredaj, so lastnosti organizmov, ki so posledica naravne selekcije, ker pač opravljajo določene funkcije in tako povečujejo svoj reproduktivni uspeh.
Torej, s teleološkega vidika je evolucija slepa in nima nobenega vnaprej določenega namena (cilja).

Bargo: Evolucija je ohranjanja življenja, kar je njen prvi cilj, kar implicitno že sam ugotavljaš. Namreč, vse od pojava življenja se le to ohranja. 8) Torej gre za neverjeten uspeh, proces ohranjanja je pripeljal do zavedanja, samozavedanja in celo poimenovanja tega dogajanja evoLucija, kar je itak čudež (po tvoji definiciji iz uvoda?! ) ali pa posledica neučinkovitosti kerubov, kakor vzameš. :wink:

Ostalo spada v temo "X" ali kot parabola po lordu Kelvinu: "There is nothing new to be discovered in physics now, All that remains is more and more precise measurement."

Zvenelo je tako logično, samo tako mimo, da bolj ne more biti. "Meriš, da izgubiš" pravi Bargo in lord Klevin zardeva.


Vojko: V petek, 27.4.1900, je lord Kelvin imel govor z naslovom:"Oblaki devetnajstega stoletja nad dinamično teorijo toplote in svetlobe«, ki ga je začel takole:
»The beauty and clearness of the dynamical theory, which asserts heat and light to be modes of motion, is at present obscured by two clouds.«

Dva oblačka, o katerih je govoril Kelvin, sta bila seveda nezmožnost zaznati svetlobni eter (negativen izid Michelson-Morleyevega poskusa in razumevanje sevanja črnega telesa (ultravijolična katastrofa).

Trdno je verjel, da bo z odstranitvijo teh dveh oblačkov konec fizike, ki bo le še 'zbiranje znamk'. Napori pri odstranjevanju teh oblačkov pa so prenovili fiziko v temelju.
Dobili smo dve teoriji, ki še danes opisujeta vesolje: Einsteinovo teorijo relativnost in kvantno mehaniko. Ti dve pa sta zakrili nebo z novimi črnimi oblaki: kvantno gravitacijo, nelokalnostjo, majhna vrednost kozmološke konstante, temna energija in materija.

Tako je Kelvin zažgal hišo, da bi si prižgal cigaro ...
:wink:

Vojko, vidiš, kako odlično je bilo tole, kaj ne? :lol:

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

osf napisal/-a:
2.6.2017 23:15
Vprašanje kako? ne daje odgovorov glede vzrokov.
Natančno tako. Znanost ne daje odgovorov o vzrokih. Ampak, če pošteno pomisliš, tudi druge vede teh odgovorov ne dajejo.
Kisik se veže z vsemi atomi brez večjih težav: kako ali zakaj?
Zgradba kisikovega atoma ga sili v spajanje.
Pustimo odgovor zakaj se veže, itak elektronska konfiguracija mi ni všeč.
Narava se ne ozira na to, kaj je tebi všeč.
Zaradi tistega 'kdo', imamo delne odgovore, ki razčistijo pojme glede valov.
O tem smo se na Kvarkadabri že razpisali. Ne moremo vedeti, zakaj je narava takšna, kakršna je. Lahko pa veliko izvemo o tem, kakšna je.
Kaj pa ima narava s tem? Ah, ja, hertzi...
Ne. Hertzi so samo enota za nihanje. Potem bi moral napisati tudi: Ah, ja, metri, litri, amperi, ...
Zanimivo, katere štiri osnovne sile?
https://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_interaction
Določi ti.
Kakšen odgovor pa je to? Ne morem jaz določiti, kaj želiš ti slišati od mene.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
5.6.2017 7:03
bargo napisal/-a:
4.6.2017 21:06
Roman napisal/-a:
4.6.2017 15:57
Zakaj enačiš vesolje s spoznanji o vesolju?
Saj ga ne, ravno nasprotno. Vse te galaksije so zunaj že dolgo časa preden smo mi bili sposobni ugotoviti, da jih je dejansko več kot ena sama. Drugače pa velja, da je vsa naša empirika zbrana lokalno in mi smo tisti nadobudneži, ki jo raztegujemo globalno. :wink:
No, to je že bolje, uvedel si pojem empirike, ki ni vesolje.
Kaj pa loči empiriko od vesolja? :roll:
Roman napisal/-a: Veš, zelo težko iz tvojega pisanja presodim, kaj misliš tako, kot si zapisal, kaj pa misliš drugače, kakor se potem velikokrat izkaže. Svetujem ti, da v izogib nesporazumom že prvič napišeš tako, kot misliš.
hm. Se spomniš debate o pi-ju?


Nitka 2012 iz Čudeži in znanost
Točno tako, v času kreiranja so vsi večji, kasneje se šele pokaže resnica, da ni ravno tako. Vse se spreminja in to naj bo primer procesa, ki pokaže, da imaš lahko trenutno prav, vendar se kasneje pokaže, da si imel narobe. No, podan je primer, kjer imaš prav ravno v polovici primerov!
Roman napisal/-a:
Bargo napisal/-a:
Roman napisal/-a:Zakaj enačiš preiskovalca s preiskovancem?
To pa je druga viža. Saj se spomniš, da je narava vse kar je in tako pride, da smo tudi mi samo del narave, torej tisti del, ki preiskuje hkrati tudi sebe.
Zakaj sprašuješ, če se spomnim? Jaz ves čas tako trdim.
Bargo napisal/-a:Navidezna izločitev, nas iz narave, je samo utvara, kar je sicer učinkovita in koristna strategija vendar kljub temu samo utvara.
Ne gre za utvaro, ampak za metodo. Popolnoma jasno je, da smo del narave, popolnoma jasno pa tudi je, da se mora opazovalec, če hoče priti do relevantnega spoznanja, oddaljiti od opazovanca tudi v primeru, ko gre za njega samega.
No ja, za to vrsto oddaljevanja opazovalca od opazovanca poskrbi narava kar sama, namreč, vsako jutro lahko opazuješ sebe v ogledalu pa vendar se ne moreš videti tam, ker te pač ni. 8)

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
6.6.2017 8:53
Kaj pa loči empiriko od vesolja?
Prvo ustvarja človek.
Se spomniš debate o pi-ju?
Ja. V precej neumne reči si me poskušal prepričati.
No ja, za to vrsto oddaljevanja opazovalca od opazovanca poskrbi narava kar sama, namreč, vsako jutro lahko opazuješ sebe v ogledalu
Ogledalo je izdelek narave?
pa vendar se ne moreš videti tam, ker te pač ni.
Brezvezno premetavanje besed. V tem si mojster.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
6.6.2017 13:50
bargo napisal/-a:
6.6.2017 8:53
Kaj pa loči empiriko od vesolja?
Prvo ustvarja človek.
Ja, pa saj je človeka ustvarila narava.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:Se spomniš debate o pi-ju?
Ja. V precej neumne reči si me poskušal prepričati.
Sploh te nisem prepričeval, sem in še zmeraj dvomim, da lahko izbereš število pi. Vidiš dvomim v tvojo vero. :lol:
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: No ja, za to vrsto oddaljevanja opazovalca od opazovanca poskrbi narava kar sama, namreč, vsako jutro lahko opazuješ sebe v ogledalu
Ogledalo je izdelek narave?
Seveda, pa ja ni nadnaravno ogledalo? Lahko se vidiš tudi v vodi, če imaš probleme z ogledalom.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: pa vendar se ne moreš videti tam, ker te pač ni.
Brezvezno premetavanje besed. V tem si mojster.
Dejstvo je da te tam ni in tudi veš ne, kje sploh si čeprav verjetno misliš, da si skrit nekje za kožo ali ne daj bože, da si skrit za oblačili. :D Točnost in natančnost izražanja pač zahteva svoj davek. :wink:

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
6.6.2017 16:08
Roman napisal/-a:
6.6.2017 13:50
bargo napisal/-a:
6.6.2017 8:53
Kaj pa loči empiriko od vesolja?
Prvo ustvarja človek.
Ja, pa saj je človeka ustvarila narava.
Ustvarjanje ni tranzitivna relacija.
Sploh te nisem prepričeval
Tako te je bilo brati.
sem in še zmeraj dvomim, da lahko izbereš število pi.
Ne spominjam se, da bi šlo za izbiranje. Tvoj predlog je bil, da je pi proces, moj pa, da je realno število z vsemi neskončno mnogo decimalnimi mesti (pač glede na izbrano številsko osnovo, če boš hotel komplicirati) defnirano kot razmerje med obsegom in premerom kroga.
Vidiš dvomim v tvojo vero.
Mojo vero lahko mirno pustiš pri miru. Nič hudega ti ni storila.
Lahko se vidiš tudi v vodi, če imaš probleme z ogledalom.
Kako predvidljivo. Še dobro, da si pozabil, da si me postavil zjutraj pred ogledalo.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:pa vendar se ne moreš videti tam, ker te pač ni.
Brezvezno premetavanje besed. V tem si mojster.
Dejstvo je da te tam ni in tudi veš ne, kje sploh si čeprav verjetno misliš, da si skrit nekje za kožo ali ne daj bože, da si skrit za oblačili.
Ja, saj pravim, brezvezno premetavanje besed.
Točnost in natančnost izražanja pač zahteva svoj davek.
Uporabi torej ogledalo in plačaj davek.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
6.6.2017 19:13
bargo napisal/-a:
6.6.2017 16:08
Roman napisal/-a:
6.6.2017 13:50
Prvo ustvarja človek.
Ja, pa saj je človeka ustvarila narava.
Ustvarjanje ni tranzitivna relacija.
Narava je ustvarila človeka in človek je ustvaril pojme, med drugimi tudi pojem empirike, pri čemer pojem empirike ni vesolje in naj bi veljalo, da ustvarjanje ni tranzitivna relacija, sem pravilno povzel?
Roman, še zmeraj ne razumem, kako si prišel do trditve "ustvarjanje ni tranzitivna relacija", ki bi potem šla tako: Narava je ustvarila pojme! Seveda kaj drugega pa bi ustvarilo pojme, kot narava? :shock:
Roman napisal/-a:
Sploh te nisem prepričeval
Tako te je bilo brati.
sem in še zmeraj dvomim, da lahko izbereš število pi.
Ne spominjam se, da bi šlo za izbiranje. Tvoj predlog je bil, da je pi proces, moj pa, da je realno število z vsemi neskončno mnogo decimalnimi mesti (pač glede na izbrano številsko osnovo, če boš hotel komplicirati) defnirano kot razmerje med obsegom in premerom kroga.
No, glede spomina nimava problema, nitke rešujejo te vrste problemov vendar ni pomembno. "Z vsemi neskončno mnogimi mesti" praviš, pri čemer pi ni proces in da ni šlo za izbiranje, prav. KAKO pa boš vsa ta neskončno mnoga decimalna mesta predstavil, recimo meni, v končnem času? :roll:
Roman napisal/-a:
Vidiš dvomim v tvojo vero.
Mojo vero lahko mirno pustiš pri miru. Nič hudega ti ni storila.
Veš, če bi bila samo tvoja me ne bi ganila tako pa je tudi na nek način moja in to je problem. :wink:
Roman napisal/-a:
Lahko se vidiš tudi v vodi, če imaš probleme z ogledalom.
Kako predvidljivo. Še dobro, da si pozabil, da si me postavil zjutraj pred ogledalo.
Seveda zjutraj, kdaj pa in to da te tam ni, ni bila mišljena kopalnica temveč TI, ki nisi v odsevu, bodisi ogledala, vode ali česa kar pač odbija valove. :) Vendar bistvo je itak, da ne veš kje si, ali pač?
Roman napisal/-a:
Točnost in natančnost izražanja pač zahteva svoj davek.
Uporabi torej ogledalo in plačaj davek.
Plačam lahko kakšno pijačo in še jedačo, če bo potrebno, z veseljem, svobodno, da se razumemo. :wink:

osf
Prispevkov: 1080
Pridružen: 3.8.2015 15:30

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a osf »

Roman napisal/-a:
4.6.2017 16:12
osf napisal/-a:
2.6.2017 23:15
Vprašanje kako? ne daje odgovorov glede vzrokov.
Natančno tako. Znanost ne daje odgovorov o vzrokih. Ampak, če pošteno pomisliš, tudi druge vede teh odgovorov ne dajejo.
Pozabil si na alkimiste, čeprav ne mislim na človeka.
Kisik se veže z vsemi atomi brez večjih težav: kako ali zakaj?
Zgradba kisikovega atoma ga sili v spajanje.
Naj velja, z ostalimi y bom uporabljal tako izražanje, če me bo kdo spomnil.
Pustimo odgovor zakaj se veže, itak elektronska konfiguracija mi ni všeč.
Narava se ne ozira na to, kaj je tebi všeč.
Mi ni všeč pomeni, sarkastično, da dvomim glede elektronske konfiguracije.
Vprašajmo se raje, kaj je naravi (skupku bitij) všeč.

Zaradi tistega 'kdo', imamo delne odgovore, ki razčistijo pojme glede valov.
O tem smo se na Kvarkadabri že razpisali. Ne moremo vedeti, zakaj je narava takšna, kakršna je. Lahko pa veliko izvemo o tem, kakšna je.
Sledimo pojavom, ki so izoblikovali naravo, dovoli nekaterim, da se vprašajo 'zakaj'.
Kaj pa ima narava s tem? Ah, ja, hertzi...
Ne. Hertzi so samo enota za nihanje. Potem bi moral napisati tudi: Ah, ja, metri, litri, amperi, ...
Primer: danes sem vibracijsko uravnovešen, kaj imajo metri in litri s tem ne znam...... ...morda litri...
Zanimivo, katere štiri osnovne sile?
https://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_interaction
Sem pogan glede gravitacije in energije.
Je to prekršek?
Določi ti.
Kakšen odgovor pa je to? Ne morem jaz določiti, kaj želiš ti slišati od mene.
Želim odgovore, ki so sad tvoje ustvarjalnosti, zakaj naj bi omejil tvoje ideje?
Izrazi tvoje vzorčne kote, dokler ti je na voljo.

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
6.6.2017 20:42
Narava je ustvarila človeka
Samo, če si privoščiš veliko pesniške svobode.
človek je ustvaril pojme
Tu je sicer potrebno manj pesniške svobode, a še vedno.
sem pravilno povzel?
Če upoštevamo, kajpak, precejšnjo mero pesniške svobode.
ustvarjanje ni tranzitivna relacija
Za hec poglejva takole: oče in mati sta ustvarila tebe, ti in tvoja žena sta ustvarila vajine otroke. Boš dejal, da sta tvoja starša ustvarila tvoje otroke? Do kam lahko sega pesniška svoboda?
Seveda kaj drugega pa bi ustvarilo pojme, kot narava?
Do kam lahko sega pesniška svoboda?
KAKO pa boš vsa ta neskončno mnoga decimalna mesta predstavil, recimo meni, v končnem času?
Zakaj bi to bilo potrebno? Nikoli nisem trdil, da je to sploh možno. Ampak problem je drugje. Ti govoriš enkrat o realnem številu pi, drugič pa o (seveda delni) numerični predstavitvi tega števila, in se delaš, kakor da gre za isto stvar. To je pač zloraba pesniške svobode.
Veš, če bi bila samo tvoja me ne bi ganila tako pa je tudi na nek način moja in to je problem.
S svojo vero boš pač moral sam opraviti.
Vendar bistvo je itak, da ne veš kje si, ali pač?
Napačna trditev verjetno ne more pomeniti bistva česarkoli.
Točnost in natančnost izražanja pač zahteva svoj davek.
Ja, odrekanje pesniške svobode.

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

osf napisal/-a:
6.6.2017 22:20
Pozabil si na alkimiste, čeprav ne mislim na človeka.
Alkimisti niso ljudje? Kaj pa so? In kakšne odgovore naj bi dajali alkimisti?
Mi ni všeč pomeni, sarkastično, da dvomim glede elektronske konfiguracije.
Prav. Dvom je koristen, če nisi njegov ujetnik.
Vprašajmo se raje, kaj je naravi (skupku bitij) všeč.
Za to, da ti je nekaj všeč, ni dovolj, da bivaš.
Sledimo pojavom, ki so izoblikovali naravo, dovoli nekaterim, da se vprašajo 'zakaj'.
Od kod vendar tak poziv? Kdorkoli se lahko karkoli vpraša, nikomur ne morem in ne želim tega preprečiti. Tudi ne morem preprečiti, da si odgovore preprosto izmisli.
Primer: danes sem vibracijsko uravnovešen
O kakšnih vibracijah govoriš? Kaj vibrira?
kaj imajo metri in litri s tem ne znam...... ...morda litri...
Očitno litri. Ampak, kaj vendar vibrira?
Sem pogan glede gravitacije in energije.
Res? V katere bogove pa verjameš?
Je to prekršek?
Dokler ustava zagotavlja svobodo veroizpovedi, sploh ne.
Želim odgovore, ki so sad tvoje ustvarjalnosti, zakaj naj bi omejil tvoje ideje?
Ustvarjalnosti je več vrst, med drugimi umetniška in znanstvena. Tista ustvarjalnost, s katero sem se preživljal, je bolj tehničnega značaja, sadovi pa so v glavnem ostali pri delodajalcih. Pa te najbrž tudi ne bi zanimali. In sadovi današnje človeške ustvarjalnosti so posledica preteklih sadov, nikakor ni več mogoče začeti od nule in v času življenja človeškega posameznika priti do današnje stopnje znanja. Zato ti tovrstnih odgovorov ne morem dati.
Izrazi tvoje vzorčne kote, dokler ti je na voljo.
Pojasni.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
6.6.2017 22:21
bargo napisal/-a:
6.6.2017 20:42
Narava je ustvarila človeka
Samo, če si privoščiš veliko pesniške svobode.
Prav.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:človek je ustvaril pojme
Tu je sicer potrebno manj pesniške svobode, a še vedno.
Prav. :?
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: sem pravilno povzel?
Če upoštevamo, kajpak, precejšnjo mero pesniške svobode.
Da bi lahko upoštevali "pesniško svobodo" jo bo potrebno definirati in kolikor se spomnim imaš s tem težave, a ne?
Roman napisal/-a:
Roman napisal/-a:ustvarjanje ni tranzitivna relacija
Za hec poglejva takole: oče in mati sta ustvarila tebe, ti in tvoja žena sta ustvarila
vajine otroke. Boš dejal, da sta tvoja starša ustvarila tvoje otroke? Do kam lahko sega pesniška svoboda?
Seveda bom dejal, kaj pa si pričakoval drugega. Soustvarila, genetsko, kot tudi epigenetsko.
Mitohondrijska DNK pa naj bo argument s strani pesnika. :wink:
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: Seveda kaj drugega pa bi ustvarilo pojme, kot narava?
Do kam lahko sega pesniška svoboda?
Ne bi vedel, dokler ne pojasniš pomena "pesniška svoboda".
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: KAKO pa boš vsa ta neskončno mnoga decimalna mesta predstavil, recimo meni, v končnem času?
Zakaj bi to bilo potrebno? Nikoli nisem trdil, da je to sploh možno. Ampak problem je drugje. Ti govoriš enkrat o realnem številu pi, drugič pa o (seveda delni) numerični predstavitvi tega števila, in se delaš, kakor da gre za isto stvar. To je pač zloraba pesniške svobode.
Mogoče zaradi empirike. :wink: Seveda ni možno, kar veš sam. Pustiva moj govor ob strani vsaj preden ne pojasniš "pesniške svobode", ker je tukaj govora že o njeni zlorabi.
Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: Veš, če bi bila samo tvoja me ne bi ganila tako pa je tudi na nek način moja in to je problem.
S svojo vero boš pač moral sam opraviti.
Vsekakor, kot vidiš delam na tem. :wink:

Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a: Vendar bistvo je itak, da ne veš kje si, ali pač?
Napačna trditev verjetno ne more pomeniti bistva česarkoli.
Točnost in natančnost izražanja pač zahteva svoj davek.
Ja, odrekanje pesniške svobode.
Ah, spet ta "pesniška svoboda", kaj le označuje?

osf
Prispevkov: 1080
Pridružen: 3.8.2015 15:30

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a osf »

Roman napisal/-a:
6.6.2017 22:40
osf napisal/-a:
6.6.2017 22:20
Pozabil si na alkimiste, čeprav ne mislim na človeka.
Alkimisti niso ljudje? Kaj pa so? In kakšne odgovore naj bi dajali alkimisti?
Vsestranske odgovore, ki so nedostopni človeku.
Kdo so? Matematično odštej človeka od seštevanja bitij in ti bo jasno.

Primer: danes sem vibracijsko uravnovešen
O kakšnih vibracijah govoriš? Kaj vibrira?
Atomi, ki sestavljajo naše telo, so lahko vibracijsko uravnovešeni, zato se počutimo lepo.
Lahko niso vibracijsko uravnovešeni, zato se prepričamo, da se počutimo lepo.
Govorim o materialnih vibracijah in o posnemanju teh.

kaj imajo metri in litri s tem ne znam...... ...morda litri...
Očitno litri. Ampak, kaj vendar vibrira?
V tem primeru je vibracija omejena na 0, 1 Hz. Vibrira pa naša duša, ki se vrti v telesu.
Sem pogan glede gravitacije in energije.
Res? V katere bogove pa verjameš?
V tiste, ki se ne lažejo.
Ustvarjalnosti je več vrst, med drugimi umetniška in znanstvena. Tista ustvarjalnost, s katero sem se preživljal, je bolj tehničnega značaja, sadovi pa so v glavnem ostali pri delodajalcih. Pa te najbrž tudi ne bi zanimali. In sadovi današnje človeške ustvarjalnosti so posledica preteklih sadov, nikakor ni več mogoče začeti od nule in v času življenja človeškega posameznika priti do današnje stopnje znanja. Zato ti tovrstnih odgovorov ne morem dati.
Začeti zopet od nule pomeni doživeti zopet dogodke in pričakovanja, ki pričarajo sanje glede lastne prihodnosti. Življenje je matematika, kdor vzame mora vrniti, kdor podeli mora pridobiti.
Grenkemu okusu dodajamo sladkor, sladkemu okusu pa dodajamo sladkor in dobimo bombon.

Vsake nove dogodivščine se lotimo, doživimo brezčasno ekstazo. Morda se gre za zrnce neskončnosti.

Izrazi tvoje vzorčne kote, dokler ti je na voljo.
Pojasni.
Eden pravi, da opazovani kamen je lep.
Eden pravi, da opazovani kamen je grd.
Upoštevajmo, da kamen je estetsko privlačen:

kdor pravi, da je lep, menda opazuje estetiko

kdor pravi, da je grd, menda ne želi postati kamen.

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
6.6.2017 23:00
Da bi lahko upoštevali "pesniško svobodo" jo bo potrebno definirati ...
Se spet izmikaš? Pojem je že zelo dolgo časa povsem definiran. Kvečjemu bi mi lahko očital, da ga razumem malo širše. Eni definirajo pesniško svobodo kot dovoljenje, da sme pesnik z namenom ustvarjanja umetniškega vtisa do neke mere popačiti jezik. Moja razširitev vsebuje tudi pačenje dejstev.
in kolikor se spomnim imaš s tem težave, a ne?
Nobenih težav.
Seveda bom dejal, kaj pa si pričakoval drugega. Soustvarila, genetsko, kot tudi epigenetsko.
Nič drugega nisem pričakoval. Seveda posredovanje genskega materiala ni isto kot ustvarjanje, ampak tega najbrž nočeš razumeti.
Mogoče zaradi empirike.
Ah, daj no. Empirika te ne sili v enačenje dveh različnih pojmov.
S svojo vero boš pač moral sam opraviti.
Vsekakor, kot vidiš delam na tem.
Res? Kako pa se to vidi?

Roman
Prispevkov: 6448
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Stvarjenje sveta

Odgovor Napisal/-a Roman »

osf napisal/-a:
6.6.2017 23:14
Alkimisti niso ljudje? Kaj pa so? In kakšne odgovore naj bi dajali alkimisti?
Vsestranske odgovore, ki so nedostopni človeku.
Drugače rečeno, odgovorov ni, oziroma so napačni, oziroma so neuporabni.
Kdo so? Matematično odštej človeka od seštevanja bitij in ti bo jasno.
Po takšnem odgovoru mi ne more biti prav nič jasno. Je kaj jasno tebi?
Atomi, ki sestavljajo naše telo, so lahko vibracijsko uravnovešeni
Kaj pomeni, da so vibracijsko uravnovešeni. Kako so lahko vibracijsko neuravnovešeni?
zato se počutimo lepo.
To nima z vibracijami atomov nič skupnega.
Lahko niso vibracijsko uravnovešeni, zato se prepričamo, da se počutimo lepo.
Govorim o materialnih vibracijah in o posnemanju teh.
Nejasno.
Vibrira pa naša duša, ki se vrti v telesu.
Je duša iz atomov?
V katere bogove pa verjameš?
V tiste, ki se ne lažejo.
Bogov ni, torej ne morejo lagati. Laže tisti, ki trdi, da bogovi so.
Življenje je matematika, kdor vzame mora vrniti, kdor podeli mora pridobiti.
Tudi to je primer pesniške svobode. Življenje je konkretno, matematika je abstraktna, enačenje je nedopustno.
Izrazi tvoje vzorčne kote, dokler ti je na voljo.
Pojasni.
Eden pravi, da opazovani kamen je lep.
Eden pravi, da opazovani kamen je grd.
Upoštevajmo, da kamen je estetsko privlačen:

kdor pravi, da je lep, menda opazuje estetiko

kdor pravi, da je grd, menda ne želi postati kamen.
Kamen ni niti lep niti grd. Kaj so vzorčni koti? Kaj mi je na voljo?

Odgovori