Čudeži in znanost

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
osf
Prispevkov: 1092
Pridružen: 3.8.2015 15:30

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a osf »

vojko napisal/-a:
14.12.2017 23:05
osf napisal/-a:
14.12.2017 16:01
vojko napisal/-a:
14.12.2017 14:37


"Opice so nam posodile telo."

Nekaterim tudi možgane ... :lol: :lol:
Tistim, ki pravijo, da je oksitocin hormon ljubezni...
"Oxytocin is a hormone and a neurotransmitter that is involved in childbirth and breast-feeding. It is also associated with empathy, trust, sexual activity, and relationship-building.
It is sometimes referred to as the "love hormone," because levels of oxytocin increase during hugging and orgasm. It may also have benefits as a treatment for a number of conditions, including depression, anxiety, and intestinal problems.
Oxytocin: The love hormone?
In 2012, researchers reported that people in the first stages of romantic attachment had higher levels of oxytocin, compared with non-attached single people. These levels persisted for at least 6 months.

Sexual activity has been found to stimulate the release of oxytocin, and it appears to have a role in erection and orgasm. The reason for this is not fully understood, but, in women, it may be that the increased uterine motility may help sperm to reach their destination. Some have proposed a correlation between the concentration of oxytocin and the intensity of orgasm."

(MedicalNewsToday, Mon 4 September 2017)

"Oxytocin is a hormone secreted by the posterior lobe of the pituitary gland, a pea-sized structure at the base of the brain.

It's sometimes known as the "cuddle hormone" or the "love hormone," because it is released when people snuggle up or bond socially."
(LiveScienece, June 4, 2015)

"A key hormone released during sex is oxytocin, also known as the ‘cuddle hormone’. This lowers our defences and makes us trust people more, says Dr Arun Ghosh, a GP specialising in sexual health at the Spire Liverpool Hospital.

It’s also the key to bonding, as it increases levels of empathy. Women produce more of this hormone, although it’s not clear why, and this means they are more likely to let their guard down and fall in love with a man after sex."

http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... z51H7IGLMr

The Good and Bad About Oxytocin, the Love Hormone, By Deane Alban
"Oxytocin is called the love hormone, but it’s really an emotion amplifier. Learn how it affects human interaction and how to boost your oxytocin level." https://bebrainfit.com/oxytocin-love-hormone/
Itd.
itd.
itd...ad infinitum ... :lol: :lol:
Čudno, lestvica hormonov povezanih z ljubeznijo je nekam bolj dolga. Testosteron, fenetilamin, estrogeni, serotonin, dopamin, pa še nekateri...

Vse skupaj vredno nič, če ni estetike, notranje ali zunanje..

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a Roman »

Testosterón je najmočnejši androgen (moški spolni hormon), ki ga izločajo intersticijske celice v modih pod vplivom luteotropina. Uravnava rast in razvoj moških spolovil, spermatogenezo (razvoj semenčic), je odgovoren za sekundarne spolne znake, deluje anabolno.

Estrogéni
so steroidni hormoni z 18 ogljikovimi atomi, ki se sintetizirajo v jajčnikih, manj tudi v modih. Glavni predstavniki so estradiol, estron in estriol. Pri ženski uravnavajo rast in razvoj ter delovanje spolnih organov, proliferacijo sluznice endometrija, razvoj in ohranitev sekundarnih spolnih znakov ter rast maternice v nosečnosti.

Phenethylamine (PEA), also known as β-phenylethylamine (β-PEA) and 2-phenylethan-1-amine, is an organic compound, natural monoamine alkaloid, and trace amine which acts as a central nervous system stimulant in humans.

Serotonin (tudi 5-hidroksitriptamin ali 5-HT) je biogeni amin, ki ima v človeškem organizmu vlogo tkivnega hormona in živčnega prenašalca. Ime izhaja iz njegovega učinka na krvni tlak; serotonin je snov, ki se nahaja v serumu in ki vpliva na tonus krvnih žil.

To snov imenujemo tudi »hormon za srečo«, saj igra glavno kemično vlogo pri občutenju sreče. Če ga imamo dovolj, nas preveva zadovoljstvo in dobro razpoloženje. Zaradi serotonina smo bolj sproščeni in se bolje počutimo, prav tako tudi bolje spimo.

Dopamin je živčni prenašalec.

Ta nevrotransmiter poživljajoče vpliva na srce, krvni obtok in presnovo. Mobilizira lahko energijske vire telesa. Učinek: smo dejavni, živahni in dobre volje. Dopamin spodbuja mišljenje, če ga je veliko, lahko vodi tudi v prekomerno domišljijo, ki se kaže v kratkotrajnih dnevnih sanjarijah. Preveliko pomanjkanje lahko povzroča nemotiviranost, brezvoljnost, tudi čustveno praznino.

Na nek način so res tudi navedene substance povezane z ljubeznijo. Ampak razliko bi vseeon lahko opazil.
Vse skupaj vredno nič, če ni estetike, notranje ali zunanje.
Brez hormonov tudi estetike ne bi bilo.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
14.12.2017 14:35
Če moja prijateljica preveč meša, pravi, da jo kasneje boli križ ...
Pomagaj ji tako, da ji nabaviš mikser.
vojko napisal/-a: Tebi je že skoraj vse 'hecno' ... Danes nimaš več izbire (če hočeš ostati v klubu normalnih). Ni več volkodlakov, angelčkov, vil, božanstev, čudežev, palčkov, samorogov, zlatorogov (razen piva) ...
No, vse ravno ne. Seveda imaš izbiro, izbereš lahko ne običajnost, ker to kar je danes običajno je bilo včasih neobičajno.
vojko napisal/-a:
Kako da ne?! Pove skoraj vse. Ostale so samo še najbolj subtilne in ezoterične sive lise: začetek življenja, višji duševni procesi, sanje, emocije. A tudi to še pride na vrsto. Že danes poznamo hormon ljubezni – oksitocin:
Slika
Joj, vso to vedenje ti ne pomaga kaj dosti, ko te zajame življenje. Drugače povedano, informacije niso humane.
Slika
vojko napisal/-a:
Znanost opazuje zunanjost in znotraj razvija misli o zunanjosti in pri tem pozablja na notranjost, ki pravzaprav omogoča miselne procese!
Ni prav, da pozablja na 'notranjost'. Še posebej, ker so naši možgani morda le način, kako se je vesolje zavedlo samega sebe ..
Seveda ni prav in tako pride oksitocin in ostale kroglice zložene v strukture in s tem potencialno zavajanje, ker atomi pač niso kroglice in prostor ni prazen in iz nič in nič, še ti praviš, da so morale biti fluktuacije, ki jih zaznava matematika. :wink:
vojko napisal/-a:
Seveda, Janez je vendar naš, kako ti to ni jasno?!
Aha, misliš na Janšo! Zakaj ne rečeš!?
Saj, rečeš TI, ki misliš, da misliš, z mojo glavo. :lol: Veš, možgani so hecna struktura, ki te vodijo vendar lahko so lahko tudi vodeni.
vojko napisal/-a:

Here we go gain! Spet tvoj Heissenberg, ki nima nič skupnega s Heisenbergovim Wernerjem... To o povprečju si lepo postavil. Spodaj je sam kaos in vlada naključje, zgoraj v makrokozmosu pa vlada čudovit red, ki je samo rezultat poprečenja. V principu ne boš nikoli mogel vedeti, kateri atom bo razpadel v procesu spontane radioaktivnosti (drugače povedano: če opazuješ en sam atom niti približno ne moreš vedeti, kdaj bo razpadel), boš pa vedel točno, kdaj jih bo razpadlo polovico npr. v kili urana.
Roman bi dejal, če te ta delitev pomirja, kot njega, potem bodi tako vendar ti sam dobro veš, da ni tako. Meje niso prisotne, tuneliranje bodi dokaz.
Kar se pa vročega brega tiče, veš nisi prišel skozi in videti je, da boš moral preko njega, samo vedi, da je pravzaprav hudičevo visoka gora.

Nitka iz Čudeži in znanost
Werner (poje): Križ na duši mi leži, kot kamen v srcu obleži ...

Kateri hormoni so povzročili to pesem, ki jo prepeva Werner? :roll Kako se spremeni hormonska slika Kitajca v primerjavi z Italijanom iz sicilije ob poslušanju te Wernerjeve skladbe?

vojko napisal/-a:
Ne vem, nisem seznanjen z vsemi čudaštvi religij. Še žrtvujejo device in mlade dečke? Ali morda le še ovce?
Čudaštva so v nas, mi smo vendar tisti, ki vse to izvajamo. Ne razumem, kako ne dojameš, da te ego zavaja. :lol:
vojko napisal/-a:
Sem. Pojasni tisto z risankami!
Na drugi strani (gore), zapisal, je lepo, večinoma hecno pa vendar je lahko prekleto žalostno.
vojko napisal/-a:
Življenje je preveč resna stvar, da bi jo jemali zares.
Da ni to parafraza tiste znane Talleyrandove: vojna je preveč resna stvar, da bi jo prepustili generalom?
Je, življenje pač ni kup samo skup atomov povezanih v molekule, organe, itd. tako kot kup kamnov še ni hiša.
vojko napisal/-a:
No, zdaj veš, da termin 'učlovečenje' ni samo biblijski ... Glede slonov pa – kdo bi vedel.
To je življenje. Si se vprašal kakšne količine oksitocina so potrebne, da se slon zaljubi v slonico?

vojko napisal/-a:
Ne, ni enostavno. Nimaš kolektivnega intelektualca, ki vse ve ...
Werner nakazuje, da še bog ne ve vsega. :lol: Svobodna volja ni kar tako, veš.
vojko napisal/-a:
Kako pa ti veš, kakšna je temna stran Lune?
Roger in Google ti lahko povesta.

Pink Floyd - Dark Side Of The Moon
Every year is getting shorter never seem to find the time.
vojko napisal/-a:
Dobro, prej si nekaj govoril o tem, da ne spadamo v živalsko carstvo ...
Smo tudi iz atomov in prežema nas prostor in vendar smo edina žival, ki zase pravi, da ni žival. Zavedanje, samozavedanje, opazovanje in posnemanje, ...

vojko napisal/-a:
Opa, trdnost, ne omajanost vere v ne obstoj boga je na preizkusu!? Te to Jaz prav razumem?
Ne, ne razumeš prav. Govoril sem na splošno, torej da bi NN moral biti zelo prepričan ateist, da bi verjel, da gre za naključje. V bistvu pa imaš prav: že prej ni bil pravi ateist, saj drugače ne bi molil vso noč za sedmico ...
Bravo, saj ti gre. Vernik po duši, ki se sramuje vere.
vojko napisal/-a:
Lepo, še bolj zanimivo je, ko se dva vernika, od katerih se eden sploh ne zaveda svoje vere, pogovarjata o obstoju in ne obstoju boga.
Upam, da ne misliš na koga kokretno ...
Pa saj to je postal splošni šport neke vrste trening ali hobi za ego. Z Friedrichom si zadel žebljico na glavico. Odlično.
vojko napisal/-a:
Kaj je 'prav', moliću fino?
Tako se je vendar začelo, ker nekje je potrebno začeti. Kam nas je pripeljala pot je očitno, leteli smo okoli Lune in tako videli tudi temno stran. Zakaj? Ker lahko!

vojko napisal/-a:
Kaj 'vendar?
Ne dojameš. hm.
Nitka iz Medzvezdna potovanja
Bargo: Si sploh poznal tega profesorja, ki se je klical Joseph Campbell?
Vojko: Ne, dovolj je, da sem si ogledal njegov 'originalni prispevek' k pojasnitvi kolektivnega nezavednega ...
Bargo: Kakor želiš. Sam veš, da vsega itak ne moreš dojeti in tako pride, da izbiraš samo tisto kar vidiš ali drugače povedano, verjetneje bo bolj verjetno, kot bi ti povedal Ludwig.


vojko napisal/-a:
Da ne? Kaj pa so potem "transgeneracijske travme"!?
Si prebral stran iz linka?

Sem, pa nisem mogel najti definicije.
Potrebuješ definicijo, genetika (epigenetika) ti ne zadošča?
vojko napisal/-a:
Mogoče res, samo niso najbolje razumeli takrat in še danes je težko razumeti. Človekove pravice!
Ah, človekove pravice so slepilo za tiste, ki jih nimajo; tisti zgoraj jih tako ne potrebujejo.
Moč si ustvarja pravice, si tako mislil?
vojko napisal/-a: Ja, stopnje zavesti. V linku, ki ga navajaš, si sam pisal o tem in se strinjal z graduacijo zavesti. Pojav zavesti se dogaja pri posameznih vrstah, 'znotraj enega časovnega bivanja posamezne strukture' (če si s tem mislil eno življenje) pa po moje ne; gre za prekratko časovno obdobje. Razen če misliš na 'razredno zavest' ...
Otrok vendar nima enakega zavedanja kot starec, a ne ? Današnji starci imajo v povprečju večje zavedanje kot so ga imeli starci v povprečju iz preteklih generacij, a ne ?

Ozaveščanje se dogaja evolucijsko. 8)

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
15.12.2017 8:43
Vse skupaj vredno nič, če ni estetike, notranje ali zunanje.
Brez hormonov tudi estetike ne bi bilo.
Estetika je bila pred hormoni. Vesolje je staro, zelo staro!

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

osf napisal/-a:
15.12.2017 6:32
vojko napisal/-a:
14.12.2017 23:05
osf napisal/-a:
14.12.2017 16:01


Tistim, ki pravijo, da je oksitocin hormon ljubezni...
"Oxytocin is a hormone and a neurotransmitter that is involved in childbirth and breast-feeding. It is also associated with empathy, trust, sexual activity, and relationship-building.
It is sometimes referred to as the "love hormone," because levels of oxytocin increase during hugging and orgasm. It may also have benefits as a treatment for a number of conditions, including depression, anxiety, and intestinal problems.
Oxytocin: The love hormone?
In 2012, researchers reported that people in the first stages of romantic attachment had higher levels of oxytocin, compared with non-attached single people. These levels persisted for at least 6 months.

Sexual activity has been found to stimulate the release of oxytocin, and it appears to have a role in erection and orgasm. The reason for this is not fully understood, but, in women, it may be that the increased uterine motility may help sperm to reach their destination. Some have proposed a correlation between the concentration of oxytocin and the intensity of orgasm."

(MedicalNewsToday, Mon 4 September 2017)

"Oxytocin is a hormone secreted by the posterior lobe of the pituitary gland, a pea-sized structure at the base of the brain.

It's sometimes known as the "cuddle hormone" or the "love hormone," because it is released when people snuggle up or bond socially."
(LiveScienece, June 4, 2015)

"A key hormone released during sex is oxytocin, also known as the ‘cuddle hormone’. This lowers our defences and makes us trust people more, says Dr Arun Ghosh, a GP specialising in sexual health at the Spire Liverpool Hospital.

It’s also the key to bonding, as it increases levels of empathy. Women produce more of this hormone, although it’s not clear why, and this means they are more likely to let their guard down and fall in love with a man after sex."

http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... z51H7IGLMr

The Good and Bad About Oxytocin, the Love Hormone, By Deane Alban
"Oxytocin is called the love hormone, but it’s really an emotion amplifier. Learn how it affects human interaction and how to boost your oxytocin level." https://bebrainfit.com/oxytocin-love-hormone/
Itd.
itd.
itd...ad infinitum ... :lol: :lol:
Čudno, lestvica hormonov povezanih z ljubeznijo je nekam bolj dolga. Testosteron, fenetilamin, estrogeni, serotonin, dopamin, pa še nekateri...

Vse skupaj vredno nič, če ni estetike, notranje ali zunanje..
Ne nakladaj in se ne izmikaj! Skušal si biti nesramen in si momljal nekaj o tem, da imajo tisti "ki pravijo, da je oksitocin hormon ljubezni... 'opičje možgane', zdaj pa čvekaš o tem, da je "lestvica hormonov povezanih z ljubeznijo nekam bolj dolga"!

Kakšno zvezo ima to s tvojo ironično opazko?!

Pa tudi to, kar si napisal (kot običajno) ni res. Da hormoni, ki si jih naštel, nimajo nobene direktne zveze z ljubeznijo, te je ustrezno podučil roman. :lol:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

vojko napisal/-a: ↑
14.12.2017 14:35
Če moja prijateljica preveč meša, pravi, da jo kasneje boli križ ...
Pomagaj ji tako, da ji nabaviš mikser.
Ne, ne, mislil sem, kadar meša belo in rdeče vino ... :lol:
vojko napisal/-a:Tebi je že skoraj vse 'hecno' ... Danes nimaš več izbire (če hočeš ostati v klubu normalnih). Ni več volkodlakov, angelčkov, vil, božanstev, čudežev, palčkov, samorogov, zlatorogov (razen piva) ...
No, vse ravno ne. Seveda imaš izbiro, izbereš lahko ne običajnost, ker to kar je danes običajno je bilo včasih neobičajno.
'Globoka' misel, ni kaj ... :lol:
vojko napisal/-a:
Kako da ne?! Pove skoraj vse. Ostale so samo še najbolj subtilne in ezoterične sive lise: začetek življenja, višji duševni procesi, sanje, emocije. A tudi to še pride na vrsto. Že danes poznamo hormon ljubezni – oksitocin:

Joj, vso to vedenje ti ne pomaga kaj dosti, ko te zajame življenje. Drugače povedano, informacije niso humane.
Ali življenja (tudi ljubezenskega!) ne (so)urejajo tudi hormoni?
vojko napisal/-a:
Znanost opazuje zunanjost in znotraj razvija misli o zunanjosti in pri tem pozablja na notranjost, ki pravzaprav omogoča miselne procese!
Ni prav, da pozablja na 'notranjost'. Še posebej, ker so naši možgani morda le način, kako se je vesolje zavedlo samega sebe ..
Seveda ni prav in tako pride oksitocin in ostale kroglice zložene v strukture in s tem potencialno zavajanje, ker atomi pač niso kroglice in prostor ni prazen in iz nič in nič, še ti praviš, da so morale biti fluktuacije, ki jih zaznava matematika.
Kako pa bi ti vizualno predstavil molekule?
vojko napisal/-a:
Seveda, Janez je vendar naš, kako ti to ni jasno?!
Aha, misliš na Janšo! Zakaj ne rečeš!?
Saj, rečeš TI, ki misliš, da misliš, z mojo glavo. Veš, možgani so hecna struktura, ki te vodijo vendar lahko so lahko tudi vodeni.
Hecno, kolikokrat misliš, da je kaj hecno ... :lol:
vojko napisal/-a:
Here we go gain! Spet tvoj Heissenberg, ki nima nič skupnega s Heisenbergovim Wernerjem... To o povprečju si lepo postavil. Spodaj je sam kaos in vlada naključje, zgoraj v makrokozmosu pa vlada čudovit red, ki je samo rezultat poprečenja. V principu ne boš nikoli mogel vedeti, kateri atom bo razpadel v procesu spontane radioaktivnosti (drugače povedano: če opazuješ en sam atom niti približno ne moreš vedeti, kdaj bo razpadel), boš pa vedel točno, kdaj jih bo razpadlo polovico npr. v kili urana.
Roman bi dejal, če te ta delitev pomirja, kot njega, potem bodi tako vendar ti sam dobro veš, da ni tako. Meje niso prisotne, tuneliranje bodi dokaz.
Je morda kdo govoril o mejah?!
Kar se pa vročega brega tiče, veš nisi prišel skozi in videti je, da boš moral preko njega, samo vedi, da je pravzaprav hudičevo visoka gora.
Ja, mora biti 'Vročibreg' res visok; tebi ga očitno še ni uspelo preplezati. Vsakič se zaplezaš ... :lol:
Nitka iz Čudeži in znanost
Werner (poje): Križ na duši mi leži, kot kamen v srcu obleži ...

Kateri hormoni so povzročili to pesem, ki jo prepeva Werner? Kako se spremeni hormonska slika Kitajca v primerjavi z Italijanom iz sicilije ob poslušanju te Wernerjeve skladbe?
Pri Wernerju, na katerega ti misliš, najbrž pomanjkanje hormonov kortizola in adrenalina ... :lol:
vojko napisal/-a:
Ne vem, nisem seznanjen z vsemi čudaštvi religij. Še žrtvujejo device in mlade dečke? Ali morda le še ovce?

Čudaštva so v nas, mi smo vendar tisti, ki vse to izvajamo.
Drži, le da eni bolj, drugi manj. Pri nekaterih je čudaštvo institucionalizirano in ga dojemajo kot 'komparativno prednost' pred tistimi, ki ne 'izvajamo' takšnih organiziranih čudaštev...
Ne razumem, kako ne dojameš, da te ego zavaja.
Ego morda ne, lahko pa alter ego ali id ..
vojko napisal/-a:
Sem. Pojasni tisto z risankami!
Na drugi strani (gore), zapisal, je lepo, večinoma hecno pa vendar je lahko prekleto žalostno.
????
vojko napisal/-a:
Življenje je preveč resna stvar, da bi jo jemali zares.
Da ni to parafraza tiste znane Talleyrandove: vojna je preveč resna stvar, da bi jo prepustili generalom?
Je, življenje pač ni kup samo skup atomov povezanih v molekule, organe, itd. tako kot kup kamnov še ni hiša.
Še ena 'globoka' misel ...
vojko napisal/-a:
No, zdaj veš, da termin 'učlovečenje' ni samo biblijski ... Glede slonov pa – kdo bi vedel.
To je življenje. Si se vprašal kakšne količine oksitocina so potrebne, da se slon zaljubi v slonico?
Kakšnih 18.000 miligramov ...
vojko napisal/-a:
Ne, ni enostavno. Nimaš kolektivnega intelektualca, ki vse ve ...
Werner nakazuje, da še bog ne ve vsega. Svobodna volja ni kar tako, veš.
Kateri Werner že?
Bog pa vse ve; po definiciji, sicer ne bi bil bog ...
vojko napisal/-a:
Kako pa ti veš, kakšna je temna stran Lune?
Roger in Google ti lahko povesta.
Dobro, to ja, sem mislil, da si bil osebno tam, mislim 'za luno' ...
vojko napisal/-a:
Dobro, prej si nekaj govoril o tem, da ne spadamo v živalsko carstvo ...
Smo tudi iz atomov in prežema nas prostor in vendar smo edina žival, ki zase pravi, da ni žival. Zavedanje, samozavedanje, opazovanje in posnemanje, ...
Ne uporabljaj prve osebe množine po nemarnem! To pravijo le pripadniki določenih čudaških in smešnih verovanj, ki izvirajo iz bakrene dobe ...
vojko napisal/-a:
Opa, trdnost, ne omajanost vere v ne obstoj boga je na preizkusu!? Te to Jaz prav razumem?
Ne, ne razumeš prav. Govoril sem na splošno, torej da bi NN moral biti zelo prepričan ateist, da bi verjel, da gre za naključje. V bistvu pa imaš prav: že prej ni bil pravi ateist, saj drugače ne bi molil vso noč za sedmico ...
Bravo, saj ti gre. Vernik po duši, ki se sramuje vere.
Ja, kaj češ, v vsakem izmed nas je tam nekje zadaj v cerebélumu še nekaj iz časa dinozavrov ...
vojko napisal/-a:
Lepo, še bolj zanimivo je, ko se dva vernika, od katerih se eden sploh ne zaveda svoje vere, pogovarjata o obstoju in ne obstoju boga.
Upam, da ne misliš na koga kokretno ...
Pa saj to je postal splošni šport neke vrste trening ali hobi za ego. Z Friedrichom si zadel žebljico na glavico. Odlično.

vojko napisal/-a:
Kaj je 'prav', moliću fino?
Tako se je vendar začelo, ker nekje je potrebno začeti. Kam nas je pripeljala pot je očitno, leteli smo okoli Lune in tako videli tudi temno stran. Zakaj? Ker lahko!
Ne, Kennedy je rekel: "Because it is hard!"
vojko napisal/-a:
Da ne? Kaj pa so potem "transgeneracijske travme"!?
Si prebral stran iz linka?

Sem, pa nisem mogel najti definicije.
Potrebuješ definicijo,
Prosim!
genetika (epigenetika) ti ne zadošča?
Ne.
vojko napisal/-a:
Mogoče res, samo niso najbolje razumeli takrat in še danes je težko razumeti. Človekove pravice!
Ah, človekove pravice so slepilo za tiste, ki jih nimajo; tisti zgoraj jih tako ne potrebujejo.
Moč si ustvarja pravice, si tako mislil?
Tako ja. Dialektika prijemlje ...
vojko napisal/-a:Ja, stopnje zavesti. V linku, ki ga navajaš, si sam pisal o tem in se strinjal z graduacijo zavesti. Pojav zavesti se dogaja pri posameznih vrstah, 'znotraj enega časovnega bivanja posamezne strukture' (če si s tem mislil eno življenje) pa po moje ne; gre za prekratko časovno obdobje. Razen če misliš na 'razredno zavest' ...
Otrok vendar nima enakega zavedanja kot starec, a ne ? Današnji starci imajo v povprečju večje zavedanje kot so ga imeli starci v povprečju iz preteklih generacij, a ne ?
Ne bi rekel, da je stopnja (samo)zavedanja funkcija starosti.
Ozaveščanje se dogaja evolucijsko.
Vsekakor. Druga alternativa je z vpihovanjem duše in/ali z 'razsvetlitvijo' s pomočjo nekega duhca ...

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
15.12.2017 9:00
Estetika je bila pred hormoni.
Dokaži.
Vesolje je staro, zelo staro!
In grdo.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Roman napisal/-a:
15.12.2017 13:32
bargo napisal/-a:
15.12.2017 9:00
Estetika je bila pred hormoni.
Dokaži.
Vesolje je staro, zelo staro!
In grdo.
V primerjavi s čim? :wink:

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a Roman »

S čim pa lahko vesolje primerjaš?

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
15.12.2017 13:32
bargo napisal/-a:
15.12.2017 9:00
Estetika je bila pred hormoni.
Dokaži.
Zakaj pa bi naj jaz dokazoval.

Hormoni (grško ορμόνη = prebuditi) so snovi v organizmu, ki jih izločajo nekatere žleze. Od hormonov so odvisne posamezne naravne funkcije delovanja organizma. Izločajo se neposredno v kri in se z njo prenašajo po celem telesu, kjer vplivajo na različne organe. Hormoni so prenašalci informacij med organi oziroma med tkivi v organizmu. Izjema so tako imenovani tkivni hormoni, ki se sintetizirajo na mestu, kjer tudi učinkujejo. Slednjih ne izločajo žleze, pač pa nastanejo v dotičnem tkivu. Hormone so odkrili v zgodnjem 20. stoletju. Delujejo le na določene ciljne organe, kjer se vežejo na specifične receptorje. Receptorji se običajno nahajajo na zunanji strani celične membrane. Vezava molekule hormona na receptor povzroči v celici biokemično reakcijo. Nekateri hormoni, ki so dovolj lipofilni, pa lahko prehajajo celične membrane (steroidni hormoni) in delujejo neposredno na celično jedro.
V živalskem organizmu izločajo hormone posebne žleze. Imenujemo jih žleze z notranjim izločanjem (endokrine žleze), ker sproščajo hormone neposredno v kri in nimajo drugih izvodil.

Tudi rastline sintetizirajo hormone; imenujemo jih fitohormoni. Enako kot živalski hormoni, imajo fitohormoni lastnosti signalnih molekul, ki delujejo na daljše razdalje v nizkih koncentracijah.
Vir: Wiki



Estetika (iz grške besede αἰσθητικός: aistetikós - čuten, zaznaven) je filozofski disciplina, ki se ukvarja s proučevanjem o lepega nasploh in vrednotenjem sodb (meril okusa), ki se izjavljajo o določenem lepem. V ožjem pomenu je estetika filozofija umetnosti, kritike umetnosti in umetniškega ustvarjanja.

Vir: Wiki




In this timeline, Ma (for megaannum) means "million years ago," ka (for kiloannum) means "thousand years ago," and ya means "years ago."

2000 Ma Diversification and expansion of acritarchs.[37]
Wiki

Torej, recimo, da do pred 2milijardi let nazaj ni bilo hormonov. Pred tem časom torej ni bilo nič estetsko? :roll:

Roman napisal/-a:
Vesolje je staro, zelo staro!
In grdo.
Kako se ti zdi Sončev mrk. Je lep ali grd?

Slika



Galaxy GN-z11 existed a long long time ago, just 400 million years after the Big Bang, and it was far far far away
Slika

Povej Roman, si že prižgal lučke ne jelki? Če nisi, kdaj načrtuješ?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Roman napisal/-a:
15.12.2017 18:27
S čim pa lahko vesolje primerjaš?
Saj to je poanta mojega vprašanja! Izjava ni smiselna. Predstavljaj si, da je na svetu ena sam ženska. Nikakor ne bi mogel reči, da je lepa ali grda (seveda pod pogojem da še nisi videl nobene pred tem). :D

Takšna vrednostna ocena bi bila smiselna le, če bi živel v multiversu in bi se lahko gibal med posameznimi vesolji.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
15.12.2017 20:43
Roman napisal/-a:
15.12.2017 18:27
S čim pa lahko vesolje primerjaš?
Saj to je poanta mojega vprašanja! Izjava ni smiselna. Predstavljaj si, da je na svetu ena sam ženska. Nikakor ne bi mogel reči, da je lepa ali grda (seveda pod pogojem da še nisi videl nobene pred tem). :D

Takšna vrednostna ocena bi bila smiselna le, če bi živel v multiversu in bi se lahko gibal med posameznimi vesolji.
Aja, kaj pa absolutna hitrost svetlobe, na to si pozabil, kaj!? Zmeraj dobivaš informacije iz preteklosti in kar je videti lepo sedaj je bilo takšno že pred oceno, še več, lahko je bilo že dolgo pred tem, preden si se pojavil TI, ki si lep. :lol:

Veš, kolega je znal komu reči: "Če si ti lep potem grdih ni!" :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
15.12.2017 12:37

vojko napisal/-a:Tebi je že skoraj vse 'hecno' ... Danes nimaš več izbire (če hočeš ostati v klubu normalnih). Ni več volkodlakov, angelčkov, vil, božanstev, čudežev, palčkov, samorogov, zlatorogov (razen piva) ...
No, vse ravno ne. Seveda imaš izbiro, izbereš lahko ne običajnost, ker to kar je danes običajno je bilo včasih neobičajno.

'Globoka' misel, ni kaj ...
Spet je mogoče zaznati cinizem.
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Kako da ne?! Pove skoraj vse. Ostale so samo še najbolj subtilne in ezoterične sive lise: začetek življenja, višji duševni procesi, sanje, emocije. A tudi to še pride na vrsto. Že danes poznamo hormon ljubezni – oksitocin:

Joj, vso to vedenje ti ne pomaga kaj dosti, ko te zajame življenje. Drugače povedano, informacije niso humane.
Ali življenja (tudi ljubezenskega!) ne (so)urejajo tudi hormoni?
Seveda življenje tudi (so)urejajo hormoni verjetno še več lahko bi ga tudi razvijali in vendar to vedenje ničesar bistvenega ne spremeni. Lahko poješ tableto ali dve, da uravnotežiš hormone ali da se ciljno zaljubiš, kot verjameš ti, samo življenje bo še zmeraj bolj ali manj enako. :lol:

vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Znanost opazuje zunanjost in znotraj razvija misli o zunanjosti in pri tem pozablja na notranjost, ki pravzaprav omogoča miselne procese!
Ni prav, da pozablja na 'notranjost'. Še posebej, ker so naši možgani morda le način, kako se je vesolje zavedlo samega sebe ..
Seveda ni prav in tako pride oksitocin in ostale kroglice zložene v strukture in s tem potencialno zavajanje, ker atomi pač niso kroglice in prostor ni prazen in iz nič in nič, še ti praviš, da so morale biti fluktuacije, ki jih zaznava matematika.
Kako pa bi ti vizualno predstavil molekule?
Saj ni bistvo v prezentaciji lahko so tudi kroglice, bistvo je v dajanju občutka, da obvladujemo svet v katerem živimo, kar pa ne drži.
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Seveda, Janez je vendar naš, kako ti to ni jasno?!
Aha, misliš na Janšo! Zakaj ne rečeš!?
Saj, rečeš TI, ki misliš, da misliš, z mojo glavo. Veš, možgani so hecna struktura, ki te vodijo vendar lahko so lahko tudi vodeni.
Hecno, kolikokrat misliš, da je kaj hecno ...
Če pa je! Tebi ni hecno, da si se namenil misliti z mojo glavo pri čemer ne verjameš v prenos misli?
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Here we go gain! Spet tvoj Heissenberg, ki nima nič skupnega s Heisenbergovim Wernerjem... To o povprečju si lepo postavil. Spodaj je sam kaos in vlada naključje, zgoraj v makrokozmosu pa vlada čudovit red, ki je samo rezultat poprečenja. V principu ne boš nikoli mogel vedeti, kateri atom bo razpadel v procesu spontane radioaktivnosti (drugače povedano: če opazuješ en sam atom niti približno ne moreš vedeti, kdaj bo razpadel), boš pa vedel točno, kdaj jih bo razpadlo polovico npr. v kili urana.
Roman bi dejal, če te ta delitev pomirja, kot njega, potem bodi tako vendar ti sam dobro veš, da ni tako. Meje niso prisotne, tuneliranje bodi dokaz.
Je morda kdo govoril o mejah?!
TI, za božjo voljo, kar poglej. Povej, kje je meja med zgoraj in spodaj? Kje je sploh meja, da lahko govoriš o zgoraj in spodaj? Kje te si ti, v sredini! :lol:
vojko napisal/-a:
Kar se pa vročega brega tiče, veš nisi prišel skozi in videti je, da boš moral preko njega, samo vedi, da je pravzaprav hudičevo visoka gora.
Ja, mora biti 'Vročibreg' res visok; tebi ga očitno še ni uspelo preplezati. Vsakič se zaplezaš ...
Res je, sem šel kar skozi njega, je lažje in bistveno hitreje. :mrgreen:

vojko napisal/-a:
Nitka iz Čudeži in znanost
Werner (poje): Križ na duši mi leži, kot kamen v srcu obleži ...

Kateri hormoni so povzročili to pesem, ki jo prepeva Werner? Kako se spremeni hormonska slika Kitajca v primerjavi z Italijanom iz sicilije ob poslušanju te Wernerjeve skladbe?
Pri Wernerju, na katerega ti misliš, najbrž pomanjkanje hormonov kortizola in adrenalina ...
Ja, že mogoče.
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Ne vem, nisem seznanjen z vsemi čudaštvi religij. Še žrtvujejo device in mlade dečke? Ali morda le še ovce?

Čudaštva so v nas, mi smo vendar tisti, ki vse to izvajamo.
Drži, le da eni bolj, drugi manj. Pri nekaterih je čudaštvo institucionalizirano in ga dojemajo kot 'komparativno prednost' pred tistimi, ki ne 'izvajamo' takšnih organiziranih čudaštev...
Mogoče res vendar tvoja institucija je razpadla ostale so še samo ruševine in lepi spomini. :D
vojko napisal/-a:
Ne razumem, kako ne dojameš, da te ego zavaja.
Ego morda ne, lahko pa alter ego ali id ..
Ego, ego povsem zadošča. Počutiš se kot edinka čeprav to nisi in še dejstva (dnk) govorijo v prid egu.

vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
No, zdaj veš, da termin 'učlovečenje' ni samo biblijski ... Glede slonov pa – kdo bi vedel.
To je življenje. Si se vprašal kakšne količine oksitocina so potrebne, da se slon zaljubi v slonico?
Kakšnih 18.000 miligramov ...
Vidiš kakšen vpliv dela masa! Več imaš, več potrebuješ!

vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Ne, ni enostavno. Nimaš kolektivnega intelektualca, ki vse ve ...
Werner nakazuje, da še bog ne ve vsega. Svobodna volja ni kar tako, veš.
Kateri Werner že?
Bog pa vse ve; po definiciji, sicer ne bi bil bog ...
Ne, ne more vedeti, če je svobodna volja pa tudi dolgčas bi si sam ustvaril. Werner se reži. Se kreira, kaj bo ga zanima. 8)

vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Kako pa ti veš, kakšna je temna stran Lune?
Roger in Google ti lahko povesta.
Dobro, to ja, sem mislil, da si bil osebno tam, mislim 'za luno' ...
Seveda, lahko si tudi tam, samo obrni se in poglej.
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Dobro, prej si nekaj govoril o tem, da ne spadamo v živalsko carstvo ...
Smo tudi iz atomov in prežema nas prostor in vendar smo edina žival, ki zase pravi, da ni žival. Zavedanje, samozavedanje, opazovanje in posnemanje, ...
Ne uporabljaj prve osebe množine po nemarnem! To pravijo le pripadniki določenih čudaških in smešnih verovanj, ki izvirajo iz bakrene dobe ...
Spot se čudi, ne more razumeti zakaj bi sploh dejal, da ni žival.
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Opa, trdnost, ne omajanost vere v ne obstoj boga je na preizkusu!? Te to Jaz prav razumem?
Ne, ne razumeš prav. Govoril sem na splošno, torej da bi NN moral biti zelo prepričan ateist, da bi verjel, da gre za naključje. V bistvu pa imaš prav: že prej ni bil pravi ateist, saj drugače ne bi molil vso noč za sedmico ...
Bravo, saj ti gre. Vernik po duši, ki se sramuje vere.
Ja, kaj češ, v vsakem izmed nas je tam nekje zadaj v cerebélumu še nekaj iz časa dinozavrov ...
Kvantiteta v kvaliteto praviš, videti je, da narava ne odstranjuje samo dograjuje, kaj ne?
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Lepo, še bolj zanimivo je, ko se dva vernika, od katerih se eden sploh ne zaveda svoje vere, pogovarjata o obstoju in ne obstoju boga.
Upam, da ne misliš na koga kokretno ...
Pa saj to je postal splošni šport neke vrste trening ali hobi za ego. Z Friedrichom si zadel žebljico na glavico. Odlično.

vojko napisal/-a:
Kaj je 'prav', moliću fino?
Tako se je vendar začelo, ker nekje je potrebno začeti. Kam nas je pripeljala pot je očitno, leteli smo okoli Lune in tako videli tudi temno stran. Zakaj? Ker lahko!
Ne, Kennedy je rekel: "Because it is hard!"
Pa dobro no, "lahko" razumi kot imamo možnost, potencial, da izvedemo tudi težavne ali celo nemogoče stvari.
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Da ne? Kaj pa so potem "transgeneracijske travme"!?
Si prebral stran iz linka?

Sem, pa nisem mogel najti definicije.
Potrebuješ definicijo,
Prosim!
genetika (epigenetika) ti ne zadošča?
Ne.
Zakaj ne?
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:
Mogoče res, samo niso najbolje razumeli takrat in še danes je težko razumeti. Človekove pravice!
Ah, človekove pravice so slepilo za tiste, ki jih nimajo; tisti zgoraj jih tako ne potrebujejo.
Moč si ustvarja pravice, si tako mislil?
Tako ja. Dialektika prijemlje ...
Aja, kaj pa ima moč z dialektiko?
vojko napisal/-a:
vojko napisal/-a:Ja, stopnje zavesti. V linku, ki ga navajaš, si sam pisal o tem in se strinjal z graduacijo zavesti. Pojav zavesti se dogaja pri posameznih vrstah, 'znotraj enega časovnega bivanja posamezne strukture' (če si s tem mislil eno življenje) pa po moje ne; gre za prekratko časovno obdobje. Razen če misliš na 'razredno zavest' ...
Otrok vendar nima enakega zavedanja kot starec, a ne ? Današnji starci imajo v povprečju večje zavedanje kot so ga imeli starci v povprečju iz preteklih generacij, a ne ?
Ne bi rekel, da je stopnja (samo)zavedanja funkcija starosti.
Zakaj ne?
vojko napisal/-a:
Ozaveščanje se dogaja evolucijsko.
Vsekakor. Druga alternativa je z vpihovanjem duše in/ali z 'razsvetlitvijo' s pomočjo nekega duhca ...
Si opazil, da se vračaš na začetek?

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
15.12.2017 20:28
Pred tem časom torej ni bilo nič estetsko? :roll:
Seveda ne. Estetika je stvar opazovalca. Ni je tam, kamor gledaš, ampak tam, od koder jo gledaš.
Kako se ti zdi Sončev mrk. Je lep ali grd?
Enkrat za spremembo pravilno sprašuješ: "Kako se ti zdi ...". Verjel mi boš, da je prvi pojav mene veliko mlajši od prvega pojava hormonov, pojav estetike pa je nekje vmes.
Povej Roman, si že prižgal lučke ne jelki?
Zakaj te to zanima?
Če nisi, kdaj načrtuješ?
Ne načrtujem.
Vojko napisal/-a:Saj to je poanta mojega vprašanja! Izjava ni smiselna.
Seveda ne. Bargu se je zdela smiselna.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
16.12.2017 9:28
bargo napisal/-a:
15.12.2017 20:28
Pred tem časom torej ni bilo nič estetsko? :roll:
Seveda ne. Estetika je stvar opazovalca. Ni je tam, kamor gledaš, ampak tam, od koder jo gledaš.
No ja, posrečeno je to tvoje sklepanje.

hm. Stvari so takšne kakršne so in mi opazujemo stvari tako kot jih lahko in kot jih zmoremo opazovati. Vmes je seveda luknja, ki jo sicer zapolnjujemo in to ravno s pomočjo tega zavedanja, da smo napačno ocenili stvari in to zato, ker nismo imeli zadostno količino informacij. Popravimo oceno in nadaljujemo po poti z novim zavedanjem.
Hecno pri vsem tem je, da so meje našega zavedanja meje našega sveta, kar velja prav za vsakega slehernika iz našega biotopa. :wink:

Lepota narave:
Slika


Mimogrede, Vojko pravi "Briga me šta si BIO! Reci mi šta si sada!" in Vojko zate: "Sad sam bio TOP!" :lol:


Omeniti je potrebno še jezik, kot sredstvo komunikacije za namene prenosa informacij med zavestnimi bitji. Logika in semantika jezika, o kateri smo tudi že kakšno rekli, naj bi bila ključna za prenos spoznanj med zavestnimi bitji oz. na poti spoznanja do resnice, o kateri včasih TI, Roman, razdreš kakšno besedo in mi narišeš nasmeh na ustnice. :)

Skratka, verjetno imaš prav, da je estetika stvar opazovalca, torej je stvar zavesti, kot zavedanje posameznika in estetike torej ne gre iskati tam od koder prihajajo informacije temveč je v nas in to zato, ker smo kreirani in (so)kreiramo naš svet, ki ga zmeraj nosimo v sebi.

Informacijski tokovi, recimo pojava Sončnega mrka, so se pojavljali že dolgo pred tem preden so bile strukturirane strukture, ki so bile sposobne sprejeti in dojeti te informacijske tokove in tako pride, da je današnja ocena/izjava o lepoti ali ne lepoti predvsem stvar zavedanja in je še kako odvisna od sveta, ki ga nosimo v sebi.

V tem kontekstu bi bilo zanimivo slišati, kako pride, da ocenjuješ, da je vesolje grdo. Torej? in predvsem, o čem sploh komuniciraš, ko uporabiš niz vesolje? Namreč, da te spomnim, strinjala sva se, da je narava vse kar je.
Roman napisal/-a:
Kako se ti zdi Sončev mrk. Je lep ali grd?
Enkrat za spremembo pravilno sprašuješ: "Kako se ti zdi ...". Verjel mi boš, da je prvi pojav mene veliko mlajši od prvega pojava hormonov, pojav estetike pa je nekje vmes.
Me veseli, da si zadovoljen sem pa žalosten, ker niti pravilno postavljeno vprašanje ni prineslo odgovora in vprašanje je bilo tako preprosto: "Je lep ali grd," pojav Sončnega mrka.

To, da si se pojavil TI za hormoni mi je jasno, ni pa mi jasen pojav estetike nekje vmes. Saj še velja, da je vzročno-posledično, a ne?
Roman napisal/-a:
Povej Roman, si že prižgal lučke ne jelki?
Zakaj te to zanima?
Če nisi, kdaj načrtuješ?
Ne načrtujem.
Škoda mogoče bi moral načrtovati in načrtovano še izvesti.
Roman napisal/-a:
Vojko napisal/-a:Saj to je poanta mojega vprašanja! Izjava ni smiselna.
Seveda ne. Bargu se je zdela smiselna.
Ocena ali je izjava smiselna ali ne, me ne zanima, ker ne doprinese ničesar. Izjave so namreč zmeraj smiselne, ker izhajajo iz nekega (skupnega) konteksta, ki prav tako mora vsebovati neko logiko in semantiko, saj velja: "Meje mojega jezika so meje mojega sveta!" in če želiš vstopiti v svet drugega pač moraš sprejeti njegovo logiko in se uskladiti glede semantike, a ne ? :roll:

Odgovori