IR paneli

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
kvarkel
Prispevkov: 68
Pridružen: 27.1.2010 9:41

IR paneli

Odgovor Napisal/-a kvarkel »

Ali mogoče kdo ve, pod kakšnim kotom (če sploh) sevajo IR paneli. Googel mi ni dal nič pametnega, sem pa zasledil podatek od 90 do 120°, kar pa ne verjamem. Po moje je sevanje pravokotno, kvečjemu mogoče kašen uklon.

kvarkel
Prispevkov: 68
Pridružen: 27.1.2010 9:41

Re: IR paneli

Odgovor Napisal/-a kvarkel »

Izgleda da tega nihče ne ve. Zato pa nas lahko trgovci farbajo.

kvarkel
Prispevkov: 68
Pridružen: 27.1.2010 9:41

Re: IR paneli

Odgovor Napisal/-a kvarkel »

Kam ste se izgubili fiziki?
Bom vprašanje postavil drugače, da se izognem zloglasnim IR panelom in sicer, kako se s sevanjem širi toplota iz ploščatega telesa z ravno površino? Lahko tudi v primerjavi s svetlobnim panelom.

qg
Prispevkov: 786
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Re: IR paneli

Odgovor Napisal/-a qg »

Če je plošča črno telo, torej epsilon = 1, seva z enako intenziteto v vse smeri. Če je epsilon = 0, mislim, da seva samo v eno smer. Kakšna pa je še dodatna geometrija panelov in kakšen je epsilon, pa ne vem.

Enaka intenziteta v vse smeri pomeni, da če recimo gledaš ploščo pod kotom 30°od pravokotnice nanjo, se bo obnašala, kot plošča ki ima za cos(30°) zmanjšano površino.

V HOFER-ju se lahko kupi poceni pirometer, s katerim preveriš, kakšne so temperature s kota. Ta pirometer ima najvišjo temperaturo 380 °C, če je dovolj za panel. Sicer piše na njem WORKZONE, ter INFRAROT-THERMO-METER. https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba ... ermometer/
Pa poročaj, kakšno odvisnost od kota boš dobil?

kvarkel
Prispevkov: 68
Pridružen: 27.1.2010 9:41

Re: IR paneli

Odgovor Napisal/-a kvarkel »

Hvala, ker si se odzval.
Pirometer sicer že imam, vendar ga bolj koristim za ugotavljanje pregrevanja kakšnih kablov.
Glede kota toplotnega sevanja pa si v bistvu potrdil moje razmišljanje, čeprav sem sprva zapisal, da je sevanje samo v pravokotni smeri. Na takšno mišljenje so me v bistvu navedle izkušnje v nekaterih zunanjih gostinskih terasah, kjer so imeli ogrevanje z IR žarilniki. Pod njim ti je bilo prevroče, če pa si se usedel med dva, pa te je zeblo. To samo pomeni, da se takšno ogrevanje postavlja stihijsko.

osf
Prispevkov: 1092
Pridružen: 3.8.2015 15:30

Re: IR paneli

Odgovor Napisal/-a osf »

kvarkel napisal/-a:
9.11.2019 22:57
To samo pomeni, da se takšno ogrevanje postavlja stihijsko.

V primeru ogrevanja terase bomo imeli opravka z odprtim prostorom. Najboljši sistem ogrevanja je termična kondukcija, ampak to velja za notranje prostore.
Vsaka vrsta ogrevanja, ki bo delovala potom delne konvekcije in sevanja (mislim da npr. keramični 'honeycomb' ne doseže 940°C) bo primerna za teraso. Treba je upoštevati značilnosti določenega odprtega prostora in v primeru panelov nad glavo npr. postaviti dodatno mrežo ali panel, ki bi spremenili smer 'sevanja'.

Alternativna varianta je uporabiti mize ki delujejo potom kondukcije, grejejo rahlo samo sprednji del telesa in menda porabijo manj elektrike.

Odgovori