Medzvezdna potovanja

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
13.6.2019 21:24
če je Vesolje vse kar je potem se ne more širiti, ker se širi v nekaj česar ni!
Sem ti že poskusil razložiti, kje v tem sklepu šepa logika. Ravno zato, ker je vesolje vse, kar je, ni ničesar zunaj njega, kar bi mu preprečevalo širjenje. To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

vojko napisal/-a:
12.6.2019 23:48
smolejleo napisal/-a:
12.6.2019 20:26
vojko napisal/-a:
12.6.2019 18:35


Ne, ne pozablja se! Najprej je morala biti kinetična energija (Sonce), ki je premagala težnost in spravila jabolko na vejo. Ko se je potencialna energija začela spet spreminjati v kinetično, je to Isaac občutil na glavi ... in se mu je posvetilo, da tudi Luna pada proti Zemlji ... :wink:
:lol:
Nekateri so pač prebutasti, da bi razumeli malo bolj komplicirano poved. Za trdobučneže: S Sonca pride energija v obliki svetlobe, ki omogoča fotosintezo, ta pa (med drugim) dviga rastlino z rastjo (ker gre za pozitivno fototropičen organizem) točno v nasprotni smeri gravitacije. Za dviganje rastline v gravitacijskem potencialu Zemlje pa je potrebna kinetična energija (ki se tvori v klorofilu s fotosintezo), ki se pretvori potencialno. Popolnoma nič ne spremeni te ugotovitve dejstvo, da je to dviganje zelo počasno. Ko jabolko pade z visoke veje (Isaacu na glavo) se ponovi obraten proces.
Vojkosrav, če bi napisal. da je to pripovedka, bi jo razumel, tako pa ...
Tudi v tvojem telesu se je precej kinetične energije spremenilo v potencialno in imaš zdaj tam zgoraj precej nametanih stvari. Pospravi podstrešje, morda se bo posvetilo. S to zgodbo si pravi geni alec - čestitam novodobnemu Newt.... kvakkadabre!

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
13.6.2019 22:33
bargo napisal/-a:
13.6.2019 21:24
če je Vesolje vse kar je potem se ne more širiti, ker se širi v nekaj česar ni!
Sem ti že poskusil razložiti, kje v tem sklepu šepa logika.
Si, samo poskus ni uspel, zakaj le.
Roman napisal/-a: Ravno zato, ker je vesolje vse, kar je, ni ničesar zunaj njega, kar bi mu preprečevalo širjenje.
Vidiš? Verjetno ne. Poglej, če je vesolje vse kar je to pomeni, da je vse mišljeno VSE brez izjeme, torej prostor, čas, materija, energija, vse kar je je vesolje, torej celota vsega eksistirajočega, to je vesolje. Z drugimi besedami povedano; zunaj eksistirajočega ne eksistira nič. Še več, deljenje, koncept razstavljanja, izgubi smisel, kaj ne? Tudi komplementarni par, zunaj/znotraj nima smisla, ker bi to zahtevalo mejo za ločevanje, ki pa je že tudi vsebovana v definiciji.
Roman napisal/-a: To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.
Tako je znotraj tega konteksta in to zaradi definicije, torej metode ( :!: ).
Hecno je, da je v skladu s to perspektivo vesolje neke vrste atomom, enota, ki pa vsebuje tudi nič! :lol:

0={}; 1={0} = {{}}; 2={0,1} = {{},{0}} = {{},{{}}}, 3={0,1,2} = …; ... 8)

Ja, Georg(e), George Boole te pozdravlja. :wink: Turing se reži in Roger ploska.

Nitka iz Čudeži in znanost
Med točnostjo in smiselnostjo je komplementarnost. Namreč, če je nekdo zaljubljen v točnost in hoče to nekaj natanko spoznati in da bi o tem nečem nekaj vedel, kaj mora storiti? To nekaj mora povsem izolirati iz okolja vendar, če je nekaj povsem izoliral potem izgubi kontekst in tako ostane brez uvida v pomembnost, ki je v povezanosti.

Ribica iz Čudeži in znanost
Bargo: Kako natančno lahko izveš kako velika je hiša, če si znotraj nje?
Roman: Z znanstveno metodo.
Roman: Ker sem jo sam zidal, vem, kako debele so stene in visoka streha.
Bargo: Dobro me veseli, vendar prav to je tema najinega pogovora, vse se spreminja tudi tvoja hiša in ti v njej in zunaj nje tako, da še zmeraj ni odgovora na vprašanje: Kako natančno?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

vojko wrote: ↑
12.6.2019 18:35
Se ti zavedaš, da potuješ sam v sebi?!
Seveda; cogito, ergo sum! Naše misli so edini raj, iz katerega ne moremo nikoli biti izgnani ...
No ja, ne vem če gre misli primerjati z rajem, ko pa veliko ljudi trpi zaradi tega kar se bi naj zgodilo in tudi zaradi tega kar se naj bo zgodilo in če pogledaš tako na stvar je slika precej drugačna, kaj ne?
Seveda, nekateri nosijo v sebi pekel in si želijo, da bi bili iz njega čimprej izgnani. Gre za jin in jang, ni enega brez drugega ... 8)
vojko wrote:
Odkar je Isaac zaznal padec Jabolka in je temu dogodku pripisal pomen je padanje vseskozi v fokusu.
Bo kar držalo v nekem zelo splošnem smislu: vsako kroženje v vesolju je dejansko padanje. Poleg tega pa padamo proti Velikemu atraktorju. Le kaj nas vleče tja?
Kdo bi vedel, še posebej, če je vesolje ravno in torej "vleka" ni posledica ukrivljenosti prostora.
Kako pa veš, da je vesolje ravno?! Poglej še enkrat 2D sliko kozmičnih tokov proti Velikemu atraktorju!
Slika

Kje vidiš ravnino?
vojko wrote:
Pozablja se, da je padanje jabolka omogočilo rastoče drevo!
Ne, ne pozablja se! Najprej je morala biti kinetična energija (Sonce), ki je premagala težnost in spravila jabolko na vejo. Ko se je potencialna energija začela spet spreminjati v kinetično, je to Isaac občutil na glavi ... in se mu je posvetilo, da tudi Luna pada proti Zemlji ...
Joj! Sonce naj bi se sestavilo prav zaradi ukrivljanja prostora, gibanje je torej posledica ukrivljenosti, saj, dokler je prostor raven se nič ne giba, a ne?
Ne bi vedel; v strogem smislu pa imaš verjetno prav. Če ni (gravitacijskih) hribov in dolin, se kroglice ne kotalijo same od sebe po neskončni ravnini ... :wink:
Kar se pa Jabolka tiče je bolje da rečeš, da se je pojavilo na Jablani, ker se pač jabolka pojavljajo na jablani, kot pa podajati/prodajati tole zgodbo z kinetično energijo.
Ne razumem tvoje pripombe! Poanta je ravno v tem, kako razložiti, da je jabolko prišlo na visoko vejo jablane! Menda jo ja ni obesil tja kakšen grški ali drug bog, zadolžen za sadjerejo? :lol:
Veš, ko se na jablani pojavi ananas veš, da si ga preveč cukno.
Saj piješ sivi pinot, kaj ne?
Če je dober letnik in če je z absolutne lege ...
vojko wrote:
Naj te še spomnim, da padajoče drevo naredi več hrupa kot rastoči gozd!
Vsekakor, saj je hrup padajočega drevesa skoraj hipen dogodek, rast pa dolgotrajen in so zato zvočni valovi daleč v infrazvočnem delu spektra, poleg tega pa so strašno šibki.
Tako je, samo rast je pojavitev reda, zmanjšanje entropije!
Tako je, a le začasno in na račun povečane entropije v okolici. Entropija \(S=k_{B} ln W\) v zaprtem sistemu se lahko samo povečuje. Zmanjševanje entropije v tvojem telesu (ali drevesu) se več kot nadoknadi s povečanjem le-te v okolici.
Resonanca gozda se tudi vse skozi spreminja, kaj ne?!
Ne bi vedel. Nisem še slišal, kako zveni gozd, če udariš po njem ... Kosmač je v svojem duhu slišal, kako zveni pomladni dan: "Tisti pomladni dan je bil lep, svetel in zveneč, kot iz čistega srebra ulit."
vojko wrote:Ampak ko si bil zaljubljen, si imel fantastično izostren čut za zvok; slišal si lahko celo, kako raste trava ...
Odlično! Ta naša domislica je precej globoka, če le usmeriš misli v pravo smer.
..če jih ne, ti pa pomaga partija ... :D
vojko wrote:
P.s.
Video je zanimiv in prikaže tako neverjetne razsežnosti prostora kot tudi sposobnost strukture, ki ravno zadošča za komunikacijo v in o tej razsežnosti v kateri se nahaja in to še brez da bi sploh zapustila prostor kjer se je znašla.
Ja, drži, a ta prostor je s pospešenem širjenjem Prostora relativno vedno manjši.
Postoj, če je Vesolje vse kar je potem se ne more širiti, ker se širi v nekaj česar ni! Ker pa je videti, da se razdalje med galaksijami povečujejo, vesolje dejansko raste, kot Jabolko.
Hotel sem reči, da je s pospešenim širjenjem vesolja del, s katerim smo lahko v kavzalni zvezi, vedno manjši in s katerim lahko komuniciramo. Na koncu bo omejen na gravitacijsko povezane sisteme (galaksije).
vojko wrote:Čez nekaj sto milijard let bo krog zaključen: spet bomo tam, kjer so bili astronomi pred Hubblom. Naša domača galaksija bo celo vesolje.
Samo če bo nekdo zažgal vse knjige in to še velja samo za takšne vrste vernikov kot ste vi!
Ti misliš, da bodo čez sto milijard let še obstajale knjige?

In pa: na katere 'vernike' ciljaš?
vojko wrote:A pred tem bomo verjetno že ustvarili svoje novo vesolje v kakšni kleti fizikalnega inštituta, kar je mala mal'ca za tip 3 ...
Ne moreš ustvariti nekaj v nečem kar je vse kar je,
Seveda lahko! Vprašaj Lindeja! Novo vesolje ne nastane v starem, starševskem ampak v hiperprostoru (stari dobri Thomas More bi dejal v Utopiji; gr.: ou – ni, topos – kraj, se pravi 'kraj, ki ga ni').
kajti to ustvarjeno bi moralo biti razlikovano od vsega kar je!
Seveda: ustvarili bi nov vesoljski mehurček (bubble universe)!
Torej, ustvaril bi nič, nekaj kar ne eksistira v eksistirajočem.
Bolje rečeno: ' ustvaril bi IZ nič, nekaj kar ne eksistira v eksistirajočem".
vojko wrote:...če se vesolje sploh širi?
https://www.youtube.com/watch?v=7UNLgPIiWAg
Če ne verjameš v meritve, ki bi naj prikazovale oddaljevanje galaksij, potem ne verjameš v osnovne principe in temeljno paradigmo, da so pravila povsod v stvarnosti enaka.
Jaz verjamem meritvam; a seme dvoma je zasejano ... 8)

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
14.6.2019 8:56
Si, samo poskus ni uspel, zakaj le.
To boš pa že ti vedel.
Vidiš? Verjetno ne. Poglej, če je vesolje vse kar je to pomeni, da je vse mišljeno VSE brez izjeme, torej prostor, čas, materija, energija, vse kar je je vesolje, torej celota vsega eksistirajočega, to je vesolje. Z drugimi besedami povedano; zunaj eksistirajočega ne eksistira nič. Še več, deljenje, koncept razstavljanja, izgubi smisel, kaj ne? Tudi komplementarni par, zunaj/znotraj nima smisla, ker bi to zahtevalo mejo za ločevanje, ki pa je že tudi vsebovana v definiciji.
Spet veliko besed za malo vsebine. Če je vesolje vse, kar je, in ni zunaj njega ničesar, še ne pomeni, da se ne more večati. Večati pomeni, da se večajo razdalje med telesi v vesolju. Koncept deljenja ima smisel že znotraj posameznega biološkega organizma. To seveda ne pomeni, da se zvezde razmnožujejo, kajne.
Roman napisal/-a:To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.
Tako je znotraj tega konteksta in to zaradi definicije, torej metode ( :!: ).
Tvoj kontekst in tvoja metoda pač nimata nobene zveze s širjenjem vesolja.
Hecno je, da je v skladu s to perspektivo vesolje neke vrste atomom, enota, ki pa vsebuje tudi nič! :lol:
Ah, Bargo, spet ga biksaš. Spot v ozadju zardeva.
Ja, Georg(e), George Boole te pozdravlja.
Tudi matematike mešaš med seboj. Obrni se na Ernsta Zermela in Abrahama Fraenkla ali pa celo na Nicolasa Bourbakija. Ti bo koristilo.
Turing se reži in Roger ploska.
To se ti samo zdi.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
16.6.2019 19:39
bargo napisal/-a:
14.6.2019 8:56
Si, samo poskus ni uspel, zakaj le.
To boš pa že ti vedel.
Ne, ne vem in kako bi vedel, ko pa izvajaš poskuse s ciljem. :roll:
Roman napisal/-a:
Vidiš? Verjetno ne. Poglej, če je vesolje vse kar je to pomeni, da je vse mišljeno VSE brez izjeme, torej prostor, čas, materija, energija, vse kar je je vesolje, torej celota vsega eksistirajočega, to je vesolje. Z drugimi besedami povedano; zunaj eksistirajočega ne eksistira nič. Še več, deljenje, koncept razstavljanja, izgubi smisel, kaj ne? Tudi komplementarni par, zunaj/znotraj nima smisla, ker bi to zahtevalo mejo za ločevanje, ki pa je že tudi vsebovana v definiciji.
Spet veliko besed za malo vsebine. Če je vesolje vse, kar je, in ni zunaj njega ničesar, še ne pomeni, da se ne more večati. Večati pomeni, da se večajo razdalje med telesi v vesolju.
Veča se in to tako, da se večajo razdalje kot navajaš in vendar zaznavaš omejeno hitrostjo, ki ti v temelju omogoča zaznavanje razdalj.
Roman napisal/-a: Koncept deljenja ima smisel že znotraj posameznega biološkega organizma. To seveda ne pomeni, da se zvezde razmnožujejo, kajne.
Če iščeš sestavo jo najdeš tako, kot si razstavljal vendar, ko začneš razstavljati, še posebej biološki organizem, prej ali kasneje izgubiš življenje.
Roman napisal/-a:
Roman napisal/-a:To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.
Tako je znotraj tega konteksta in to zaradi definicije, torej metode ( :!: ).
Tvoj kontekst in tvoja metoda pač nimata nobene zveze s širjenjem vesolja.
Drži, še več, naš in vaš kontekst je posledica metode. :roll:
Roman napisal/-a:
Hecno je, da je v skladu s to perspektivo vesolje neke vrste atomom, enota, ki pa vsebuje tudi nič! :lol:
Ah, Bargo, spet ga biksaš. Spot v ozadju zardeva.
Spot se čudi.
Roman napisal/-a:
Ja, Georg(e), George Boole te pozdravlja.
Tudi matematike mešaš med seboj. Obrni se na Ernsta Zermela in Abrahama Fraenkla ali pa celo na Nicolasa Bourbakija. Ti bo koristilo.
Turing se reži in Roger ploska.
To se ti samo zdi.
Pozabil si na John Hortona. :wink:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

Slika
Wow! And to think God knows every hair on our heads! :lol:

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:
18.6.2019 15:12
Pozabil si na John Hortona. :wink:
Misliš na Johna Hortona Conwaya, ki je izumil surrealna števila? https://en.wikipedia.org/wiki/Surreal_number

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
19.6.2019 15:42
bargo napisal/-a:
18.6.2019 15:12
Pozabil si na John Hortona. :wink:
Misliš na Johna Hortona Conwaya, ki je izumil surrealna števila? https://en.wikipedia.org/wiki/Surreal_number
Natanko tega Johna. :wink:
The Monster Group - John Conway

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a Roman »

Tip je bolj znan po celičnih avtomatih (na primer slovita igra življenja): https://www.youtube.com/watch?v=C2vgICfQawE.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

Naše vesoljsko dvorišče, soseska, mesto in širše ...

Slika

Impresivno, kaj? Ob pogledu na te slike te mine vsaka vzvišenost in kompleks posebnosti, unikatnosti ... Če bi pisci Zbirke zgodbic iz bronaste dobe tole videli, potem ... :lol:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
13.7.2019 13:44
Naše vesoljsko dvorišče, soseska, mesto in širše ...

Slika

Impresivno, kaj?
Pa že.
vojko napisal/-a: Ob pogledu na te slike te mine vsaka vzvišenost in kompleks posebnosti, unikatnosti ...
Prav nasprotno, ko pa nikjer ni vsaj takšne inteligence kot na Zemlji. 8)
vojko napisal/-a: Če bi pisci Zbirke zgodbic iz bronaste dobe tole videli, potem ...
… bi nekateri dejali, da pravzaprav nista bila izgnana iz raja. :wink:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

Impresivno, kaj?
Pa že.
Vidim, da si strašno impresioniran ... :?
vojko wrote:Ob pogledu na te slike te mine vsaka vzvišenost in kompleks posebnosti, unikatnosti ...
Prav nasprotno, ko pa nikjer ni vsaj takšne inteligence kot na Zemlji.
To zagotovo ni res! A res za trenutek verjameš, da smo edina riba v tem (skoraj) neskončnem oceanu? Eden od možnih odgovorov na znani Fermijev paradoks ('Kje so?!') je tudi tale: razdalje na kozmični skali so tako strašljive, da četudi obstajajo civilizacije tip 2 ali celo 3, ne morejo med sabo komunicirati. Od enega konca do drugega naše domače galaksije potuje signal 100.000 let!! Še komunikacije med civilizacijami, ki so samo 100 svetlobnih let narazen, si je težko predstavljati. Predstavljaj si, da ponujaš zadnji model orgonskega topa po akcijski ceni. Pošlješ ponudbo in če frajerji takoj odgovorijo, boš dobil potrdilo o sprejetju ponudbe čez 200 let ... Smo v situaciji, v kateri so bili pisci Zbirke zgodbic: zanje se je vesolje končalo v Jutrovi deželi in deželicah, ki so mejile nanjo. Domorodci v obeh Amerikah so bili zanje non existo, podobno kot je za nas morebitna civilizacija v središču naše galaksije.
vojko wrote:Če bi pisci Zbirke zgodbic iz bronaste dobe tole videli, potem ...
… bi nekateri dejali, da pravzaprav nista bila izgnana iz raja.
V nekem zelo globokem in simboličnem smislu to drži. :D

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
13.7.2019 18:36
Impresivno, kaj?
Pa že.
Vidim, da si strašno impresioniran ... :?
Sem, seveda sem. S pomočjo teleskopa in še nekaj drugega truda, nam računalniki sedaj rišejo karto vesolja. Pazi sedaj, tale karta/slika bo lahko čez nekaj milijonov let enako zanimiva kot zadnja večerja.
vojko napisal/-a:
vojko wrote:Ob pogledu na te slike te mine vsaka vzvišenost in kompleks posebnosti, unikatnosti ...
Prav nasprotno, ko pa nikjer ni vsaj takšne inteligence kot na Zemlji.
To zagotovo ni res!
Močne trditve zahtevajo močne dokaze, kaj ne?
vojko napisal/-a: A res za trenutek verjameš, da smo edina riba v tem (skoraj) neskončnem oceanu? Eden od možnih odgovorov na znani Fermijev paradoks ('Kje so?!') je tudi tale: razdalje na kozmični skali so tako strašljive, da četudi obstajajo civilizacije tip 2 ali celo 3, ne morejo med sabo komunicirati. Od enega konca do drugega naše domače galaksije potuje signal 100.000 let!!
Še komunikacije med civilizacijami, ki so samo 100 svetlobnih let narazen, si je težko predstavljati. Predstavljaj si, da ponujaš zadnji model orgonskega topa po akcijski ceni. Pošlješ ponudbo in če frajerji takoj odgovorijo, boš dobil potrdilo o sprejetju ponudbe čez 200 let ... Smo v situaciji, v kateri so bili pisci Zbirke zgodbic: zanje se je vesolje končalo v Jutrovi deželi in deželicah, ki so mejile nanjo. Domorodci v obeh Amerikah so bili zanje non existo, podobno kot je za nas morebitna civilizacija v središču naše galaksije.
Ja, vse je mogoče, še posebej, če verjameš, da iz ničesar nastane in nastaja vse! :lol: :D

Drugače pa, saj veš sam, da zgodbica, pa naj se bere in sliši še tako prepričljiva, pač še ni dokaz.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Medzvezdna potovanja

Odgovor Napisal/-a vojko »

vojko wrote: ↑
13.7.2019 18:36
Impresivno, kaj?
Pa že.
Vidim, da si strašno impresioniran ...
Sem, seveda sem. S pomočjo teleskopa in še nekaj drugega truda, nam računalniki sedaj rišejo karto vesolja. Pazi sedaj, tale karta/slika bo lahko čez nekaj milijonov let enako zanimiva kot zadnja večerja.
Zanimiva bo dosti bolj kot da Vincijeva mojstrovina. Že iz preprostega razloga, ker ta motiv ¾ Zemljanov ne pomeni nič.
Kaj recimo tebi pomeni tale alegorija:

Slika
ki kakšni milijardi ljudi pomeni več kot drugi milijard 'Zadnja večerja'?

Ali pa tale:

Slika

Pa tale:

Slika

Ali celo tale:

Slika

Skoraj prepričan sem, da ti ne pomenijo veliko ...

Vsaka od teh skupin ljudi z zaostalo družbeno zavestjo šteje nekaj sto milijonov članov in časti te slike po božje in so zanje neprecenljive nabožne umetnine, kot je za ljudi, ki se imenujejo 'kristjani', da Vincijeva slika.

Računalniška grafika, ki sem jo prilepil jaz, pa vsebuje brezčasno univerzalno sporočilo in jo razumejo vsi povprečno izobraženi pripadniki naše vrste; razumeli jo bodo tudi čez nekaj milijonov let (če bomo še obstajali kot vrsta). Vsebuje namreč ogromno informacij in je zame neprimerljivo bolj lepa kot verske alegorije; pri tem seveda puščam ob strani dejstvo, da je daVincijev motiv nepresežena umetnina per se.
vojko wrote:Ob pogledu na te slike te mine vsaka vzvišenost in kompleks posebnosti, unikatnosti ...
Prav nasprotno, ko pa nikjer ni vsaj takšne inteligence kot na Zemlji.
To zagotovo ni res!
Močne trditve zahtevajo močne dokaze, kaj ne?
Drži!
Že večkrat sem navedel nekaj najpomembnejših. Vsako novo odkritje eksoplaneta utrjuje prepričanje, da je skoraj neverjetno (samo po zakonu verjetnosti), da smo sami v vesolju.

Danes je odkritih že več kot 5.000 eksoplanetov in vsak dan odkrivajo nove. Astronomi ocenjujejo, da je v vesolju več planetov kot je zvezd (samo naša zvezda ima 8 planetov). Menijo, da je samo v naši galaksiji cca 50 milijard planetov (!!!), podobnih Zemlji, ki ležijo v tako imenovani 'zlatolaskini coni' ('goldilock zone'; gotovo poznaš pravljico o Treh medvedih!), se pravi v coni, kjer so ugodne razmere za pojav življenja.

Razen strašljivih kozmičnih razdalj, ki ločujejo zvezde in onemogočajo smiselno komunikacijo v realnem času, moraš vedeti tudi, da ET verjetno nimajo nobenega tehtnega razloga, da bi poskušali komunicirati z nami, kot mi nimamo razloga, da prisrčno pozdravimo mravlje v mravljišču, mimo katerega slučajno gremo. Lahko se počutimo tehnološko zrele v primerjavi z našo preteklostjo, toda v primerjavi s tem, kar je morda v vesolju, smo še vedno v zibki. Vsaka civilizacija, ki bi jo lahko odkrili, bo verjetno milijone, morda milijarde let pred nami. Kaj to pomeni, si je težko predstavljati.

"Mi smo kot trilobiti, ki iščejo druge trilobite," pravi Seth Shostak, višji astronom na Inštitutu SETI.

Če jih sploh bomo opazili, bodo to verjetno posledice njihovega vsakdanjega astroinženiringa, podobno kot so naši EM signali, ki potujejo v vesolje od iznajdbe radia naprej, ne pa namerne in usmerjene komunikacije.

Še en razlog je, zakaj jih nismo opazili. Če ekstrapoliramo razmere v razvoju naše civilizacije na Tujce, je zelo verjetno, da se je velik del civilizacij, ki so dosegle recimo stopnjo 1 po Kardaševu, uničil sam, še prej ko je segel po zvezdah.

Gotovo poznaš Drakovo enačbo za izračun števila tehnoloških civilizacij v naši galaksiji:

Slika

N je število civilizacij v naši Galaksiji, s katerimi bi se domnevno mogli sporazumevati.
\(R_{*}\) je razmerje zvezdnih skupin v naši Galaksiji.
\(f_{p}\) je merilo zvezd z lastnimi planeti.
\(n_{e}\) je povprečno število planetov, ki omogočajo življenje v razmerju z zvezdo, ki ima planete.
\(f_{l}\) je merilo planetov, kjer se domnevno lahko razvije življenje.
\(f_{i}\) je merilo planetov, kjer se dejansko razvije življenje.
\(f_{c}\) je merilo tistih, ki bi želeli ali se bili sposobni sporazumevati.
L je pričakovana življenjska doba take civilizacije.

Če je katerikoli faktor v enačbi 0, je N=0.

Po naših gozdovih je ogromno mravljišč, vendar obstaja zelo majhna verjetnost, da bodo kadarkoli te mravlje vzpostavile komunikacijo; pa jih deli včasih le nekaj sto metrov ... 8)
vojko wrote:A res za trenutek verjameš, da smo edina riba v tem (skoraj) neskončnem oceanu? Eden od možnih odgovorov na znani Fermijev paradoks ('Kje so?!') je tudi tale: razdalje na kozmični skali so tako strašljive, da četudi obstajajo civilizacije tip 2 ali celo 3, ne morejo med sabo komunicirati. Od enega konca do drugega naše domače galaksije potuje signal 100.000 let!!
Še komunikacije med civilizacijami, ki so samo 100 svetlobnih let narazen, si je težko predstavljati. Predstavljaj si, da ponujaš zadnji model orgonskega topa po akcijski ceni. Pošlješ ponudbo in če frajerji takoj odgovorijo, boš dobil potrdilo o sprejetju ponudbe čez 200 let ... Smo v situaciji, v kateri so bili pisci Zbirke zgodbic: zanje se je vesolje končalo v Jutrovi deželi in deželicah, ki so mejile nanjo. Domorodci v obeh Amerikah so bili zanje non existo, podobno kot je za nas morebitna civilizacija v središču naše galaksije.
Ja, vse je mogoče, še posebej, če verjameš, da iz ničesar nastane in nastaja vse!
Ja, verjamem. Kaj pa 'verjameš' ti? :D
Drugače pa, saj veš sam, da zgodbica, pa naj se bere in sliši še tako prepričljiva, pač še ni dokaz.
Tudi to pogojno drži. A znanost je posebne vrsta zgodbica ... :wink:

Odgovori