Življenje na drugih planetih?

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Za shranjevanje spominov potrebuješ možgane - dokazano!!!!
Da nekaj čuješ, potrebuješ ušesa, ki so povezana preko živčnih poti z možgani. Saj sluh in vid se tvorita v možganih - dokazano!
...klinični smrti je pobegnilo že dovolj bolnikov, tako da to poimenovanje ne smemo enačiti s samo smrtjo, ko popolnoma odpove človeško telo.

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

OK, se strinjam z napisanim, vendar s tem še nisi pojasnil zmožnosti človeka, da v detajle opiše npr. potek operacije in dialoge med zdravniki, če je imel zaprte oči in se klinično ni odzival v tistem času. Bi rekel, da človek med klinično smrtjo ni kej dosti sposoben bit priseben.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Recimo da zanemarimo malo preveč napihnjeno poročanje o popolnoma natančnih in točnih opisih prostora in pogovorov... kakšna je možnost da gre v tem primeru za miselno (torej tudi vizualno) konstrukcijo prostora in dogajanja na podlagi slišanega? Seveda če klinična smrt res ne pomeni odpovedi čutil - torej če dopušča možnost zaznavanja, pa čeprav nekje tam na nivoju nezavednega.

Mogoče bi to lahko primerjali s sanjami... človek bi naj v sanje vključeval zvoke (in tudi občutke) iz okolice, čeprav jih zaznava med spanjem, torej ko je nepriseben...

Vedež
Prispevkov: 1051
Pridružen: 19.4.2004 8:33

Odgovor Napisal/-a Vedež »

Ah daj no Mriz. Vsak tvoj odgovor na takšna vprašanja so: halucinacije, fantaziranje, sanje, itd.

Dokler ne boš vedel, da duša je, boš vedel zelo malo in tvoji odgovori bodo skrčeni na ponavljajoče se fraze. Razumeš?

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Vedež, ali zanikaš halucinacije? In če ne, kako jih razlagaš? In navsezadnje, kako razlikuješ halucinacije od pravih zaznav? Poleg tega, čeprav misliš (veš?), da duša je, so tvoji odgovori skrčeni na ponavljajoče se fraze. Kako torej lahko to očitaš Mrizu? Razumeš?

Japi, zakaj človek ne bi slišal z zaprtimi očmi? In če se klinično ne odziva ali če ni priseben, zakaj ne bi mogel imeti določenih zaznav?

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

OK, sem malo dvoumno napisal, ampak hotel sem povedat, da če ima človek zaprte oči, je logično da ne vidi, pri sluhu pa ni kakšnega očitnega zunanjega znaka. Tko da dopuščam možnost, da je pacient slišal podzavestno in potem se tega spomnil. Res je, da pri sanjah tudi upoštevamo dražljaje iz okolice, vendar bi povdaril, da če ti med spanjem npr. zaspi roka, ne boš sanjal, da ti je zaspala, ampak boš imel kakšno nočno moro na temo roke z namenom, da se zbudiš in poskrbiš za "motnjo" telesa. Pri omenjenem pacientu pa bi se mi zdelo čudno, da bi "sanjal" prav isto, kot bi se v realnem dogajalo. In baje je že kar nekaj pacientov opazovalo svojo operacijo nekje s perspektive (višine) med zdravniki in stropom sobe. Po moje je to malo več tudi od haluciniranja, saj če vidiš dejansko to, kar se dogaja v tvoji okolici, potem je to v nasprotju s samo definicijo haluciniranja. Dobra stran mojega dokazovanja je ta, da obstoj duše lahko dokažem vsem,slaba pa to, da vsakemu za sigurno šele post festum. No, če pa slučajno ne, pa to itak ne bo potem več pomembno :wink:

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Mislim, da lahko iz zvokov, ki jih pacient sliši med svojo klinično smrtjo, rekonstruira tudi vidne zaznave, ki se presenetljivo ujemajo z resničnimi dogodki. Ne vem, ali je res, tudi ne vem več, kje sem slišal ali prebral, a v nekem podobnem primeru so menda zdravniki pod stropom nastavili neke liste z znaki, ki bi jih pacient, če bi res šlo za izven telesno zaznavo, moral videti, pa jih ni. Pri teh pojavih vsekakor kaže biti zelo previden.

kren22
Prispevkov: 18
Pridružen: 11.12.2005 14:31

Odgovor Napisal/-a kren22 »

Itak,ker potem če bi lahko človek v stanju duha videl in slišal, kar pomeni, da na telesu ne rabi ušes in oči, bi bilo možno, da nekdo, ki je slep oziroma gluh z močno koncentracijo(meditacijo),ko doseže stanje duha, lahko vidi oziroma sliši. za takšen primer pa še nisem slišal, tako da v teh rečeh verjetno ni nič nadnaravnega,ampak obstaja logična razlaga.

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Kren22, pozabljaš, da je v tem primeru pacient pred narkozo videl dvorano, če ne te, pa katero drugo, saj so si zelo podobne.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Japi napisal/-a:Res je, da pri sanjah tudi upoštevamo dražljaje iz okolice, vendar bi povdaril, da če ti med spanjem npr. zaspi roka, ne boš sanjal, da ti je zaspala, ampak boš imel kakšno nočno moro na temo roke z namenom, da se zbudiš in poskrbiš za "motnjo" telesa.
Tako je, jaz sem samo izpostavil skupno lastnost, to je vključevanje zaznav v misli med stanjem neprisebnosti. Sanje to zaznavo popačijo glede na karkoli se človeku plete v podzavesti, ni pa nujno. Če sem jaz ponoči med spanjem dehidriran (recimo iz kakega petka na soboto :) ), sanjam samo to da pijem na litre vode brez kakih popačenj v smislu nočne more...
Po moje je to malo več tudi od haluciniranja, saj če vidiš dejansko to, kar se dogaja v tvoji okolici, potem je to v nasprotju s samo definicijo haluciniranja.
Vprašanje je kako bi lahko preverili če dejansko vidi to kar je tam oziroma če ne gre samo za postavljanje predmetov iz spomina na mesto kjer glede na slišano pašejo. Recimo če nekdo reče da je na svoji levi videl pladenj z kirurškim orodjem (skalpeli pa to) je težko rečt če ni samo na mesto kjer je slišal rožljanje postavil sliko orodja kot se ga spominja iz kake oddaje ali filma...
Dobra stran mojega dokazovanja je ta, da obstoj duše lahko dokažem vsem,slaba pa to, da vsakemu za sigurno šele post festum.
Če misliš na post mortem, še to ni ziher, če je moja domneva o kratkotrajnem 'sanjanju' po (uradni) odpovedi telesa pravilna :)

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Še en "upgrade": pacient je izgubil zavest v prometni nesreči, med prevozom v bolnišnico je doživel klinično smrt, na kliniki, so ga uspeli spravit k življenju, nakar je bil še kar nekaj dni v komi. Torej, od kje mu zmožnost tudi porobnega ne samo zvočnega opisa poteka operacije? Je to lahko že dokaz za obstoj duše?

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Najprej moramo slišati te podrobnosti in preveriti njihovo ujemanje z resničnostjo, nato moramo raziskati, ali je pacient prvič bil v operacijski dvorani in je tudi na TV ni nikoli videl. Misliš, da bi se izšlo?

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Se strinjam, bi bilo treba objektivno pogledat na ta pojav, se mi pa zdi že zanimivo, da se človek sploh kaj spomni iz tistega stanja, ker imam npr. jaz včasih problem, da se spomnim, kje sem že pustil svoj GSM :D

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Ti aparati so resnično čudni :roll: .
Skrivajo se ko jih rabiš in jih moraš prav klicati, da se ti javijo. Drugič, ko želiš imeti malo miru... Takrat pa gnjavijo in se derejo na ves glas. :wink:

Če se želi življenje razširiti po vesolju, je potrebna le ena civilizacija, ki je sposobna izstreliti svoje raziskovalce v vesolje, četudi ne dosežejo zvezd. Zadosti je že, če ti spuščajo svoje iztrebke in drugo nesnago v vesolje in že dobimo razne bakterije astronavte. Te so sposobne, če je le sreča na njihovi strani naseliti daljne planete.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

genion napisal/-a:Drugič, ko želiš imeti malo miru... Takrat pa gnjavijo in se derejo na ves glas.
Delaj tako kot jaz, na določene klice ne odgovori in daj mobitel tačas pod blazino, ali kaj podobnega :)
Če se želi življenje razširiti po vesolju, je potrebna le ena civilizacija, ki je sposobna izstreliti svoje raziskovalce v vesolje, četudi ne dosežejo zvezd.
Baje je trenutno popularna ideja o umetnih raziskovalcih (kot sta bila tista dva v tisti oddaji, omenjeni na prejšnji strani - zaradi njiju sem sploh rad gledal to oddajo).
Mislim da je več možnosti da kaj resnega dosežejo oni kot pa bakterije iz iztrebkov astronavtov...

Odgovori