Zakaj fuzija ni mogoča na zemlji?

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
Gost

Zakaj fuzija ni mogoča na zemlji?

Odgovor Napisal/-a Gost »

Zanima me zakaj fuzija oz. zlivanje jeder ni mogoče na zemlji? Če se da bi prosil podroben opis zakaj to ni mogoče.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Pozabil sem se prijavit :) Moj naslov je(če boste rabili) franc.ciperle@s5.net

miha

Odgovor Napisal/-a miha »

Za začetek procesa fuzije so potrebne zelooooo velike energije. Dober primer za to je Sonce, ki "živi" na račun fuzije. Središče sonca je segreto na več miljonov stopinj, tako da proces lahko poteka.
Sicer pa smo bili na Zemlji že priča fuziji in sicer pri eksploziji vodikovih bomb. Kot že rečeno je za začetek reakcije potrebno veliko energije. Zato je vodikovi bombi dodana navadna atomska bomba(deluje na principu fizije), ki vžge vodikovo bombo.
Vendar pa je bilo pri vprašanju verjetno mišljeno uporaba fuzije v miroljubne namene. Če se pravilno spomnim, so s pomočjo lasarjev že uspešno izvedli kontrolirano fuzijo, vendar je problem, ker je bil izkoristek med vloženo energijo in energijo, ki so jo dobili zelo slab. Če bomo uspeli nadzorovati sam proces mislim, da je to verjetno energija prihodnosti.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Tako je. Bral sem v angleščini(vendar sem nehal ker nimam pojma o tehnični angleščini), o fuziji(seveda v miroljubne namene), kako so jo izpeljali. Tudi iskal sem če obstaja kaj o fuziji(na zemlji) v slovenščini, pa nisem nič najdel. :(

XJam

Odgovor Napisal/-a XJam »

As far as I know... Kolikor sam vem, je ena od trenutnih preprek tudi denar. Sicer nikjer ne piše, da nadzorovano jedrsko zlitje ( :arrow: NJZ) (angleška kratica CTF -- controlled thermonuclear fusion) na Zemlji ni mogoče, vendar kot se zdi, bog kocka tudi pri tem, čeprav se Abraham seveda s tem ne strinja. Kako je z lasarji, ne vem, kako pa je z laserji - pa tudi pravzaprav ne. Takšni laserji morajo imeti prav gotovo velikanske moči, ki si jih lahko verjetno privoščijo samo vojske velesil tako, da pri miroljubni uporabi NJZ na tem področju Hardy-Murphyjev zakon ne velja. Podobne naprave so tokamaki, toroidal'naye kamere magnitnaye, kot kratica iz ruskega izvirnika -- (тороидальная камера магнитная -- токамак). Kamera je, začuda, po rusko komora in je tudi tukaj ženskega spola 8) . Zverke temeljijo na teoretičnem delu iz začetka 1950. let ruskih fizikov Igorja Jevgenjeviča Tamma in Andreja Dmitrijeviča Saharova. Saharov pa je, kot vemo, tudi oče sovjetske vodikove bombe, ki jo je 'odlikovala' posebno izpopolnjena izvedba... Trenutno deluje na svetu kar nekaj takšnih tokamakov, ki pa so dragi. Na podlagi raziskovanj tokamakov do 1968 so dejansko opazili in dobro preučili tudi na primer Čerenkov-Vavilova sevanje. Tamm, Pavel Aleksejevič Čerenkov in Ilja Mihajlovič Frank so za to prejeli tudi Nobelovo nagrado za fiziko leta 1958, kar zgovorno priča o tem, da so bili Rusi že tedaj (relativno) 'zelo daleč' na tem področju, saj so zahodni strokovnjaki kar (relativno) 'osuplo' pregledovali napravo, konstruirano in izdelano predvsem pod vodvstvom zaposlenih v Institutu za jedrsko zlitje (The Institute of Nuclear Fusion, Институт ядерного синтеза) (INF, oziroma ИЯС), Ruskega raziskovalnega središča -- Kurčatova instituta , po stari ruski navadi imenovano preprosto T-3. In bili z njo kar zadovoljni. Kako takšna reč deluje, je verjetno prezahtevno tukaj navajati. Zanimive bi bile tudi takšne prenosne naprave, ki pa jih bodo seveda mogoče nekoč imele prihodnje (relativno) nemiroljubne podmornice ali pa nosilke raketoplanov... Mislim, da ni tako zares nemogoče. Upajmo tudi, da bodo obrodile novejše teorije z 'ne-zgolj' relativističnimi delci, kar pa po 'mogoti' sploh ni pomembno. Pač. S spoštovanjem.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

XJam: Od kod toliko veš o fuziji? To sem bral da so rusi že okrog 1950-tega leta dosegli v tokamak-u(T-3 kot si omenil) 10.000.000 stopinj, zahod se je pa samo čudil. Vprašanje je: Kaj sploh je to sevanje Čerenkov(bral sem a nisem nič razumel...bilo je v angleščini).

Odgovori