zakaj vesolje obstaja, ko pa mu ne bi bilo treba?

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Hotel sem poudariti, da abstraktnega opazovalca (npr. znanost), ki bi poznal celotno sliko o eksistenci materije, ni brez fizičnega opazovalca (npr. človek). Četudi si zgolj zamišlja svoje ideje.

Vprašanje "Ali je eksistenca materije odvisna od tega kaj tvori?" sugerira nikalen odgovor. Mislim, da bi segli dlje, če bi se vprašali "Kako, če sploh, se lahko odnos materije do materije spreminja?".

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

"Kako, če sploh, se lahko odnos materije do materije spreminja?".

Se strinjam, to je zanimivo vprašanje. Fizika s svojim modelom sil (zaenkrat) najbolje opiše relacije med materijo. Za tak model pa je bila potrebna zavest in inteligenca, ki sta evolucijsko vzniknili iz same materije.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Sem prepozno uletel, da bi ujel vso vaso debato, bi pa Igorju rekel samo tole:

Ce ne bi nastalo tocno taksno vesolje kot je (Razmerje mas elektron, nevtron, proton, razmerje sil el, mag, jed itd, itd) ne bi nastali tudi mi (oz. neka druga razvita bitja) in se nihce nebi spraseval zakaj obstaja vesolje!

Vesolje obstaja prav zato, da se mi (razvita bitja) lahko sprasujemo zakaj obstaja :)

Ce nas ni v vesolju vesolje obstaja vendar mi ne vemo da obstaja, torej sigurno ves cas nekaj obstaja!

Ni da ni!

hrast
Prispevkov: 95
Pridružen: 8.4.2003 14:28

Odgovor Napisal/-a hrast »

MAVER|CK napisal/-a: Vesolje obstaja prav zato, da se mi (razvita bitja) lahko sprasujemo zakaj obstaja :)

Kaj hočeš povedati? Da je vesolje ustvarila naša radovednost? :lol:
Ce nas ni v vesolju vesolje obstaja vendar mi ne vemo da obstaja, torej sigurno ves cas nekaj obstaja!
Verjetno si mislil: Če nas v vesolju ne bi bilo ....

Sploh pa je tvoj odgovor kaj malo več od golega obračanja besed. Saj tista (morda možna) vesolja, v katerih ni človeka nikogar prav zelo ne zanimajo. Kot je rekel nekdo pred menoj, taka vesolja za nas ne obstajajo.

Torej: vprašanje je še zmeraj, zakaj obstaja tako vesolje, kot je. Odgovor, ki ga ponujaš, da je tudi veliko drugačnih vesolij, pa na to vprašanje ne odgovarja.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Mah tezko se je tule dobr izrazit, itak je filozofsko vprasanje in nima nic smisla z fiziko al pa kvarkadabro, tako da mi lahka oprostite tud ce se mi kej zaplete vmes :)

Ne ni nasa radovednost ustvarila vesolje ampah je vesolje bilo ustvarjeno prav za to, da se mi lahko sprasujemo to vprasanje, ce vesolje ne bi bilo ustvarjeno, se mi tega vprasanja ne bi morali sprasevati, heheh


Vesolje v drugacni obliki itak ne more obstajat! That's it! Ce bi se sam ena konstanta za mal spremenila (od tistih glavnih) bi se vesolje po velikem poku spet sesulo vase ali pa bi ga tako hitro razneslo narazen, da se osnovni delci nebi morali zdruziti v atome!

To je moje mislenje, po nekaj prebranih knjigah o vesolju :)

tomo
Prispevkov: 2
Pridružen: 30.5.2005 11:55

Odgovor Napisal/-a tomo »

Sem prebral prve 3 strani debate....uf, me že mal glava boli od filozofiranja.
Mogoče je pa smisel v tem, da se ljudje lahko take stvari sprašujemo :lol:
Torej...zakaj je nastalo vesolje?
Nastalo je kot poseldica "nečesa" in niti ni nujno da je to edino vesolje. Vesolje je nek "prostor" omejen ali neomejen ni bistvo, bistvo je da mora obstajati nekje ali v nečem še večjem od našega vesolja. Edini možni medij, ki mi pade na pamet je čista energija. Energija sama zase ne rabi prostora, ker je prostor posledica energije. Ampak energija ne more kar nastati kaj ne?! Po mojem lahko in to na račun prostora. Težko je narediti poizkus, ker si je nemogoče predstavljati da od "nekje" opazujete nastanek vesolja, ker je to nekje "nedefinirano". Ni "nič" ampak je nedefinirano - v smislu, da ni prostora, časa in vsega kar obstaja v našem vesolju in ni interakcije med vesoljem in nedefiniranim_kar_koli_že. OK. Imamo nedefinirano, kaj pa sedaj. V tem konstruktu nastaneta, kot posledica eden drugega, prostor in energija. Kje pa je vzrok za to posledico? E, tu je pa finta. Vzroka ni ker čas še ne obstaja. Vesolje kot posledica je sam sebi vzrok. Če bi čas obstajal, bi prišlo do interakcije med vesoljem in tistim nedefiniranim zunaj vesolja. Širjenje energija/prostor pa bi potekala po standardnem modelu. Evo, voila, pa imamo vesolje. :lol:

Lahko se pa tudi motim 8)

LP

GregPoz
Prispevkov: 6
Pridružen: 6.8.2003 10:15
Kraj: KP
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a GregPoz »

tomo napisal/-a:Sem prebral prve 3 strani debate....uf, me že mal glava boli od filozofiranja.
Mogoče je pa smisel v tem, da se ljudje lahko take stvari sprašujemo :lol:
Torej...zakaj je nastalo vesolje?
Nastalo je kot poseldica "nečesa"
morda pa bi bilo potrebno razširiti tudi pojma "vzrok" in "posledica"... se pravi, nam sta znana ta dva pojma le kot nek "linearen", samoumeven proces, povezan s časom. Ne vem, morda nek tenzor vzrokov ter posledic, oziroma pojmov te kategorije. :roll:

Uporabniški avatar
ramses
Prispevkov: 12
Pridružen: 10.8.2005 12:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ramses »

Po mojem je vesolje multidimenzionalni prostor, ki deluje na bazi gravitacije. Vprašanje kje je konec; je relativno! In mislim, da do odgovora nas bo večina prišla v kratkem! Živimo v obdobju velikih napredkov....
Zadnjič spremenil ramses, dne 24.11.2005 1:18, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
ramses
Prispevkov: 12
Pridružen: 10.8.2005 12:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ramses »

Kaj pa če smo mi posledica svetlobne energije?

Na ta in druga filozofska vprašanja bomo odgovorili v naslednjem stoletju!Po pisku pustite sporočilo! beeeeeeeeep!!

mango
Prispevkov: 2
Pridružen: 1.5.2006 19:09

Odgovor Napisal/-a mango »

Marjan napisal/-a:Ne, odvisno je v katerega opazovalca se postaviš. Če se postaviš v opazovalca, ki ga ni, potem pač tudi vesolja ni ... hehe :wink:
Hmh, ta način razmišljanja mi je zelo privlačen... Svojemu otroku sem potemtakem ob rojstvu dejansko podaril ves svet. Na nek način gotovo. Pa recite, če morete, da starševstvo ni čudovito. Le razumem ne, zakaj je nataliteta v Evropi tako nizka.

vecKt
Prispevkov: 10
Pridružen: 11.5.2006 18:30

Odgovor Napisal/-a vecKt »

vprašanje zakaj vesolje obstaja po mojm nima kej dost smisla, je pa zgolj filozofsko vprašanje. najbrž pa je nastanek vesolja pač nek pogost pojav v vsestvarstvu. mislm, če se je lahko ustvarlo eno vesolje, in ker je vsestvarstvo (kakorkol se reče pač vsemu k obstaja) najbrž precej velka reč - in po vsej verjetnosti neskončna, je zelo verjetno, da obstaja še kakšno vesolje, oz. neskončno vesolij.
predvsem pa - če ne bi blo vesolja, tud ne bi bi bilo nas, ki bi se spraševali zakaj vesolje obstaja, torej je vprašanje dokaj nesmisleno, ker obstajat pač enostavno mora, in je to predpogoj da sploh pride do vprašanja o njegovem obstoju.

Kia
Prispevkov: 2
Pridružen: 10.5.2006 12:03
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kia »

Je tukaj sploh kdo pomislil (nisem prebrala vseh objav), da je naše vesolje nastalo znotraj nekega vesolja. Sam pa se spet pojavlja vprašanje kako/iz česa je to vesolje nastalo

babsi
Prispevkov: 6
Pridružen: 17.3.2006 20:00
Kraj: Komenda

Odgovor Napisal/-a babsi »

Kaj pa če so naše vesolje ustvarili drugi? :roll:
Lahko, da so v nekem drugem vesolju bolj razvita bitja, ki so uspela ustvariti črno luknjo. Tako smo mi nekakšno podvesolje njihovega.

vecKt
Prispevkov: 10
Pridružen: 11.5.2006 18:30

Odgovor Napisal/-a vecKt »

@kia: če je tko, je ta "original" vesolje izven naših predstav in vsako ugibanje o njemu bo 100% mimo. je pa res, da se lahko o njem zgolj filozofira.

@babsi: kaj ma pa črna luknaj tuki veze?

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Pri bitjih, ki naj bi ustvarila vesolje, se postavi vprašanje, kdo je ustvaril njih. To velja tudi za domnevnega boga. S takim spraševanjem oziroma domnevanjem se uganki o nastanku vesolja čisto nič ne približamo.

Poleg tega, od kod neki ideja, da vesolje obstaja, čeprav mu ne bi bilo treba? Kako sploh lahko vemo, ali je obstoj vesolja nujen ali ne?

Odgovori