čas kot samostojna enota(kaj je z našim)

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
emir

čas kot samostojna enota(kaj je z našim)

Odgovor Napisal/-a emir »

imam eno vprašanje.kot vsi vemo je čas v vesolju različen(različno mine glede na prostor).na začetku ni bilo zemlje.torej je takrat čas na istem mestu kjer je zdaj zemlja potekal počasneje!kaj je vzrok za hitrejše minevanje časa?upam da razumete vprašanje.Malo sem pijan a vendarle mislim da sem dokaj pravilno napisal in se izrazil!

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Če je čas prej tekel drugače, je lahko vzrok samo v tem, da je danes na tem mestu Zemlja. Na TV sem enkrat slišal, da je minevanje časa ob telesih z veliko maso (planeti, zvezde in podobno) hitrejše, kot pa če si daleč od takšnih teles. Skrivnost pa bi naj bila v tem; svetloba izgublja energijo, ko želi uiti veliki masi. Tako se njena valovna dolžina krajša (ne vem zakaj bi naj to imelo kakeršenkoli vpliv?!?) in vpliva nekako tudi na čas.
Morda pa sem vse skupaj pošteno zamešal :? .

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Gravitacija stisne prostor, in ker sta prostor in čas povezana, stisne tudi čas. Tako si jaz to predtavljam. Mislim pa, da v bližini mesivnih teles čas mineva počasneje. V črni luknji (singularnosti) naj bi se povsem ustavil

ravnovesor

Odgovor Napisal/-a ravnovesor »

ceprav se na zadevo ne spoznam se popolnoma strinjam , da cas mineva na nasem planetu pocasneje..mogoce celo to..drznem si reci da, je cas torej pravi cas na zemlji ustavljen je ujet..

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Kaj pa je to pravi čas?

Emir

Odgovor Napisal/-a Emir »

Pentium je rekel napisal/-a:Gravitacija stisne prostor, in ker sta prostor in čas povezana, stisne tudi čas. Tako si jaz to predtavljam. Mislim pa, da v bližini mesivnih teles čas mineva počasneje. V črni luknji (singularnosti) naj bi se povsem ustavil

To po moje ni res, saj tisti astronavti, ki se vrnejo iz svojih vesoljskih ekspedicij, se vrnejo mlajši, torej iz tega sledi, da čas izven Zemlje poteka počasneje, ne pa NA Zemlji!

Emir

Odgovor Napisal/-a Emir »

ravnovesor napisal/-a:ceprav se na zadevo ne spoznam se popolnoma strinjam , da cas mineva na nasem planetu pocasneje..mogoce celo to..drznem si reci da, je cas torej pravi cas na zemlji ustavljen je ujet..
Kje vi dobivate te ideje? romanu lahko podam enostavno razlago. Imaš pred sabo eno kroglo, eno ravno ploščo in en lijak.Sedaj vzameš kroglo in jo vržeš čez ravno ploščo.Krogla bo dosegla neko hitrost. Sedaj pa zveži na rob ravne plošče lijak(to predstavlja tisto gravitacijsko polje naše drage Zemlje) in potisni krolgo po ravni plošči. Po moje bo krogla hitreje stekla v lijak kot pa potuje po ravni plošči! In ta krogla predstavlja čas!!!

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Emir napisal/-a:tisti astronavti, ki se vrnejo iz svojih vesoljskih ekspedicij, se vrnejo mlajši, torej iz tega sledi, da čas izven Zemlje poteka počasneje, ne pa NA Zemlji!
Astronavti se ne vrnejo prav nič mlajši (morda nekaj sekund). Bi se pa vrnili mlajši, (še vedno starejši kot so odšli), če bi dalj časa potovali blizu svetlobni hitrosti. V tem primeru se se jih čas upočasnil zaradi hitrost. Pravzaprav bi oni sami in vesoljska ladja zaradi hitrosti toliko pridobili na masi. Čas bi se jim upočasnil zaradi mase. Torej: Masa upočasnjuje (razteguje) čas in krči prostor.

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Emir napisal/-a:romanu lahko podam enostavno razlago.
Enostavno? Zakaj lijak? Kako lahko krogla predstavlja čas? In še vedno: Kaj je to pravi čas?

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Po mojem skromnem mnenju je Emirjeva razlaga čisti nesmisel. Krogla lahko predstavlja telo, ne pa časa. Ne poznam pa točne razlage za "pravi čas". To je pač ena od dimenzij z zanimivo značilnostjo, da po njej lahko potujemo samo v eno smer. To smer pa je obravnaval Hawking (črne luknje in otroška vesolja ter drugi eseji). Enako kot prostor masa ukrivi tudi čas. Le da zaradi tega čas mineva počasneje.

majkl

Odgovor Napisal/-a majkl »

mene pa se dodatno nekaj zanima v zvezi z svetlobno hitrostjo in casom...torej ko svetloba potuje je cas v njenem okolju prakticno ustavljen..v sami svetlobni hitroti pa ne...skratka iz znanega primera..ce potujemo do sosednje zvezde in nazaj z svetlobno hitrostjo se clovek recimo postara za dve leti okolje pa za milijon let recimo...ne gre mi v glavo kako potlej lahko gledamo svetlobo iz 100 milijon svetlobnih let oddaljenih konstrukcij , ker ko bi svetloba medtem ko bi bila na pol poti to je 50 miljononv svetlobnih let, bila na poti proti nam, bi to bilo recimo zdaj..dokler bi prisla do nas bi minilo ne vem koliko milijard let nas ze vec ni...cas v okolju svetlobe poteka pocasneje...torej dejansko je zadeva obratna...ce bi potoval z svetlobno hitrostjo bi se postaral v enem zemeljskem letu za leto dni recimo...ista fora je z urami...ce potujes z svetlobno hitrostjo ura tece pocasneje zato ker meris cas okolja..recimo, da potujes z svetobno pot od zemlje do jupitra...za pot imas stoparico in na zemlji je prav tako opazoalec , ki ima stoparico..opazovalec na zemlji nameri recimo 6 minut..ti pa nameris 2 minuti...kaj se je dejansko zgodilo..medtem ko so na zemlji pretekli dve minuti je pri tebi v raketi preteklo dejansko 10 minut...razlika plus cas na zemlji...tako nekako se mi zdi vse skupaj..seveda pa sem najbrz spet kje mimo usekal.. :wink:

majkl

popravek

Odgovor Napisal/-a majkl »

popravek zgornjega teksta
ce bi potoval z svetlobno hitrostjo bi se v enem zemeljskem dnevu postaral za recimo leto dni v dolocenem casovnem intervalu.. :oops:

peter

gten@email.si

Odgovor Napisal/-a peter »

...torej:

Ce bi potoval s svetlobno hitrostjo (kar seveda ne bi mogel, ker imas koncno maso), bi se postaral natanko nič ne glede na to, kolikokrat bi se zemlja obrnila(he).

Ce bi bil ti torej "svetloba" bi se ti zdelo, da si na vseh mestih hkrati, ker bi zate vsako potovanje trajalo natanko nic sekund.

Božo
Prispevkov: 5
Pridružen: 16.10.2004 23:44
Kraj: Il.Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Božo »

če jaz prav razumem relativnostno teorijo se čas ustavlja, tem bolj se prebljižujemo histrosti svetlobe...to pomeni (teoretično), če hitrost svetlobe dosežem ustavim čas. Se motim??

Uporabniški avatar
Palčka
Prispevkov: 13
Pridružen: 16.10.2004 11:14
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Palčka »

a si ti Peter zihr? da bi potovanje trajalo nič časa? pa sej ni hitrost svetlobe neskončna? Men se ne zdi, da svetlobi traja potovanje nič časa. Če bi mel maso nič, bi lahko potoval s svetllobno hitrostjo; s tem se s3njam, sam z unim pa res ne... možno je, da se ne s3njam, ker nimam pojma... sam zanima me, če si ti zihr, da si tist prou povedu. :wink:

Odgovori