Ali bi bilo mogoče potovati skozi črne luknje?

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Ferdo

Ali bi bilo mogoče potovati skozi črne luknje?

Odgovor Napisal/-a Ferdo »

ali bi bilo mogoče potovati skozi galaksije skozi črne luknje?jaz menim da ne,ker masa človeka ne bi zdržala gravitacije črne luknje.ali pa bi bilo mogoče, če bi naredili takšno vesoljsko plovilo,ki bi bila imuna na težnost črne luknje :?:

Poly

Odgovor Napisal/-a Poly »

Sem sam naključen gost in se na črne luknje ne spoznam najbolj. Vendar pa mislim, da potovanje skozi njih za človeka ni mogoče. :wink: :wink:

koki
Prispevkov: 14
Pridružen: 1.12.2003 1:38
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a koki »

Moje mnenje je tudi da potovanje nebi bilo mogoče....Lahko bni če bi ustvarili plovilo z hitrostjo večjo od svetločne, kar pa je nemogoče, saj je svetlobna hitrost najvišja možna hitrost!(a sem prav povedal :oops: )

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

Lahko bni če bi ustvarili plovilo z hitrostjo večjo od svetločne
Zakaj? Kako?

koki
Prispevkov: 14
Pridružen: 1.12.2003 1:38
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a koki »

V tem je poanta-->vozila ki bi lahko doseglo višjo hitrost od svetlobne preprosto ni mogoče izdelano.

Zakaj?V črnih luknjah je ubežna hitrost večja od svetlobne, torej bi potrebovali hitrost večjo od svetlobne da bi prišli na drugi strani ven..(moje mnenje-a je pravilno?)

fernando

kam pa pridemo brez domisljija

Odgovor Napisal/-a fernando »

jaz si domisljam , da onkraj crne luknje naletimo na zid absolutne gostote-torej ce bi priletel noter z svetlobno ali katerikoli hitrostjo bi se najprej razgradil potem pa bi bil popredalckan po zakonitostih cim manjsega moznega premikanja. :?

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Mislim da se na robu črne luknje (dogodkovnem horizonti čas ustavi) Torej bi se nam čas ustavil in ne bi nikamor prišli (bi pa večno živeli :D: ).

Druga možnost je eksotična materija, s katero bi "odprli" čarno luknjo.

Nabildan Skrzat
Prispevkov: 6
Pridružen: 12.1.2004 14:14
Kontakt:

Re: Ali bi bilo mogoče potovati skozi črne luknje?

Odgovor Napisal/-a Nabildan Skrzat »

Ne bi šlo. Črna luknja je točka (ali pa tudi prostor, kdo ve...) s tako veliko gostoto, da posrka še svetlobo. Verjetno bi se zgodila instant implozija, če bi že prišel do nje (obkroža jo namreč horizont dogodkov, kjer se, kot pravi že pentium, čas ustavi).

ebola

Odgovor Napisal/-a ebola »

koki napisal/-a:Moje mnenje je tudi da potovanje nebi bilo mogoče....Lahko bni če bi ustvarili plovilo z hitrostjo večjo od svetločne, kar pa je nemogoče, saj je svetlobna hitrost najvišja možna hitrost!(a sem prav povedal :oops: )
a ni svetlobna hitrost samo nek zid, ki ga ni mogoče prekoračiti. mi, ki smo na "tej" strani, ne moremoiti hitreje, medtem ko tisti, na "drugi" strani zida ne morejo iti počasneje od svetlobne hitrosti.

kaj bi nam plovilo s tako hitrostjo pomagalo pri črni luknji? če stvar žre, žre vse.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Mislim, da sem se zmotil. Na horizotu se čas ustavi samo za zunanje opazovalce, medtem ko predmet, ki pada v črno luknjo, še vedno zaznava prostor in čas. Prostor-čas se ustavi v singularnosti, točki neskončne gostote. Skozi singularnosti pa gotovo ne bi mogli potovati.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re

Odgovor Napisal/-a GJ »

Pentium napisal/-a: Prostor-čas se ustavi v singularnosti, točki neskončne gostote.
Kaj je to neskončna gostota? Gostorta česa? Prostora? Energije? Časa? Daj razloži malo bolj podrobno.
Kakšna je definicija singularnosti?
Je prostor lahko neskončno gost?
Kaj je po tvoje prostor?

...

To, da se ne da potovati skozi črne luknje pa se popolnoma strinjam s teboj.

...

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

GJ, mislim da bo na nekatere odgovore na tvoja vprašanja potrebno počakati dokler ne pride teorija kvantne gravitacije (ali pa katera druga ToE)....

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Moja definicija singularnosti:

Zaradi mase se prostor-čas (pč) ukrivi. Če je masa prevelika in preveč zgoščena, se pč toliko ukrivi, da se 2 nesosednji točki dotakneta in tvorita obroč (ki je pravzaprav 4D krogla). Iz tega obroča ne se ne da uiti in je zato tudi čas tam ustavljen oz. se vrti v krogu.

Zaradi nedoločnosti pa lahko delec vseeno uide iz tega obroča. (Hawkingovo sevanje in Veliki pok).

Prostor ne more biti neskončno gost, to sem napisal zaradi lažje razlage. Višja kot je gostoto snovi, bolj se prostor ukrivi in majši je premer tega obroča.

iztokiom

Odgovor Napisal/-a iztokiom »

nekateri ocitno znajo zaposliti ljudi...

stvar je taka. So ene enacbe (zaradi katerih tega cloveka cenijo tudi fiziki), ki se jim rece Einsteinove enacbe polja v splosni teoriji relativnosti.

Te enacbe sicer lepo izgledajo, resiti pa jih zaenkrat ne zna se nihce. No, takoj potem, ko jih je Einstein zapisal, je en drug fizik, ki so mu rekli Schwarzschild, zapisal priblizne resitve za polje, ki obdaja sfericno simetricno maso (nebesna telesa so zaradi vsem znanih vzrokov vsaj priblizno sfericno simetricna).

No, ta Schwarzschildova geometrija tudi dopusca, da se lahko dva asimptotsko ravna prostora povezeta za nekaj casa in se znova razdruzita. Povezava je znana pod izrazom crvja luknja.

To pa so ljudje seveda takoj pograbili in zaceli filozofirati o tem, kako se lahko skozi crne luknje potuje in ne vem kaj se vse.

Ampak. To je res samo v Schwarzschildovi metriki, ki (se enkrat poudarim) velja le za sfericno simetricna polja. Vesolje pac ni sfericno simetricno.

Vcasih je bolje manj vedeti, da ostane prostor za sanje.

iztok.

p. s. ce koga zanima kaj vec, naj si prebere Ohanian, Gravitation and Spacetime ali kaksno drugo resno ctivo. iom at email.si

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

No ljudje! Če bi Einstein tako razmišljal kot vi, ne bi imeli teorije relativnosti. Smise teoretične fiziki je ravno v tem, da vedno najdemo nove teorije. Zakaj bi imel Eistein vedno prav?

Odgovori