Tlak v ekspanzijski posodi

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
blazmi
Prispevkov: 3
Pridružen: 29.7.2006 20:58

Tlak v ekspanzijski posodi

Odgovor Napisal/-a blazmi »

UVOD: v naši enodružinski hiši imamo urejeno centralno kurjavo na kurilno olje, hranilnik tople vode ("bojler") volumna 300 litrov pa stoji nekaj metrov proč. Narejen je iz nerjavečega jekla, v notranjosti ima dva špiralasta izmenjevalnika toplote (zgornji za priključitev na peč, spodnji pa za možnost uporabe sončne energije). Zaenkrat imam povezana oba izmenjevalnika, tako da s toplo vodo iz peči ogrejem naenkrat praktično vseh 300 litrov. Pozimi se voda ogreva dvakrat dnevno (ko prenehamo ogrevati stanovanjski del) in stalno dosega temperaturo med 40 in 50 °C, poleti pa ogrevamo vodo na dva do tri dni (saj sem s poskusi izračunal, da je to optimalno glede porabe kurilnega olja) in doseže takrat okrog 45 °C.

JEDRO: problem nastopi poleti, in sicer zaradi raztezanja vode med segrevanjem. 300 litrov vode se namreč pri segrevanju za 25 do 30 °C kar precej razširi (po mojih izračunih za okrog 1,6 litra) in tako začne puščati varnostni ventil pri bojlerju in se voda lepo razliva po tleh kurilnice. Zato sem dal pred leti na cev za dovod mrzle vode (tik pred bojler) vgraditi ekspanzijsko posodo velikosti 8 litrov in nekaj časa je bilo v redu.

ZAKLJUČEK: zadnja leta pa voda med ogrevanjem spet kaplja iz varnostnega ventila, kar rešujemo tako, da vsakih nekaj minut iz kakšne pipe spustimo nekaj dl tople vode, da se pritisk raztezajoče se vode v bojlerju in vodovodni napeljavi zmanjša. To pa je precej nadležno opravilo in če pozabiš, spet začofotaš. Ali mi lahko poveste, na kolikšen tlak moram "napumpati" dušo v tej ekspanzijski posodi, da bo zadeva spet delovala. Vodovodni priključek je na spodnji strani, ventilček za polnjenje z zrakom pa zgoraj. Povem naj še, da imamo pri nas zelo visok tlak v vodovodnem omrežju - v kleti, kjer je tudi kurilnica, se giblje med 4 in 6 barov. Pa še to: ali naj ekspanzijsko posodo polnim takrat, ko je voda v hranilniku mrzla ali takrat, ko je topla. Ali moram pri tem (da ne bi spet kapljalo iz varnostnega ventila) pustiti, da iz ene pipe curlja topla voda, da se pritisk sproti lepo izenačuje? Na kolikšen tlak naj dušo napolnim?

Mislim, da ekspanzijska posoda deluje tako, da se membrana pod povečanim pritiskom vode premika proti tistemu delu, kjer je zrak in ga stiska (ker se zrak pač da stisniti). Ni pa mi jasno razmerje med količino vode pred membrano in zraka za njo. Po mojem bi morala membrana v običajnih okoliščinah segati prav do priključka za vodo, torej bi bilo v mojem primeru v ekspanzijski posodi 8 litrov zraka. Ko bi se pa začela voda v hranilniku zaradi segrevanja širiti, bi pritiskala na membrano in jo potiskala proti zraku. Jasno. Tu me moti samo pritisk oz. tlak na eni in na drugi strani.

Upam, da mi boste znali razložiti, za kar se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav, Blaž.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Tlak v ekspanzijski posodi

Odgovor Napisal/-a GJ »

blazmi napisal/-a:Ali moram pri tem (da ne bi spet kapljalo iz varnostnega ventila) pustiti, da iz ene pipe curlja topla voda, da se pritisk sproti lepo izenačuje? Na kolikšen tlak naj dušo napolnim?
Nisem ravno strojnik pa vseeno..

Razlogi so ponavadi sledeči:
1)Volumen zraka je premajhen! Dodaj nekaj zraka liter ali dva v posodo, tlak pa mora biti malenkost večji od tistega v vodovodu.
2)Membrna v ekspanzijski posodi pušča, torej je v prostor v katerem bi moral biti zrak prišla voda. V tem primeru bo potrebno zamenjati (popravilo se ne izplača) ekspanzijsko posodo.
3)Varnostni ventil ne deluje pravilno oziroma odpre prezgodaj. Razlog je lahko apnenec, ki se je nabral na izpustu.

LP..

blazmi
Prispevkov: 3
Pridružen: 29.7.2006 20:58

Ekspanzijska posoda

Odgovor Napisal/-a blazmi »

No, hvala - zdaj sem pa ravno tam, kjer sem bil:

1. če napumpam dušo malo nad tlak vodovodnega omrežja, bo ventil spuščal, ne da bi vodo sploh ogreval (ker ga bo tiščala lulat ekspanzijska posoda namesto bojlerja).
2. membrana pušča - to je povsem možno - hvala našim zahodnim sosedom. Ni čudno, da vsakih 15 minut zamenjajo predsednika vlade ali pa države.
3. Ta varnostni ventil bi pa itak najraje zabrisal tistim kvazi proizvajalcem v glavo. In to že takrat, ko sem jim to zadevo prvič reklamiral (kakih osem let nazaj).

Kaj sva ugotovila? Ni variante, da to rešim, ne da bi predhodno razmontiral pol kleti in spustil v prazno 300 litrov v tem trenutku nadvse dragocene vode.

Aj, aj, aj, ... Blaž.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Ekspanzijska posoda

Odgovor Napisal/-a GJ »

blazmi napisal/-a:No, hvala - zdaj sem pa ravno tam, kjer sem bil:

1. če napumpam dušo malo nad tlak vodovodnega omrežja, bo ventil spuščal, ne da bi vodo sploh ogreval (ker ga bo tiščala lulat ekspanzijska posoda namesto bojlerja).
Tako pač je..:oops:
Ne vem kakšen varnostni ventil imaš.. Varnostni ventili so ponavadi narejeni tako ta neka (ravno prav močna) vzmet pritiska na kovinsko krogljico (podobno tistim, ki so v večjih krogljičnih ležajih) na ležišče pod katerim je voda. Če tlak v vodi dovolj naraste in je večji od tistega s katerim deluje krogljica preko vzmeti na ležišče, bo ventil vodo spustil. Apnenec (vodni kamen) pod krogljico pa naredi napravo precej nezanesljivo..
Torej, če lahko podložiš ali pa priviješ vzmet v varnostnem ventilu, boš posledično zvišal tlačno mejo pri kateri varnostni ventil popusti.
blazmi napisal/-a:Kaj sva ugotovila? Ni variante, da to rešim, ne da bi predhodno razmontiral pol kleti in spustil v prazno 300 litrov v tem trenutku nadvse dragocene vode.

Aj, aj, aj, ... Blaž.


No vodo vseeno lahko uloviš (vsaj del) v posodo in jo uporabiš kasneje za zalivanje rož..

Lahko noč..

blazmi
Prispevkov: 3
Pridružen: 29.7.2006 20:58

Odgovor Napisal/-a blazmi »

A kakšen varnostni ventil imam? Kaj pa vem - od nekega takozvanega privatnika. Tistih dobrih starih varnostnih ventilov z rdečo glavco takrat ni bilo za dobiti.

Ne vem pa, zakaj mora biti ta ventil protipovraten - a ni vseeno, če bi bojler tisti višek vode (oz. pritisk) porinil nazaj v omrežje? In bi tako ventil spustil vodo šele, ko bi bila v vsem omrežju za toliko in toliko previsok tlak.

Danes sem se vrnil z dopusta in - jasno, spet ista pesem. Res se lotim skoraj vsega, ampak do vodovoda imam kar rešpekt. Voda je namreč, tako kot ogenj, odličen služabnik, a slab gospodar. In ker vem, kje so meje mojega znanja in spretnosti, se v ta bedasti ventil sam ne bom spuščal. Bi mi pa prav prišel kakšen pošten, sposoben vodovodar, ki bi ga znal ukrotiti. Stanujem v Domžalah - če kdo pozna dobrega vodovodarja, se priporočam. Mora pa biti tak, da vozi s seboj cele kufre razne vodovoradske ropotije, ne pa da se po vsako cevko in dihtungo odpelje (na moj račun, seveda) kakih 570 km stran v najbližji Merkur ali pa Bau-Bau...

Upanje umre zadnje.

Blaž.

svensek
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 36
Pridružen: 13.10.2003 9:53

Odgovor Napisal/-a svensek »

Prav zanimivo. Pred casom sem imel podobno izkusnjo ... In bi jo rad delil ...

Na kratko: problem je bil v previsokem tlaku v vodovodnem omrezju - najbrz je tudi pri tebi tako. Ce je tlak vecji od dovoljenega (ne vem, kje je meja), si upravicen do redukcijskega ventila, ki tlak spravi pod mejo, in sicer ti ga mora vodovodno podjetje montirati zastonj.

V mojem primeru je bil tlak v omrezju toliksen, da je bila ekspanzijska posoda ves cas skoraj polna vode (raztezek pa je uhajal skozi varnostni ventil po ze opisanem scenariju ...). Resitev: ekspanzijsko posodo napumpaj priblizno do omreznega tlaka (obicajno so napumpane na precej nizje predtlake). To bi moralo delovati. Jaz bi pumpal pri zaprtem dovodu mrzle vode v bojler in odprti topli pipi. Maksimalni obratovalni tlak posode, ki je napisan na tablici, je najbrz nizji od tvojega omreznega, za kar pa se ne gre prevec sekirati. Poskusi in sporoci - me zanima (sem se preselil in imam spet podobne probleme)!

Drugace pa se mi zdi, da je standardna velikost eksp. posode priblizno 10% prostornine bojlerja (vendar tudi z manjso se deluje. poglejva hiter racun: recimo, da je omrezni tlak 5 bar, predtlak v 8-litrski posodi tudi 5 bar in da se voda raztegne za 2 litra. potem je koncni tlak v posodi (in s tem tudi v bojlerju seveda), priblizno 6.7 bar. ce varnostni ventil to zdrzi, potem je ok, sicer pa ali vecjo posodo ali pa redukcijski ventil na dovod vode v hiso).

Pa se: varnostni ventil je najbrz ok - ce zdrzi omrezni tlak in se odpre sele, ko se stvar zacne segrevat, je to normalno.

Na voljo sem za dodatna vprasanja ...
:)

jekosn
Prispevkov: 47
Pridružen: 21.5.2005 18:24
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jekosn »

glej lahko rešiš tudi z varnostnim ventilom, ki zdrži pri večjih tlakih (ma večji koeficent vzmeti)npr. vzameš za 8 barov in maš mir ,cevi itak zdržijo pritisk saj so preizkušane pri 3× večjem tlaku od normale[/img]

svensek
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 36
Pridružen: 13.10.2003 9:53

Odgovor Napisal/-a svensek »

najprej je treba uredit ekspanzijo!

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 855
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Odgovor Napisal/-a celica »

Najprej bo potrebno izmeriti tlak v dovodni instalaciji vode, z manometrom, ki ima sledljivi kazalec.Če bo manometer v dveh ali treh dneh pokazal previsok tlak v instalaciji kot to določa dobavitelj vode, ti mora dobavitelj vode vgraditi reducirni ventil.
Kar pa zadeva varnostni ventil,pa ne vem kakšen je. Če je Unitasov navadni kot ga ima vsak manjši bojler kupi novega, zaradi varnega delovanja. Če pa je boljši se ga pa da servisirati kot tudi nastaviti na odgovarjajoči nastavitveni tlak odpiranja. Če bo potrebno ti bom dal naslov.
Ekspanzijska posoda : Na tem naslovu si preberi - http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT92.htm
Ekspanzijska posoda je lahko še dobra ni pa rečeno saj pri velikih obremenitvah je življenska doba zelo kratka.Predno ugotoviš stanje Ekspanzijske posode, moraš ugotoviti najvišji tlak dovoda vode - Pomembno!
Želim ti čim manj tuširanja pri raznih preizkusih.
Lp:

lojzek
Prispevkov: 4
Pridružen: 3.11.2006 9:50

Odgovor Napisal/-a lojzek »

Sicer malce pozno, ampak...

V izogib poplavam na drugo stran varnostnega ventila namontiraj cev in jo spelji v nek odtok. Ob delovanju varnostnega ventila bo tako tisti višek vode stekel v odtok namesto na tla

Odgovori