subliminalna sporočila

Človek kot stroj, o flori in favni...
genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Prvo - hudič izvira iz krščanske in mislim da še prej (mislim da je imenovan kot nekakšna zver?) iz judovske vere. Ne vem kdaj (v katerem časovnem obdobju) se je pojavil v zgodbah.
Te zgodbe pa v večini niso resnične (vsaj kar se tiče nadnaravnega).
Podoba hudiča je bila vzeta po podobi poganskega nordijskega boga, ki je za ''neverne'' pomenil prenovo ali nekaj podobnega. Ta je imel na glavi dva roga in obraz v podoben kozjemu (če se pravilno spominjam prebranega). To je lepo sovpadalo tudi z navado poganskih žensk, ki so na določen pomladni dan zajezdile kozo, kot je bila takrat navada za tisti praznik. Cerkveniki so to spretno uporabili za antireklamo in vse čarovnice zažgali, saj poznavanje drugačne narave od tiste odobravane je bilo prepovedano.
Verjetno ni vse kar sem napisal v zvezi z opisom poganskega boga točno, je pa vsaj približno - se mi ni dalo tako pozno zvečer brskati po netu.

...in te slike, če že prikazujejo neko podobo, ne prikazujejo podobe hudiča, saj ne vemo kako ta zgleda.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

P.S.
Me je privedlo do razmišljanja...
Toliko videnih Marij po svetu in na teh mestih zgrajeno preveliko cerkva ali kapelic. Saj ne vemo kako je Marija izgledala! Nikoli niso našli slik teh verskih oseb, z Jezusom vred. Najstarejše slike so nastale v Bizantinskemu cesarstvu - zato podolgovati obrazi in tisti podočnjaki in dolgi lasje. Po podobi bizantincev in ne judov.
Boga so risali po podobi Zevsa :D

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

genion napisal/-a:...in te slike, če že prikazujejo neko podobo, ne prikazujejo podobe hudiča, saj ne vemo kako ta zgleda.
Ker hudiča ni, so naše podobe edino kaj imamo, torej pravzaprav 'vemo' kako izgleda hudič, saj smo si ga sami izmislili (ali vsaj dodelali, glede na to kar si napisal). Nekako tako, kot vemo kako izgleda hobit :)

Verjetno je isto z Marijo, Jezusom in ostalimi: vsak od teh je skupek nekih značilnosti (po izgledu, dodatkih, itd), po katerih jih v dimu ali oblakih ali na želvjih trebuhih prepoznavamo.

No ja, verjetno ni odveč omeniti še preveliko željo po 'posebnih' videnjih - s tem pač mislim da očitno imajo nekateri potrebo da v prepoznavni skupek kontrastov v nekem kosu dima ali oblaka vpeljejo samega hudiča (videnje soseda pač ni dovolj zanimivo).

Odgovori