fizikalni nalogi

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
saso_itak
Prispevkov: 3
Pridružen: 27.9.2006 18:18

fizikalni nalogi

Odgovor Napisal/-a saso_itak »

Lepo bi prosil, če bi mi kdo razložil, kako bi rešil ti dve nalogi, to smo dobili v šoli, z namenom, d rešimo in potem dobimo 5ico iz fizike, ker bi pa rad uspešno začel to šolsko leto, vas prosim da mi pomagate :D hvala vsem

prva naloga:
naboja 1,0μC in 0,5μC sta razmaknjena 60cm. Kje more biti tretji naboj da je rezultanta električnih sil, s katerimi prva dva naboja delujeta vanj, enaka nič.

druga naloga:
enaki kovinski kroglici, vsaka ima 20g, visita na 40cm dolgih vrvicah in se dotikata. Krogljici enako naeelektrimo, da se odbijata. Kolikšen je naboj vsake krogljice, če vrvici oklepata kot 20°?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Živjo ponovno. Lepo, da se trudiš, pa vseeno probaj take naloge najprej sam samostojno rešit in potem povedat, kje tiči problem.

Prva naloga je enaka kot ta viewtopic.php?t=1560, s to razliko, da ne veš točno, kam moraš postaviti tretji naboj. V ta namen predlagam, da si narišeš sile (in paziš na pozitiven oziroma negativen predznak tretjega naboja).

Pri drugi pa bolj težko pomagam, če nimaš v glavi slike, kako izgledajo naboji na kroglicah. Pa bom vseeno poskusil.
Skica, ki jo narediš mora kazati kroglici, ki visita na vrvici in sta odmaknjeni, tako da je kot med vrvicama 20 stopinj. Nato narišeš sile na eno izmed kroglic. Ugotoviš sledeče. Sila teže deluje navpično navzdol, električna sila pa deluje vodoravno stran od druge kroglice (sila je odbojna, saj sta kroglici enako nabiti). Druga ugotovitev je ta, da kroglica tudi miruje, se pravi, je vsota vsej zunanjih sil, ki delujejo nanjo, enaka 0. Pa si rešil pol naloge, manjka še izračun.
Kakšno tako nalogo se da rešit s podobnimi trikotniki (med geometrijo in silami), drugače pa tudi takole:
Sila teže je enaka projekciji sile vrvice na vodoravnico, to je \(F_{v}\cos\frac{\alpha}{2}=mg\). Električna sila med kroglicama pa uravnoveša projekcijo sile vrvice na vodoravnico, se pravi \(F_{v}\sin\frac{\alpha}{2}=\frac{e^{2}}{4\pi \epsilon_{0}r^{2}}\), kjer je \(r\) razdalja med kroglicama.
Razdaljo \(r\) določiš s slike, in sicer znaša: \(r=2l\sin\frac{\alpha}{2}\)
No, enačb je že dovolj. Iz ene potegneš silo vrvice in jo vneseš v drugo, dobiš nekaj takega:
\(\frac{mg\sin\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\alpha}{2}}=\frac{e^{2}}{4\pi\epsilon_{0}r^{2}}\)
Noter daš še razdaljo \(r\), ki si jo prej izačunal, pa dobiš za naboj:
\(e=\sqrt{16mg\pi\epsilon_{0}l^{2}\frac{\sin^{3}\frac{\alpha}{2}}{\cos\frac{\aplha}{2}}}=2,7\cdot10^{-7}\;\rm{As}\)

PS: Brez prave skice, so vse debate brce v temo! Naloge je treba samostojno reševati, drugače nima smisla, da jih počneš, ker te ničesar ne bodo naučile.

saso_itak
Prispevkov: 3
Pridružen: 27.9.2006 18:18

hvala

Odgovor Napisal/-a saso_itak »

hvala za pomoč, ja itak sem že skice in vse pripravil..jaz sem že reševal to nalogo, mislim ono tadrugo, vendar jaz sem to rešival po pitagorovem izreku in potem sem se zavozlal, in prišel do mesta ko nisem več vedel kam dalje računati.. drugače pa hvala za pomoč, sio mi full pomago ;)

Odgovori