Koliko močno ?

Človek kot stroj, o flori in favni...
Odgovori
alexcar
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.10.2006 19:47

Koliko močno ?

Odgovor Napisal/-a alexcar »

LP usem Fizikom Matematikom :)
Mene zanima dvoje :)
1. Kako zračunaš moč udarca z roko ?
2. Zadnjič sem se s sošolci kregu k sm jst trdiu da bol boli če te človek z manšo pestjo zadene kokr človek z večjo...in recimo da sta po čudežu enako močno in udarta v isti del telesa ? zakaj sm tko sklepu ja zato ker mislm da bol boli če je manjša površina kokr večja ..kokr IGLA proti deski valda da IGLA bol boli če z isto močjo ? res prosim za odgovore !!:=) hvalllla


lp

Emeriss
Prispevkov: 6
Pridružen: 21.10.2006 2:14

Odgovor Napisal/-a Emeriss »

Ti si prou sklepu... večja kot je površina bl se sila porazporedi. Pritisk je večji, če imaš 100kil skoncentreranih na enem kvadraten centimertu kot pa na 10 kvadratnih metrih :)

alexcar
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.10.2006 19:47

Odgovor Napisal/-a alexcar »

ja tenx ! :)
sam rabm še enga k bo povedu odg. na 1. vprašanje :) :)

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Okej, če smo znotraj določanja bolečine in ne nekih strogo fizikalnih veličin, bi imel par pripomb:

Glede igle in deske bi, čisto iz vsakdanjih izkušenj, rekel da je stopnja bolečine odvisna od sile oz. hitrosti udarca. Če meniš, da boš na slabšem, če te s vso silo pičim z iglo, kot pa če te s vso silo ruknem z desko, bi rekel, da si jih z desko že prevečkrat dobil po glavi :D

Pri manjših hitrostih pa bi tudi sam izbral desko.

Dalje, glede velikosti pesti: mislim da ne bi opazil neko razliko v bolečini - pravilen (oz. efektiven) udarec se pač ne izvede s celotno površino pesti, ampak se nasprotnika skuša zadeti s členki (razen če imaš na rokah rokavice, ampak to je nekaj drugega), ki pa se po velikosti razlikujejo minimalno, bi rekel ( dobro no, razen če daš na kup 10 letno deklico pa eno gorilo - ampak potem ne moremo govoriti o isti moči :P).

Glede prvega vprašanja pa tudi mene zanima odgovor. Nekje sem npr. slišal, da bi Tyson naj imel udarec "težak 2 toni" - ne me držat za besedo, lahko da je več, lahko da je manj. Kakorkoli, osebno ne vem kako si naj to predstavljam (razen tega da bi to najverjetneje pomenilo konkreten knockout).

alexcar
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.10.2006 19:47

Odgovor Napisal/-a alexcar »

ja TYSON ma 2 TONI udarc močn ! smeh ! sm gledu 1x posnetk k je udaru BIKA = 800 + kg in je padu BIK !!!!!!!! amapk a ni recimo moč v kg moje roke tko da stehtaš roko in pospešek in je pol sigurn kšna forumla :) ??? ajde fiziki O.Š. da vidmo !
jst nism poslušu :L
Zadnjič spremenil alexcar, dne 27.10.2006 12:53, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

O silah, ki nastopajo pri udarcih, lahko prebereš v Zupanovem članku Fizika karateja:

http://www.kvarkadabra.net/article.php/Fizika_karateja,

dodatno pa smo tudi razpravljali v temi, ki se je nanašala na ta članek:

viewtopic.php?t=738&postdays=0&postorder=asc&start=0.

Na kratko:

Sila udarca je odvisna od časa trajanja udarca in spremembe gibalne količine (v splošnem: masa krat hitrost) sistema roka + ostali del telesa.
mriz napisal/-a:Glede prvega vprašanja pa tudi mene zanima odgovor. Nekje sem npr. slišal, da bi Tyson naj imel udarec "težak 2 toni" - ne me držat za besedo, lahko da je več, lahko da je manj. Kakorkoli, osebno ne vem kako si naj to predstavljam (razen tega da bi to najverjetneje pomenilo konkreten knockout).
To pomeni, da je je bil Tyson zmožen z roko (pestjo) delovati s silo:

\(F = mg = 2000 kg \cdot 10 m/s^2 = 20 kN\),

to pa ne pomeni, da ima pri udarcu "tako težko pest, roko, ali karkoli drugega", vsaj v statičnem smislu ne.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Vem, shrink, sem upal, da se bo kateri izmed fizikov prej zbunil. To kar sem navedel, je pač edino kar sem o tem slišal, zato nisem mogel uporabiti česa drugega.

Pa se, če si že opomnil na tisto temo o karateju, ta (za udarec kar velika) sila izide v računu samo z maso Tysonove pesti in njene hitrosti?

alexcar
Prispevkov: 10
Pridružen: 22.10.2006 19:47

Odgovor Napisal/-a alexcar »

shrink tenx res :)
sploh nism vedu da so kosti tok trše :)

hehe

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

mriz napisal/-a:Pa se, če si že opomnil na tisto temo o karateju, ta (za udarec kar velika) sila izide v računu samo z maso Tysonove pesti in njene hitrosti?
Menim, da je sila 20 kN rahlo pretirana, tudi za Tysona, razen če res ni neke vrste fenomen.

To tezo potrjuje članek o biomehaniki glave podvržene boksarskim udarcem:

http://bjsm.bmjjournals.com/cgi/content/full/39/10/710

V njem je navedeno, da zmore boksar srednje kategorije (verjetno velterske) udarce s povprečno vršno silo 2625 N, boksar supertežke kategorije pa s povprečno vršno silo 4345 N. Dobljeni rezultati so v skladu z rezultati podobnih raziskav, ki navajajo sile od 1666 do 6860 N. V vsakem primeru so te vrednosti od 3 do 5 krat nižje od tiste, ki naj bi jo dosegel Tyson. Sicer je možno, da so Tysona merili pod drugačnimi pogoji (lahko da je udarjal v togo podlago, na kateri so nameščeni senzorji), tako da je lahko dosegal krajše čase udarca (trka) in zato večje sile. V tej raziskavi so namreč uporabili lutko (Hybrid III) z vrtljivo glavo (kot v realnih razmerah), kar lahko pomeni daljši čas udarca (trka) in s tem manjše sile, kljub enaki gibalni količini pesti oz. roke, kot v primeru udarca v togo podlago. Na ta način bi lahko Tyson res dosegel tako vrednost.

Zanimiva sta še podatka o efektivni masi udarca s pestjo in o hitrosti roke. Efektivna masa udarca s pestjo v povprečju (za vse boksarje) znaša 2.86 kg, za boksarje super težke kategorije pa 5 kg. Povprečna hitrost roke pri udarcu znaša 9.14 m/s (33 km/h).

Za čas trajanja udarca je naveden samo en podatek in sicer 0.013 s pri udarcu boksarja lahke kategorije.

panzer
Prispevkov: 7
Pridružen: 9.10.2006 9:16

Odgovor Napisal/-a panzer »

Gledal sem oddajo o ljudeh, ki lomijo zidake. Njihov udarec je 1,5 večji kot sila, ki je potrebna, da ti poči lobanja. Natančne številke pa žal ne vem.

Odgovori