Svetlobni krogi

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
paparaco
Prispevkov: 58
Pridružen: 14.11.2005 9:57

Svetlobni krogi

Odgovor Napisal/-a paparaco »

Kolegi mi je pravil, da je vceraj videl t.i. svetlobne kroge, ki sepojavljajo na stenah zgradb. Sam sem malo guglal in naletel na zanimiv link.

http://www.share-international.net/slo/ ... skrogi.htm

Nekateri jih spet povezujejo z nezemljani, vendar sem preprican da obstaja fizikalna razlaga za to. Kaj se vam zdi?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tako dobre pa ze dolgo ne :)

Zanimivo je namrec, da je sonce za stavbo s krogi. Seveda se premikajo z dvojno hitrostjo sonca, v nasprotni smeri, pojavljajo se na istem kraju in so razvrsceni v pravilni mrezi. Pojavljajo se samo v ulicah in nikoli na osamljenih hisah. Ponoci ali v oblacnem vremenu izginejo. Ce pelje mimo njega avtobus, se zacasno preselijo nanj, poleti se sredi dneva vcasih preselijo na asfalt ali na ljudi, ki so o njih ze brali. Nasi "bratje" nam hocejo tudi nekaj povedati, ker krogi vedno kazejo proti jugu. Nasi predniki so namesto o nezemljanih govorili o ZAJCKIH!

Lahko noc vsem 8)

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Hvala za link, ze dolgo nisem videl tako zabavne strani!

Ostale slike so se boljse: na vecini ne uspem ugotoviti, cemu so rekli Maitreja. Na ostalih sem pa uspel razbrati nekaj pomenov te besede:

- Odsev bliskavice
- Preosvetljena slika (overexposed)
- Cloveski prst
- Trak za nosenje fotografskega aparata
- Ogenj
- Megla
- Slika izven fokusa

Najboljsa je pa tale:
Slika
Tudi na tej fotografiji je na levi poleg Crema vidna še ena oseba, ki ima očitno odpeto srajco. Fotografija je nastala med zaključnim presvetljevanjem na Cremovem predavanju v San Franciscu, 6. avgusta 2002.
......(Mojster Benjamina Crema je potrdil, da je oseba poleg Crema Maitreja.)


Jaz namrec na slabo posneti sliki vidim samo eno osebo:)

jekosn
Prispevkov: 47
Pridružen: 21.5.2005 18:24
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jekosn »

v redu jasno da tej krogi nastanejo zaradi odboja svetlobe iz oken sosednih stavb samo zakaj pa so vedno take oblike in imajo vedno X v sredini.
Iskal sem fizikalne razlage na netu sam ni nič konkretnega

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

X v sredini so optične napake. Najlepše so vidne napake- kavstike v skodelicah npr. za čaj. Zajčki ravnega zrcala so praktično brez napak. Sam sem gledal delni Sončev mrk (marca lani) z majhnim zrcalom, zajčka sem usmeril na sosedovo hišo (d>30 m). Ker je zrcalce majhno (D=5 cm), deluje kot luknjica Camere obscure.
Za poiskus vzami cedejko in jo malo upogni in usmeri zajčka na steno, dobil boš še bolj zanimive oblike od X, pa še v barvah. Zajčki oziroma slike Sonca v obliki X nastanejo, ker so stekla vpeta v pravokoten okvir okna, tako so šipe vbočene (izbočene) za različne krivinjske radije po diagonalah. Realne slike Sonca nastanejo glede na krivinski radij površine vbočene šipe. Seveda so slike nametane in seveda so tudi neostre.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Ce opazis, tisti na toplarni (na modrem zidu) niso krizi, zaradi drugace vpetih okenskih sip.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Najbrž sploh niso vpeti. Zanimivo bi bilo ugotoviti ali je v stavbah podtlak. Videl sem že kako jugo in burja upogibata šipe. Zelo strašljivo.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Zanimivo bi bilo ugotavljati nacin vpetja (z gumo, brez, lesen, plasticen ali aluminjast okvir) s pomocjo teh odsevov. Z velikim naborom podatkov bi verjetno metoda bila ucinkovita. Se najbolj so verjetno razpoznavne steklene fasade (npr. stavba Name v Ljubljani).

me_
Prispevkov: 138
Pridružen: 6.10.2006 8:59

Odgovor Napisal/-a me_ »

v redu jasno da tej krogi nastanejo zaradi odboja svetlobe iz oken sosednih stavb
pa ja da toliko ljudi ki jih je slikalo tega ni opazilo?

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Ljudje marsičesa ne opazijo, oziroma vidijo, kar mislijo, da morajo videti, in o tem se dajo poučiti raznoraznim modrecem, med katerimi, začuda, ni nobenega pravega fizika ali pripadnika kake druge veje te grde znanosti.

gumy
Prispevkov: 68
Pridružen: 2.10.2005 14:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gumy »

Pa to ne moreš verjet. Ljudje, ki očitno vedo, da obstaja internet in računalniki se čudijo "zajčkom" na steni in slabo posnetim fotografijam!

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Meni je steklo zelo všeč, vendar me skrbi, ker ga arhitekti in drugi tako z lahkoto uporabljajo. Ljubljana je na potresnem območju, kaj lahko naredi vihar smo videli prejšnji teden.
Zanimivo bi bilo ugotavljati nacin vpetja (z gumo, brez, lesen, plasticen ali aluminjast okvir) s pomocjo teh odsevov. Z velikim naborom podatkov bi verjetno metoda bila ucinkovita. Se najbolj so verjetno razpoznavne steklene fasade (npr. stavba Name v Ljubljani).
Ali nebi bilo bolje posvetiti z IR laserjem na okno in potem spremljati tresenje te šipe.
Problem je v tem, da če te dobijo ... :wink:

me_
Prispevkov: 138
Pridružen: 6.10.2006 8:59

Odgovor Napisal/-a me_ »

pa konec koncev v tem, da se čudimo oz. občudujemo naravo ne vidim nič slabega :wink:
lp

malinowski
Prispevkov: 1
Pridružen: 30.10.2008 1:12

Re: Svetlobni krogi

Odgovor Napisal/-a malinowski »

Zdravo!

Pardon, ker kot začetnik odpiram tole temo, samo na googlu sem pod "circle of light" našel samo neke verske sekte, pod "svetlobni krogi" pa je edina resna debata bila na tem forumu. Nisem fizik, sem sociolog, si pa znam marsikaj razložiti na nek intuitivno-laičen fizikalni način. Razlaga z analogijo zajčkov se mi zdi sprejemljiva, sem pa na netu našel tale protiargument (http://www.cdk.si/grz/sv_krogi.htm#nastanek). Kako veljaven se vam zdi ta argument? Me je pa zadeva ziritirala, ker sem danes srečal sodelavko, ki mi je v solzeh na hodniku totalno vzhičena razlagala, da je vidla svetlobne kroge in da če imam fotoaparat, da jih poslikam. Omenila mi je še, da je v zadnjem času ogromno zabeleženih pojavov teh svetlobnih krogov in da to pomeni, da, citiram, "prihaja božanstvo na zemljo". Samo kimal sem z glavo in nadaljevala je, da je bila prejšnji teden v Munchnu, kjer so skupaj opazovali te svetlobne kroge, in da - pazi! - "v Muncnhu živi Jezus Kristus, ki se je v resnici samo potuhnil, nad njim je pa vrhovni vodja [uporabila je nek termin, ki ga ne poznam], ki je tudi nad alahom in budo in da bo zdaj zdaj poslal vsem sporočilo, ki ga bomo slišali kot notranji glas, ki bo dal navodilo, kaj je narediti. Pojav svetlobnih znakov to napoveduje". :shock: Kakorkoli, punca je računovodkinja na naši instituciji in sem sklenil, da moram malo bolj bdeti nad plačnim računom, sem šel pa ven pogledat ta svetlobni krog in je izgledal nekako takole (http://www.cdk.si/grz/ic_htm/sv_krogi_h ... og_mb1.htm). Fotkiča nisem imel, tako da je to pobrano z weba, izgleda pa zelo podobno. Zraven je visoka stavba z veliko okni, vendar, ker so bili krogi na višini, nisem mogel detektirat od kje prihaja svetloba. Kakorkoli, samo preverjam, saj gre za zajčke, kajneda? :? Hvala za odgovore & lep pozdrav, Žorž

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Svetlobni krogi

Odgovor Napisal/-a shrink »

malinowski napisal/-a:Razlaga z analogijo zajčkov se mi zdi sprejemljiva, sem pa na netu našel tale protiargument (http://www.cdk.si/grz/sv_krogi.htm#nastanek). Kako veljaven se vam zdi ta argument?
Trditev na tej strani, da ni "zadovoljive znanstvene razlage", je čisto flancanje (če se jim razlaga znanstvenika, ki jo navajajo, ne zdi zadovoljiva, je pač zgolj njihova težava). Na "protiargument", zakaj se ti svetlobni krogi množično pojavljajo šele sedaj, je odgovor zelo preprost: Prisotni so že ves čas, medijsko podprto opažanje pa se je začelo zaradi sekte SHARE (glej link v začetnem postu), ki se je odločila, da so ti naravni pojavi znamenja njihovega preroka Maitreje. Skratka: Gre za tipičen pojav množične histerije.
malinowski napisal/-a: Me je pa zadeva ziritirala, ker sem danes srečal sodelavko, ki mi je v solzeh na hodniku totalno vzhičena razlagala, da je vidla svetlobne kroge in da če imam fotoaparat, da jih poslikam. Omenila mi je še, da je v zadnjem času ogromno zabeleženih pojavov teh svetlobnih krogov in da to pomeni, da, citiram, "prihaja božanstvo na zemljo". Samo kimal sem z glavo in nadaljevala je, da je bila prejšnji teden v Munchnu, kjer so skupaj opazovali te svetlobne kroge, in da - pazi! - "v Muncnhu živi Jezus Kristus, ki se je v resnici samo potuhnil, nad njim je pa vrhovni vodja [uporabila je nek termin, ki ga ne poznam], ki je tudi nad alahom in budo in da bo zdaj zdaj poslal vsem sporočilo, ki ga bomo slišali kot notranji glas, ki bo dal navodilo, kaj je narediti. Pojav svetlobnih znakov to napoveduje". :shock:
Očitno je tvoja sodelavka pripadnica zgoraj omenjene sekte. :lol:
malinowski napisal/-a:Kakorkoli, punca je računovodkinja na naši instituciji in sem sklenil, da moram malo bolj bdeti nad plačnim računom, sem šel pa ven pogledat ta svetlobni krog in je izgledal nekako takole (http://www.cdk.si/grz/ic_htm/sv_krogi_h ... og_mb1.htm). Fotkiča nisem imel, tako da je to pobrano z weba, izgleda pa zelo podobno. Zraven je visoka stavba z veliko okni, vendar, ker so bili krogi na višini, nisem mogel detektirat od kje prihaja svetloba.
No, enim se prikazuje Marija, drugim pač svetlobni krogi. Ne bi se pa na tvojem mestu sekiral bolj kot v primeru sodelavke, ki ob nedeljah zahaja k maši. :lol:
malinowski napisal/-a:Kakorkoli, samo preverjam, saj gre za zajčke, kajneda? :?
Absolutno. 8)

Odgovori