Čas

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
paradajsa
Prispevkov: 10
Pridružen: 12.2.2006 17:59
Kontakt:

Čas

Odgovor Napisal/-a paradajsa »

Je možno, da smo čas izmerili narobe? (da smo počasnejši, kot se vidimo)

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

torej da se nam zdi da smo mi hitrejši kakor v resnici?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Mislim, da časa nismo izmerili, ampak ga merimo. Glede na to, da čas merimo na podlagi naravni pojavov (recimo nihanja nihala), bi težko rekel, da smo počasnejši oziroma hitrejši. Smo pač tako "hitri", kot je lokalno vesolje.

m_h
Prispevkov: 53
Pridružen: 12.1.2006 16:38
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a m_h »

Ne vem, če lahko rečemo, da smo čas izmerili narobe. Mi ga pač merimo na tak način, glede na naravne pojave,...

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Čas merimo drugače kot so ga merili včasih, seveda na svoj način. V obeh primerih bi lahko rekli da je čas bil oz. je pravilno merjen ali nepravilno merjen.

Glede počasnosti je pa čisto odvisno od same težnosti. Sigurno smo za nekatere živali precej počasni oz. za druge precej hitri.

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

meni se zdi, da ti govoriš o stvarih kot so npr. za dolžinske enote meter ali pa palec.....na tak načein. da različno merimo in dobimo različne razultate. ampak samo osnovna enota je drugačna

Uporabniški avatar
matemusic
Prispevkov: 72
Pridružen: 22.7.2006 19:09

Odgovor Napisal/-a matemusic »

čas zame sploh ne obstaja (ljudje smo se ga sami spomnil) , po drugi strani pa obstaja, ne znam razložit :D

burkle
Prispevkov: 12
Pridružen: 24.1.2005 1:06

čas

Odgovor Napisal/-a burkle »

Če uporabljaš besede "prej" in "pozneje", priznaš čas. Če uporabljaš besedi "staro" in "novo", "star" in "mlad", priznaš čas. 8)

Mafijec
Prispevkov: 472
Pridružen: 12.12.2005 21:36

Odgovor Napisal/-a Mafijec »

Zakaj gre mladim čas naprej počasneje kot starejšim? Pravzaprav starejši kot si, hitreje ti gre čas.

Uporabniški avatar
sstone
Prispevkov: 180
Pridružen: 30.11.2004 0:05

Odgovor Napisal/-a sstone »

Mafijec napisal/-a:Zakaj gre mladim čas naprej počasneje kot starejšim? Pravzaprav starejši kot si, hitreje ti gre čas.
To je enkrat testiral Michio Kaku, v ne vem točno katerem že dokumentarcu(serija dokumentarcev je bla pravzaprav), zgledalo je, kot bi res starejši ljudje dojemali čas hitreje kot mlajši.
Pa tudi ko "zagusti" naj bi človek dojemal čas bolj počasi, da ima čas za reagirat, to je testiral tako, da je dal nekim ljudem na roko napravico, ki je kazala številko, nastavili so tako, da je utripala ravno tako, da številke ni bilo mogoče videti in so potem tega ljudeka :D vrgli iz enega dvigala al nekaj podobnega dol, spodaj je bila seveda mreža, in če se prav spomnem je večina med padcem to številko(seveda se je številka vsakič menjala) uspešno lahko videla, noben je ni videl ob mirovanju na tleh. Tako, da so potem nekaj govorili, da bi lahko povečan nivo adrenalina pri ljudeh nekako sprožil počasnejše dojemanje časa...ali nekaj podobnega.

Feynman je tudi izvajal neke teste...da naj bi bilo dojemanje časa pogojeno z hitrostjo bitja srca... :D , testiral je serveda na sebi :D , in ugotovil, da to ne drži.

EDIT: Serija se kliče Time:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_(television)

Pripovedovalec
Prispevkov: 2
Pridružen: 5.7.2006 9:01

Čas

Odgovor Napisal/-a Pripovedovalec »

Razmišljati o času je res zanimivo. Čas je pojem, torej ne obstaja, je merska enota, ki pa "meri" dogodke. Ostale merske enote, so lahko absolutne, čas pa ni. Einstain je dokazal, da je čas relativen. Hitreje kot se giblješ, počasneje teče čas. Tistemu, ki živi visoko v gorah teče čas počasneje kot tistemu, ki živi ob obali. S preprostega razloga, ker se tisti, ki živi na gori, zaradi vrtenja Zemlje, "giblje" hitreje, kot tisti ob vznožju oz. ob morju. Pri tem govorim o dobesednem času in ne o občutku oz. dojemanju časa.

Zakaj pa dojemamo čas različno? Zakaj dobre stvari hitro minejo? Minuta dolgčasa se nam zdi daljša od minute ugodja. Zato so seveda "krivi" občutki in ne čas. Se da pa dobro razložiti zakaj starejši dojemajo/doživljajo čas hitreje kot mlajši. Pravzaprav je zato povsem preprost razlog. Vzemimo primer otroka - dojenčka, ki se je pravkar rodil in 69-letnika. Oba preživita leto dni. Tako je sedaj otrok star eno leto, moški pa 70 let. In sedaj mine še eno leto. Otrok je sedaj star dve leti in zadnje leto je zanj minilo ravno 100% toliko časa, kolikor je prej živel. Sedaj 71-letnemu pa je minulo leto bilo 1/70 časa oz. 1.43 % časa kolikor ga je preživel do tedaj.


LP Pripovedovalec!

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Re: Čas

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

Pripovedovalec napisal/-a:Zakaj pa dojemamo čas različno? Zakaj dobre stvari hitro minejo? Minuta dolgčasa se nam zdi daljša od minute ugodja. Zato so seveda "krivi" občutki in ne čas. Se da pa dobro razložiti zakaj starejši dojemajo/doživljajo čas hitreje kot mlajši. Pravzaprav je zato povsem preprost razlog. Vzemimo primer otroka - dojenčka, ki se je pravkar rodil in 69-letnika. Oba preživita leto dni. Tako je sedaj otrok star eno leto, moški pa 70 let. In sedaj mine še eno leto. Otrok je sedaj star dve leti in zadnje leto je zanj minilo ravno 100% toliko časa, kolikor je prej živel. Sedaj 71-letnemu pa je minulo leto bilo 1/70 časa oz. 1.43 % časa kolikor ga je preživel do tedaj.

LP Pripovedovalec!

To ni dokaz, da starejšemu čas hitreje mine. Eno leto je še vedno eno leto, ne glede na starost. A potem nekomu, ki bi bil star 1,000,000,000 let, bi leto minilo tako kot en dan 10 let staremu otroku?

Maeroc
Prispevkov: 56
Pridružen: 14.1.2005 10:04
Kontakt:

Re: Čas

Odgovor Napisal/-a Maeroc »

Rokerda napisal/-a:To ni dokaz, da starejšemu čas hitreje mine. Eno leto je še vedno eno leto, ne glede na starost. A potem nekomu, ki bi bil star 1,000,000,000 let, bi leto minilo tako kot en dan 10 let staremu otroku?
Mogoče je pa res tako pri občutku časa. Je pa najbrž to težko ugotoviti (kaj je "fora" namreč).

Uporabniški avatar
Xantos
Prispevkov: 51
Pridružen: 21.3.2006 20:04
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Xantos »

"Fora" je v hitrosti dojemanja okolice - kako hitro obdeluješ podatke. Hitrejše kot jih obdeluješ, več časa imaš torej ti čas teče počasneje in obratno.

Maeroc
Prispevkov: 56
Pridružen: 14.1.2005 10:04
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Maeroc »

Torej otroci hitreje obdelujejo podatke? Good for them :D To se lahko tudi uporabi takole: ko se ti dogaja nekaj dobrega, zaradi navdušenja ne moreš obdelati toliko podatkov, zato ti hitreje vse mine. Zdi se, da razlaga deluje.

Odgovori