sinhrotroni

Zanima me...
Odgovori
tina7g
Prispevkov: 2
Pridružen: 3.4.2007 21:00

sinhrotroni

Odgovor Napisal/-a tina7g »

zakaj v sinhrotronih pospešujejo pozitrone in ne elektrone?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

V nam najbližjem sinhrotronu v Bazovici pri Trstu (http://www.elettra.trieste.it/info/intro.html) najprej pospešujejo (z LINAC-om) in nato z magnetnim poljem (z magneti v obroču) odklanjajo ravno elektrone (posledica česar je nastanek sinhrotronske svetlobe), zato navedeno ne bo držalo.

V splošnem lahko sinhrotroni (http://en.wikipedia.org/wiki/Synchrotron) pospešujejo vsako vrsto nabitih delcev (elektrone/pozitrone, protone/antiprotone, ione itd.). Seveda je izvedba sinhrotrona močno odvisna od namembnosti.

Pri elektronskih oz. pozitronskih sinhrotronih se izkorišča dejstvo, da ti delci pri odklanjanju/kroženju v magnetnem polju izgubijo velik delež svoje energije v obliki EM valovanja visokih energij (UV in X spekter). To svetlobo nato izkoriščajo (na t.i. stezah ob obroču) v raziskovalne namene. Takšen tip sinhrotrona je tudi bazoviški.

Pri protonskih oz. antiprotonskih sinhrotronih pa je cilj, da ti delci pri odklanjanju/kroženju v magnetnem polju ohranijo čim večji delež energije. To s pridom izkoriščajo v sinhrotronu/trkalniku Tevatron, ki pospešuje protone in antiprotone do energije skoraj 1 TeV in jih zatem medsebojno trka.

Odgovori