Teorija relativnosti

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

V redu.
Kak pa razlozis absolutnost svetlobne hitrosti?

Dr. No
Prispevkov: 19
Pridružen: 27.10.2003 19:04

Odgovor Napisal/-a Dr. No »

Anonymous napisal/-a:V redu.
Kak pa razlozis absolutnost svetlobne hitrosti?
Hočeš vprašati, kako razložiš dejstvo, da je svetlobna hitrost na vsak sistem enaka.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Tocno to zelim vprasat.

Kaj ma to kako zvezo z ekvivalentnostjo ali
se gre za to, da snov povzroca ukrivljenje prostora, svetloba pa ne?

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Diletacija časa in razdalje sta v vsakem sistemu v takšnem razmerju, da je hitrost svetlobe 300 Mm/s. Ne vem pa zakaj. Zato ker je to največja možna hitrost, s katero lahko potuje informacija.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Potem potujejo vsa elektromagnetna valovanja s svetlobno hitrostjo?
Elektromagnetna valovanja namrec ne potrebujejo nobenega nosilca, svetloba pa tudi ne...
?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Nosilci svetlobe so fotoni.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kaj pa je nosilec fotonov?

Kaksna je torej hitrost EMV?

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Foton je val-delec, ki se giblje v prostoru in času, ne potrebuje nekega medija kakor so mislili dolgo nazaj.

Hitrost EM je v vakuumu konstantna, in sicer malce pod 3*10^8 m/s.

Japi

Odgovor Napisal/-a Japi »

Hitrost svetlobe je pač lastnost tega prostora. V bistvu je to najhitrejše spreminjanje zaporednih dogodkov interakcije polja, ker je foton brezmasni kvazi delec. Podobno kot pri elektronu. Hitrost zaporedne interakcije večamo (npr. v ciklotronu) z večanjem magnetnega polja. Problem naše fizike je mogoče v tem, da je eksperimentalno v njenem najbolj preciznem pogledu vezana na foton in njegove lastnosti. Pač od načela nedoločenosti pa do hitrosti. Za 15-letnico (ki ne vem, zakaj jo nekdo muči s temi stvarmi že zdej :oops: ) Tudi, če bi laufala na 100m neskončno hitro, bi ti trener še vedno zabeležil 300 000km/s na uro :wink: Pač hitrost informacije o tvoji aktivnosti ne gre hitreje kot svetlobna hitrost, ker je svetloba edina inf. trenerju o tebi...

LP!

Japi

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Japi napisal/-a: Tudi, če bi laufala na 100m neskončno hitro, bi ti trener še vedno zabeležil 300 000km/s na uro :wink: Pač hitrost informacije o tvoji aktivnosti ne gre hitreje kot svetlobna hitrost, ker je svetloba edina inf. trenerju o tebi...
Vprašanje? Ker svetloba, ki prinaša informacije, ga nebi nebi dosegla (nebi mogla ubežati tekačici), trener je sploh nebi mogel zaznati. Zaznal bi jo samo kot njen vpliv na druge predmete z maso.

Japi

Odgovor Napisal/-a Japi »

Hi hi, moja trditev je bila bolj manipulacijske narave, vendar, če predpostaviva, da je tekačica toplejša od okolice, potem seva v IR področju (pač po Stefanovem zakonu), se pravi, da oddaja svetlobo - poleg te, ki prihaja od okolice in se od nje odbija. Torej tekačica oddaja svetlobo na vse strani prostora. To, da gre neskončno hitro v lastnem sistemu, je Einstain omejil Gaussa na svetlobno hitrost. Torej tekačica teče v stalni smeri s svetlobno hitrostjo hitro. Torej če merimo časovni interval teka med startom in ciljem, merimo v bistvu časovni interval med oddanim fotonom tekačice na startu in med fotonom na cilju. Če nismo ravno na črti ki je smer teka, je že po Pitagoru možno izračunat hitrost tekačice (ki je seveda svetlobna hitrost) in to že s pomočjo svetlobe. Je utemeljitev korektna? :wink: LP!

Japi

Grey

Odgovor Napisal/-a Grey »

Nič ne more potovati hitreje, kot potuje svetloba po praznem prostoru; noben predmet iz snovi ne more svetlobne hitrosti nikoli niti doseči, kaj šele preseči.
To niti ni res. Po črvinah se da prit veliko hitrej po vesolju kokr če bi sam s svetlobno hitrostjo potovau.


Če pazljivo opazuješ predmet ali osebo, ki se giblje mimo s hitrostjo blizu svetlobne hitrosti, bo za gibajočo se stvar čas tekel počasneje. Torej se gibajoča oseba stara počasneje od tebe, gibajoča se ura tiktaka počasneje kot tvoja zapestna ura, gibajoči se računalnik dela počasneje kot enak računalnik na katerega tipkaš, ipd.
Čist odvisno kako na to gledaš.

Če opaziš, da sta se dva dogodka, kot sta npr. svetlobna bliska na različnih krajih ob istem času, dogodila hkrati, se oseba, ki se giblje zate s hitrostjo blizu svetlobne hitrosti, glede te ugotovitve ne bo strinjala; zanjo dogodka nista sočasna.
Čist logično...ker se vesoljc od enga oddaljuje al pa je že razdalja različna se bo razlikoval ker potuje z enako hitrostjo kot svetloba je svetlobni prostor zanj sedaj osnovni prostor v katerem se nahaja.

Tist o diletaciji časa...kako so znanstveniki lahko prepričani da gre zares za zaustavitev časa? Js bi sklepu da hitrej k se giblješ počasnejši se zdi svet okoli tebe vendar še vedno čas teče enako za oba subjekta. In oba se enak starata.

Japi

Odgovor Napisal/-a Japi »

Čeprav se mi zdi, da se Grey le malo heca, bi predebatiral, kako so ugotovili, da pride do dilatacije časa. To se je pač zbrala nekej fizikov in so to kar določili. Pa imamo tudi srečo, da so določili takrat, da bo Zemlja okrogla in da bo na njej tudi morje.... Halo? :) Ena najbolj očitnih stvari, kjer se ta teorija pokaže, so razpadi delcev v mirovanju in pri določeni hitrosti. Zakaj neka reaktivna snov razpada hitreje, če miruje in počasneje, če se giblje z neko hitrostjo? Ali pa razloži mi pojav, pri katerem so umerili dve astronomski uri, s tem, da so eno pustili pri miru, drugo pa naložili na avion in jo nekej časa vozili okol po svetu, nato pa, ko so ju spet postavili eno ob drugo, nista kazali več natančno enakih časov?

Grey je napisal:
Po črvinah se da prit veliko hitrej po vesolju kokr če bi sam s svetlobno hitrostjo potovau.

A to govoriš iz izkušenj? Pa se ti zdi črvina po čem drugačna kot klasičen prostor daleč od kakšnih masivnih teles?

Grey je še napisal:
Če pazljivo opazuješ predmet ali osebo, ki se giblje mimo s hitrostjo blizu svetlobne hitrosti, bo za gibajočo se stvar čas tekel počasneje. Torej se gibajoča oseba stara počasneje od tebe, gibajoča se ura tiktaka počasneje kot tvoja zapestna ura, gibajoči se računalnik dela počasneje kot enak računalnik na katerega tipkaš, ipd.
Čist odvisno kako na to gledaš.

Kako pa ti še na to gledaš?

LP!
Japi

Uporabniški avatar
Che
Prispevkov: 48
Pridružen: 13.1.2004 17:40
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Che »

no če na kratko strnemo vse vaše poste lahko ugotvimo da sploh nobedn nimapojma oz. si vsak posvoje razlaga :?



:lol:

robespierre
Prispevkov: 65
Pridružen: 27.5.2004 23:47
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a robespierre »

Hja, men se pa tko dozdeva da ima "Japi" kr precej pojma.

Pa bi rad zvedel eno strokovno mnenje oz. odgovor na vprašanje:

Zakaj čas teče?

Pa ne mi podajat kakšnih sofističnih. :)

Ali si je možno zamisliti bitje, ki ne živi pod pogojem "potekanja" četrte dimenzije prostora-časa?

Če je človek namreč definiran s tem potekanjem, kje je zagotovilo, da dejansko vedno obstaja neka informacija vzdolž ravno te dimenzije prostora-časa, s čimer obrazložimo obstoj tega našega časnega sveta?

(Če si namreč v skladu z teorijo relativnosti predstavljamo stvarnost kot 4 dimenzionalen prostor čas moramo očitno človeško življenje na novo definirati z nekim "premikanjem" po časovni osi prostora-časa - drgač si jest ne znam predstavljat)

hvala za odgovore

Odgovori