Razpis za promocijo znanosti, družine in zakonske skupnosti

Razprave o najrazličnejših razpisih ...
alexa-lol
Prispevkov: 380
Pridružen: 12.5.2006 19:57

Odgovor Napisal/-a alexa-lol »

Jaz bi naredil zakon, da se ta društva, ki dobijo državni denar(za izvajanje raznih programov), ne smejo biti v nikakršni povezavi z institucijami, društvi, klani, ki promovirajo vero oz. jo širijo med ljudmi.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Sem si ogledal oceno "strokovne komisije ministrstva" o vlogi Kvarkadabre. Oceno je dalo 5 ocenjevalcev in sicer:

17,
29,
34,
20,
20.

Zelo lep (beri: zgovoren) raztros ocen, ni kaj. :!:

Ne bi se spuščal v analize ocen, morda bi se samo dotaknil enega segmenta ocenjevanja:

So vodje izbranih programov po referencah res bistveno boljši od Kvarkadabrovcev, ki so vsi po vrsti registrirani raziskovalci "z zajetnim cobissom" (in večinoma s habilitacijami na fakultetah), da si zaslužijo bistveno višje ocene? Če temu namreč ni tako, je vse skupaj ena velika blamaža (iskreno upam, da vodja programa Društva DOM Črnomelj ni omenjeni Igor Suhorepec, lesni tehnik - podjetnik, občinski svetnik Nove Slovenije in predsednik OO NSi Črnomelj).

P.S. Do boljših časov (tudi za promocijo znanosti) bo treba potrpeti samo še dobro leto, ko se bo ladja sedanje oblasti po vsej verjetnosti potopila. Takrat bo na državni ravni odklenkalo tudi raznim lokalnim veljakom z omejeno izobrazbo, saj analize javnega mnenja kažejo, da njihova stranka ne dosega niti volilnega praga za vstop v parlament. :lol:

krefts
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 18
Pridružen: 1.3.2007 23:11

Odgovor Napisal/-a krefts »

Društvo "Društvo matematikov, fizikov in astronomov Koper" je znano po
spornem "sodelovanju" z vlado pri imenovanju članov Strokovnega sveta
Republike Slovenije za splošno izobraževanje:
http://www.mladina.si/tednik/200525/cla ... nt.html-l2

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Prebral sem objavljeni pdf o točkovanju. V bistvu večine stvari ne razumem. Kako je lahko kriterij za dodelitev financiranja to, ali si odlično izpolnjeval namen razpisa ali zelo slabo. Namen neke stvari je tisto, ki pove, čemu služi, komu je namenjena, kako naj se uporablja ... da je to lahko slabo in dobro, prvič slišim.
Če pa se že ocenjuje taka nedefinirana reč (oprostite, če se motim), pa gotovo ne more biti razhajanj med člani komisije - gre se namreč za vprašanje skladnosti, ne pa za strokovno mnenje/prepričanje posameznega člana. Pri prvem vprašanju bi se morala vsa komisija strinjati za eno oceno.

Uvajanje ciljne skupine v ... delo. Hudimana, Kvarkadabra je izdala knjige, urejala Proteus, kot prva je omogočala laikom razumeti znanost na sproščen, dostopen način, organizira predavanja v Hiši eksperimentov, ki so edinstvena v našem prostoru. Če to ni uvajanje ciljne skupine v znanost, kaj potem je.

Doprinos k boljšemu razumevanju interdisc. eksperiment. ... Tega sploh ne razumem. Se mogoče komu sanja, kaj s tem mislijo?

Uporabnost eksperimentiranja ... isto kot prej.

Kvalificiranost vodje programa .... ????

Če so komisijo sestavljali delavci v javni upravi, so rezultati pričakovani. Če pa so jo dejansko oni, ki se ukvarjajo s t.i. znanostjo, se pravi "znanstveniki", pa moram reči, da so rezultati daleč od perpendikulare.

Razpis naj bi promoviral znanost, ne pa, oprostite izrazu, izkoriščevalsko koristoljubnost. Sredstva bojo zavožena in to močno -> najbolje, da pišete na Pop TV za prispevek v Trenjih ali Preverjeno!.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

krefts napisal/-a:Društvo "Društvo matematikov, fizikov in astronomov Koper" je znano po
spornem "sodelovanju" z vlado pri imenovanju članov Strokovnega sveta
Republike Slovenije za splošno izobraževanje:
http://www.mladina.si/tednik/200525/cla ... nt.html-l2
Sploh nisem presenečen. V tej zgodbi se pojavlja političarka Eda Okretič Salmič (nekdanja predsednica DMFA Koper), nekoč poslanka, sedaj članica kabineta ministra Zupana:

http://www.mvzt.gov.si/si/o_ministrstvu ... _ministra/,

ki je kot takratna članica upravnega odbora DMFA Koper po vsej verjetnosti izkoristila svoj vpliv v društvu za politične namene ministra Zvera, sedaj pa seveda lahko s svojim vplivom v MVZT "pomaga" svojemu nekdanjemu društvu. Osebno sicer menim, da si DMFA Koper zasluži sredstva, vendar le preko pošteno in transparentno izvedenih razpisov.

P.S. V prvem postu sem dal napačno informacijo: DMFA Koper je bila nekoč podružnica DMFA, sedaj pa je povsem samostojno društvo in torej konkurenca samemu DMFA.

Offtopic:

Omenjena političarka ravno ne more biti v ponos lastni stroki (vsa čast prof. Strnadu za neupogljivo moralno držo v tej zgodbi):

http://www.mladina.si/tednik/200041/cla ... agisterij/.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

ZdravaPamet napisal/-a:Če so komisijo sestavljali delavci v javni upravi, so rezultati pričakovani. Če pa so jo dejansko oni, ki se ukvarjajo s t.i. znanostjo, se pravi "znanstveniki", pa moram reči, da so rezultati daleč od perpendikulare.
V najnovejši verziji novice

http://www.kvarkadabra.net/article.php/ ... osti-sklep

piše:
Komisijo je sestavljalo pet uradnikov MVZT, katerih imen nam niso želeli izdati, vseeno pa so povedali, da so bili trije od petih članov komisije: vodja ministrovega kabineta, pravnica MVZT in skrbnik konkretnega razpisa.
Šlo je dejansko za uradnike, pa čeprav je lahko kateri od njih, če ne drugače, vsaj blizu znanosti (vodja ministrovega kabineta je namreč magistrica iz področja tekstilne tehnologije).

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Prebral sem dopolnilo. Pogosto se pojavlja beseda eksperimentiranje. Češ da naj bi mladi eksperimentirali in preverjali znanje ipd. No, to ni realno pričakovati od naravoslovnih ved, ker poskusi tudi stanejo, še posebej modernejši poskusi, poleg tega pa je njihovo tolmačenje raziskovanja in eksperimentiranja precej ohlapno - kot da bi bilo vedno uspešno, da vedno dobiš rezultate itd. Se sploh ne čudim, da je družboslovje, humanistika, kakor želite, tako popularno. Njihovo "raziskovanje" in "eksperimentiranje" vključuje najprej razmislek, brainstorming, anketo, mediano in povprečje ter članek.
Recimo, kaj pišejo:
2. Predmet javnega razpisa

Spodbujanja samoiniciativnosti pri uporabi in analizi preizkusov, oziroma predmeta raziskave
Samoiniciativa pri uporabi in analizi podatkov? Se pravi, učijo jih, kako prirediti podatke, da bodo ustrezali večini ljudi? Ja lepo.
Posebna skrb velja apliciranju naravoslovno – tehničnih, humanističnih in interdisciplinarnih ved, ter prizadevanju za njihovo večjo uveljavitvijo in njihovo popularizacijo na področju znanosti in znanstvenega raziskovanja po vsej Sloveniji.
Tole se mi zdi zgrešeno.
.
.
.
In all, po mojem mnenju je razpis popolnoma narobe zasnovan. Vsaj zame cilji niso jasni, pojem znanosti se je razširil na navadno peko piškotov, banalizira se znanstveno delo in komunikacijo znanosti javnosti ... Preberite razlago načina ocenjevanja, pa mi povejte, če razumete napisano (interdisciplinarnost, področja, vede ...). Dvomim, da so upravniki sploh razumeli, kaj ocenjujejo.

alexa-lol
Prispevkov: 380
Pridružen: 12.5.2006 19:57

Odgovor Napisal/-a alexa-lol »

Mogoče bi lahko mel predavanje o tem kako je RKC zavirala razvoj znanosti v srednjem veku(sholastika style) pa kako so obračunal z znanstveniki(Galileo) čeprav so imeli prav....joke :lol:

Vera je opij za ljudstvo
Smrt cerkvi, svoboda narodu
Vera kot vera je vredu, sam ustanova kot taka je pa podn. Upam da bo kaka shizma spet :)

burkle
Prispevkov: 12
Pridružen: 24.1.2005 1:06

Promocija znanosti

Odgovor Napisal/-a burkle »

Iz poročil se bo videlo, kaj so delali. Toda ali so poročila dostopna javnosti?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Bolj kot gledam spletne strani teh "cerkvenih inštitutov", manj mi je jasno, kako so jih lahko sploh izbrali za centre za promocijo znanosti.

Če se še dotaknem dejavnosti raziskovalnega inštituta Studia Slovenica:

Tudi ta ustanova je zgolj
usmerjena v študij slovenske kulturne, politične in gospodarske zgodovine [...]
o kakšnem naravoslovju in tehniki pa ne duha, ne sluha (EKTC ima na svoji spletni strani vsaj dopisana dva odstavka, ki o tem govorita).

Kako bo ta ustanova izpolnjevala recimo ta namen predmeta razpisa:
pospeševanje raziskovalno – razvojne dejavnosti na področju naravoslovja, tehnike, humanistike ter interdisciplinarnost med temi in znotraj teh področij
če pa se jim o dveh tretjinah področij niti ne sanja?

V skladu s principom Ockhamove britve se mi zdi še najbolj verjeten naslednji odgovor:

Slika
Zadnjič spremenil shrink, dne 15.7.2007 23:09, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Marsovec
Prispevkov: 74
Pridružen: 7.6.2006 15:13

Odgovor Napisal/-a Marsovec »

shrink napisal/-a:Bolj kot gledam spletne strani teh "cerkvenih inštitutov", manj mi je jasno, kako so jih lahko sploh izbrali za centre za promocijo znanosti.
Tovrstni razpisi so narejeni predvsem za to, da lahko minister proračunski denar "legalno" usmeri denar v "svoje" ustanove, ki ga politično podpirajo, vse leporečje o strokovnosti, referencah in ciljih iz razpisnih pogojev pa je zgolj kamuflaža...

Konkretni razpis je bil objavljen v zelo sumljivih okoliščinah. Sam spletne strani MVZT spremljam skoraj vsak dan, a ta razpis ni bil nikjer najavljen vnaprej, čeprav je bil ustanovljen povsem na novo. Če se prav spomnim, sem v četrtek, 11. 6. zvečer, na spletni strani zasledil novico, da bo v petek, 12. 6. zjutraj, novinarska konferenca, na kateri bo ta razpis predstavljen. Prepričan sem, da novice v četrtek zjutraj še ni bilo! Naslednji dan popoldne (okoli 17h) so bili objavljeni tudi podatki o razpisu, rok za prijavo pa je bil 17. 6., kar je manj kot teden dni! Torej je bil denar vnaprej namenjen nekim konkretnim ustanovam, ki so bile o razpisu najbrž skrivaj obveščene že prej, informacije pa so bile "javno" objavljene takorekoč na skrivaj, da se ne bi prijavil še kdo drug (le zakaj se recimo Hiša Eksperimentov ni prijavila?).

Vsakomur, ki pogleda Kvarkadabrin uredniški odbor, je jasno, da ima Kvarkadabra bistveno več referenc za tovrstne projekte kot pa Društvo Dom Črnomelj (http://www.radiokrka.com/default.cfm?Je ... M=2&Y=2007), toda očitno ni prave barve. Ker je njena ocena res smešno nizka, me sploh ne bi presenetilo, če je ta rezultat ministrova kazen za javno pismo v zvezi s prejšnjim razpisom in za debate na tem forumu.

Glede drugih projektov:
Društvo DOM - katastrofa (Temeljno poslanstvo društva je zavzemanje za razvoj kulturnega, duhovnega in družbenega življenja ter promocija odgovornosti, družinskega življenja, trajnostnega razvoja in strpnosti),
DMFA Koper - ok, čeprav gre očitno za nagrado podložnim (DMFA Koper je kot "neodvisna" ustanova predlagal nekaj "neodvisnih" strokovnjakov v svet RTVSLO in svet za izobraževanje)
Sv. Stanislav - no ja, knjižnico literature slovenskih izseljencev bi bilo bolj primerno financirati iz sredstev ministrstva za kulturo.
Ozadje projekta EKCTM pa verjetno razjasni tale članek iz Družine: dejansko gre za projekt Mariborske nadškofije, a v njem bo (upam, da res!) mesto tudi za Center eksperimentov: http://druzina.net/icd/spletnastran.nsf ... nt&Click=


Mimogrede, predlagam, da se debate o veri prestavi v kako drugo temo. Mene osebno niti ne moti to, da je med sofinanciranimi projekti na teh razpisih kakšna vsebina ali izvajalec povezan tudi s cerkvenimi ustanovami. Moti me to, da denarja za kvalitetne projekte očitno ne morejo dobiti ustanove, ki niso neposredni politični zavezniki naši vladajočih.

PS: Nedavno so na straneh MVZT objavili še dva zanimiva nova razpisa:
- izbor lokacij novih e-šol
- izbor izvajalca za razvojno podporni center za odprto kodo
Stavim, da bo večina denarja iz prvega razpisa šla v katoliške šole ali v šole z ravnatelji iz kroga NSi, za promocijo odprte kode pa bo izbrano neka čudna nova ustanova brez referenc (razen recimo blagajnika, ki bo g. Mirko Krašovec), izviseli pa bodo Lugos, Kiberpipa, SloTech in podobni.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Marsovec napisal/-a:le zakaj se recimo Hiša Eksperimentov ni prijavila?
Res. Ta ustanova bi avtomatično izpolnjevala večino pogojev in dobila visoko mesto (sodeč po lastnih obiskih in spletni strani).

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Marsovec napisal/-a:
shrink napisal/-a:Bolj kot gledam spletne strani teh "cerkvenih inštitutov", manj mi je jasno, kako so jih lahko sploh izbrali za centre za promocijo znanosti.
Tovrstni razpisi so narejeni predvsem za to, da lahko minister proračunski denar "legalno" usmeri denar v "svoje" ustanove, ki ga politično podpirajo, vse leporečje o strokovnosti, referencah in ciljih iz razpisnih pogojev pa je zgolj kamuflaža...
Seveda "nisem po župi priplaval" in mi je jasno, da tam, kjer (v naši deželi) odloča politika (zaenkrat še) ni za pričakovati objektivnosti pri dodeljevanju takšnih sredstev. S svojimi komentarji (začinjenimi z začudenjem) skušam zgolj obdržati sarkastični nivo, ki si ga taki dogodki zaslužijo.
Konkretni razpis je bil objavljen v zelo sumljivih okoliščinah. Sam spletne strani MVZT spremljam skoraj vsak dan, a ta razpis ni bil nikjer najavljen vnaprej, čeprav je bil ustanovljen povsem na novo. Če se prav spomnim, sem v četrtek, 11. 6. zvečer, na spletni strani zasledil novico, da bo v petek, 12. 6. zjutraj, novinarska konferenca, na kateri bo ta razpis predstavljen. Prepričan sem, da novice v četrtek zjutraj še ni bilo! Naslednji dan popoldne (okoli 17h) so bili objavljeni tudi podatki o razpisu, rok za prijavo pa je bil 17. 6., kar je manj kot teden dni! Torej je bil denar vnaprej namenjen nekim konkretnim ustanovam, ki so bile o razpisu najbrž skrivaj obveščene že prej, informacije pa so bile "javno" objavljene takorekoč na skrivaj, da se ne bi prijavil še kdo drug (le zakaj se recimo Hiša Eksperimentov ni prijavila?).

Vsakomur, ki pogleda Kvarkadabrin uredniški odbor, je jasno, da ima Kvarkadabra bistveno več referenc za tovrstne projekte kot pa Društvo Dom Črnomelj (http://www.radiokrka.com/default.cfm?Je ... M=2&Y=2007), toda očitno ni prave barve. Ker je njena ocena res smešno nizka, me sploh ne bi presenetilo, če je ta rezultat ministrova kazen za javno pismo v zvezi s prejšnjim razpisom in za debate na tem forumu.
Menim, da je treba na take vnebovpijoče nečednosti glasno opozarjati, kar bo morda tudi eden od razlogov, da se bodo stvari spremenile na bolje.
Mimogrede, predlagam, da se debate o veri prestavi v kako drugo temo. Mene osebno niti ne moti to, da je med sofinanciranimi projekti na teh razpisih kakšna vsebina ali izvajalec povezan tudi s cerkvenimi ustanovami. Moti me to, da denarja za kvalitetne projekte očitno ne morejo dobiti ustanove, ki niso neposredni politični zavezniki naši vladajočih.
Upam, da to ni letelo name, saj tudi sam mislim enako. Me pa nikakor ti "cerkveni inštituti/ustanove" ne morejo prepričati v to, da so vsestranski/multidisciplinarni (še slepec ne bi na osnovi njihovih spletnih predstavitev kaj takega sprevidel) in da so zato upravičeni do vseh mogočih sredstev iz vseh mogočih naslovov.
PS: Nedavno so na straneh MVZT objavili še dva zanimiva nova razpisa:
- izbor lokacij novih e-šol
- izbor izvajalca za razvojno podporni center za odprto kodo
Stavim, da bo večina denarja iz prvega razpisa šla v katoliške šole ali v šole z ravnatelji iz kroga NSi, za promocijo odprte kode pa bo izbrano neka čudna nova ustanova brez referenc (razen recimo blagajnika, ki bo g. Mirko Krašovec), izviseli pa bodo Lugos, Kiberpipa, SloTech in podobni.
Naj že enkrat ustanovijo (državno) katoliško univerzo, katero si tako želijo, pa bo mir. Tako jim vsaj ne bo mogoče oporekati, da si ne zaslužijo javnega denarja, za ostala sredstva pa naj se transparentno kosajo z ostalimi (sebi enakovrednimi) ustanovami.

Uporabniški avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 179
Pridružen: 30.9.2002 15:52
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a saso »

Objavljam še zavrnitveni sklep, ki smo ga na Kvarkadabro prejeli v začetku junija z Ministrstva za šolstvo (pdf sklepa). Piše samo, da ne bomo financirani, ker smo bili preslabo ocenjeni (52 točk od 100). Šlo je pa za Javni razpis za sofinanciranje projektov društev in zvez društev v šolskem letu 2007/2008. Žal na spletni strani Ministrstva ne uspem najti seznama odobrenih projektov, tako da ne morem presoditi, kdo je konkurenca, ki je bila toliko boljša. Gre pa za bistveno manjši obseg sredstev, kot na razpisu MVZT - Centri za promocijo znanosti.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Kje in kdaj lahko srečam ministra osebno?

Odgovori