Solarna elektrarna in sončne celice

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Uporabniški avatar
Xantos
Prispevkov: 51
Pridružen: 21.3.2006 20:04
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Xantos »

Eh, kake sončne celice. Predrago, preveč okolja je treba uničiti za eno spodobno elektrarno in neučinkovito. Fisija, fuzija in elektromagnetno polje so odgovor.

*=X
Prispevkov: 69
Pridružen: 15.9.2006 18:48

Odgovor Napisal/-a *=X »

Mafijec napisal/-a:Kaj ni omenil pogon na paro... Se pravi vsa energija gre za to, da se voda upari in poganja turbino - kot pri TE.
Točno tako kot pri TE, le da premog zamenja sonce. Ne spomnim se točne cifre, vendar je izkoristek mnogo boljši kot pri sončnih celicah. Podatek o 3% je približna ocena čez palec nemškega raziskovalca in velja ob sončnih dnevih. Daljnovod, katerega načrtuje Nemčija, pa deluje na principu enosmerne napetosti, kar bi naj tudi izboljšalo njegov izkoristek. Podatke so omenili v eni oddaji mislim da na discovery-ju; možno da so malo napihnjeni zaradi morebitnih investitorjev :wink:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14582
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

*=X napisal/-a:Točno tako kot pri TE, le da premog zamenja sonce. Ne spomnim se točne cifre, vendar je izkoristek mnogo boljši kot pri sončnih celicah. Podatek o 3% je približna ocena čez palec nemškega raziskovalca in velja ob sončnih dnevih. Daljnovod, katerega načrtuje Nemčija, pa deluje na principu enosmerne napetosti, kar bi naj tudi izboljšalo njegov izkoristek. Podatke so omenili v eni oddaji mislim da na discovery-ju; možno da so malo napihnjeni zaradi morebitnih investitorjev :wink:
Našel sem tole:

http://www.solarserver.de/solarmagazin/ ... 207_e.html,

kjer so navedeni izkoristki za solarne elektrarne s kogeneracijo toplote (izkoristek takšnih central naj bi bil 4 do 6 krat večji od konvencionalnih fotovoltaičnih central).

V članku so tudi navedene izgube prenosa z visoko enosmerno napetostjo, ki bi ga morali uporabiti za dobavo električne energije v Evropo:

3%/1000 km,

kar bi za celotno razdaljo znašalo od 10 do 15% (odvisno od ciljne države).

P.S. Tudi ta članek je treba jemati z rezervo, saj je očitno, da na tem portalu "navijajo" za sončno energijo in to tudi v povezavi z grožnjo klimatskih sprememb (kot link recimo navajajo "Stern Review on the Economics of Climate Change"). Še najbolj relevanten vir se mi zdi (do njega sem prišel po nekaj klikih iz enega od navedenih linkov):

http://www.dlr.de/tt/Portaldata/41/Reso ... _Final.pdf,

vendar je žal ta raziskava narejena po naročilu politike, zato je njena objektivnost lahko vprašljiva. ;)

serapis
Prispevkov: 1
Pridružen: 5.8.2010 10:55

Re: Solarna elektrarna in sončne celice

Odgovor Napisal/-a serapis »


Odgovori